Extravagantní sloučenina se mění z vodiče na izolant působením tlaku  
Disulfid manganatý je za normálních okolností měkkým izolantem. Když se ale stlačí, tak se z něj najednou stane kov, co je slušně elektricky vodivý. Další nárůst tlaku vede k návratu materiálu do role izolantu. Vše se to děje za běžné teploty a potřebné tlaky nejsou nikterak závratné. Podivuhodný jev by mohl nalézt praktické využití, například v elektronice.
Změny uspořádání atomů v disulfidu manganatém. Zleva doprava působí vyšší tlak. Kruhy jsou atomy manganu, osmičky 2 atomy síry. Kredit: Dean Smith, Argonne National Lab.
Změny uspořádání atomů v disulfidu manganatém. Zleva doprava působí vyšší tlak. Kruhy jsou atomy manganu, osmičky 2 atomy síry. Kredit: Dean Smith, Argonne National Lab.

Kovové vodiče se v porovnání s nevodiči obvykle nacházejí na protilehlých stranách spektra vodivosti. Američtí odborníci ale nedávno objevili materiál, který se může „přepínat“ mezi vodičem a izolantem a to dokonce za pokojové teploty. Jde o disulfid manganatý MnS2, který je za normálních okolností izolantem, ale stačí na něj pořádně zatlačit a rázem je z něj vodič.

 

Ranga Dias s diamantovou kovadlinou. Kredit: University of Rochester / J. Adam Fenster.
Ranga Dias s diamantovou kovadlinou. Kredit: University of Rochester / J. Adam Fenster.

Vodivost určitého materiálu je daná tím, jak snadno se v něm pohybují elektrony. Ranga Dias z University of Rochester a jeho kolegové zkoumali látky, u nichž je vodivost spojená s tlakem, jemuž je dotyčná látka vystavena. Takové bizarní chování objevili u disulfidu manganatého. Za normálních okolností jde o měkký izolant. Když ale malé množství tohoto materiálu umístili do diamantové „kovadliny“ (DAC) a vystavili ho působení tlaku, tak se změnil na kovový a vodivý materiál. Aby toho nebylo málo, při dalším zvyšování tlaku se materiál opět přepne do podoby izolantu.

 

Logo. Kredit: University of Rochester.
Logo. Kredit: University of Rochester.

Jak s údivem podotýká Dias, kov obvykle zůstane kovem. Že se kov změní na izolant, je velmi nepravděpodobné. Chování disulfidu manganatého je z tohoto pohledu výjimečné. Když vědci tento jev detailně prozkoumali, tak se ukázalo, že ve fázi izolantu jsou elektrony zmíněného materiálu uspořádány náhodně a pro volné elektrony je nesmírně obtížné se materiálem pohybovat a vytvářet elektrický proud. Když dojde ke stlačení disulfidu manganatého, tak se jeho elektrony dostanou blíž k sobě a mají sklony vytvářet páry. Volné elektrony se pak materiálem pohybují mnohonásobně snadněji a vznikne vodič.

 

Pozoruhodné je, že podmínky nutné ke změně elektrických vlastností disulfidu manganatého nejsou nijak drakonické. Funguje to při teplotě 27 °C a jde o tlaky 3 až 10 GPa. Podobné změny elektrické vodivosti přitom obvykle vyžadují ultranízké teploty a tlaky přesahující 180 GPa, čehož je těžké dosáhnout mimo laboratoř. Jak se zdá, zvláštní vlastnosti disulfidu manganatého by mohly nalézt praktické využití, například v elektronice.

 

Literatura

University of Rochester 26. 7. 2021.

Physical Review Letters 127: 016401.

Datum: 03.08.2021
Tisk článku

Související články:

Na obzoru tepelně vodivý plastový elektroizolant     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2010)
Exotický kov pohrdá zákony: vede elektřinu, ale teplo ne     Autor: Stanislav Mihulka (18.02.2017)
Beton s nanosazemi je elektricky vodivý a vyrábí teplo     Autor: Stanislav Mihulka (24.04.2021)



Diskuze:

Zvonkové tlačítko

Pavel Šrubař,2021-08-03 09:07:53

Vidím uplatnění jako spolehlivé zvonkové tlačítko bez mechanicky pohyblivých součástí. Jen by to ještě chtělo zapracovat na snížení toho potřebného tlaku, tři gigapascaly málokdo prstem vyvine.

Odpovědět


Re: Zvonkové tlačítko

Josef Hrncirik,2021-08-03 11:19:48

K vyvinutí tlaku 30 000 atm stačí stlačit diamantový píst průměru 65 mikrometrů tíhou 1 kg prstem s volframovým náprstníkem. V rámci úspor po čínské chřipce by píst i kovadlinka mohly být pro chudé domkaře též jen z WC, pro zchudlé zbohatlíky raději z imitace diamantu moissanitu, sic rubínové jsou příliš kýčovité a safír nemá oheň jako moissanit či zirkon.

Odpovědět


Re: Re: Zvonkové tlačítko

Josef Hrncirik,2021-08-04 08:25:37

Na obr.2 je Ranga Dias velmi mile překvapen jak snadno získal opravdu velkou diamantovou kovadlinu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz