Estonský robotický obrněnec Type-X úspěšně zvládl ostré střelby  
Estonští Milrem Robotics a norští Kongsberg Defence & Aerospace vyvíjejí robotické vozidlo Type-X, které by se mohlo stát součástí jednotek NATO nebo armád severských zemí. Type-X může operovat v různých variantách, jako podpora tradičních obrněných jednotek. Jeho provoz spojuje dálkové ovládání operátorem s pokročilou umělou inteligencí pro vozidla.
Obrněnec Type-X na ostrých střelbách. Kredit: Milrem Robotics.
Obrněnec Type-X na ostrých střelbách. Kredit: Milrem Robotics.

Estonští výrobci bojových robotických vozidel Milrem Robotics v roce 2020 představili pozoruhodný robotický obrněnec Type-X. Je to praktická platforma na dálkové ovládání lidským operátorem a zároveň z podstatné části řízená pokročilou inteligencí, která se vyloženě nabízí k různým úpravám i budoucím vylepšením.

 

Zorné pole operátora během palby na cíl. Kredit: Milrem Robotics.
Zorné pole operátora během palby na cíl. Kredit: Milrem Robotics.

Vozidlo Type-X může být vyzbrojeno různými robotickými věžemi s automatickým kanonem ráže až 50 mm nebo celou řadou dalších systémů, včetně raketometů s rozmanitými střelami, minomety, odpalovacími zařízeními pro sebevražedné drony nebo třeba radary. 12 tunový obrněnec lze vyzbrojit tak, že snadno „přestřílí“ tradičnější bojová vozidla pěchoty.

 

Milrem Robotics nedávno spojili síly s norskými Kongsberg Defence & Aerospace a zorganizovali pro obrněnce Type-X první cvičení s ostrou střelbou. Type-X byl pro toto cvičení vybaven dálkově ovládanou věží Kongsberg Protector Remote Turret (RT-40) s automatickým kanonem Bushmaster ráže 30 mm.

 

Type-X s robotickou věží John Cockerill CPWS II. Kredit: Milrem Robotics.
Type-X s robotickou věží John Cockerill CPWS II. Kredit: Milrem Robotics.

Cvičení s ostrou střelbou tohoto robotického vozidla proběhla druhý týden letošního června (2022). Type-X pálil na statické cíle, což byla reálná vozidla a obrněnce. Cvičení bylo součástí projektu „Nordic Robotic Wingman“ (NRW), na němž se společně podílejí Milrem a Kongsberg. Cílem projektu je vyrábět bojového robotického obrněnce, která vyhoví požadavkům NATO a severských zemí.

 

Výstupem projektu Nordic Robotic Wingman by mělo být robotické vozidlo, které bude operovat jako podpora lidmi řízených hlavních bojových tanků či bojových vozidel pěchoty. Díky pokročilé výbavě a účinným zbraním, ať už proti pěchotě, obrněncům nebo třeba vzdušným cílům může Type-X nabídnout slušnou palebnou sílu i taktické schopnosti. Umělá inteligence obrněnce je schopná autonomně navigovat na základě zvolených bodů v operační oblasti, a také se vyhýbat překážkám. Díky technologii Indirect Drive má obrněnec k dispozici účinné dálkové ovládání i při vyšších rychlostech.

 

Video: First live firing from the Type-X Robotic Combat Vehicle

 

Literatura

New Atlas 18. 6. 2022.

Datum: 18.06.2022
Tisk článku

Související články:

Inteligentní robotické bojové vozidlo Type-X bude bránit konvoje a základny     Autor: Stanislav Mihulka (23.06.2020)
Estonští bojoví roboti THeMIS se účastnili cvičení s ostrou střelbou     Autor: Stanislav Mihulka (24.05.2021)
Americký robotický minitank Ripsaw M5 poprvé testoval ostrou střelbu     Autor: Stanislav Mihulka (10.08.2021)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz