Naegleriavirus je nemesis nelítostného zabijáka naeglerie  
Na téhle planetě je pro lidi jenom málo patogenů horších než naeglerie, nenápadná měňavka se zálibou v mozcích. Ale i naeglerie se někoho bojí. Velkého DNA viru, který ji dokáže infikovat, ovládnout a zničit během pár hodin. Jak je u těchto virů vcelku obvyklé, objevili ho ve vodárenském zařízení. Ničil naeglerie v jedné čističce odpadních vod u Vídně.
Naeglerie infikovaná Naegleriavirem. Virová továrna (nahoře) a nové virové částice modře. Kredit: Patrick Arthofer & Florian Panhölzl.
Naeglerie infikovaná Naegleriavirem. Virová továrna (nahoře) a nové virové částice modře. Kredit: Patrick Arthofer & Florian Panhölzl.

Kam se hrabe ebola s marburgem. Opravdu děsivým patogenem, s nímž je bolestivá smrt prakticky jistá, je prvok ze skupiny Heterolobosea Naegleria fowleri. Na první pohled byste to do něj neřekli. Nenápadný měňavkovitý organismus, který má v oblibě teplou vodu nad 30°C. Žije i u nás.

 

Za normálních okolností nijak neškodí a lidé nejsou jeho vyhledávaným hostitelem. Když se dostane do mozku, pacientovi může pomoci jedině zázrak. Ze 145 lidí, o nichž je známo, že se mezi lety 1962–2018 nakazili naeglerií a rozvinula se u nich primární amébová meningoencefalitida (PAM), přežili jen čtyři.

 

Cyklus Naegleriaviru. Kredit: Arthofer et al. (2024), Nature Communications.
Cyklus Naegleriaviru. Kredit: Arthofer et al. (2024), Nature Communications.

Jak se ale ukázalo, i tenhle zabiják má svou nemesis, která rozhodně stojí za pozornost. Matthias Horn z Universität Wien a jeho spolupracovníci objevili virus, který udělá s naeglerií krátký proces. Jde o masivní DNA virus Catovirus naegleriensis, přezdívaný Naegleriavirus, který je novým přírůstkem podivuhodné skupiny virů nedávno pojmenované jako Nucleocytoviricota, dříve NCLDV (nucleocytoplasmic large DNA virus).

 

Naegleriavirus. Kredit: Stefan Pommer / photopic.at, CC BY-NC-SA 4.0.
Naegleriavirus. Kredit: Stefan Pommer / photopic.at, CC BY-NC-SA 4.0.

Tyto gigantické viry, které jsou fascinující v mnoha ohledech a hodně změnily náš pohled na to, co je u virů možné, často infikují jednobuněčná eukaryota, jako jsou rozmanité améby. Až překvapivě často bývají objevovány ve vodárenských zařízeních, protože právě tam často žijí i améby. Catovirus čili Naegleriavirus nevybočil z této tradice. Objevili ho v čističce odpadních vod v rakouském Klosterneuburgu u Vídně, kde infikoval naeglerii Naegleria clarki.

 

Životní cyklus Naegleriaviru je podobný jako u jiných velkých DNA virů. Čili neuvěřitelný. Zabijácká měňavka slupne částici Naegleriaviru v domnění, že jde o potravu. Je to ale rozsudek smrti za pár hodin. V měňavce pak částice viru vypustí „hvězdnou bránou“ (Stargate) virovou DNA, která ve spolupráci s virovými proteiny hackne měňavku a potlačí její obranné mechanismy. Vznikne virová továrna (Viral factory), která okamžitě rozjede zběsilou výrobu nových virových částic. Experimenty potvrdily, že Naegleriavirus zlikviduje naeglerie a to i jiné druhy než Naegleria clarki nebo N. fowleri.

 

Mohl by nám Naegleriavirus pomoci s léčbou obětí primární amébové meningoencefalitidy? Asi ne nebo přesněji řečeno asi ne přímo. Naeglerie ničí mozek a jsou, bohužel, chráněné hematoencefalickou bariérou, přes kterou částice viru neprojdou. Po nezbytném výzkumu bychom snad mohli využít nějaké sekvence nebo proteiny Naegleriaviru. Ve hře je také možnost využít Naegleriavirus pro prevenci a likvidovat s ním neaglerie v rizikových objektech s teplou vodou.

 

Video: The Most Horrible Parasite: Brain Eating Amoeba

 

Video: This Virus Shouldn't Exist (But it Does)

2

 

Literatura

Universität Wien 24. 4. 2024.

Nature Communications 15: 3307.

Datum: 29.04.2024
Tisk článku

Související články:

Marseillevirus - nový gigantický virus     Autor: Josef Pazdera (05.01.2010)
Gigantičtí jednobuněční tvorové z Mariánského příkopu     Autor: Josef Pazdera (25.10.2011)
Gigantický virus vzkříšen ze sibiřského ledu     Autor: Stanislav Mihulka (06.03.2014)
Veliký virus řas překvapivě objeven v lidech     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2014)
Veliký Medusavirus promění bezbranné améby v kámen     Autor: Stanislav Mihulka (25.02.2019)



Diskuze:

Trochu jiná čísla

Pavel Kaňkovský,2024-04-30 16:48:45

Podle článku z roku 2015 bylo známo celosvětově 7 přeživších, z toho 3 v USA a 1 v Mexiku.
V roce 2016 přibyl v USA ještě jeden, celkem jsou to tedy 153 mrtvých ze 157 případů v USA.
Celosvětový počet obětí je neznámý, značná část nejspíš není ani diagnostikována, údaje o počet známých případů jsou různé podle toho, jaký zdroj si vyberete, našel jsem 200 (to už je trochu starší z roku 2004), 300 (z 2016-2017) i 400 (z 2023).

Zdroje:
https://doi.org/10.1128/aac.01293-15
https://www.cdc.gov/parasites/naegleria/treatment.html
https://doi.org/10.3201%2Feid1010.040273
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0152434
https://doi.org/10.5604/12321966.1233568
https://doi.org/10.3389/fpubh.2023.1266400

Odpovědět


Re: Trochu jiná čísla

F M,2024-04-30 17:22:49

To vlastní onemocnění, v podstatě pro pacienta mi připadá jako klasická encefalitida, s tím rozdílem, že původce se špatně identifikuje, tedy kvůli tomu, že je to vzácné onemocnění a nepředpokládá se/nehledá. Zajímalo by mě jestli nejsou nějaké predispozice k tomuto onemocnění.
https://cs.m.wikipedia.org/w/index.php?title=Prim%C3%A1rn%C3%AD_am%C3%A9bov%C3%A1_meningoencefalitida&wprov=rarw1

"Největší epidemie na světě se odehrála v letech 1963–1965 v Ústí nad Labem"
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Naegleria_fowleri

Smrt to bude nepěkná,stejně jako ostatní encefalitidy, ale vzteklina by mě děsila víc.

Odpovědět


Re: Re: Trochu jiná čísla

F M,2024-05-02 21:50:38

Toto do tohoto vlákna moc nepatří, ale připojím to sem, protože se to týká onemocnění a ne článku a toho viru.
Z toho druhého odkazu na Wiki vyplívá, že původce může být v teplejších oblastech ČR poměrně rozšířen (tedy i teplejší vody v méně teplých končinách), zřejmě bez velkého hledání (?) byl nalezen na několika místech, spolu se zvýšením teplot a rozšířením rybníků a ukládáním bahna (řešili jsme tu nedávno jestli/nakolik je to nebezpečný odpad). K tomu sice méně podstatná (ten první odkaz 6,5%) již z mála, možnost nákazy z prachu (rybníky, vybagrovaná koryta od chladicích zařízení), která by mohla růst velmi.
Tedy nechci v žádném případě vyvolávat paniku, nevidím jediný důvod proč by toto onemocnění nemělo i nadále být vzácné (jen méně vzácné), i kvůli tomu, že ČR není nijak zvlášť teplá destinace a ve světě se nijak masivní epidemie nevyskytují, přesněji je vzácné i tam. Ale je možné/pravděpodobné, že se onemocnění bude vyskytovat častěji (ale stále vzácně jedinci/rok).
Tedy k čemu směřuji, není teď ten čas začít to v klidu a pomalu řešit? Tedy myslím na úrovni, vědy (rozšíření již prováděných zkoušek vod) a medicíny (jak na straně přípravy mediků, nastavení procesů). Je samozřejmě možné, že se to děje / je to kryto stávajícími (například patologie při úmrtí na encefalitidu), ale někdo znalý by na to mohl kouknout jestli to tak je. K té prevalenci, je toto onemocnění tak vzácné že se nehledá ani u mrtvých (tedy myslím vyspělý svět)?

Odpovědět

Impavido

Matěj Jakub,2024-04-30 12:33:40

Zajímalo by mne jak je to s údajným lékem Impavido, ty přeživší ho dostali nebo to přežili bez něj? Jinak to musí být velmi nepěkná smrt a že zrovna v CZ jsme měli jeden z největších případů.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz