Boeing a US Navy testují autonomní verzi letounu EA-18G Growler  
Growler je letadlo pro extrémní elektronický boj. Boeing s US Navy to dotáhli do krajnosti a předělali pár Growlerů na autonomní drony, které by mohly létat na bojové mise společně s letouny s lidskou posádkou. Časem by to mohly dokázat třeba i všechny Growlery US Navy.
Growler nad Pacifikem. Kredit:  US Navy.
Growler nad Pacifikem. Kredit: US Navy.

Dnešní války se vedou na elektronické frontě. Proto mají stále větší význam zbraňové systémy, které jsou určené právě pro elektronický boj. Přesně takový je i letoun Boeing EA-18G Growler amerického námořnictva, což je vlastně specializovaná pro elektronický boj a na první pohled rozeznatelná verze dvoumístné varianty letounu F/A-18F Super Hornet. Growlery slouží v US Navy od roku 2009 a dodnes jich bylo vyrobeno přes 150 kusů. Jsou vybavené tak, aby dokázaly rušit nebo i přímo zlikvidovat senzory a zbraňové systémy protivníka, jako jsou například radarem řízené protivzdušné raketové systémy.

 

Growler vyzbrojený do elektronického boje. Kredit: US Navy
Growler vyzbrojený do elektronického boje. Kredit: US Navy

A vývoj Growlerů podle všeho není zdaleka u konce. Boeing společně s US Navy předělali pár Growlerů na autonomní drony. Nedávno s nimi uskutečnili celkem čtyři testovací lety na námořní letecké základně Naval Air Station Patuxent River v Marylandu. Těchto letů se zúčastnily dva navzájem propojené autonomní drony Growlery ), které doprovázel třetí pilotovaný Growler. V této sestavě zvládli během uvedených letů celkem 21 blíže nezmíněných testovacích misí.

 

Budoucí letectvo? Growler s drony systému Boeing Airpower Teaming System. Kredit: Boeing.
Budoucí letectvo? Growler s drony systému Boeing Airpower Teaming System. Kredit: Boeing.

Podle Boeingu byly uvedené testy součástí každoročního cvičení FLEX (fleet experiment), které provádí námořní velitelství US Navy Warfare Development Command. Hlavním cílem testů bylo ověřit schopnost letounů námořnictva, tedy Growlerů, a také letounů F/A-18 Super Hornet operovat s autonomními drony během bojových misí.

 

Vše nasvědčuje tomu, že právě letouny EA-18G Growler budou typickými řídícími letouny na misích, kterých se budou společně účastnit letouny s lidskou posádkou i autonomní stroje, v rámci programu Loyal Wingman. Boeing a US Navy nasbírali během testů množství dat a na jejich základě se rozhodnou, jak budou investovat do vývoje potřebných technologií.

 

Super Hornet na palubě letadlové lodi. Kredit: US Navy.
Super Hornet na palubě letadlové lodi. Kredit: US Navy.

Podle představitelů námořnictva podstoupí část anebo možná i celá flotila amerických Growlerů vylepšení do konfigurace Block II. To zahrnuje vylepšený systém kokpitu, palivové nádrže, senzory a samozřejmě systémy pro elektronický boj. A jak dodává Boeing, součástí vylepšení Block II budou i systémy, díky nimž bude možné létat s Growlery jako s autonomními drony programu Loyal Wingman. To je nová informace, která doposud nebyla nikde zmíněna.

 

Podobnými úpravami by mohly projít i další typy letounů amerických ozbrojených sil. Vojenští experti například nedávno navrhli, aby americké letectvo předělalo letouny Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon, které jsou dnes již ve výslužbě, na bojové autonomní drony s omezeným využitím. Letos by měly proběhnout první lety vyvíjených bezpilotních dronů Airpower Teaming Systém z programu Loyal Wingman. Boeing s námořnictvem rovněž plánují další testovací lety, kterých se budou společně účastnit pilotované a autonomní letouny, čili Growlery, Super Hornety a snad i bezpilotní drony.

 

Video: Boeing Airpower Teaming System: A smart unmanned team for global forces

v

 

Video: This Aircraft Is a Marvel of Electronic Warfare

 

Literatura

FlightGlobal 4. 2. 2020.

Datum: 07.02.2020
Tisk článku

Související články:

Boeing vyvíjí autonomní stíhačku. Vzdušný boj už nikdy nebude stejný     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2019)
Bojový dron US Air Force Kratos XQ-58A Valkyrie má za sebou první let     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2019)
Čína flirtuje s autonomními doprovodnými drony     Autor: Stanislav Mihulka (02.09.2019)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz