Za bouřky netelefonovat!  
V posledním čísle časopisu British Medical Journal odborníci varují před používáním mobilního telefonu za bouřkového počasí. Doporučení se vztahuje na volná prostranství, mimo budovu, samozřejmě.

V článku, na němž se podíleli tři lékaři, se popisuje případ patnáctileté dívky, která se stala obětí úderu blesku. Stalo se to, ve chvíli když telefonovala. Případ se udál v londýnském parku a zasaženou dívku se naštěstí podařilo resuscitovat. Ještě rok po této události ale dívka trpěla somatickými a psychickými problémy a ani své emoce nedokázala dostat pod kontrolu.

 

V článku se uvádí, že je-li někdo zasažen bleskem, tak díky tomu, že kůže má malou vodivost,  blesk má tendenci sjet po povrchu těla bez toho, aniž by proniknul do těla. Takové „přeskočení“ výboje má na svědomí smrt zasaženého člověka jen zřídka. Problém ale nastane, pokud při sobě blesku vystavený člověk má předměty z vodivého materiálu. Stačí přitom aby se jednalo o tekutiny, nebo o věci z kovů. Tyto látky naruší „hladký“ průběh "sjetí" blesku a způsobí, že osoba je výbojem popálena. Nedochází pouze k popálení na povrchu těla, ale i k poškození vnitřních orgánů. Pravděpodobnost úmrtí je v těchto případech vysoká.

 

Na světě je málo případů, kdy do telefonujícího člověka uhodil blesk a ještě méně těch, které   byly odborně doloženy. Autorům studie se v lékařské literatuře podařilo dohledat jen tři pečlivě dokumentované skutečnosti. Došlo k nim v  Číně, Koreji a Malajsii. Všechny případy končily smrtí.

I když je pravděpodobnost, že vás při telefonování zasáhne blesk malá, podle lékařů by veřejnost měla být s tímto zvýšeným rizikem seznámena. Stát, nebo výrobci mobilů, by měly informovat o tom, že telefonovat, „esemeskovat“ a také jen mít mobil blízko těla, zvyšuje za bouřky riziko, že nás blesk usmrtí. Autoři v závěru apelují na domácí (britské) telekomunikační společnosti, aby se tohoto úkolu zhostily.  Na podporu svého snažení uvádí, že v Austrálii takové oficiální varování, které se vztahuje nejen na mobilní telefony ale na všechny bateriové přístroje, již vydáno bylo.

 


 

Komentář osla

S tím mobilem to vcelku chápeme. S CD přehrávačem také. Na vysypání hrsti drobných z kapes snad také nezapomeneme. Bez hodinek a řetízku na krku utrpí jen naše image a to lze pro zdraví také snadno oželet. Horší už to bude s odhazováním klíčenky, která má vysílač na dálkové ovládání auta, případně další, kterou máme na ovládání vstupu do garáže a bytu. Inu, jak je vidět, ani doporučovaná opatření nejsou zcela bez rizika. Zvláště pokud budeme chtít být důslední a dojde-li také na spony pásků od kalhot a zlaté můstky v ústech.

Datum: 23.06.2006 13:18
Tisk článku


Diskuze:

Problém mám s ocelovými nervy a olověnýma noham

Vaněk,2006-06-23 23:56:33

i když nervy se podaří rychle přemístit do kyblu, tak olovo v nohám mne, bohužel, příliš přizemňuje a také životně důležitý orgán, jako srdce se mi dostane na kritické místo povrchu těla - do kalhot.

Odpovědět

A co snubní prstýnek?

MarS,2006-06-23 21:43:56

Nevím jak by maželka přijala tohle vysvětlení... :-)

Odpovědět

Nezda sa Vam to trochu divne?

Seto,2006-06-23 21:23:28

Nezda sa Vam to trochu divne?
Londynsky park - pravdepodobne park v meste. Isto maju vsetky domy bleskozvody(hromozvody). Zaroven isto je aj na okoli cosi, co blesk viac pritiahne. A prave v parku, kde su aj stromy zasiahne blesk. Skor by som povedal, ze blesk siel po insiom ciele a nahodou preskocil k tomu dievcatku.
/>
http://www.dusky.sk/pics/2006-06/2396_Kamzik2.jpg

Odpovědět

To mě docela pobavilo

Ccecil,2006-06-23 18:29:33

Ale v zájmu objektivity musím doplnit, že i držení mobilu při zasažení meteoritem končí pravidelnou smrtí zasaženého. ;o)

Odpovědět

tekutiny?

CC,2006-06-23 13:59:39

to abychom si dávali pozor i na kapky deště

Odpovědět


no jistě

Jarka,2006-06-23 14:24:44

no jistě, hlavně při bouřce nezmoknout ;-)

Odpovědět

jj, nerealne

Tets,2006-06-23 13:58:15

Doporuceni je hezke, ale opravdu se mi kvuli bource nechce vyhodit mobil, PDA, hodinky, klice a kovovy (oralium) mustek co mam v puse (o batohu s notebookem, ktery mam vetsinou s sebou ani nemluve) ;-)

Odpovědět


staci vypnut

vlado,2006-06-23 15:02:18

Netreba hnev zahadzovat. Urcite je vsak bezpecnejsie mobil vypnut. Je totiz dost mozne, ze tym, ze komunikuje v sieti, moze posobit ako aktivny bleskozvod. Je to zatial nedokazane, ale v celku logicke.

Odpovědět


No to se mi naopak moc logické nezdá.

Pavel Brož,2006-06-23 15:08:09

Nějak mi není jasný mechanismus, jak by souviselo vysílání či příjem gigahertzových vln o intenzitě odpovídající dvouwatovému zdroji s ionizací vzduchu, která je za vytváření vodivých kanálů v atmosféře a tím i za následný vznik blesků zodpovědná.

Odpovědět

A co kardiostimulator?

Yokotashi,2006-06-23 13:27:18

Ten by take nebylo prilis prakticke zahazovat ...

Odpovědět


To je relativní

josef,2006-06-23 13:38:37

Jsou tchýně...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz