V Thajském království sázejí na klonování skotu  
Thajští vědci naklonovali od roku 2003 již více než dvanáct býků a krav. Letos jich chtějí naklonovat již padesát.

Thajské království leží v jihovýchodní Asii v Zadní Indii u pobřeží Jihočínského a Andamanského moře. Obyvatelstvo je z 10 % negramotné a našinec má tyto končiny spojeny spíše se sexuální turistikou než čímkoli jiným.  Málo se už ví, že země tohoto regionu investují hodně prostředků do oblasti biotechnologií  a  že již například v klonování bychom se zde lecčemu mohli přiučit.


 

Dr. Rangsun Parnpai

Rangsun Parnpai je vedoucí výzkumného týmu  na Suranaree University of Technology v severovýchodním Thajsku. Během posledních 15 měsíců naklonoval 14 telat. Sedmi býčkům daly vznik kmenové buňky získané z tkáně odebrané z ucha býka jménem Toom Tam, což je býk plemene červený brahman. Klony donosila náhradní matka.
Čtyři klonované jalovičky jsou klony krávy jménem Benz, která je rovněž příslušnicí červeného bráhmanského skotu. Všechna klonovaná zvířata jsou podle výzkumníků zdravá. Jedno z telat jménem Benz 3 bylo uplynulé pondělí se slávou  představeno dceři Thajského krále, když se na univerzitě účastnila  slavnostního ceremoniálu  předávání doktorských diplomů.


Klonování vysoce užitkových krav, které dosahují užitkovost 8000 kilogramů mléka se v Thajsku provádí na farmě náležející Suranareeské univerzitě, farma je v provincii Chon Buri.

 

Zvětšit obrázek
Brahmanský červený skot

Klonují zde brahmanský skot, který je odvozen od skotu zebu, jež pochází z Indie. Obdobně jako zebu se i brahmanský skot vyznačuje hrbem na hřbetě. Také uši má tento skot zvláštní, jsou obrovské a jakoby rostly nesprávným směrem. Jsou protkány kapilárami a slouží jako jakýsi chladič. Tomuto skotu zde dávají přednost protože dobře snáší vysoké teploty a také proto, že je odolný proti tropickým chorobám. Chová se čistokrevně a nebo se používá ke křížení s ostatními plemeny skotu, jejichž chov je v rovníkových oblastech rizikový.  
Ještě před několika lety Thajsko nakupovalo brahmanský skot v USA. Cena  plemenných zvířat se na tamním trhu pohybovala od 2 600 až do 51 950 amerických dolarů, což v přepočtu činí 60 000 – 1 200 000 Kč. Thajsko zakázalo dovoz amerického hovězího a živého dobytka z USA v prosinci 2003. Důvodem bylo objevení se prvního případu BSE v USA.

Zvětšit obrázek
Klonování se může stát novou šancí pro ohrožené druhy.

Parnpai, prohlašuje, že  klonování umožní thajských chovatelům zlepšit užitkovost jejich stád i po zákazu dovozu plemenného skotu z USA. Parnpai již, jak jsme si řekli, klonuje téměř jedno zvíře za měsíc a  předpokládá, že bude brzo schopen dodávat klony plemenných zvířat thajským farmářům po 520 dolarech za kus (12 000 Kč).  Parnpai se také připravuje klonovat ohroženého gaura, kterého se Američanům sice naklonovat podařilo, ale klonovaný gaur krátce po narození uhynul.  Stejně tak má Parnpai v plánu klonovat ohroženého tamního leoparda.


Celé by to mohlo vypadat jako nějaká bublina, kdyby Dr. R. Parnpai nebyl výzkumníkem, kterému se v celé jihovýchodní Asii podařilo naklonovat skot  jako prvnímu. To bylo v roce 2000 a dnes již jeho laboratoř produkuje téměř jeden klon měsíčně. A tak zatímco v Evropě mudrujeme nad tím, zda budeme nebo nebudeme jíst klony, Asie  tyto technologie rozjíždí na plné obrátky. Vlastně by nás to zase tak moc udivovat nemělo. Když někdo  dokáže z kousku ucha stvořit přesnou kopii vysoce užitkového plemenného zvířete, jehož cena se například pohybuje  nad hranicí jeden milion korun, a dokáže to  za zhruba setinu této ceny, no nekupte to!

 

Datum: 23.02.2005 00:03
Tisk článku

Související články:

Korejci mají klony skotu odolné k BSE     Autor: Jaroslav Petr (12.12.2003)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz