Na co koukají makaci?  
Opičáci jsou ochotni platit za pohled na tváře svých kolegů a zadky kolegyň.

Makaci patří k milovníkům džusu. Mají oko na „míru“ a spolehlivě poznají, v které nádobce je o trochu víc či míň. Vědci z Duke University americkém Durhamu toho využili k zajímavému pokusu.

 
Tváře samců jsou u makaků vysoko v oblibě.

Makakům nabízeli buď „plnou míru“ jejich oblíbeného  nápoje, nebo porci ošizenou. Úbytek džusu kompenzovali zajímavou nabídkou – půlvteřinovým pohledem na fotky různých částí těla jiných makaků. Přitom sledovali, jak velké porce džusu se makak ještě vzdá. Výsledky byly jednoznačné – největší oblibě se těší tváře dominantních samců a zadky samic. Obliba samičích zadků byla patrná u všech samců a to bez ohledu na společenské postavení samice. Analogie  s výzdobou dvířek u skříněk v mužských šatnách je až zarážející.
„Nejde v žádném případě o opičí pornografii,“ vysvětluje vedoucí týmu Robert Deaner. „Má to co dělat s posouzením ochoty k páření. V přírodě berou samci v potaz ještě chování samice a její pach. Opice si neuvědomují, že se koukají jen na obrázek a jejich chování odpovídá tomu, o co by jevily zájem v reálných podmínkách ve volné přírodě.“
Podobné výzkumy nejsou jen raritou, kterou by mohly bulvární noviny zpestřovat své beztak pestré stránky. Výsledky najdou uplatnění například při pochopení příčin autismu. Lidé postižení touto poruchou nejeví zájem o jiné lidi a zjevně postrádají něco, co je vlastní i nižším primátům.

Robert Deaner. Šušká se, že za pohled na jeho tvář požadovali makaci porci džusu navíc. Tato data ale nebyla do studie zařazena.

 

Podle Deanera můžeme ve světle výsledků tohoto výzkumu pochopit, proč mají lidé pro bulvár takovou slabost.

Náš zájem o mocné „samečky“ a sexy „samičky“ je podle tohoto neurobiologa dědictvím z evoluční minulosti.
„Hollywood nemá na život běžných lidí nejmenší vliv,“ říká Deaner. „Ale lidé mají stejně pocit, že něco získávají, když jsou informováni  o tom, co se tam děje.“

 Pramen: Current Biology

Datum: 02.02.2005 20:31
Tisk článku


Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Pavel Bedrník,2015-03-20 16:14:00

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 4 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 6 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 5 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 5 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 9 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze výhradně pro rozumné lidi

Odpovědět

..hlavne

jara cimrman,2005-02-04 21:22:51

...hlavne ze si nespletli Robertovu tvar se zadkem samice.....to by bylo dzusu navic!!

Odpovědět

Někerý chlapi jsou všickni stejný.

Saša,2005-02-03 09:59:19

Ale jaké byly výsledky u samic makaků?

Odpovědět


zajímavé

jarda petr,2005-02-03 10:02:24

Zajímavé, ale po výhružkách ze strany radikálních feministek tým upustil od jejich publikování.

Odpovědět


Problem

marvin,2005-02-03 17:30:49

2 jarda petr:
Mám problém - nevím, zda jste si to vymyslel nebo je to fakt. (Obojí je možné, ale druhá možnost mi připadá pravděpodobnější.)

Odpovědět


jen fór

jarda petr,2005-02-04 04:06:24

Tak to byl jen fór, protože o reakcích opic-samic nic nevím. Ale mohl teď připsat, že už jsem dostal poštou bombu od feministek a musel jsem slíbit, že skutečný výsledek studie na Oslu nezveřejníme. Ale to už by bylo hodně kruté matení čtenářů.

Odpovědět


Po čem zeny touží

Eminem,2005-02-07 22:39:57

Samice chceli tie samcie hlavy.
To by vysvetlovalo vsetkych tych Eminemov
a Robkov Williamsov nad dievcenskými postelami. ;-)

Odpovědět

Jasný důkaz evoluce

Ota Beran,2005-02-03 09:27:08

Je to zcela jasné potvrzení Darwinovy teorie. Když vidím v MHD "čtenáře" pozorně sledující fotografie ve svých Blescích (a jiných bulvárních hnusech), a domnívají se že se seznamují s nějakými informacemi, je jasné, že jsou s makaky příbuzní... :o)

Odpovědět


Kupuji si Playboye

Bulvární hnus?,2005-02-03 10:13:26

Kupuji si Playboye, Mám rád fotky Drtikola, mám doma kopii Goyova obrazu Nahá Maja. A nemyslím si, že v Blesku jsou vulgárnější obrázky a nebo ošklivější postavy než ve výše jmenovaných pramenech, a že by to byl hnus. Jsem rád, že mi evoluce v tomto směru od makaků neubrala.

Odpovědět


2Ota

Richard,2005-02-03 10:41:42

Jo, to máš naúprostou pravdu. A ten, co si myslí, že čtenář MF nebo Lidovek jsou na tom líp je taky makak

Odpovědět


Bulvární hnus

Ota Beran,2005-02-03 11:13:03

Nekupuji si Playboye, obrázky Františka Drtikola mi nezpůsobují žádnou újmu a doma mi visí převážně originály obrazů, ale vůbec to nesouvisí s tím, že označuji slovem "bulvární hnus" ty tiskoviny, jejichž obsah je jen o tom kdo s kým a za kolik a to vše je hojně proloženo barevnými fotkami různé úrovně. Uspokojí to pak pouze ty makaky, kterým je vcelku jedno jestli se dívají na obličej dominantního samečka Václava Klause, nebo zadek nějaké bezejmenné rajdy. Souhlasím s Richardem, že MF či Lidovky se ve své snaze získat co nejvíce čtenářů tomuto bulváru přibližují.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz