Indiáni spatřili supernovu  
V roce 1006 zazářila v souhvězdí Vlka velmi jasná hvězda. Zaznamenali ji starověcí astronomové od Evropy přes Střední východ až po Japonsko. Nyní se ukázalo, že úkaz spatřili a do kamene znázornili i američtí indiáni.

 

Zvětšit obrázek
Snímek observatoře Chandra ukazuje rentgenové záření pozůstatku supernovy z roku 1006.
Kredit: NASA/CXC/Rutgers/J.Hughes et al.

Astronom John Barentine z Apache Point Observatory v New Mexico objevil zajímavou věc. Nestalo se tak ale při sledování noční oblohy, nýbrž při turistice ve White Tank Mountain Regional Park v Arizoně. Narazil totiž na rytinu v kameni, která by mohla zobrazovat dávnou  explozi supernovy. Na obrázku je znázorněn štír a osmicípá hvězda. „Právě jsem četl o supernově z roku 1006 a věděl jsem, že se objevila u souhvězdí Štíra, takže mi okamžitě zablesklo v mysli možné spojení,“ říká astronom.

 

 

Ve spolupráci s kolegou Gilbertem A. Esquerdem (Planetary Science Institute, Tucson) a za pomoci planetárního softwaru zrekonstruovali oblohu v Arizoně v době před tisíci lety a výsledek srovnali s fotografiemi z místa nálezu. Supernova i souhvězdí by se podle simulace měly objevit nad hranou skály se stejnou orientací jako jsou znázorněny v kameni. „Není to sice nevyvratitelné, ale myslím si, že je to silný nepřímý důkaz, že umělecká rytina znázorňuje supernovu,“ doplňuje Barentine.

 

 

Oblast nedaleko Phoenixu byla v období 500 až 1100 n. l. obývána indiánským kmenem Hohokamů. Pokud se skutečně jedná o znázornění exploze supernovy, znamenalo by to, že i severoameričtí indiáni sledovali dění na noční obloze a zaznamenávali neobvyklé události. V oblasti White Tank byl ostatně nalezen i jiný petroglyf, který by mohl znázorňovat supernovu z roku 1054, která dala vzniknout známé Krabí mlhovině.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Rytina v kameni by mohla znázorňovat explozi supernovy, ke které došlo v roce 1006. Supernova je vpravo, souhvězdí Štíra vlevo.
Kredit - John Barentine, Apache Point Observatory

„Zrození“ nové hvězdy mohli lidé na noční obloze spatřit v dubnu roku 1006. Jako jasná zazářila v souhvězdí Vlka ležícím jižně od známějšího Štíra. Jednalo se extrémně jasný úkaz, snad nejjasnější hvězdu zaznamenanou v lidské historii. Dnešní astronomové odhadují, že dosáhla čtvrtiny jasnosti Měsíce, což znamená, že by při jejím světle bylo možné číst i o půlnoci.

 

 

Ale teprve až v 60. letech minulého století, když nalezli na rádiových vlnách záření rozpínajícího se pozůstatku hvězdné exploze, mohli astronomové potvrdit, že se ve skutečnosti nejednalo o zrození ale naopak zánik hvězdy. Pozorovaným úkazem byla exploze supernovy, ke které došlo přímo v naší Galaxii, ve vzdálenosti pouhých 7 000 světelných roků.

 

 

Exploze byla pravděpodobně způsobena bílým trpaslíkem, který „nevydržel“ tíhu materiálu, jež na něj přetékal ze sousední hvězdy a explodoval, přičemž do okolního prostoru odvrhl svou obálku a sám se zhroutil do neutronové hvězdy.

 

 

Zvětšit obrázek
Simulace noční oblohy při pohledu z místa výskytu rytiny jak by měla vypadat v roce 1006. Profil horizontu reprezentuje skutečný horizont zaznamenaný na snímcích z místa objevu.
Kredit - G.A. Esquerdo; Planetary Science Institute

Na konci loňského roku zveřejnili astronomové snímky rozpínajícího se pozůstatku supernovy, které pořídila observatoř Chandra v roce 2003. Modře zbarvená vlákna vlevo nahoře a vpravo dole znázorňují hmotu, která je silným magnetickým polem urychlena téměř na rychlost světla (viz. obrázek). Není ovšem jasné, proč k tomuto urychlování dochází nerovnoměrně kolem pozůstatku supernovy. Zřejmě je to dané orientací magnetického pole.


 

Petroglyf z White Tank nebyl některým lidem neznámý. Například strážce parku o něm také věděl. Na místě se ovšem musel objevit astronom, aby jej spojit s určitou událostí na obloze. Čistou shodou okolností má John Barentine jako koníčka rovněž archeologii.

 

 

Svůj objev oznámil na konferenci Americké astronomické společnosti, která se koná v kanadském Calgary. Domnívá, že identifikace znázorněné supernovy by mohla vědcům pomoci v datování dalších petroglyfů nejen na americkém Jihozápadě, ale i jinde na světě. Tradiční uhlíková metoda například poskytuje datování s přesností na několik desetiletí. Američtí indiáni navíc neměli písmo a jen velmi málo informací o nich pochází z kultur, které je následovali. Datování jakýchkoliv uměleckých předmětů od nich pocházejících je tak velmi složité.


Zdroje:
NewScientist.Com
Space.Com


 

Autor: Pavel Koten
Datum: 06.06.2006 18:09
Tisk článku

Související články:

Nebyl to vzkaz? SETI pátrá po technosignaturách u blízké supernovy     Autor: Stanislav Mihulka (15.06.2023)
V ramenu Větrníku se rozzářila supernova     Autor: Dagmar Gregorová (29.05.2023)
FBOT „Kráva“ byl tou nejméně symetrickou vesmírnou explozí     Autor: Dagmar Gregorová (05.04.2023)
Zuřivé rozervání hvězdy supermasivní dírou vyslalo extrémně jasný záblesk     Autor: Stanislav Mihulka (01.12.2022)
Rentgenový signál „ohnivé koule“     Autor: Dagmar Gregorová (09.06.2022)



Diskuze:

Klobouk dolů

Martin Kováčik,2015-11-02 17:21:56

John Barentine z Apache Point Observatory má evidentně dost bujnou představivost. Rytina by mohla zobrazovat výbuch supernovy, nebo taky pachtící se pavoučky v podání indiánského dítěte, které zrovna nemělo nic lepšího na práci. Nepodložená a dost odvážná fabulace.

Odpovědět

Stir a slunce

kor,2008-05-09 17:40:18

Na obrazku je vlevo nahore obrazek, ktery by mohl predstavovat stira, oprostred nejake dve hvezdy, nebo slunce, vpravo nejake dalsi klikyhaky.

Spis bych z toho udelal tento, podle meho mnohem zajimavejsi, zaver: Anglicky mluvici lide tvori tak velkou kulturu, ze si uplne vystaci jen s kontakty s vlastni kulturou a okoli uplne ignoruji. Pak jim moc nedochazi, v cem se ostatni kultury od nich lisi, kdyz vubec neznaji zadny priklad jine kultury, maximalne se s lidmi jinych kultur setkali jako turisti. Zpravidla neznaji moc zadny cizi jazyk, takze jim nedochazi jak velke kulturni rozdily vznikaji i jen kdyz jini lide mluvi cizim jazykem. Takze pak Americkeho astronoma napadne takova hovadina, ze obrazkem stira myslel americky indian (pred prvnim kontaktem s evropany) souhvezdi stira. Nejhorsi je, kdyz tohle nekdy otiskne impaktovany casopis.

Indiansky umelec mel mozna spis na mysli to, ze za skalou vysvitlo slunce v pritom na tu skalu vylezl stir, aby se trochu prohral. Nejspis to ani nebyl umelec, ale proste chtel jen sbalit nejakou indianskou holku, a tak predstiral, ze umi trochu kreslit.

Odpovědět

opožděné ozvěny apríla

stan,2006-06-13 09:02:14

či co?
ještě ten článek o klonovaném oslu v dostizích se mi k tomu hodí.

Odpovědět

?????????

Richard,2006-06-08 16:49:42

Astronom přednáší v planetáriu. Posluchači se ptají, podivují se...
Nakonec se přihlásí jeden chlápek: "no, já tomu všemu rozumím, co jste povídal, jenom jedna věc mi není jasná. Jak jste zjistili, že ta hvězda se jmenuje Sirius?"

Chtělo by to nějak dovysvětlit kontext onoho petroglyfu, a jeho ztotožnění se souhvězdím Štíra, které mimochodem v dnešní podobě zavedli až Římané,takže u Indiánů bych ho nepředpokládal, jinak jsme na tom stejně, jako pán v tom vtipu.

Odpovědět

..je to tak!!

Jara,2006-06-07 15:59:29

"Rytina v kameni by mohla znázorňovat explozi supernovy, ke které došlo v roce 1006"....potvrzuji, na zaklade vlastnich pozorovani a studia rytiny, ze se skutecne jedna o explozi supernovy v souhvezdi Stira ...Vas Jara Cimrman

Odpovědět

souhvezdi

franta vrata,2006-06-07 10:06:45

S tim stirem se mi to take nezda musis mit i tak dost velkou predstavivost si souhvezdi dotvorit do obrazku,proc by se stejne souhvezdi melo jevit stejne ruznym lidem...napriklad v USA je Velky vuz jmenovan Velka naberacka...

Odpovědět

Indiáni znali souhvězdí štíra?

Pavel,2006-06-07 08:47:04

Pokud vím, tak indiáni měli zcela jiný systém "souhvězdí" než byl v Evropě. Ta "souhvězdí" jsou v uvozovkách, protože indiáni si všímali (a pojmenovávali) nápadně temných částí oblohy a ne uskupení hvězd.

Takže to, že by nějaký indián uskupení hvězd, které známe v Evropě jako souhvězdí štíra, zakreslil symbolem štíra, mi připadá značně nepravděpodobné.

Odpovědět

bať

CC,2006-06-06 22:27:53

to mi taky nějak neštymuje

Odpovědět

znamenia v r.1006 v Amerike

matus,2006-06-06 21:33:20

znamenie stira - je to to iste znamenie ako ho pozname v europe, alebo nie?

Odpovědět


souhvězdí Štíra

Pavel Koten,2006-06-07 08:23:00

Samozřejmě, při pohledu z celé Země vypadá dané souhvězdí stejně. Ale na různých zeměpisných šířkách a v různých ročních dobách je (či není) jinak viditelné. Může být různě vysoko nad obzorem, jinak nakloněné ...

Odpovědět


souhvězdí Štíra II.

Pavel Koten,2006-06-07 08:24:31

A navíc se za tisíc let vlivem precese zemské osy jeho poloha jako celku na obloze trochu změnila.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz