Astronomové detekovali jednu z nejextrémnějších explozí ve vesmíru  
Pozemní teleskop Gemini North pozoroval extrémně energetickou a zároveň extrémně vzdálenou apokalypsu. Šlo o gama záblesk SGRB181123B, který se odpálil ve vzdálenosti zhruba 10 miliard světelných let. Stal se tak doposud nejvzdálenějším gama zábleskem, u něhož jsme pozorovali dosvit v oblasti viditelného záření.

Nenápadný dosvit extrémní exploze SGRB181123B na snímku z Gemini North. Kredit: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/K. Paterson & W. Fong/Travis Rector/Mahdi Zamani & Davide de Martin.
Nenápadný dosvit extrémní exploze SGRB181123B na snímku z Gemini North. Kredit: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/K. Paterson & W. Fong/Travis Rector/Mahdi Zamani & Davide de Martin.
Vesmír je plný explozí. Jsou veliké, ohromné a někdy absolutně gigantické a nepředstavitelně energetické. Právě takovou explozi, tak nesmírně silnou a zároveň vzdálenou, že je téměř nemožné si to byť jen představit, před časem vystopovali astronomové s pozemním teleskopem Gemini North, na vrcholku vyhaslé sopky Mauna Kea na Havaji.

Wen-fai Fong. Kredit: Northwestern University.
Wen-fai Fong.
Kredit: Northwestern University.

Podařilo se jim detekovat krátký gama záblesk, čili SGRB (Short Gamma Ray Burst), v tomto případě označený jako SGRB181123B, který zakvílel vesmírem zhruba před 10 miliardami let. Od té doby letěl směrem k nám a teleskop Gemini North ho měl příležitost pozorovat, i když pochopitelně v jiné oblasti elektromagnetického spektra než gama záření. Vědci se podívali na jeho dosvit (afterglow), čili postupné vyhasínání gama záblesku, které se projevuje na celé řadě vlnových délek elektromagnetického záření.

 

Jak uvádí vedoucí výzkumu, astrofyzička Wen-fai Fong z americké Northwestern University, původně s kolegy nečekali, že by mohli narazit na něco podobného. Extrémně energetické a zároveň extrémně vzdálené krátké gama záblesky pozorujeme extrémně vzácně. Dochází k nim jen zcela výjimečně a vzhledem ke vzdálenosti bývají jen velmi slabé.

 

Krátké gama záblesky jsou typickým příkladem kosmického jevu, u něhož sledujeme extrémní následky, ale vlastně přesně neznáme původní příčinu. Stručně řečeno, nejsme si jistí, čeho je to vlastně exploze. Energie odpálená krátkým gama zábleskem se přitom pohybuje kolem milionu bilionů násobku výkonu Slunce.

Observatoř Gemini North, Mauna Kea. Kredit: Mailseth / Wikimedia Commons.
Observatoř Gemini North, Mauna Kea. Kredit: Mailseth / Wikimedia Commons.

V podezření jsou především srážky neutronových hvězd anebo podobné události. Dosvit krátkých gama záblesků bývá rovněž velmi krátký, takže není úplná legrace ho vůbec zachytit. V případě záblesku SGRB181123B trval dosvit sotva pár hodin. Pak už jeho záření letělo vesmírem, po dobu 10 miliard let, než ho zpozoroval teleskop Gemini North. Pozorování gama záblesku SGRB181123B ustanovilo nový rekord. Jde o nejvzdálenější krátký gama záblesk, u něhož jsme pozorovali dosvit ve viditelné oblasti spektra.

 

Jak to tým Fongové dokázal? Jak se zdá, byla to kombinace štěstí a pohotové akce. Monstrózní explozi nejprve, jak je v podobných případech zvykem, v listopadu 2018 detekovala americká vesmírná observatoř Neil Gehrels Swift Observatory. Swift zburcoval vědce dole na Zemi, kteří během pár hodin zaměřovali na místo záblesku SGRB181123B teleskop Gemini North, stejně jako řadu dalších. Následná pozorování dané oblasti teleskopy observatoří v Chile a Arizoně napomohla doplnit celkový pohled na tento gama záblesk.

 

Video: Sackler Conference 2016 -- Wen-fai Fong: Short Duration GRBs

 

Literatura

c|net 14. 7. 2020.

arXiv:2007.03715.

Datum: 15.07.2020
Tisk článku

Související články:

Sežehl Zemi gama záblesk z hvězdokupy?     Autor: Stanislav Mihulka (10.01.2012)
Unikátní gama záblesk, který nebyl     Autor: Stanislav Mihulka (04.06.2014)
Pozemní gama teleskopy detekovaly monstrózní fotony gama záblesků     Autor: Stanislav Mihulka (22.11.2019)



Diskuze:

Veličiny

Martin Halva,2020-07-18 08:49:11

Tato část článku: „Energie odpálená krátkým gama zábleskem se přitom pohybuje kolem milionu bilionů násobku výkonu Slunce.” míchá energii a výkon.

Odpovědět

+

Jan Adamek,2020-07-15 06:08:17

Pýta si to reakciu od Grýgara.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz