Rozmary mořské hladiny drsnější, než se čekalo  
Nová metoda datování korálů odhaluje dramatické změny hladiny moře v nepříjemně krátkém čase.

Před časem probleskla médii anketa o názorech středoškolských studentů. Víte, čeho se středoškoláci nejvíc bojí? Ne čerta, ani polednice, ale globálního oteplování. Zelená propaganda radostně sklízí, co zasela. Budiž jim to přáno. Většina lidí si ale bohužel myslí, že my lidé suverénně poroučíme planetárnímu klimatu, jak se nám zachce, a že jen co dostaneme rozum, omezíme skleníkové plyny a začneme se dobrovolně udržitelně rozvíjet, nastane stabilní zelený ráj. A to je docela problém.

Zvětšit obrázek
Acrophora palmata. Pěkný korál, co nám zhatil iluze o budoucnosti.

Ve skutečnosti jsme nejspíš těžce vedle. Planetární klima si bez ohledu na nás dělá co chce, mnohem víc, rychleji a dramatičtěji, než jsme si kdy byli ochotni připustit.
Jedním z účinných strašáků globálních oteplovačů je kolísání mořské hladiny. Argumentace je vedena zhruba ve stylu „když neomezíte produkci skleníkových plynů, ocitne se Holandsko pod mořem“. Což o to, amsterdamské coffee-shopy by oplakali mnozí včetně mne. Na druhou stranu, každý, kdo ví alespoň něco málo o vývoji klimatu a pohybech mořské hladiny od konce poslední doby ledové, Holanďanům doporučí hledat časem štěstí o něco dál od pobřeží.


Podle nové studie W. Thompsona a S. Goldsteina, geochemiků z Earth Institute, Columbia University, by s tím dokonce neměli vůbec otálet. Tito pánové vynalezli novou metodu datování fosilních korálů. Již dříve se k datování korálů využívalo měření poměru izotopů uranu U234 a U238. Ty jsou v mořské vodě v konstantním poměru, kdežto v korálech podléhají radioaktivnímu rozkladu za vzniku řady dalších izotopů, přičemž pro zmíněné měření hraje roli thorium Th230. Tak je možné poměrně přesně datovat dobu, kdy se ten který korál vytvořil. Alespoň až do stáří cca 500 000 let, dále tato metoda nedosáhne. A když ještě k tomu víte, že datujete korál rostoucí výhradně těsně pod hladinou, můžete poměrně hodně přesně zjistit, kde byla v té době hladina moře.

S urano-thoriovým datováním byla ale potíž. Vzhledem k metodologickým problémům docela často vycházely nesmysly. Metoda vyvinutá Thompsonem a Goldsteinem zmíněné problémy obešla a najednou je možné datovat mnohem víc nálezů korálů a tím pádem i pozorovat kolísání hladiny moře mnohem ostřeji – v řádech tisíců let oproti předešlým desetitisícům.

Zvětšit obrázek
Rozpadová řada U238. Pouze pro milovníky atomu.

Autoři na karibském Barbadosu nasbírali fosilní pozůstatky korálu Acrophora palmata staré 70 000 až 400 000 let. Tenhle korál přitom roste metr, maximálně dva pod mořskou hladinou. Použili svou novou datovací metodu na korály z předchozích interglaciálů a překvapivě zjistili, že během pouhých tisíců let hladina moře běžně dramaticky kolísá o 6 až 35 metrů. V jistých kruzích se běžně ví, že hladina moře v rámci cyklu ledových dob kolísá až o 120 metrů během 100 000 let a v rámci změn oběžné dráhy Země o desítky metrů zhruba každých 21 000 let. Tak velké a tak časté výkyvy hladiny moře během tak krátké doby, jaké našli Thompson a Goldstein, nečekal asi nikdo. A už vůbec ne v interglaciálu, tedy v době meziledové. O dobách meziledových se tak nějak předpokládalo, že jsou teplé a stabilní, což by bylo dobře, protože v jedné takové žijeme i my. Bohužel, možnost poklidného vývoje civilizace ve stabilní přírodě je teď asi navždy pryč.

Thompson a Goldstein se domnívají, že by nás jejich práce měla nabádat zejména k ještě většímu sledování toho, jak lidské aktivity přispívají k pohybu hladiny světového oceánu. Pro většinu lidí je ale rozdíl mezi desítkami metrů a centimetry jistě poměrně zjevný a veškeré naše snažení se ve světle objevených výkyvů hladiny moře zatím jeví jako nedůstojné. Lepší, než fňukat nad pár desetinami stupni Celsia a vzestupem mořské hladiny o 20 cm, bude postavit se k celé záležitosti čelem a smířit se s tím, že moře se prostě pohne, i když už nevypustíme ani molekulu skleníkového plynu. A bylo by dobré přemýšlet o tom, co dál. Na druhou stranu, všechno zlé je k něčemu dobré – amsterdamské coffee-shopy by vnitrozemské Praze docela slušely, nemyslíte?

Pramen: Science 308(5720): 401-404.

 

Datum: 02.07.2005 03:28
Tisk článku


Diskuze:

Měření na Barbadosu

Pierre,2008-02-18 21:46:51

je platné pro celou zeměkouli? Snad by se to mělo ověřit na více místech planety.

Odpovědět

Pánové

Nadpudl,2005-07-19 13:41:22

...s článkem nelze než souhlasit,ale trochu mě zaráží že ani v jedné reakci se neobjevil tento argument:zvedání hladin oceánu není to jediné škodlivé co zvyšování skleníkových plynů v ovzduší přináší.....

Odpovědět


hmmmm

SM,2005-07-25 12:14:25

Vzhledem k tomu, že textík je především o pohybech mořské hladiny, tak mě to fakt ani neudivuje. Sorry :)

Odpovědět

Souvisejících věcí je ovšem více...

edison,2005-07-18 15:06:53

Environmentalisté blabolí zjevne nesmysly, ale důsledkem snah o sníženi emisí je také snížení spotřeby, což je na rozdíl od globálních parametrů klimatu člověkem plně ovlivnitelné. Málokdo si například uvědomuje, že dlouho před tím, než ropa definitivně dojde, řádově vzroste její cena, čímž se zdraží nejen banální věci, jako benzín, ale taky plasty, elektronika, léky a dokonce i většina potravin. Tato situace se stává vysloveně alarmující zejména od doby, kdy ekonomika Číny začala významně růst a místo vývozu začla ropu dovážet.
Na základě těchto skutečností bych tedy doporučil proti environmentalistům nebojovat a raději je pouze trochu usměrnit, např. aby nesmyslně neprotestovali proti jaderným elektrárnám, což je momentálně jediný dlouhodobě udržitelný a použitelný zdroj energie pro lidstvo.

Odpovědět

to Al

pavel houser,2005-07-08 14:57:42

hlavu vzhuru - mate samozrejme pravdu, ze tzv. environmentalismus je odpornou myslenkovou infekci, ale doporucoval bych nepodlehat tomu jejich apokalyptickemu mysleni "z druhe strany" a horekovat, kdovijak nejakci zeleni parchanti postihli/znicili tuhle civilizaci. podle me je nejefektivnejsim prostredkem boje s jimi tlacit na co nejmensi miru prerozdelovani (to je odrizne od zdroju a poskodi vice nez nejaka nase polemika :-)) a proste si zit svuj zivot - nenechat se jimi zatahnout do tech jejich nesmyslnych her na "starost o osud sveta".

Odpovědět


Díky - vidím, že máme stejné názory

Al,2005-07-11 10:07:18

Svůj život si samozřejmě "žiji". Na druhé straně si ale začínám uvědomovat, že sitauce je skutečně vážná.
Co se týká novodobých sekulárních náboženství socialismu a enviromentalismu, mám obavy, že
a) od zdrojů je rozhodně nikdo "neodstřihne"
b) evropský socialismus (typu Francie, Německo)je černá díra, ze které (patrně) není úniku...
c) totéž platí pro vymírání (a stárnutí) evropské populace (opět černá díra, ze které není patrně úniku)
d) pro o něco "novější" enviromentalismus platí totéž
e) vlastně jediné, co se o tom dá dělat, tak psát, mluvit, přesvědčovat...

Jsem spíše optimista - nicméně realita není právě "růžová". Kladu si otázku, zda-li na tom v současné Evropě nejsme podobně jako římská civilizace v době cca 4. století... (řada rysů je stejná nebo podobná).

Pan Mihulka mě inspiroval svou větou, kde říkal cosi o tom, že většina kultur pacifistů a milovníků přírody záhy skončila (či byla zlikvidována těmi ostatními)... co kdyby měl pravdu?

Odpovědět

Pane Mihulko, díky....

Al,2005-07-07 10:37:53

Ten výsledek je mimořádně zajímavý a pokud je "pravdou", tak i mimořádně závažný....
Spíš vych Vám chtěl p. Mihulko ale poděkovat, za Vaši snahu bojovat - z pohledu vědce a skutečného odborníka, ekologa a biologa - s dnešním moderním "sekulárním náboženstvím", jakým je tzv. enviromentalizmus.
Hloubku této myšlenkové infekce jsem si coby laik s úděsem uvědomil, když sledoval přijetí směrnice EU - zákona o podpoře alternativních zdrojů energie...
Tento zákon, který "podporuje" tak, že neefektivní výroby (biolíh, elektřinu z větru...) podporuje jednak masivními dotacemi a jednak masivním zdražením (povinnými odkupy za nškolikanásobné ceny). Nejenom že to poškodí celé hospodářství a zvýší ceny energií a nakonec všeho ostatního (díky tomu naopak zase ubude zdrojů na vědu, školství, zdravotnictví...), ale ještě zvýší spotřebu energie konvenční včetně odpovídajícího znečištění!!!
Jestliže cena elektřiny např. z větru je několikrát dražší, pak to zároveň znamená, že se na tyto náklady spotřebuje několikanásobně více energie klasické (tj. spálením uhlí, ropy, plynu, uranu) včetně několikanásobného znečištění... (nikdo totiž nechápe, že i náklady na mzdu např. projektanta nebo paní účetní nakonec také znamenají po mnoha dalších interakcích spotřebu energie). Je to dokonalý paradox. Přitom byl tento šílený zákon přijat naprostou většinou, hlasy "levice i pravice"... Pouze někteří blábolili, že to prý podpoří vědu (!) a k obhájcům patřil i náš význačný enviromentalista prof. Moldan (kupodivu pravicový stínový ministr...).

Vzhledem k této prezentované studii je to "paradox na n-tou). Dokumentuje to ale zoufalou naivitu a hloubku postižení evropské civilizace....

Odpovědět

Někdy mám pocit

Ccecil,2005-07-02 20:42:52

Někdy mám pocit, že největšími nepřáteli lidstava jsou ekologové. nic proti nim a snahám ochránit přírodu, ale často jsou jejich snahy kontraproduktivní - viz JE a mnohdy jsou jejich vývody zcela mimo mísu. Přeceňují význam působení člověka třebas na složení atmosféry. Ikdyž ten význam zajisté je, jsou zde procesy, které mají mnohem větší vliv. Takový malý výbuch sopky udělá své i za desítky banánových republik. A pokud chcete řešit znečištění oxidy dusíku, tak to co ušetříme za několik desetiletí, zmákne nahradit jedna bez povšimnutí hořící chemička na blízkém východě. takže je to o prioritách. A tou by měl být trvale udržitelný rozvoj a přispůsobení se realitě.

Odpovědět

tak co teda

eset,2005-07-02 15:57:12

Amici to asi vedi uz davno a proto serou na mezinarodni tlak na snizeni emisi :-) btw meli bysme si ukutit par atomovek aby jsme az pujde do tuheho zlikvidovali zoufale masy lidi co budou prchat z "nizkych" krajin, tady pro ne totiz neni misto ovsem oni si budou to same myslet o nas ;-)

Odpovědět


Migrace

Medvědovič,2007-09-19 11:46:38

Až budou prchat tak atomovky nabudou stačit, spíše nová železná opona a 100000 kalašnikovů. Dokonce to vyjde levněji. Atomovkou se dá zajistit akorát aby neměli kam prchat. Spíše humanitární pomoc uprchlíkům infikovaná ebolou.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz