Co když přece jen existují galaxie bez temné hmoty?  
Astronomové před časem našli 6 galaxií bez temné hmoty. Bylo jim doporučeno, ať se podívají pořádně, že tam temná hmota určitě bude. Se soustavou radioteleskopů VLA detailně prozkoumali ultrařídkou galaxii AGC 114905 a stejně tam žádnou temnou hmotu nenašli. Bod ve prospěch existence galaxií bez temné hmoty.
Galaxie AGC 114905. Kredit: Javier Román & Pavel Mancera Piña.
Galaxie AGC 114905. Kredit: Javier Román & Pavel Mancera Piña.

Z původně banální otázky, zda mohou existovat galaxie, v nichž není žádná temná hmota, se časem stala jedna z úporných záhad dnešní astronomie, kolem které hoří vášnivá debata. Pravidelně se objevují vědecké studie, které přesvědčivě potvrzují existenci takových galaxií, aby se vzápětí objevily práce, které takovou představu jednoznačně odmítají. Výsledkem je pochopitelně zmatek a milovníci kosmu si sotva stíhají dělat popcorn a sledovat aktuální dění.

 

Pavel Mancera Piña. Kredit: University of Groningen.
Pavel Mancera Piña. Kredit: University of Groningen.

Nejnovějším příspěvkem do této divoké diskuze je výzkum mezinárodního týmu astronomů, kteří přes opakované a značné úsilí nenašli ani stopu po temné hmotě v galaxii AGC 114905. Pavel Mancera Piña z nizozemské University of Groningen a institutu ASTRON s kolegy strávil 40 hodin na výkonných teleskopech – a nic.

 

Badatelé nejprve objevili 6 galaxií, v nichž by neměla být prakticky žádná temná hmota. Pak jim bylo řečeno, ať hledají znovu a pořádně, že tam temná hmota určitě bude. Piña a spol. pořádně prověřili možnosti soustavy radioteleskopů Very Large Array (VLA) v Novém Mexiku a pozorovali s ní galaxii AGC 114905. Soustředili se přitom na pohyby plynu v této galaxii. Temnou hmotu nenašli a naopak to teď podle nich vypadá, že tam skutečně žádná není. Pohyby plynu v galaxii lze kompletně vysvětlit bez temné hmoty.

 

Very Large Array. Kredit: Hajor / Wikimedia Commons.
Very Large Array. Kredit: Hajor / Wikimedia Commons.

Galaxie AGC 114905 je od nás vzdálená asi 250 milionů světelných let. Jde o ultrařídkou „trpasličí“ galaxii, přičemž se v tomto případě „trpasličí“ vztahuje k záření galaxie a nikoliv k její velikosti. Ve skutečnosti je totiž velká zhruba jako Mléčná dráha, jen obsahuje asi tisíckrát méně hvězd. Mainstreamová astrofyzika přitom tvrdí, že galaxie drží pohromadě temná hmota. A pro ultrařídké trpasličí galaxie to platí dvojnásobně.

 

Autoři studie rovněž hodnotí možná vysvětlení svých pozorování. A není to žádná sláva. Například, z galaxie AGC 114905 by mohly „otrhat“ temnou hmotu gravitačním působením okolní galaxie. Problém je, že tam žádné nejsou. Nepomáhá ani modifikovaná newtonovská dynamika (MOND), což je alternativa teorie s temnou hmotou pro vysvětlení pohybu hmoty v galaxiích. Na galaxii AGC 114905 nestačí.

 

Zatím je to otevřené. Badatelé detailně zkoumají další ze svých ultrařídkých trpasličích galaxií. Jestli tam zase nenajdou žádnou temnou hmotu, tak to už bude na pováženou. Brzy se jistě dozvíme víc.

 

Video: Pavel Mancera - Exploring the origin of gas-rich ultra-diffuse galaxies with HI kinematice

 

Literatura

Royal Astronomical Society 2. 12. 2021.

arXiv:2112.00017.

Datum: 07.12.2021
Tisk článku

Související články:

Hubble ulovil mrtvý disk masivní galaxie, co změní teorie o evoluci galaxií     Autor: Stanislav Mihulka (23.06.2017)
Nově objevená přízračná galaxie šokovala: Postrádá temnou hmotu     Autor: Stanislav Mihulka (29.03.2018)
Záhada galaxie bez temné hmoty konečně vyřešena!     Autor: Stanislav Mihulka (08.06.2019)



Diskuze:

Vsechny galaxie jsou bez temné hmoty

Petr Vojvodik,2021-12-12 18:39:32

Jen špatně interpretuje měření.

Odpovědět

Jsem laik ale někdy mě "vědci" připadají,

Karel Ralský,2021-12-08 12:57:37

jako malé děti kteří věří že síťkou na motýly chytí nějakou menší než jsou "molekuly vzduchu". Vždyť z gravitace a prostoru v našem čase je hmota stvořena.Pokud se jedná o shora uvedený experiment dokazuje to jen že prostor je více či méně stlačený nikoliv určité částice, nanejvýš objeví "vodíkovou čáru" která vzniká z časoprostoru přírodní cestou.

Odpovědět


Re: Jsem laik ale někdy mě "vědci" připadají,

Karel Ralský,2021-12-08 13:09:06

Ještě bych dodal že existuje 3D model těchto trpasličích galaxií ať se vědci zaměří na něj a blízké okolí(okolo těchto galaxií) a uvidí vlákna které je spojují pomocí "temné hmoty". Je to podobné jako růst "rostliny" kdy kořeny jsou zdánlivě daleko od listů a plodů z nichž je hmota stvořena.

Odpovědět

temná hmota

Jiří Splíchal,2021-12-08 11:41:49

Chybějící temná hmota v několika galaxiích by vysvětlovala mé domněnky o tom, že temná hmota je informace, kterou nelze podle kvantové teorie zničit a to ani v případě černé díry, singularity a tvrzeného velkého třesku. Informace a ani gravitace nemá žádnou částici, kterou hledači temné hmoty nemohou najít. Krom toho ani nekonečno není fyzikální pojem a proto se divím, že se vůbec používá v těchto případech. Výzkum vesmíru nám ještě přinese spoustu překvapení o kterých ani nemáme ponětí, ale všechno je jinak než se domníváme v současnosti.

Odpovědět

Simulační teorie

Michal Mayer,2021-12-08 10:43:22

Nebo je vesmír simulace a rendery těchto galaxii jsou odflakle...

Odpovědět

Dotaz

Josef Waters,2021-12-08 08:16:53

Mám dotaz: Zatím jsem jako úplný laik získal dojem, že temná hmota v galaxiích umožňuje rychlejší rotaci jejich vnějších částí, ale že není nutnou podmínkou k jejich vzniku. Zřejmě se viditelná hmota snadněji a více seskupí v centrech s temnou hmotou (nebo naopak temná hmota se seskupí k viditelné), ale proč by galaxie nemohla vzniknout jen vlastní gravitací i bez temné hnoty?

Odpovědět

Libor Zak,2021-12-07 13:22:20

Na pováženou to bude hlavně proto, že to může znamenat, že za tím, co považujeme za gravitační vliv temné hmoty. může být zcela něco jiného než ona temná hmota, tedy třeba nějaká neznámá fyzika.
Jdu si udělat další popcorn. :-D

Odpovědět


Re:

Ivo Brabec,2021-12-07 18:59:25

Přidávám se

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz