Zařídí nám digitální nesmrtelnost superinteligentní AI v Dysonově sféře?  
Chcete žít věčně? Vybudujte Dysonovu sféru kolem Slunce z ohromné flotily solárních farem a pak do ní nastěhujte milou a vstřícnou superinteligenci, která bude mít ráda lidi, posbírá o nich veškerá možná data a zařídí jim báječný posmrtný život v podobě digitálních kopií ve víru věčných radovánek. Až příliš skvělá představa.
Jedna z mnoha podob Dysonovy sféry. Kredit: Vedexent / Wikimedia commons.
Jedna z mnoha podob Dysonovy sféry. Kredit: Vedexent / Wikimedia commons.

Co je lidstvo lidstvem, tak ho stále straší smrt. Je neodvratitelná. Bere nám blízké i vzdálené. Co kdyby ale neodvratitelná nebyla? U těch prvních bychom chtěli, aby se mohli vrátit zpátky, u těch druhých se té možnosti děsíme. Doposud to byla jen fantazie a duchařina. Nicméně, jak se říká, pokrok nezastavíš.

 

Ruský transhumanista a prodlužovač lidského života (anglicky krásně „life extensionist“) Alexey Turchin se proslavil svými návrhy, které by s využitím pokročilých technologií zaručily lidem nesmrtelnost, přinejmenším v digitální podobě. Jeho úvahy zahrnují různé možnost technologického vzkříšení či prodloužení života, díky kryonice, kvantovým technologiím nebo zdatné superinteligenci.

 

Alexey Turchin. Kredit: Existential Risks.
Alexey Turchin. Kredit: Existential Risks.

Turchin si to představuje tak, kolem Slunce vznikne Dysonova sféra, ohromující megastruktura, která bude mít k dispozici nezměrnou energii Slunce a neméně impozantní výpočetní kapacitu. Na této Dysonově sféře by sídlila superinteligence, jejíž schopnost by si nezadaly s nějakým božstvem, doufejme, že dobrotivým.

 

Superinteligence Dysonovy sféry by shromažďovala data o každodenním životě každého člověka. Z nich by vytvářela digitální kopii dotyčného, která by měla co nejvěrněji odpovídat originálu. Digitální kopie by si v takovém případě přehrála celý život originálu. Ve chvíli smrti by se přesunula do simulované reality báječného posmrtného života, kde by si lebedila navěky nebo alespoň dlouhou dobu. A to je jenom základní verze. Božstvo Dysonovy sféry by mohlo například vytvářet různé scénáře, přehrávat různé životy nebo třeba vytvářet fyzické klony podle digitálních kopii a původní DNA dotyčné osoby.

 

Turchinův plán. Kredit: A. Turchin.
Turchinův plán. Kredit: A. Turchin.

Až se z toho točí hlava, Pokud by se něco takového rozeběhlo v masovém měřítku, tak by na to energetické zdroje Země nejspíš nestačily. Proto Turchin navrhuje vybudovat Dysonovu sféru kolem Slunce, například se zapojením nanobotů, které by těžily potřebný materiál ve Sluneční soustavě. Taková sféra může mít mnoho podob. Podle Turchina by to byla megaflotila černých nebo do oranžova zbarvených a navzájem propojených solárních farem, které by kolem Slunce vytvářely řídkou slupku o velikosti mnoha milionů kilometrů. Turchin si také pochvaluje, že bychom tím okolnímu vesmíru dali najevo svou přítomnost a stali se „hvězdným“ druhem. Co by se mohlo zvrhnout?

 

Představa Dysonovy posmrtné sféry je zároveň vlastně hrozná. Pomineme-li to, že i ve vesmíru bude nejspíš lepší zůstat nenápadným pozorovatelem a nikoliv se stát supermarketem, má celý koncept řadu zranitelných míst, které by to celé mohly změnit v hroznou noční můru. Shromažďování nesmírně detailních dat o každém člověku vyloženě volá po zneužití, kterému nejspíš nebude možné zabránit. Největším rizikem by asi byla samotná superinteligence, která by se mohla vyvinout nečekaným směrem. Třeba by získala dojem, že lidé jsou pěkní prevíti a že by potřebovali pořádně potrestat i po smrti. A z posmrtného ráje by se rázem stal Tartaros.

 

Video: Life Extension Road Map Introduction and Part 1: Alexey Turchin

 

Video: Jak postavit Dysonovu sféru - Ultimátní Megastrukturu

 

Literatura

Popular Mechanics 10. 3. 2021.

Datum: 15.03.2021
Tisk článku

Související články:

Projekt Avatar: Nesmrtelnost za 30 let?     Autor: Stanislav Mihulka (30.07.2012)
Jsme už na pokraji nesmrtelnosti?     Autor: Stanislav Mihulka (02.03.2018)
Startup Promobot nabízí robotické klony reálných lidí     Autor: Stanislav Mihulka (04.11.2019)



Diskuze:

Bude to fungovať

Michal Varga,2021-03-21 02:27:56

Autor nápadu vychádza z myšlienkového experimentu o teleportácii. To znamená, že keď sa 100km ďaleko zhmotní/zostaví rovnaké telo ako mám ja a moje telo sa zničí, som to ja alebo nie som to ja? V každom prípade, je to niekto, kto má všetky moje spomienky, a každému odprisahá, že dobrovolne vstúpil do teleportovacieho prístroja a zrazu sa objavil niekde inde. Tu by sa niekto mohol vzoprieť a tvdriť, že nie som to ja, ale môj klon. Ľudské bunky v tele a teda aj atómy, ktoré ma tvoria sa niekoľko krát za môj život vymenia, čiže nejaké vlastníctvo na hmotu, ktorá ma tvrdí evidentne neplatí už teraz.

Poďme ďalej. Ľudská mysel "dnes" nie je nijakým spôsobom prepojená s ľudskou myslou, ktorá bude existovať "zajtra", naopak - "zajtra" bude ľudská mysel prepojená so stavom mysle, aký je "dnes". Inými slovami, to čo dnes nazývam "ja", bude už zajtra niekto iný. Teda - "teším sa na zajtra, lebo pôjdem do kina" je ilúzia, ktorá v nás evokuje to, že do kina pôjdeme my. Realita je taká, že ak sa zajtra do toho kina niekto dostane, bude mať spomienky na to, že sa tešil on.

Poďme ešte ďalej. Teória paralelných svetov pripúšťa, že všetky skutočnosti, ktoré sa stať môžu, sa skutočne stanú. Len naša myseľ má spomienky na jednu konkrétnu verziu. V jednom paralelnom svete vyhráte športku, v tom druhom nie. Ak by ste mali možnosť vidieť samého seba v tom druhom svete, tvrdili by ste, že ste to vy, alebo vaša kópia? Možno by ste sprvoti riešili len vzhľad, ale o pár rokov neskôr by ste sa so svojím druhým ja začali hodnotovo rozchádzať. Stále by ste tvdili, že ste to vy?

A teraz nadviažem na článok. To čo definuje vaše "toto som ja" z pohľadu vedomia je séria podnetov, spomienok a rozhodnutí, ktoré sa udiali v minulosti. A ten virtuálny organizmus poháňaný dysonovou sférou si bude myslieť, že ste to vy.

Odpovědět

I have no mouth and I must scream

Michal Starý,2021-03-18 10:36:13

Nemůžu si pomoct ale tahle představa celá vypadá až moc jako povídka z napisu, případně zápletka hry S.O.M.A.
Ne, že by se mi nesmrtelnost nelíbila, ale nejsem si jistý, že bych ji chtěl prožít zrovna takhle. :)

Odpovědět

Jará Šustr,2021-03-18 09:17:38

Teď mi to docvaklo, toto je v podstatě projekt na celosvětový blockchain.

Odpovědět

Problém

Josef Šoltes,2021-03-17 15:30:26

Problémem by mohlo být, kdyby mozek využíval ke své funkci kvantové jevy. Ty asi jen tak elektronicky nezkopírujete a nenasimulujete. A že je využívá je dost pravděpodobné.

Odpovědět

Zařídí nám digitální nesmrtelnost superinteligentní AI v Dysonově sféře?

Dusan Junk,2021-03-17 15:16:45

:) to by sa mi pacilo.

Odpovědět

:)

Mat. Louner,2021-03-16 12:59:56

Zajímavé myšlenkové cvičení:)
jj občas trochu humoru rozhodně neuškodí. Zdravím všechny příznivce Scifi.

Odpovědět

Netflix

Pavel Gašperík,2021-03-16 12:21:19

keby ten pán nežil v Rusku , tak by som si myslel že príliš pozerá Netflix :) /možno aj nejaký ruský existuje .../

Odpovědět


Re: Netflix

Z Z,2021-03-16 17:03:55

Nemusí pozerať nejaký špeciálny "ruský Netflix". "Normálny" Netflix produkuje aj ruské seriály, dokonca aj sci-fi: https://www.csfd.cz/film/655142-lepsi-nez-my/prehled/

Odpovědět

souhlas, pitomost

Jiri Cumpelik,2021-03-16 08:59:58

To je tak, když se někdo zamiluje do své sci fi představy, ale nemá talent na napsání knížky.
Skutečné prodloužení života na praktické nekonečno bylo už popsáno mnoha spisovateli. Genová manipulace + armáda nanorobotů opravující tělo. Ale to nezní tak megalomansky jako sféra obklopující planetu.

Odpovědět

Smrt je motor...

Petr Pavlata,2021-03-16 08:00:43

.. evoluce. Skončili by jsme jako krysy v Calhounove experimentu. Nakonec už dneska některé části společnosti v zemích "blahobytu" se tomuto stavu začínají podobat.

Odpovědět

Nejsme záznam našeho života

Libor Zak,2021-03-16 07:20:59

To co dělá člověka člověkem, není přesná 3D kopie každé vteřiny jeho život. To je nesmysl. To čím jsme dnes dokonce není ani přesný soubor vzpomínek na to co se událo. Lidské zapomínání je mocná síla, pamatujeme si jen klíčové okamžiky a záchytné body na jejichž základě mozek rekonstruuje události ve vzpomínkách. Dokonce ani lidé s fotografickou pamětí si nepamatují naprosto každý detail, jen si jich pamatují podstatně více a je jich velmi málo.
Takže představa, že by byla potřeba superinteligence a Dysonova sféra je asi blbost. Dokonce i představa, že by bylo potřeba kopírovat celý lidský mozek asi není reálná. Lidský mozek z větší části kontroluje funkce těla, nebo zpracovává data ze smyslových orgánů. To co tvoří naše vědomí a naše vzpomínky je reálně asi mnohem menší. Vše ostatní může suplovat ve virtuální realitě nějaký typ rozhraní, který vědomí poskytne už předpřipravená data.
Navíc, kdo ví, kam nás posunou kvantové technologie. Budoucí počítače budou možná pracovat mnohem rychleji, než ty dnešní a jeden logický uzel pak třeba může zpracovávat velké množství informací naráz. Je možné, že tyto virtuální světy budou ve skutečnosti mnohem menší a schované na nějakém asteroidu, než aby je napájela megastavba typu Dysonovy sféry. Dokonce si myslím, že žádné takové sféry nevznikly a nevzniknou. Kdo by na sebe chtěl takto upoutávat pozornost. Nikdy nevíte, kde číhá někdo silnější a agresivnější. Vesmír je temný les.

Odpovědět


Re: Nejsme záznam našeho života

Marek Zelenka,2021-03-16 21:20:52

Aneb jak říká klasik: Snažit se hledat vědomí uvnitř mozku, je asi jako se snažit hledat hlasatele uvnitř rádia :-)

Odpovědět


Re: Re: Nejsme záznam našeho života

Stanislav Kneifl,2021-03-19 14:48:53

To moc nesedí. Když rádio vypnete, můžete ho zase zapnout a poslouchat dál. Když vypnete mozek, máte utrum. ;-)

Odpovědět

Jará Šustr,2021-03-16 03:23:10

Ten film se jmenuje Transcendence.
https://www.csfd.cz/film/329244-transcendence/galerie/?type=1

Odpovědět

Bulvár.

M. Marvan,2021-03-15 19:14:31

Bulvár. Nic než bulvár.

Odpovědět

Přirozená smrt a zapomnění je jediný dar

Karel Ralský,2021-03-15 17:54:24

který je nenahraditelný.
Nedovedu si představit život který trvá tisíce let a v němž můžu téměř všechno a budu stále zdravý, to je to pravé peklo zejména pro naši psychiku a je to vidět dnes v době kdy na nás pouhý rok útočí virus a místo aby jsme bojovali s ním bojujeme mezi sebou a najednou deseti
tisíce let nic.

Odpovědět


Re: Přirozená smrt a zapomnění je jediný dar

Petr Pavlata,2021-03-16 07:57:51

Tisíc let v dnešním stavu si představit umím, stále by bylo co dělat, zkoušet a učit se. Nicméně ne v bezpracném "ráji", ti by bylo na budku po 14 dnech...

Odpovědět

Jen primitivní pokus červů?

Oldřich Drtil,2021-03-15 17:43:01

Jak víme, že se toto neděje na daleko dokonalejší platformě se vším a všemi událostmi vesmíru? Nabízím pojmy: informovaný vesmír, Akášická kronika, morfogenetické pole, vesmír = hologram a v neposlední řadě zážitky blízké smrti

Odpovědět

Jará Šustr,2021-03-15 15:35:44

Na nějaký posmrtný Matrix nebude dost energie, vše spolyká bitcoin.

Odpovědět

Pitomost

Honza B.,2021-03-15 13:27:44

Naprostá pitomost postrádající logiku - jak nějaký digitální pseudoklon prodlouží život ?

Odpovědět


Re: Pitomost

Alyo Sha,2021-03-15 14:28:02

Je to konina. V tej sfere by uz zil iba moj klon. Nie ja. Ja uz budem prdiet do hliny a moje originalne vedomie bude fuc. Tieto napady hovoria skor o tom, ako sa ludia nevedia zmierit s tym ze VSETCI raz musime odist.

Odpovědět


Re: Re: Pitomost

Jakub Matouš,2021-03-15 17:33:50

Tohle jsem vyřešil, aby to nebyl jen klon.
Je třeba, aby umělé vědomí bylo propojeno s naším vědomím do té míry že by jste sám nebyl schopen odlišit, kde končí vaše a začíná umělé vědomí. V takovém případě pokud umře vaše tělo neumře, vaše vědomí bude žít.

Odpovědět


Re: Re: Re: Pitomost

Richard Pálkováč,2021-03-15 18:27:56

Zaujímavá myšlienka, problém je iba s tým "umelým vedomím". Svoje vedomie môžete teoreticky prepojiť s hocijakým strojom, virtuálnou realitou, ale to Vám stále nepomôže, Vašou smrťou sa všetko skončí (z materialistického pohľadu určite).

Pokiaľ by sa ale dal vytvoriť stroj/počítač, ktorý by nadobudol vedomie, tak máte pravdu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Pitomost

Jakub Matouš,2021-03-15 19:14:44

Má představa je že váš mozek bude rozšířen o server, a pokud budete připojen budete ho považovat za součást sebe (někdy to prostě nepůjde být online)na serveru ubude umělé vědomí které se bude snažit být vámi (v případě že jste off-line [využitelné i na testování na kolik vy a vaše virtuální vy se budete chovat stejně]) ale pro vás to bude jen vaše neoddělitelná součást, ve finále budete existovat jako duální vědomí pohybující se najednou ve virtuálním a reálným prostředí. v Případě vaší fyzický smrti bude vaše virtuální část nejvíc vy jak jen to je v daném předpokladu možné. Navíc je tu možnost vytvořit váš fyzický klon, s kterým se vaše virtuální vědomí spojí a defacto proběhne to co na začátku mého příspěvku ale obráceně ;).

Paradoxně počítač s úplným AI je nežádoucí. Aby jste byl vy po celou dobu existence vy je nutný, aby se vaše virtuální vědomí samo emočně nevyvíjelo a to ani v okamžiku vaší fyzické smrti.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Pitomost

Richard Pálkováč,2021-03-15 20:57:52

Ja Vašu predstavu plne chápem, len si myslím, že Vy, vo svojej predstave si neuvedomujete problém, so vznikom umelého vedomia v nejakom servri, stroji, počítači.

Aj dnes, Vaše vedomie, považuje za svoju súčasť, napríklad obsah tohoto portálu, túto debatu, ale kľudne by mohlo byť teoreticky prepojené aj s celým obsahom internetu. To, ale stále nebude žiadna zmena kvality, čo sa týka umiestnenia Vášho vedomia.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pitomost

Jakub Matouš,2021-03-15 22:22:17

Tak je pochopitelný že obsah tohoto portálu se stává součástí mého vědomí, jinak bych na něj nemohl nijak reagovat v diskuzi.

Ale to je diametrálně odlišný od toho, jak si představuji rozšířené vědomi. Spíš by to měla být jako další část mozku kam by ses mohl uchýlit. Ono vědomí je celkem obecný pojem který když se pokusíme konkretizovat tak velmi tvrdě narazíme.
A já jsem přesvědčen že to co bychom byli schopný přenést do počítače by pojem vědomí vystihovalo.

PS. Vědomí vašeho Já nemůže být propojeno s celím internetem, protože pak by jste to nebyl vy, ale byl by jste internet. :)
vědomí musí být uzavřené maximálně s přístupem na internet.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pitomost

Richard Pálkováč,2021-03-16 17:33:03

Možno umelé neurónové siete vyššej zložitosti ...

Nechcem Vás nijako ovplyvňovať, choďte si za svojou myšlienkou, nedajte sa odradiť prípadnými neprajníkmi, ale ak by Vás zaujímal môj názor na vedomie, tak tu (ale pripravte sa na šok) : http://riki1.eu/Co_je_to_vedomie.htm

Odpovědět


Re: Re: Pitomost

Jakub Šolc,2021-03-15 18:25:07

Není to pitomost ani konina a mně se ten nápad moc líbí :)

Samozřejmě to neprodlouží život vám osobně (alespoň ne v prvních fázích), ale vytvoří to vaši digitální kopii, která tu bude pro vaše blízké. Alespoň tak tomu rozumím a věřím, že by tu mohla být poptávka po takové službě.

Lidé dnes smrt nechtějí akceptovat a toto může být způsob, který pomůže se s ní určitým způsobem vyrovnat. Věřím, že takováto služba může získat své uživatele a jejich počet je jen otázkou ceny a ochotě sdílet svá data s takovýmto systémem. Nicméně dle současné situace v oblasti sociálních sítích toto možná nebude až tak velký problém. Data sama o sobě mohou být zaplacenou cenou (+k tomu při komunikaci se svou mrtvou babičkou budete muset sledovat např. reklamu na vložky, respektive sama babička vám je doporučí, samozřejmě jen pokud budete v cílové skupině, 4ten85 nechť si sám domyslí, co by mu mohla superinteligence, která o něm vše ví nabízet ;)).

V dalších fázích bude takováto digitální osoba schopna fungovat sama dále, např. ve smyslu vykonávat nějakou tvůrčí činnost s využitím ID digitalizované osoby - tedy jakási personalizovaná autorská tvorba. Napadá mě, že by časem takovéto identity mohly dokonce získat svá práva. Zde by se dala popustit již uzda fantazii.

Koukám, že jsem se nějak rozepsal, tak jen na závěr dodávám, že konečným cílem, finální fáze by určitě byl právě přenos samotného vědomí a tím vyřešení prvotního problému - "že už to nebudu já ale jen nějaká moje kopie", ale zde opravdu nevím, zda je něco takového vůbec možné. No ale já nejsem superinteligence s energií získávanou ze solární farmy Dyssonovy sféry obklopující celou hvězdu, tedy kdo ví :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Pitomost

Jakub Matouš,2021-03-15 19:16:48

A jak to víte ? ;)

Odpovědět


Re: Pitomost

Richard Pálkováč,2021-03-15 18:22:23

Súhlasím, napísal som o tom dávnejšie aj článok : http://riki1.eu/teleportacia_vedomia.htm

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz