Jak čtou mapy gayové?  
Pravděpodobně jste se již setkali s tvrzením, že muži čtou mapy jinak než ženy, to není žádná novinka. Ale napadlo vás jak jsou na tom gayové a lesbické ženy?

Tak přesně takovou otázku si položil Qazi Rahman,  psychobiolog z  Velké Británie, a uspořádal pokus s 80 heterosexuálními a homosexuálními muži a ženami.


 

Zvětšit obrázek
Dr. Qazi Rahman, Psychobiolog, University of East London, The Green, Room 111A, Telephone: +44 (0)20 8223 2769, e-mail: q.rahman@uel.ac.uk

Zjistil, že gayové využívají stejnou navigační strategii  jako využívají ženy. Aby našli určený cíl, nebo cestu zpět,řídí se orientačními body.
Pokusy sice ukázaly, že gayové  využívají orientačních bodů tak jako ženy, ale že současně využívají i typicky mužskou strategii  – orientaci podle směru a vzdálenosti.
Naproti tomu lesbické ženy čtou mapy shodně jako normální ženy. Prvky mužského určování směru a vzdálenosti u nich test neprokázal.


Nejzajímavější na výsledcích pokusu  je to, že gayové si přisvojují jak mužskou, tak ženskou strategii. „Je to tím, že jejich mozek je sexuální mozaika“ komentuje Rahman výsledky svého výzkumu.

 

Zjištění, že  ženy jsou relativně slabé ve čtení map není převratná novinka, Dokládá to celá řada starších vědeckých pojednání, ve kterých se lze také dočíst, že muži zase vynikají v prostorové navigaci. Tato nová studie, provedená na gayích a lesbických ženách je novinkou a podle našich znalostí se  zatím nikdo ničím podobným nezabýval. Odborníci soudí, že získané poznatky mohou přispět pochopit to, jak se rozumové rozdíly a sexuální orientace  vyvíjí.

 

 
Ženy, když se jich zeptáte na trasu, tak ji popíší přibližně takto: „Stále rovně, u kostela vlevo a pak za supermarketem do kopce“. Muži popíší stejnou trasu následovně: „ Asi 700 metrů na sever, pak se dát na západ a po půl kilometru zase točit severním směrem“.

Pozor na mylnou interpretaci
Předchozí testy  podrobující muže a ženy k hledání cesty v bludišti virtuální reality, stejně jako v reálném prostředí ukázaly, že muži jsou v těchto testech rychlejší a využívají k orientaci odlišnou strategii než ženy. Rahman k tomu podotýká, že to ale neznamená, že by všechny ženy četly mapy špatně a nebo že je  jejich mentální strategie, kterou k tomu využívají, špatná. Svědčí to pouze o tom, že ženy mají tendenci navigovat se podle orientačních bodů, zatímco muži se spoléhají více na svůj vnitřní  kompas, mají totiž větší cit pro určování světových stran a odhad vzdálenosti.


Změna sexu způsobí posun
Rahman a jeho kolegové naplánovali a provedli studii s odlišně sexuálně orientovanými jedinci proto, aby si ověřili teorii, která předpokládala, že muži gayové  a lesbické ženy vykazují stejný posun co do  orientace v terénu, jako mají posun v preferenci opačného pohlaví. Potvrzení toho, že homosexuálové mají posunuto i řízení pochodů v jiných aspektech, než jen  v preferenci pohlaví, by znamenalo, že u gayů nabývá jejich mozek schopnost uvažovat jako mozek ženský a u lesbických žen by to zase znamenalo, že si osvojují aspekty mužské psychologie.
Ukázalo se, že  gayové skutečně takový  „pohlavní“ posun v jednání vykazují, ale že není zase až tak velký jak se očekávalo, říká  Rahman.
Vyplynulo to z testů při kterých dobrovolníci byli žádáni aby se podívali na obrázkovou mapu a aby si za minutu zapamatovali  čtyři odlišné trasy. Poté dostali úkol, slovně vyjádřit informaci aby navedení z jednoho místa na druhé bylo pokud možno co nejpřesnější.  Jak se dalo předpokládat, muži používali mnohem více směrových příkazů a používali vzdáleností, gayové a ženy  si při popisování tras vybavovali více orientačních bodů. Gayové si těchto orientačních bodů vybavili také více než muži, a při svých slovních komentářích je také více používali. Gayové ale současně používali nejen zmíněnou ženskou navigaci, tak i typicky mužskou orientaci pomocí směrů a vzdáleností. Mají v tomto směru „osvojeny“ oba psychologické přístupy, až se chce skoro říci, že na tom jsou lépe, než my.


Gayové a lesbické ženy
Rozdíly mezi gay a lesbičkami svědčí o skrytých rozdílech ve vývoji takto orientovaných jedinců, ke kterým dochází již v jejich prenatálním vývoji. Rozdíly v rozumových schopnostech lesbické a normální ženy, jsou podle těchto testů menší než jsou rozdíly mezi muži a gayi. Čím to je se zatím neví. Může tomu být proto, že příčiny sexuální orientace a rozdíly ve  vědomí jsou při vývoji  lesbiček oddělené, zatímco u gayů  jsou obě tyto věci  těsně spojeny a vyvíjejí se souběžně, jakoby byl jejich mozek jakousi „mozaikou“.


Pramen: Behavioral Neuroscience (vol 119, p 311)


 

Datum: 02.03.2005 01:13
Tisk článku


Diskuze:

přidávám perličku

standa,2008-06-25 12:42:07

pojedete..... tam, co byla loni kukuřice, doprava

Odpovědět

dekuji

stifle,2005-03-06 11:15:09

takze sem se dozvedel ze sem homosexual

Odpovědět


Je škoda že ses to dozvěděl teď

Dwarf,2005-03-15 13:41:42

při čtení článku. Mohls na to přijít už dřív a při mnohem příjemnější činnosti.

Odpovědět

Orientace

Tomáš,2005-03-02 22:39:12

Jsem muž, heterosexuál. Nikdy v životě bych nepopsal cestu podle uvedeného příkladu „Asi 700 metrů na sever, pak se dát na západ a po půl kilometru zase točit severním směrem“. Ani bych podobnému popisu cesty nerozuměl. Zrovna nedávno jsem někomu popisoval cestu: Vidíš na konci ulice tu žlutou budovu. U té budovy doleva a pořád rovně až k Delvitě. Před delivtou na světelné křižovatce vpravo. Doopravdy se necítím jako žena ani jako homosexuál.

Odpovědět


špatná analýza výsledků...?

kw,2005-05-12 11:32:48

Trošku to na mě působí jako další z bezvýznamných a nehodnotných pseudovědeckých výzkumů.
Chtěl bych vidět, jak "většina" mužů definuje cestu pomocí světových stran namísto významných bodů. Dokážu si představit, že bych popsal trasu pomocí světových stran, kdybych ji četl z mapy, ale i tak bych raději volil srozumitelnější formu pomocí bodů. Gay nejsem, stejně jako řada mých známých, od nichž bych očekával naprosto stejný přístup...

Odpovědět


To BYLO z mapy

hkmaly,2007-07-01 15:14:31

Pri pozornem cteni clanku je mozno si povsimnout, ze to popisovani cesty BYLO z mapy.

Odpovědět

Takové divné

Donnn,2005-03-02 14:03:21

Po celý článek se na jednu stranu staví gayové a na druhou muži. Přičemž ale gayové jsou přece také muži, ne?

Odpovědět

Orientace žen

Pavel,2005-03-02 09:31:09

Podle svých nesystematických pozorování soudím, že ženy se podvědomě orientují velice dobře, ale mají nějaké dezorintační centrum, které pak tyto informace zcela převrátí. Jak jinak si vysvětlit, že když žena v místnosti chce ukázat směr k nějakému objektu mimo tuto místnost, ukáže téměř přesně na opačnou stranu? Všiml jsem si toho poprvé asi před deseti lety a od té doby si vždy všímám, jakým směrem žena mávne rukou, když mluví "o té drogerii za rohem", a platí to asi na 99%. Muži většinou mávnou směrem zcela náhodným.

Odpovědět


...

Colega,2005-03-02 12:20:14

¨Pavle, na tom něco bude :-)¨

Odpovědět


Vyjímka potvrzuje pravidlo

Tichovský Petr,2005-03-03 12:05:16

Na tom sice něco bude,ale já jsme normální chlap(tedy ne gay) a když jsem v uzavřené místnosti a někam chci ukázat tak většinou ukážu taky špatně.Taky mi přijde jednodužší orientovat se podle objektů,protože já na odhadování vzdáleností expert nejsem.

Ještě jsem si povšiml,že se v tomto článku mluví o čtyřech druzích pohlaví v lidské populaci: mužské,ženské,gay a lesbička.

Odpovědět

;)

xbrut,2005-03-02 09:20:54

Gayové si těchto orientačních bodů vybavili mnohem více než muži.

tak tahle veta je hodne dobra :)))))))))))))))

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz