Klon osla doběhl pátý  
Dva klony muly (křížence klisny a osla) se účastnily dostihů v americké Winnemuce. Jeden doběhl třetí, další pak skončil na sedmém místě. Bereme-li v úvahu, že v každém klonu běžela polovina osla, pak oslí klon skončil (v průměru) na slušném pátém místě.ˇ

 

 

Idaho Star a Idaho Gem

 

Chovatelé plnokrevníků odmítají zavést do chovu jakékoli biotechnologie s tím, že už umělá inseminace – nedej bože klonování – by devalvovaly hodnotu dostihového sportu. Američtí chovatelé dostihových mul jsou v tomto směru mnohem progresivnější. První klon muly Idaho Gem se narodil v roce 2003  a záhy přišli na svět i její „sourozenci“ Idaho Star a Utah Pioneer.

 




Idaho Gem a Idaho Star si v neděli 4. června odbyli svůj první dostih. Oba bezpečně vyhráli své rozběhy a postoupili do finále. Tam skončil Idaho Gem  třetí a Utah Pioneer sedmý. Vítězem dostihu se stal bezkonkurenčně (tj. o dvě a půl délky) neklonovovaný Bar JF Hot Tiket.

 

 


Idaho Gem v čele svého rozběhu. Ve finále už to tak slavné nebylo, ale „na bednu“ to stačilo.

Výsledek dostihu ukazuje, že klony mohou soutěžit s ostatními „neklony“ jako rovný s rovným a rozhodně nedevalvují dostih. Navíc je zřejmé, že i když jsou klony geneticky totožné, jejich výkony totožné nejsou (Idaho Gem třetí a Idaho Star sedmý). O tom rozhoduje celý komplex faktorů – výživa, trénink, momentální forma, výkon jezdce atd.

 

Názorná lekce pro ty, kteří stále ještě trpí mylnou a naivní představou, že z klonu Hitlera by nutně musel vyrůst další vůdce a z klonu Einsteina další geniální fyzik.ˇ


 
Pramen
: BBC

Datum: 06.06.2006 12:52
Tisk článku


Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Petr Pavel2,2015-03-24 14:45:38

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 3 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 6 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 5 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 4 uživatelé na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 6 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 7 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 8 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze jen pro rozumné lidi

Odpovědět

k těm antitrombinovým kozám

Marie,2006-06-07 12:47:27

na Oslovi zásadně míjím lano.
Co na ty kozičky říkají výrobci léků, jež jim kvůli těm kozám vypadly z kšeftu? To je klonování a ještě k tomu GMO! Bude se konat mediální kampaň proti Franknštajnovým kozám :-) ?

Odpovědět


antitrombinové kozy

jarda petr,2006-06-11 03:44:07

Pokud jde o "práva koz", myslím, že je nehumánní je hájit do extrému, především v situaci kdy je na druhé misce vah lidské zdraví a život. Producentky antitrombinu na tom nejsou o mnoho hůře než jiné kozy. Pokud jde o péči, která je jim věnovaná, tak jsou na tom zcela jistě mnohem lépe. Jsou to jakési "kozí primadony".

Odpovědět

klonovanie

Martin,2006-06-06 19:33:00

Aby som bol úprimný, mne osobne sa umelé klonovanie v prípade živočíchov zdá zbytočné. Keby malo klonovanie živočíchov nejaké výhody, príroda by ho už dávno vo veľkej miere začala využívať. Má význam asi len v rámci biologického výskumu a v prípade zvlášť "výkonných" zvierat určených na zjedenie, prípadne aby si niekto dokázal, aký je macher.

Odpovědět


ne tak docela

jarda petr,2006-06-07 09:17:47

Před pár dny byl schválen pro léčebné účely lidský antitrombin produkovaný geneticky modifikovanými kozami. Pomůže spoustě lidí, kteří trpí zvýšenou srážlivostí krve a musí proto permanentně užívat léky na "ředění krve". Kouzlo je v tom, že na počátku této linie koz stál kozí klon vytvořený z kozí buňky, do níž byl vnesen lidský gen. Takže ony ty klony tak úplně na nic nejsou. Naopak.

Odpovědět


kozy

Martin,2006-06-07 19:06:11

Hmmmmmmmm, mne osobne by sa v tomto prípade zdalo rozumnejšie vyvinúť génovú terapiu a liečiť ňou postihnutých, aby sa dosiahol trvalý efekt jednorazovým zákrokom, a nie len celý život do nich pumpovať liečivá.
Ku GMO mám neutrálny až mierne pozitívny postoj, ale malo by sa myslieť aj na dôstojnosť a zvieracie práva tých kozičiek :)))))

Odpovědět


antitrombin

jarda petr,2006-06-11 03:43:36

Genová terapie? Jistě! Zatím ji však provází nemalé riziko, takže se používá především v situacích, kdy jde vyloženě o život. Tak trochu se dá říci, že se uplatňuje v situacích, kdy je člověku celkem jedno, jestli umře při nepovedené genové terapii nebo na "svou" chorobu. Při dědičné poruše genu pro antitrombin by byla genová terapie příliš velké riziko. Dá se celkem dobře léčit i jinak, než podáváním antitrombinu. Ten přichází ke slovu především v extrémních situacích jako je operace nebo porod. A je setsakra drahý. Kozy ho vyrábějí stokrát levněji.
Pokud jde o "práva koz", myslím, že je nehumánní je hájit do extrému, především v situaci kdy je na druhé misce vah lidské zdraví a život. Producentky antitrombinu na tom nejsou o mnoho hůře než jiné kozy. Pokud jde o péči, která je jim věnovaná, tak jsou na tom zcela jistě mnohem lépe. Jsou to jakési "kozí primadony".

Odpovědět

:o

Pán Bů,2006-06-06 13:27:47

Víte, ono je to všechno moc pěkné, ale jestli už podobné excesy nejsou fakt jenom voloviny.

Odpovědět


exces

eda,2006-06-06 17:21:43

jedinej exces ses ty...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz