Přírodním rezervoárem eboly jsou kaloni  
Oblíbená pochoutka Afričanů – kaloni hned tří druhů – se ukázala jako rezervoár smrtícího viru.

 

Zvětšit obrázek
Kaloň kladivohlavý

Nebezpečný virus ebola se objevuje a mizí. Zůstávají po něm mrtví lidé, mrtvé gorily, mrtví šimpanzi. První epidemie eboly byly zachycena v roce 1976 v povodí konžské řeky Ebola. Po ní získal virus své jméno. Následovaly další epidemie v Gabunu, Sudánu a Kongu (Zaire). Nikdy se nepodařilo zjistit, odkud se virus vzal. Zvíře, které je jeho přírodním rezervoárem, zůstávalo epidemiologům utajeno.

 

Zvětšit obrázek
Kaloň Franquetův


 

V roce 2001 a 2003 postihla ebola obyvatele Gabunu a Konga opět. Kromě lidí zabíjela masově i gorily a šimpanze. Tehdy vyrazil do terénu mezinárodní tým vědců, kteří v okolí míst, kde se našla těla uhynulých lidoopů, lapali všechno, co se hýbalo – od ptactva až po nejrůznější savce. Celkem pochytali přes tisíc tvorů, u kterých následně pátrali po známkách infekce virem ebola. Uspěli jen u tří druhů kaloňů, konkrétně u kaloně Franquetova (Epomops franqueti), kaloně kladivohlavého (Hypsignathus monstrosus) a kaloně řetízkového (Myonycteris rorquata).


 

Zvětšit obrázek
Virus Ebola.

Nakažení kaloni nevykazovali žádné příznaky onemocnění.  Vědci pátrali po RNA viru a po protilátkách proti němu. Obvykle se oba nálezy vylučovaly. Kaloni s virem neměli protilátky, kaloni s protilátkami neměli virus. Podle všeho se po nákaze virem kaloní imunitní systém nijak nebouří a protilátky nijak zběsile netvoří. Ty se objeví až později, když už je virus na ústupu a nebo zcela zmizel.

Všechny tři druhy kaloňů jsou v Africe hojně rozšířené, migrují na velké vzdálenosti a zakládají kolonie i ve velkých městech. Patří v Africe k velmi oblíbeným pochoutkám. To nahání strach, protože na křídlech kaloňů může ebola snadno zaletět do některé z afrických metropolí. Jak by se rozjela ve slumech na jejich předměstí je lepší ani nedomýšlet.
Šimpanzi ani gorily kaloně obvykle neloví. Nakazí se zřejmě kontaminovaným ovocem. Především v období sucha je ovoce málo a lidoopi a kaloni se za ním stahují na stejná místa.

 

 

 

Pramen: Nature,  www.savci.upol.cz

Datum: 03.12.2005 10:42
Tisk článku


Diskuze:

kontaminace

jarda petr,2005-12-04 03:27:11

Virus eboly se šíří přímým kontaktem s krví, tělesnými tekutinami a tkáněmi nemocných. V případě přenosu mezi kaloni a lidoopy připadají do úvahy především trus, moč, sliny. V případě nakažených lidí či lidoopů připadá do úvahy pro další šíření nákazy i krev, protože chorobu provází krvavý průjem.
Dostatek infromací o ebole se dá najít na webu Světové zdravotnické organizace (WHO).

Odpovědět


Děkuji

ditom,2005-12-05 13:52:14

za odpověď. Byl jsem línej, já vím.... :-)

Odpovědět

kontaminované ovoce

ditom,2005-12-03 23:36:58

přiznám se, že nevím, jak se vlastně Ebola šíří. Kontaminace ovoce napovídá slinami nebo trusem - nebo je tam ještě něco?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz