Jak se skládá velrybí hit  
Zpěvy keporkaků čili hrbounů dlouhoploutvých mají svou vlastní gramatiku a podobají se tak svou strukturou lidské řeči.

Keporkaci už vydali mnohem více cédéček, než kolik jich kdy vydá kterákoli z českých „superstar“. Velrybí „milostné zpěvy“ mají pro člověka zvláštní kouzlo a vydrží je poslouchat spíš než produkty zábavního průmyslu. Zatímco mnohé „pophvězdy“ omílají stále dokola jedno a totéž (a my tomu pak říkáme evergreen), samci keprokaků přicházejí každoročně s novým repertoárem. A každý rok přijde někdo s hitem, kterého se chytí i ti ostatní. Tady už kaporkaci používají stejnou taktiku jako lidští zpěváci přiživující se na hitech slavnějších konkurentů tzv. „cover verzemi“.

 

Zvětšit obrázek
Keporkak – mistr velrybích hitparád


Zpěv keporkaků trvá obvykle od 6 do 30 minut, i když nejdelší známý zpěv trval 20 hodin.
Vznik nových velrybích skladeb a hitů zůstával pro badatele záhadou. Už v sedmdesátých letech se našli kacíři, kteří tvrdili, že „zpěv“ keporkaků má složitou strukturu podobnou lidské řeči. Jenže tenkrát se odpůrcům zdály argumenty pro podobná tvrzení  příliš „subjektivistická“. 

 

 

Zvětšit obrázek
Zábavní průmysl si je keporkačích hitů vědom a pilně je využívá. Zajímalo by nás, jak hájí autorská práva keporkaků jinak nesmlouvavý OSA (Ochranný svaz autorský). Vsaďte se, že velryby přicházejí na tantiémách zkrátka.

Objektivizoval je tým z Massachusetts Institute of Technology, kde mladý neurolog Rjudži Suzuki vytvořil počítačový program pro detekci a kategorizaci tónu z písní keporkaků. Výsledkem je zjištění, že zpěvy keporkaků vykazují to, čemu se říká hierarchická syntaxe.  Není to důkaz „velrybí řeči“. Přesto je objev považován za přelomový, protože komunikace s takto složitou strukturou byla zatím připisována jen lidem.

 

Program identifikuje jednotlivé zvuky a zaznamenává jejich kombinace v symbolech, např. jeden úsek zpěvu lze zapsat jako „AAABBB“, zatímco jiný jako „ABACC“. Z takového zápisu je možné zjišťovat určité opakující se „vzory“, z nichž se velrybí zpěvy skládají. To pak dovoluje pochopit způsob, jakým keporkaci své songy komponují.

 

Pokud si představíme jednotlivé zvuky vyluzované velrybani jako noty, pak zjistíme, že velryby kombinují noty do melodických motivů a z těch pak skládají celé sonáty. Při zpěvu mění velryby i „tóniny“. Při komponování mohou keporkaci mixovat staré skladby hned na několik úrovních a to jim dovoluje vytvářet stále nové a nové zpěvy. Základní jednotku tvoří různý počet „not“ – od šesti po 400. Takové členění zřejmě usnadňuje keporkakům zapamatování melodií a přejímání hitů od úspěšnějších zpěváků. Přesto velryby nedosahují ani zdaleka „informačního toku“ srovnatelného s lidskou řečí. Jedno lidské slovo obsahuje asi 10 bitů informací. Velrybí zpěv plyne tempem 1 bit za sekundu.

Pramen: Journal of Acoustical Society of America

Datum: 24.03.2006 10:28
Tisk článku


Diskuze:

Ad informační tok

Pavel Brož,2006-03-24 16:25:06

Já bych to s tím informačním tokem zase tak špatně neviděl. Srovná-li se to s průměrným informačním tokem v některých lidských písních (jak moderních, tak některých etnických, ale i třeba v některých lidovkách), tak tam ten informační tok rapidně klesne, vezmeme-li v úvahu mnohanásobná opakování, refrény, a kolikrát i ne zcela jasnou informaci v obsahu předávanou. Dokonce bych se odvážil u některých songů předpokládat záporný informační tok, protože se nemohu zbavit dojmu, že jejich dlouhodobí posluchači žádné informace nezískávají, ale naopak hloupnou :-)

Odpovědět


geniálne

Martin,2006-03-25 18:38:41

Pán kolega, toto je geniálny postreh, nezostáva mi nič iné, len súhlasiť. Presne z tohto dôvodu modernú hudbu nemusím. A ľudovky mám ako-tak rád kvôli príjemnej a zaujímavej melodike, ktorá však nemá výraznú informačnú hodnotu, akurát niekedy spôsobuje príjemné mrazenie na chrbte.

Odpovědět

ukázku..?

Tinny,2006-03-24 15:53:37

zná někdo nějaký link na nějakou ukázku toho "zpěvu"?
Pár minut by nevadilo, ale asi to bude jen kousek...

Odpovědět


skavik

Petra,2006-03-24 19:24:56

www.hhmi.org/news/media/suzuki1.wav

Odpovědět


zkusil někdo si to přehrát 4x rychleji? :o)

Tinny,2006-03-27 07:39:46

zkusil někdo si to přehrát 4x rychleji? :o)

Odpovědět

důkaz velrybí řeči?

SM,2006-03-24 14:47:12

Co jiného by měl být důkaz velrybí řeči? Je nutný čekat, až jedna velryba druhé srozumitelně řekne: "dobrý den, paní, jak se máme?"
Pokud keporkaci používají hierarchickou komunikaci, mají řeč. Je jistě jednodušší, než naše, a my jí zatím vůbec nerozumíme, to ale kupodivu neznamená, že neexistuje. Ostatně, je prakticky jisté, že nějakou takovou řeč mají mnozí další savci. Je dobrý si zvyknout na to, že nejsme nic extra vyjímečnýho. Zvířata nejsou blbý maňásci, ale "hloupí lidi". Nebo chcete-li, my jsme "chytrý zvířata". Nic radikálně odlišnýho, ani pokud jde o mozek. Je nabubřelý a neoprávněný si myslet, že zrovna řeč jako taková je lidský vynález. Postupně na to přicházíme, jen je to hodně těžký. Jiný savci komunikujou pachama nebo třeba zvukama mimo náš rozsah a my to zatím neumíme ani pořádně zachytit, natož rozkódovat. Ale časem to půjde :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz