Přímý přenos přistání Vytrvalosti - Perseverance  
Perseverance je součástí plánované mise Mars 2020 americké agentury NASA. Jeho vynesení do vesmíru provedla raketa Atlas V 541. Mise začala 30. července loňského roku na Floridě (Mys Canaveral). Rover má na sobě několik kamer. Během přistání se přenáší jen nekvalitní obraz kvůli omezenému datovému toku, později v hollywoodské kvalitě. Zpoždění radiového signálu z Marsu na Zem je 11 minut a 22 sekund, takže jde o "přímý přenos s ručením omezeným".

Sondu pro NASA vyrobila JPL (Jet Propulsion Laboratory), ta ji i nadále ovládá ze svého řídícího střediska. Perseverance má téměř totožný vzhled jako její předchůdce rover Curiosity, který jezdí po povrchu Marsu od srpna 2012. Má sedm vědeckých přístrojů, které budou zkoumat povrch Marsu, a to zejména v kráteru Jezero, kde rover přistane. Vozítko disponuje 23 kamerami a dvěma mikrofony. Doprovázet ho bude minivrtulník  Ingenuity s rozpětím dvou rotorů  1,2 m. Ten má za úkol testovat schopnost létání v atmosféře 100x řidší než zemské. První letadlo na Marsu bude vozítku vybírat zajímavosti hodná prozkoumání.

 

Vytrvalost (Perseverance). Kredit NASA.
Vytrvalost (Perseverance). Kredit NASA.
Důmyslnost (Ingenuity). Kredit: NASA,
Důmyslnost (Ingenuity). Kredit: NASA,

Video: Porovnání Perseverance s Curiosity/ Místo přistání/ Helikoptéra Ingenuity

 

Přímý přenos přistání zde:

Přímý přenos přistání

Datum: 18.02.2021
Tisk článku


Diskuze:

Byl to zvlášní pocit

František Kroupa,2021-02-19 21:12:43

Sledoval jsem nekomentovaný přenos, ten mi nejvíce seděl. Byl to zvláštní pocit, když postupně nabíhaly jednotlivé úspěšné operace (třeba oddělení tepelného štítu, otevření padáku atd.), což bylo v řídicím centruvždy přivítáno potleskem, a když člověk si uvědomil, že všechno už je dávno hotovo, že sonda sedí na povrchu, a nebo se také rozplácla. A že nanrozdíl od Apolla řídicí centrum vlastně v této fázi nic neřídilo, ani nemohlo.

Odpovědět

No byly to nervy,

František Kalva,2021-02-19 10:25:01

zase jsem si mohl, na rozdíl od událostí před více jak 50 lety( to mi bylo 14), dát na uklidnění a další úspěchy sklenku ušlechtilého destilátu. Gratuluji NASA!

Odpovědět


Re: No byly to nervy,

Jan Novák9,2021-02-19 12:04:45

NASA je v pohodě, už se jim podařilo přistát mnohokrát. Já jsem spíš zvědavý na Číňany, jestli se jim podaří narušit hegemonii NASA na Marsu. Zatím mají USA celý Mars pro sebe.

Odpovědět

dvoje zdroje

Jakub K.,2021-02-19 09:28:49

Díval jsem se na to jak skze tento odkaz, tak na Českou televizi. Stach v době, kdy akce skutečně probíhala jí popisoval na animaci. Když začali přicházet data od sondy, tak ČT a oficiální kanál vysílali trochu jiné věci a nebylo to jen zpoždění. Navíc na ČT to bylo nedůstojné, to byly komentáře jak u fotbalu.
Celkově jsem byl trochu zklamán, všechno animace, na konci přišla jedna černobílá fotka. Myslel jsem, že budou i nějaké záběry z celého toho přiblížení a přistání.

Odpovědět


Re: dvoje zdroje

František Kalva,2021-02-19 10:22:11

Všechno animace. A co byste chtěl? Přímý přenos jako z Falconů a v reálném čase? Neuniklo vám, že jen signál letí 11 minut a pro přenos v obvyklém tv rozlišení byste potřeboval výkon, jež rozhodně na palubě Perseverance měl jiné využití ( a využil ho zatraceně dobře). Nehledě na kritiku ČT, která měla k dispozici jen materiály NASA. Jako pamětník prvních přenosů z Měsíce mohu jen projevit nadšení, jak technický pokrok dokázal vyřešit to, nad čím jsme před více jak 50 lety žasli.
A opět se musím pozastavit nad pravidelně se opakujícími úlety diskutujících v gramatice, prostě shoda podmětu s přísudkem je základní učivo na prvním stupni ZŠ.

Odpovědět


Re: dvoje zdroje

Jiří Matějka,2021-02-19 10:31:46

"Myslel jsem, že budou i nějaké záběry z celého toho přiblížení a přistání." Ty samozrejme budou! Stejne jako u Curiosity a to cela sestupova sekvence. Jen nejsou k dispozici hned pri pristani kdy ma sonda daleko dulezitejsi veci na praci a ma sama se sebou co delat... Sonda pri pristani vysila zpet jen tonove kody, podle kterych v JPL urci zda jednotlive milniky jako napr. odhozeni tepelneho stitu probehly spravne. (Kdyz to prezenu tak jen pasivne cekaji co jim sonda pipne zpet). Navic se vysila retranslacne pres druzici MRO... Tech videi a hires barevnych obrazku se jiste dockate pristi tyden az probehnou veskere dulezite kontroly. Sama NASA se jimi jiste rada pochlubi.

Odpovědět


Re: Re: dvoje zdroje

Jan Novák9,2021-02-19 11:57:33

Pan Jakub asi čekal že na Marsu bude přistání očekávat doprovodná flotila stíhaček a vrtulníků aby to celé nafilmovala. A na místě přistání bude před modulem stát hezká komentátorka. Podobně jako při "tajném" vylodění Americké armády při operaci Pouštní Bouře které bylo na CNN v přímém přenosu :-))

Odpovědět


Re: dvoje zdroje

Pavel Hudecek,2021-02-19 12:13:58

Českou televizi ... komentáře jak u fotbalu

Proto je na podobné věci lepší koukat na kosmonautix.cz, tam komentuje týpek z hvězdárny. TV doporučuji vyhodit (nebo rozebrat, či nechat oficiálně "zneškodnit" na monitor k PC) a odhlásit:-)

Odpovědět


Re: Re: dvoje zdroje

František Kalva,2021-02-19 20:34:35

Mám pocit, že i za pouhý monitor musíte platit tzv. TV licenci, což ve skutečnosti je poplatek za šíření signálu a i na počítači lze tv i radio sledovat. Sice se signál šíří jinou cestou, ale pochybuji, že to politici vědí. I když je možné, že šířím již překonané informace. Rozhodně to tak bylo, když poslaneckou sněmovnou rezonoval TV poplatek a právě politici rozhodli, že ty prachy místo firmy Radiokomunikace dostala ČTV.

Odpovědět

oné

Jan Mrkvicka,2021-02-18 20:36:38

Držím im palce, lebo sa môže pokaziť extrémne veľa vecí. Dúfam, že po prvý krát nakrútia video z Marsu, ktoré bude mať dokonca aj zvuk. Nie klavír, alebo umelé zvuky ktoré sa bez problému šíria vákuom.

Odpovědět


Re: oné

Jaroslav Fisnar,2021-02-20 19:53:49

přál bych vám slyšet zvuky, šířící se vakuem, byl by jste první ve vesmíru .....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz