Turecko představilo pokročilý bojový stealth dron ANKA-3  
Turecká společnost Turkish Aerospace Industries vyvíjí bojový stealth dron se samokřídlem ANKA-3. Brzy by mělo dojít na jeho první let. Na rozdíl od dronu Kızılelma společnosti Baykar upřednostňuje stealth vlastnosti před vysokým výkonem. Turecko má zaděláno na slibný mix bojových dronů, které se navzájem doplňují.
ANKA-3. Kredit: Turkish Aerospace Industries.
ANKA-3. Kredit: Turkish Aerospace Industries.

Pouhý den poté, co se veřejnosti ukázal nový turecký pilotovaný stíhací stealth letoun páté generace TAI TF-X, který vyvíjí společnost Turkish Aerospace Industries (TAI) ve spolupráci s BAE Systems, představil stejný výrobce další, podstatně odlišný stroj, který si okamžitě získal pozornost médií.

 

Maketa stíhacího letounu TAI TF-X z roku 2019. Kredit: Talhaaisk / Wikimedia Commons.
Maketa stíhacího letounu TAI TF-X z roku 2019. Kredit: Talhaaisk / Wikimedia Commons.

Ambiciózní letoun TAI ANKA-3 MIUS je stealth bojový dron s konstrukcí samokřídla, jehož velikost zhruba odpovídá lehkému stíhacímu letounu. Byl navržen jako odolný stroj s dlouhou výdrží ve vzduchu, který by měl zvládat boj, průzkum i elektronické válčení. Podle dostupných informací by jeho hlavním úkolem mělo být ničení protiletecké obrany protivníka, které vyčistí cestu pro pilotované bojové letouny. Odborníci mají za to, že by drony ANKA-3 na misích mohly těsně spolupracovat se zmíněnými stealth stíhačkami TF-X, pokud tedy bude vývoj obou strojů dotažen do konce.

 

Logo. Kredit: Turkish Aerospace Industries.
Logo. Kredit: Turkish Aerospace Industries.

ANKA-3 je dalším důkazem, že si Turecko buduje diverzifikovanou a pokročilou armádu dronů, která již zahrnuje celou řadu dronů společnosti Baykar. ANKA-3 přitom nabízí například externí nosiče na munici a palivové nádrže, společně s vnitřní pumovnicí. Pohon zajišťuje jediný turbodmychadlový motor.

 

Vše nasvědčuje tomu, že dron ANKA-3 brzy uvidíme při pojíždění na ranveji. V řádu týdnů by mohlo dojít i na první let tohoto pozoruhodného stroje. Design dronu je podobný strojům jako byl dnes již vyřazený X-45C od Boeingu nebo experimentální Dassault nEUROn. Výsledná podoba dronu ANKA-3 se ještě může podstatně změnit. Pro stealth drony se samokřídlem je typické, že se v úvodních testech neklade takový důraz na stealth technologie. Stealth prvky se ladí až v průběhu testů.

V Turecku zjevně vznikají hned dva bojové stealth drony, které se podstatně liší svými vlastnostmi. ANKA-3 sází především na stealth vlastnosti a nikoliv na vysoký výkon. Nedávno představený dron Kızılelma společnosti Baykar je na tom přesně opačně. Oba tyto drony představují velmi slibný mix, jak pro turecké letectvo, tak i pro případné zahraniční zákazníky. Spojené státy přitom současné době nemají žádný aktivní program vývoje bojového stealth dronu se samokřídlem. Podle řady komentářů jim začíná nepříjemně ujíždět vlak v technologii s velkým potenciálem.

 

Video: Next Generation Turkey ANKA-3 drone Shocked US

 

Video: Turkish Finally Revealed its New TF-X Fighter Jet To Beat The F-35

 

Literatura

The Drive / Warzone 19. 3. 2023.

Datum: 22.03.2023
Tisk článku

Související články:

Turecko jako první zavádí do výzbroje drony s lehkým kulometem     Autor: Stanislav Mihulka (14.12.2019)
DARPA vyvíjí letecký raketový dron LongShot pro vzdušné bitvy     Autor: Stanislav Mihulka (11.02.2021)
General Atomics představili Gambit, tryskový bojový dron s umělou inteligencí     Autor: Stanislav Mihulka (07.03.2022)
Turecký tryskový bojový dron Kızılelma testuje pojíždění na ranveji     Autor: Stanislav Mihulka (26.11.2022)



Diskuze:

Držím jim palce

Tomáš Černák,2023-03-22 09:29:24

ale jako prostí integrátoři ze státu, který není poslušný k žádné z supervelmocí, to budou těžké. Většinu věcí do těchto letadel a dronů musí kupovat ze zahraničí a SSA, RF, ČLR či F jim nebudou spolehlivě dodávat buď z politických nebo ekonomických důvodů. Takové poletuchy jsou pak v zahraničí neprodejné (viz Alcy) a pro vnitřní trh nevhodné a neefektivní.

Odpovědět


Re: Držím jim palce

Xdavid Xbrazina,2023-03-22 14:19:44

mam za to ze turecko je regionalni velmoci a ze si vystaci samo. Zvlast pokud je ted kandidatskou zemi pro vstup do BRICS...

Odpovědět


Re: Re: Držím jim palce

Tomáš Černák,2023-03-22 22:26:31

Nevystačí. Motory, radary, avionika, výzbroj, elektronika. To vše kupují ze zahraničí, nemají vlastní výroby. Jsou to integrátoři, ne výrobci. Je to jako když vyrábím průmyslovou linku. Ano, mechaniku si navrhneme a vyrobíme sami (necháme si vyrobit podle našeho designu, ale to je detail), ovšem krokové a servo motory už kupujeme hotové a jen je integrujeme. Dtto čidla, senzory, kamery, řízení, pohony, zdroje médií atp. A přesně takhle staví Turci. Jsou příliš malí na to, aby si uměli vyrobit vše sami. Rusáci s tím mají po rozpadu SSSR dodnes potíže a to jsou počtem inženýrů a hlavně historickým vývojem vědy a techniky úplně někde jinde.

Odpovědět


Re: Re: Re: Držím jim palce

Quido Kansky,2023-03-23 06:14:21

Rusi = rusáci podľa vzoru Židia = židáci? Číňania denne dokazujú, že to čo píšete nie je pravda.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Držím jim palce

Tomáš Černák,2023-03-23 19:27:03

V čem a co dokazují?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Držím jim palce

Quido Kansky,2023-03-24 14:34:37

Keď máte naozaj záujem, pomôže strýko Google. Spomeniem len najväčší rádioteleskop, vozítko na Mesiaci, kvantová komunikácia, ekonomická výkonnosť...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Držím jim palce

Tomáš Černák,2023-03-25 00:01:01

individua jako ty mně utvrzují, že základní podmínkou pro přispívání do diskuzí Osla by měl být IQ test.

Odpovědět

Quido Kansky,2023-03-22 06:44:37

Na titulnom obrázku prvého videa je znázornený dron tesne pred kotrmelcom.

Odpovědět


Re:

Mir. Novák,2023-03-22 11:59:02

Kdepak, je to nový dron Feykartar, v této konfiguraci se maskuje při letu pod základnou bouřkového mraku. Motory jedou na volnoběh a vytvářejí směrem dolů pod dronem kouřovou clonu. Samotný dopředný pohyb dronu je setrvačností a na letové hladině zůstává jen díky výjmečné síle stoupavých proudů právě těsně pod základnou bouřkového mraku.

Odpovědět


Re: Re:

Xdavid Xbrazina,2023-03-22 14:20:34

diky... prosim, kde se da sehnat takove info?

Odpovědět


Re: Re:

Quido Kansky,2023-03-22 18:30:19

Tak to by ma nenapadlo. Dokáže to aj F35 pre námornú pechotu, ktorý dokáže otočiť dýzu podobne?

Odpovědět


Re: Re:

Quido Kansky,2023-03-23 06:22:43

A prečo musí byť v oblakoch vysunutý podvozok?

Odpovědět


Re: Re:

Pavel K2,2023-03-25 21:45:55

To vypadá, že Turecko se chystá bojovat za práva turecké menšiny ve Venezuele, někde poblíž jezera Maracaibo - tam mají nejvíc bouřek.

:-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz