První test na diagnostiku BSE z krve  
Představitel společnosti Vacci-Test Corporation oznámil, že se jim podařilo připravit test, který je schopen odhalit u skotu i u člověka prionovou chorobu z kapky krve . Dosud šlo tuto nemoc prokázat až post mortem.

Vacci-Test Corporation je společnost se sídlem v Calgary, provincii Alberta. Tato kanadská společnost, ústy svého presidenta a výkonného ředitele Billa Hogana oznámila, že má jednoduchý a vhodný diagnostický nástroj k detekci infekčních mozkových chorob, včetně BSE.

Nositel Nobelovy ceny Stanley Prusiner. Od doby, kdy objevil priony, se snaží získat metodu, kterou by šlo spongiformní encefalopatie z krve v praxi testovat, tentokrát neuspěl.

Největší předností nové detekční metody je, že ji lze provést na živém zvířeti.  Test by měl být založen na principu reakce protilátky proti specifickému proteinu.  K jeho provedení se má využívat vzorek krve. V té dokáží výzkumníci určit přítomnost proteinového markeru, který  je specifický pro infekční onemocnění mozku, jakým je BSE. Výsledek testu bude možno odečíst do 30 minut.   
Jedna kapka krve by měla být dostačující k prokázání přítomnosti proteinu 14-3-3, což má být ona značka přítomná v krvi v případě prionové mozkové infekce BSE. Ze zveřejněných informací lze soudit, že test by měl být funkční i proti dalším spongiformním onemocněním, což znamená, že by se testem měla dát poznat, jak tvrdí Hogan, i Cretzfeldt-Jakobova choroba u lidí.


V odborném tisku se o novém testu píše jako o významném vědeckém a zdravotním zlomu. Výhodou je, že se jedná o test, který je možno provádět a vyhodnocovat přímo v terénu. Vacci-Test by měl být schopen z krve určit jak onemocnění skotu BSE, tak i lidskou novou variantu Creutzfeldt-Jakobovy choroby. Dokonce by test měl odhalit bakteriální a virová onemocnění mozku.  Takové informace sluchu lahodí. Před tím, než bude  možno uvést Vacci - Test na trh, bude muset proběhnout  schvalovací proces. V Kanadě to má na starosti Agentura pro dohled na potraviny a v Evropě Evropská komise pro potraviny (EFSA) se sídlem v Bruselu.  Očekává se, že by se na severoamerickém trhu mohl test  objevit již koncem letošního roku a že by měl stát přibližně 20 dolarů.
Vypadá to, že mladé firmě (založena byla v roce 2003) se podařilo to, o co se mnoho let snaží celá řada výzkumných pracovišť, včetně týmu řízeného objevitelem prionů a nositelem Nobelovy ceny Stanley Prusinera. Tým tohoto věhlasného neurologa měl také zhruba před dvěma roky přijít na možnost testovat infekční priony testem prováděným z krve. Zřejmě se ukázalo, že test nebyl dost specifický a celá věc vyšuměla.

Zvětšit obrázek
V České republice se včera prokázal dvacátý případ BSE u skotu. Celkem bylo u nás od roku 2001 preventivně utraceno 3500 krav (vrstevnic), u nichž vzniklo podezření, že se také mohly BSE nakazit. Nákaza však u nich prokázána nebyla. Pokud bychom měli k dispozici test, který dokáže určit nemocné zvíře ze vzorku krve, mohla by tato zvířata zůstat na živu.

U nového Vacci-Testu je také několik znepokojujících skutečností. Například to, že většina článků odkazuje  jako na primární zdroj jen na stránky stejnojmenné společnosti:  www.vacci-test.com. Ve vědeckém tisku se zatím podrobnosti neobjevily. V kanadském vládním prohlášení věnovaném programu na získání důvěry spotřebitelů v hovězí maso, a na podporu získání trhů, o které Kanada  přišla v souvislosti s výskytem BSE na svém území, se o novém způsobu testace pomocí testu na živých zvířatech nehovoří. A to přesto, že velká část tohoto programu je věnována snaze vyvážet živý dobytek. Je s podivem, že Charlie Mayer, bývalý federální ministr, musel již o takovém „trumfu v rukávu“ vědět a přitom ani firma, ani ministerstvo, tento argument nevyužilo?  Také na stránkách největšího kanadského chovatelského svazu není o tomto převratném způsobu testování dosud žádná zmínka. Zatím mlčí i Kanadská asociace chovatelů.


Naděje, že nyní ohlášený objev testu na BSE z krve také časem nevycouvá, tak jako tomu bylo u avizovaného testu z dílny Prusinera (test jim pracuje jen za laboratorních podmínek), vyplývá z vyjádření spoluobjevitele Jacquese Mayeta. Dr. Mayet  pracoval na projektu testace BSE ve francouzském Lyonu od r. 1996.  Bylo to v době, kdy se začalo pracovat s čerstvě odebranými séry (od BSE krav),  tehdy se také začala rýsovat možnost  vytvořit test (budoucí Vacci-Test). Na projektu spolupracovali vedle Francouzů  i Angličané. V Británii výzkum probíhal pod řízením Veterinary  Laboratories Agency (VLA) ve Weybridge a výzkum řídil Danny Matthews.
O projektu testace na průkaz BSE z krve je známo, že výsledky dvouletého testování byly průběžně sledovány Francouzskou agenturou pro bezpečnost potravin (AFSSA), Evropskou komisí pro potraviny (EFSA) a Agenturou veterinárních laboratoří v Anglii (VLA). S výsledky byla seznamována také Kanadská agentura pro kontrolu potravin (CFIA) a regionální vláda Kanadské provincie Alberta. Výsledky jsou zřejmě více než uspokojivé a tak nynějším krokem, který musí následovat, je předložení výsledků testů příslušné komisi v Bruselu (EFSA) a v Kanadě. Pokud komise k výsledkům nebude mít námitek, dojde k povolení praktického použití testu jako metody k průkazu zdravotní nezávadnosti hovězího dobytka.


Po metodě, která by chovatelům dala možnost prokázat, že jejich zvířata jsou zdravá, se pátrá již dlouho. Očekává se, že by nový test mohl obnovit důvěru spotřebitelů v hovězí maso a rozhýbat upadající trh s dobytkem. Pokud nevzniknou problémy, Kanada bude moci začít testovat živá zvířata ještě v tomto roce. O významu dostupnosti ambulantního testu na prionové choroby v oblasti humánní medicíny je zbytečné cokoli dodávat.

Datum: 30.06.2005 08:50
Tisk článku


Diskuze:

Pokud by to byla pravda,

Dwarf,2005-07-03 19:40:24

byla by to pecka. Jen nevím jestli by to mohlo v konečném důsledku zabránit nesmyslnému vybíjení a likvidaci kohort vrstevnic nemocného zvířete, když se v těchto kohortách zatím u nás nikdy neobjevilo další nemocné zvíře.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz