Sexem ku zdraví a dlouhému životu  
Alespoň u sociálních rypošů Cryptomys anselli, kterým oproti všem zkušenostem a zdravému rozumu sex nápadně prodlužuje život.

 

Zvětšit obrázek
Cryptomys anselli – zubatý elegán ze Zambie. Sociální život mu rozhodně není cizí.

Dlouholetá badatelská zkušenost praví, že sexuální život rozhodně není zadarmo. Pro jedince spousty druhů, u nichž se to kdy studovalo, je obvykle sex v mnoha ohledech náročný. Prostě dřina. Ten, kdo oproti svým umírněnějším soukmenovcům víc sexuje, na to obvykle doplatí a žije kratší dobu.


P. Damman a H. Burda z univerzity v Duisburgu-Essenu v Německu na základě dat z různých experimentů a chovů chovů v období 1984-2005 poskládali představu o sexuálním životě životě rypošů Cryptomys anselli. Překvapivě zjistili, že téhle podzemní potvůrce ze Zambie sex naopak velmi svědčí a že sexující jedinci žijí statisticky přesvědčivě déle, než ti bez sexu.

Zvětšit obrázek
Rypoš lysý, Heterocephalus glaber. Přesněji řečeno rypošice z dominantního páru

Rypoše Cryptomys anselli najdete převážně v podzemí Zambie. Vědě dosud nejsou příliš známí a intenzivně se na nich bádá. Jsou to víceméně slepí hlodavci a stejně jako jejich slavnější příbuzný rypoš lysý (Heterocephalus glaber) žijí eusociálním stylem života. Eusocialita je běžná například u mnoha různých druhů hmyzu, pro savce je to ale docela podivná záliba. Žijí v různě velkých rodinných skupinách, někdy až o stovkách jedinců, kterým vládne rozmnožující se pár. Potomci obvykle zůstanou s rodiči jako pomocníci, většinou na celý život. Kopou chodby, opatřují potravu, vychovávají mladé a při tom všem vzorně sexuálně abstinují. Množící se pár si naopak nekompromisně dopřává sex během celého roku.

 

Zvětšit obrázek
Kim Possible od Disneyho. TV seriál o teenagerech bojujících proti zločinu. Malý růžový a zubatý člen týmu Rufus je kupodivu opravdu rypoš lysý, mezi rypoši absolutní mediální hvězda. Cryptomys anselli mu se svojí sexualitou v popularitě šlape na paty.

Porovnání délky života sexuálně aktivních a neaktivních rypošů ukázalo, že ti, co žili plným sexuálním životem zároveň žili výjimečně dlouho. V průměru dvakrát déle, než sexuálně abstinující rypoši. Dva sexuálně žijící rypoší samci dožili téměř dvaceti let. Nejstarší sexuálně aktivní samice v průběhu studie dosud žila a bylo jí téměř 15 let. Oproti tomu sexuálně abstinující rypoši umírali vesměs před ukončením 8. roku života a to bez ohledu na pohlaví. Badatelé rovněž přesvědčivě dokládají, že to není o čistě o nějakých vnitřních biologických kvalitách, sociálním postavení nebo pracovním vytížení jednotlivých zvířat. Stěžejní roli opravdu hraje sex.

Nový objev docela převrací naše dosavadní vnímání vztahu stárnutí a sexu. Je klidně možné, že stejně dobře snášejí sex minimálně i další druhy rypošů. Zároveň bude úžasně zajímavé zjistit, jak to celé funguje na úrovni metabolismu. Výzkum se právě rozjíždí. Autoři dodávají, že rypoši už teď představují pozoruhodný model studia stárnutí, kdy se jedinci téhož druhu neliší geny, ani prostředím, ale jen a pouze sexem.

Pramen: Current Biology 16: R117-118.

 

Datum: 04.05.2006 06:37
Tisk článku


Diskuze:

Příspěvek ku článku

Jaroslav Cimrman,2006-05-10 09:34:49

...bo Ostrava je region razovity!

Odpovědět

Samoobsluha

Radim,2006-05-04 12:12:55

Zajímavé by rovněž bylo, jestli život rypošům prodlužuje pouze sex prováděný v páru nebo zda by stejný efekt měl i sex prováděný "samoobslužně".
Můžeme děkovat, že podobný mechanismus prodlužování života nefunguje i u lidí, protože někteří jedinci by se stali téměř nesmrtelní

Odpovědět


Možná

Nevíš,2006-05-04 15:29:49

Třeba to funguje i u lidí. Já to ráda vyzkouším...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz