General Atomic a Boeing spojili síly ve vývoji vysokoenergetického laseru HEL  
Významní hráči v oblasti vojenských technologií společně vyvíjejí praktický laserový zbraňový systém o výkonu 100 až 250 kW, který by měl být použitelný pro pozemní, námořní i vzdušné systémy. Očekává se od něj především protivzdušná a protiraketová obrana.
Zbraň HEL. Kredit: General Atomics.
Zbraň HEL. Kredit: General Atomics.

Laserové zbraně jsou na seznamu největších přání velitelů armád už hodně dlouho. Vlastně už od chvíle, co americký fyzik Theodore Harold Maiman postavil v roce 1960 v laboratořích Hughes Research Lab, Malibu, Kalifornie, první funkční laser. Když se pak v kinech objevily Hvězdné války, tak už nebylo možné couvnout. Všichni chtěli pořádné laserové dělo.

 

General Atomics Electromagnetic Systems, logo.
General Atomics Electromagnetic Systems, logo.

Zní to skvěle. S dostatečným množstvím energie by laserová zbraň mohla propalovat ocel a pokrývat značné vzdálenosti. Náklady na jeden výstřel jsou u laserů oproti klasické munici či raketám zcela mizivé. Zároveň je počet výstřelů omezený jenom množstvím dostupné energie a může být značný. V tomto ohledu působí laser jako ultimátní zbraň. Pokud by ale taková zbraň byla prakticky použitelná.

 

Jedním z největších problémů, který od šedesátých let minulého století brzdil vývoj laserů, bylo chlazení generátoru takového výkonného laseru. Je to zásadní věc, protože vojenské lasery mají účinnost přeměny energie zhruba mezi 50 a 70 procenty. Zbývající energie „vyletí komínem“ jako odpadní teplo, které ovšem zároveň může vyřadit z provozu či dokonce poškodit samotný laser.

 

High Energy Laser Mobile Demonstrator (HEL MD) z roku 2012. Výkon 10 kW. Kredit: US Army.
High Energy Laser Mobile Demonstrator (HEL MD) z roku 2012. Výkon 10 kW. Kredit: US Army.

Tento problém, a spolu s ním i řadu dalších, teď společně řeší General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) s Boeingem. Spojili své síly, aby vyvinuli praktický a ve velkém vyráběný laserový zbraňový systém typu High Energy Laser (HEL), o výkonu 100 až 250 kW, především pro účely protivzdušné a speciálně protiraketové obrany.

 

Pro vývoj tohoto bojového systému GA-EMS poskytují laserovou technologii, systém baterií HELLi-ion a technologii chlazení. Právě chlazení je velmi významné, zvláště u systému, který kombinuje vysokou hustotu energie typickou pro pevnolátkové lasery s chlazením kapalných laserů. Boeing zase přinesl jak hardware, tak i software laseru (ATP – Acquisition, Tracking and Pointing software).

 

Spojením technologií GA-EMS a Boeingu by měl vzniknout laserový systém typu HEL, který bude mít vysoký výkon, dostřel, bude schopný operovat v různých situacích, které se objevují na soudobých bojištích a misích. Zároveň by měl být natolik praktický, že jej bude možné použít pro pozemní, námořní i vzdušné systémy. Tým GA-EMS a Boeingu si věří, takže uvidíme, jak jim to půjde.

 

Video: Boeing High Energy Laser Mobile Demonstrator HEL MD Destroys Mortars Mid flight

 

Literatura

General Atomics 13. 10. 2020.

Datum: 26.10.2020
Tisk článku



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz