Mitochondrie se „solárním pohonem“ prodlužují život  
Magie optogenetiky opět slaví úspěch. Mitochondrie vylepšené protonovými pumpami poháněnými světlem vyrobily více ATP a přinesly podstatně delší, a také zdravější život háďátkům. Solární mitochondrie by mohly zpomalovat stárnutí a pomáhat léčit Parkinsona, diabetes a další „radosti“ pokročilého věku.
Elegantní háďátko. Kredit: PLoS Biol 3(1): e30. Wikipedia, CC BY 2.5
Elegantní háďátko. Kredit: PLoS Biol 3(1): e30. Wikipedia, CC BY 2.5

V poslední době jsou v centru pozornosti odborníků na stárnutí a s ním spojené choroby výkonné buněčné elektrárny, mitochondrie. Jsou to dávné symbiotické bakterie, pro které bylo výhodné částečně splynout s hostitelskou buňkou. Právě díky tomuto osudovému rozhodnutí tu dnes jsme a spolu s námi i prakticky všechny eukaryotní organismy. Mitochondrie jsou pro nás každodenním požehnáním, ale také jsme na nich velmi závislí, což občas přináší problémy.

 

Brandon Berry. Kredit: University of Washington.
Brandon Berry. Kredit: University of Washington.

Mitochondrie v buňce vyrábějí molekuly ATP (adenosintrifosfát), které jsou doslova napěchované energií. Slouží jako univerzální energetické platidlo, kterým buňka hradí v podstatě veškeré energeticky náročné procesy. Mitochondrie ovšem energii přímo nevyrábějí. Těží ji z glukózy, kterou původně vyrobily rostliny fotosyntézou. Jsou jako elektrárna na uhlí, i když není tak staré jako to fosilní.

 

Co kdyby ale mitochondrie měly přístup přímo k primárnímu zdroji energie, což je v tomto případě sluneční záření? Zní to jako science-fiction, ale Brandon Berry z americké University of Washington a jeho kolegové to dokázali. Použili pokročilou optogenetiku a pomocí genetické manipulace vložili do membrán mitochondrií oblíbených háďátek obecných (Caenorhabditis elegans) protonové pumpy poháněné světlem. Jako kdyby na jejich mitochondrie instalovali solární panely. Takovou výbavu mitochondrie normálně nemají.

 

Logo. Kredit: University of Washington.
Logo. Kredit: University of Washington.

Ukázalo se, že optogenetické vylepšení mitochondrií háďátkům podivuhodně prospívá. Badatelé zjistili, že mitochondrie používají energii získanou protonovými pumpami k usnadnění pohybu kladně nabitých iontů přes vnitřní membránu obalu mitochondrie. Protonové pumpy háďátkům aktivovali začátkem dospělosti a mitochondrie háďátek pak vyráběly více ATP. V důsledku toho žila háďátka, která byla vystavena dostatečně silnému světlu, o 30-40 procent delší a také zdravější život. To není málo.

 

Výzkum (zčásti) solárně poháněných háďátek vede k zajímavým závěrům. Naznačuje, že pokles produkce ATP mitochondriemi, který pozorujeme ve vyšším věku, není až tak následkem nepříznivých projevů stárnutí, ale přinejmenším jednou z jejich příčin. Teď přijde na řadu ještě zajímavější výzkum, v němž budou vylepšeny mitochondrie i jiných organismů, včetně laboratorních myší a nepochybně i lidských buněčných kultur.

 

Komentátoři spoléhají na to, že Berry a spol. nehodlají vypustit superháďátka se solárním pohonem ani vyrobit superlidi s vylepšenými mitochondriemi. To ale neznamená, že solární mitochondrie nenabízejí super možnosti. Mohly by se uplatnit v léčbě projevů stárnutí a celé řady degenerativních onemocnění, v nichž zřejmě hrají podstatnou roli mitochondrie, včetně Parkinsonovy choroby a diabetu.

 

Literatura

IFL Science 3. 1. 2023.

Nature Aging online 30. 12. 2022.

Datum: 03.01.2023
Tisk článku

Související články:

Optogenetika aneb buňky ovládané na dálku     Autor: Josef Pazdera (02.09.2012)
Lze ovládat geny pomocí vědomí?     Autor: Stanislav Mihulka (12.11.2014)
Jak zapnout v myších zabijácký instinkt?     Autor: Stanislav Mihulka (21.01.2017)
Léčbě mitochondriemi budeme říkat transplantace, nebo transfuze?     Autor: Josef Pazdera (21.04.2020)



Diskuze:

Nic není nemožné (Toyota)

Mintaka Earthian,2023-01-06 16:31:02

Tak to je pěkné. Ještě pár let výzkumů a třeba dojde i na "vědecky" potvrzenou možnost Sluneční diety a pak třeba i bretariánství.

Jsem zvědavý, jestli by v tom případě, doživší se toho, členové Českého klubu skeptiků, přistoupili k odebírání bludných kamenů.

Odpovědět

Dostatek energie brání degenerativním procesům

Lenka Svobodová,2023-01-03 21:58:31

My víme dávno už od roku 1980, že mitochondrie stárnou rychleji než savčí buňky. A jak vytvářejí méně a méně energie, aktivují geny spojené s úbytkem sil a degenerací.
Článek úplně vynechává postup, jak vědci obměněné mitochondrie dostali do buněk. A vyhýbá se porovnání rychlosti stárnutí běžných mitochondrií a mitochondrií s protonovými pumpami poháněnými světlem.
Pravděpodobně by se podobného výsledku dosáhlo také tím, když by se dařilo obměňovat zestárlé mitochondrie ať už zvenku nebo rozmnožováním. Celý test dokázal jen to, co už jsme věděli. A sice, že prodloužením tvorby energie v mitochondriích se oddálí menopauza/andropauza, tloustnutí a demence. Znamená to také, že snahy o přeprogramování epigenetických záznamů budou neúspěšné. Protože ty se přeprogramují samy, jakmile mitochondrie začnou dodávat více emergie.

Odpovědět


Re: Dostatek energie brání degenerativním procesům

Patrik Milbach,2023-01-04 05:05:13

O tom, co článku vytýkáte - třeba problém - jak dostat mitochondrie do buněk, není až takový problém. Dokonce i zde na oslovi se o něm psalo (například zde: https://www.osel.cz/11134-lecbe-mitochondriemi-budeme-rikat-transplantace-nebo-transfuze.html
A jen tak mimochodem - oddálení tloustnutí a demence Vám připadá málo?

Odpovědět


Re: Re: Dostatek energie brání degenerativním procesům

Nicol Najbrt,2023-01-04 12:28:33

Díky za odkaz - bezva přehled hodně mi otevřel oči. Hutné.

Odpovědět


Re: Re: Dostatek energie brání degenerativním procesům

Lenka Svobodová,2023-01-07 14:47:53

Já jsem neřekla, že oddálení menopauzy a tloustnutí je málo. Je však třeba začít hned, ne až menopauza nastoupí. Jen bych chtěla upozornit, že léky na zvýšení tvorby energie v mitochondriích a prodloužení životnosti mitochondrií existují už mnoho let.

Není třeba čekat, až nám nějací vědátoři sešlou lék z hůry. Ostatně toho se ani nedočkáte, protože prostředky k obnově mitochondrií budou naceněny tak, aby byly nedostupné pro důchodce. Naproti tomu současné léky ke zvýšení mitochondiální tvorby energie jsou levné. Levnější než Paralen Grip horký nápoj.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz