Zasahují Slunce planetky z temné hmoty a vyvolávají erupce?  
Jestli temná hmota tvoří větší struktury, tak by mohla svištět vesmírem v podobě temných planetek. Ty by se mohly čas od času srazit s hvězdou, Slunce nevyjímaje, a vyvolat hvězdnou erupci, bohužel velmi podobnou běžné hvězdné erupci. S trochou snahy by ale mělo být možné erupce po zásahu temných planetek rozeznat díky charakteristickému spektru záření.
Sluneční erupce, 6. března 2012. Kredit: NASA Goddard Space Flight Center, Wikimedia Commons.
Sluneční erupce, 6. března 2012. Kredit: NASA Goddard Space Flight Center, Wikimedia Commons.

Pátrání po temné hmotě pokračuje. Tentokrát je vědci hledají na hvězdách a ve hvězdných erupcích. Pokud platí, že temná hmota může vytvářet větší struktury, tak by mohly vesmírem létat tělesa velikosti planetek, tvořená temnou hmotou. Samotné je sice v podstatě nemáme šanci detekovat, ale když by se temná planetka srazila s hvězdou, třeba se Sluncem, tak by to hned bylo mnohem nadějnější.

 

Podle toho, co víme o vesmíru a fyzice, by takové temné planetky mohly svištět vesmírem docela rychle. Se svými kolegy na to sází Anirban Das z laboratoří SLAC National Accelerator Laboratory v kalifornském Menlo Parku. Podle nich by temná planetka mohla letět vnitřkem hvězdy rychlostí přesahující rychlost zvuku, přičemž by vytvořila akustickou rázovou vlnu válcovitého tvaru. Hvězda je v takovém případě řidší než temná planetka a sehrála by roli akustické čočky. V důsledku tohoto by se rázová vlna příliš nerozptylovala po okolí, ale sílila by v místě zásahu temnou planetkou. Když by dorazila zevnitř k povrchu hvězdy, tak by rázová vlna ještě zrychlila, což by zesílilo její projev.

Anirban Das. Kredit: A. Das.
Anirban Das. Kredit: A. Das.

 

Uvedené procesy by měly být dostatečné k tomu, aby došlo k výtrysku rentgenového a také UV záření, jehož dosvit by zasahoval až do viditelné oblasti záření. Něco takového bychom měli být schopni pozorovat. Badatelé odhadli hustotu temné hmoty ve hvězdokupě 47 Tuc a spočítali, že během týdne pozorování by Hubbleův vesmírný dalekohled mohl nějaký takový záblesk detekovat. Analyzovali dřívější pozorování dotyčné hvězdokupy a nic nenašli. Šance ale prý nebyly velké.

 

Slibnější prý budou pozorování budoucích vesmírných UV teleskopů. V tomto případě vědci navrhují soustředit se na blízké oranžové trpaslíky spektrální třídy K. Pokud temné planetky existují a chovají se tak, jak Das a spol. předpokládají, měly by jejich záblesky UV teleskopy zachytit.

 

Terčem temných planetek by mohlo být i naše Slunce. Jestli opravdu létají vesmírem, tak by se do Slunce měla strefit zhruba jedna malá temná planetka ročně. Dokonce lze říct, že důkazy, tedy solární erupce, už můžeme mít mnohokrát zaznamenané v pozorováních naší životodárné hvězdy.

 

Logo. Kredit: SLAC.
Logo. Kredit: SLAC.

Má to ale samozřejmě háček. Pomineme-li předpoklad, že by v takovém případě měla temná hmota interagovat s běžnou hmotou nejen prostřednictvím gravitace, projevy zásahu temnou planetkou by se v případě jejich existence velmi podobaly standardním solárním erupcím, které typicky souvisejí se slunečními skvrnami. To je pochopitelně k vzteku. Rozdíl mezi erupcemi temných planetek a běžnými solárními erupce by byl patrný prakticky jen v tom, jak spektrum záření erupce „chladne“ z rentgenové oblasti do ultrafialové, viditelné a infračervené oblasti.

 

To by znamenalo, že běžné pozorování Slunce, případně dalších hvězd, nestačí. Bylo by nutné ihned po detekci erupce na oblast jejího výskytu zacílit celou řadu výkonných zařízení a zkoumat záření záblesku po delší dobu, ve velkém rozsahu spektra elektromagnetického záření. Jen tak bychom snad rozlišili erupci po zásahu temnou planetkou od normální solární erupce. Zní to zajímavě, i když šance na úspěch nejsou nikterak velké. Schválně, jestli najdeme temnou hmotu v erupcích na Slunci.

 

Literatura

ARS Technica 17. 1. 2022.

Physical Review Letters 128: 021101.

Datum: 23.01.2022
Tisk článku

Související články:

Tvoří temnou hmotu temná makra s podivnými kvarky?     Autor: Stanislav Mihulka (14.12.2014)
Podle nové teorie tvoří temnou hmotu bláznivě těžké částice     Autor: Stanislav Mihulka (25.03.2016)
Death by Dark Matter: Ultimátním detektorem temné hmoty jsou lidská těla     Autor: Stanislav Mihulka (19.07.2019)



Diskuze:

Nějaký nesmysl

Jan Jančura,2022-01-24 18:38:50

Poslední dobou mi to připadá, jakoby někteří vědci soutěžili o to, kdo vymyslí větší absurdnost. Co když se náhodu něco správně uhádnou, tak mohou dostat nobelovku a být slavnými.
Pokud je temná hmota tou, za kterou ji většina vědců považuje, že reaguje pouze na gravitační interakci, tak by ta planetka měla projít Sluncem aniž by to ji i Slunce nějak poznamenalo. Ještě snadněji než neutrina. Ono ta temná hmota vlastně žádnou hmotou v našem chápaní není.

Odpovědět

Astro - logie

Karol Kos jr.,2022-01-24 17:09:55

Je tak trochu zajímavé, že o "temné planetě" hovoří už astrologie ze začátku 20 století...

Odpovědět

Je to logické.

Richard Pálkováč,2022-01-24 16:04:05

V článku uvedená myšlienka je logická, ale vesmír v našom okolí je natoľko usporiadaný, že pravdepodobnosť "zrážky" nášho Slnka s planétkou z tmavej hmoty, je asi rovnaká, ako pravdepodobnosť zrážky s nejakou našou planétkou.

Odpovědět


Re: Je to logické.

Jozef Vyskocil,2022-01-25 09:04:49

Nezdá sa mi, že by sme si nevšimli na dráhach netemných telies slnečnej sústavy temné planétky, ktoré si to naparia do Slnka. A tých temných má byť tuším 6x viac, ako netemných.

Odpovědět


Re: Re: Je to logické.

Richard Pálkováč,2022-01-25 12:28:40

Pri vypocte mnozstva temnych planetok/objektov v nasom okoli (v nasej slnecnej sustave) nemozete vychadzat z globalneho mnozstva temnej hmoty oproti normalnej. To je nespravna uvaha. V nasom (gravitacnom) okoli, je prakticky nulove mnozstvo objektov temnej hmoty, lebo nase okolie, ako som pisal, je (gravitacne) usporiadane.

Odpovědět

Martin Zeithaml,2022-01-24 10:37:34

Tak se mi zdá, že vědci v zoufalém snažení o objevení temné hmoty vymýšlí čím dál větší hovadiny. Přitom elektromagnetická kosmologie vysvětluje pohodlně vesmír bez temné hmoty a energie, měření ji potvrzují, ale moc pozornosti se jí nevěnuje. Co je "temné", je momentálně IN a vše ostatní je OUT. Proti prostředkům vynaloženým na "temný" výzkum je Webbův teleskop laciná hračka, tak těžko někdo pronese NIKAM TO NEVEDE :)

Odpovědět


Re:

Richard Pálkováč,2022-01-24 16:00:50

Elektromagnetizmus je dvojpólový a preto vesmír nemôže byť elektromagnetický.

Odpovědět


Re: Re:

Zicho Trenčiansky,2022-01-26 13:25:53

tak inak ... javy pripisované temnej hmote a energií sú elektromagnetické. EM je dominantná sila. Či možno povedať že celý vesmír je alebo nie je elektromagnetické, lebo je dvojpólový ... to je asi už iná otázka, nie?

Odpovědět


Re: Re: Re:

Richard Pálkováč,2022-01-26 15:30:23

Javy pripisované tmavej hmote a tmavej energii sú čisto gravitačné, teda nemajú nič spoločné s elektromagnetickými.

Všetky javy okolo nás sú sprostredkované elektromagnetickou interakciou (fotónmi), okrem gravitácie a javov v atómových jadrách.

Odpovědět


Re:

Aleš Mikulenčák,2022-01-24 21:20:08

Za pár let se dočká bezmezné podpory jiná teorie a na temnou hmotu a energii se zapomene....

Odpovědět


Re: Re:

Zicho Trenčiansky,2022-01-26 13:30:24

určite, hlavne aby mohla z tej podpory žiť celá jedna generácia "vedeckej" komunity. Raz sa budú na nás pozerať ako sa mi pozeráme na alchymistov. Istý úsmevný obdiv, ako s nesprávnou teóriou dokázali objaviť niečo užitočné (vzpomente na "skvrnu zle lahko poříditi")

Odpovědět


Re:

Zicho Trenčiansky,2022-01-26 13:26:35

S0? ;)

Odpovědět

Len za predpokladu

Zicho Trenčiansky,2022-01-24 10:00:43

ze temna hmota je vlastne elektromagnetizmus, tak ano

https://www.futurity.org/can-regular-electromagnetism-explain-dark-matter/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0370269313003286

vzhladom nato, ze ju furt nevedia najst a uz ju nemaju kde hladat [1], tak sa to javi ako najlepsie riesenie.

[1] https://arxiv.org/pdf/2109.11291.pdf


ono totiz slnecne erupcie jednoznacne suvisia s elektromagnetizmom, interakciou Slnka s EM polom Galaxie atp.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz