Je horší extáze nebo alkohol?  
Otázka by se mohla zdát přihlouplou, kdyby na jejím zodpovězení nezáviselo rozhodování soudců a vyměřování trestních sazeb. V Británii se nyní tento problém snaží řešit za přispění vědy. Vládní komise navrhla přehodnotit a znovu kategorizovat škodlivost drog.

Extáze z pohledu zákona figuruje ve většině zemí v „nejvyšší“ skupině, tedy v kategorii nejnebezpečnějších drog. Je ale opravdu tak škodlivá? Jak je na tom ve srovnání s alkoholem nebo tabákem? Členové britského parlamentu dospěli k rozhodnutí, že stávající klasifikace drog neodpovídá a že je založena mnohem více na politických argumentech než na vědeckých poznatcích.

 

 

Zvětšit obrázek
Vědecké poznatky o škodlivosti některých drog jsou delší dobu ve sporu s mocí výkonnou.  Angličtí zákonodárci se rozhodli tento stav změnit.

Výbor pro vědu a techniku při dolní komoře parlamentu (House of Commons) doporučuje, aby v kategorizaci látek založené na principu jejich škodlivosti byla například extáze přeřazena níž než alkohol a kouření. V Británii jsou nezákonné omamné látky řazeny do třech kategorií. Kategorie A označuje nejnebezpečnější látky. V ní je například heroin, ale je zde také zmíněná extáze. Ve třídě C je například marihuana, která je považována za nejméně nebezpečnou.
Podle této klasifikace postupuje exekutiva. Závisí na ní mimo jiné i výše trestů za distribuci nebo držení těchto látek. Člen komise Evan Harris označil tuto stávající kategorizaci drog za něco, co vzniklo v roce 1971 ale co již ztratilo smysl. Ještě dál v tomto hodnocení situace jde Leslie King, člen poradního sboru pro zneužití drog. Tvrdí, že z vědeckého pohledu je stávající systém dobrým vtipem, který je akorát hodný toho, aby se dával u stolu k dobru pro pobavení společnosti.

 


Miska vah
Zpráva komise doporučuje, aby drogy byly setříděny na základě kritérií, které budou vědecky podloženy. Cílem by mělo být, aby veřejnost získala lepší představu o relativním nebezpečí, které jí z těchto látek hrozí.
Politici mají ve svém požadavku jasno, chtějí novou stupnici nebezpečnosti a aby nové třídění vycházelo z vědeckých poznatků.
Vědci v tom už takové jasno nemají. Tvrdí, že snaha rozškatulkovat hromadu tak různorodě působících látek a setřídit je do nějakého jednotného pořadníku, je vším možným, jenom ne vědeckým počinem.

 

Ve snaze zhostit se úkolu a dát dohromady novou tabulku nebezpečnosti, vyšel parlamentní výbor z dřívějších publikací psychofarmakologa Davida Nutta z Bristolské university. Ve zprávě se praví, že potenciálně nebezpečné drogy se posuzují podle třech hledisek. zdravotní hledisko z pohledu škodlivosti pro uživatele, schopnosti navodit závislost, a sociální dopady spojené s užíváním dané látky.

 

 

Professor David Nutt z University of Bristol.

Podle těchto tří kritérií bylo za pomoci psychiatrů, chemiků a dalších expertů seřazeno dvacet drog. Na samý vrchol seznamu se dostaly heroin a kokain. Extáze se v této klasifikaci propadla ke dnu tohoto seznamu. Alkohol si výrazně „polepšil“ a zaujal pozici na místě pátém. Také tabák se nemusí za svůj výkon v nebezpečnosti „stydět“, neboť si vydobyl příčku devátou.

 

Angličtí zákonodárci udělali počin, který je záslužný a který zřejmě nejlépe vystihují slova Michaela Gossopa, odborníka na drogy z King"s College London: „Je to nejlepší klasifikace drog se kterou jsem se kdy setkal“.
Tady by mohl článek končit, ale nekončí. Musíme si uvědomit, že toto nové škatulkování, ačkoliv jej dělali vědci, není tříděním vědeckým. Proto se vědci v hodnocení pořadí drog nebudou schopni ujednotit. Nový systém má ale také několik výhod. Je flexibilní. Ukáže-li se, že některá z látek má například na sociální sféru horší dopady, než se soudilo, postrčí ji takový vědecky podložený poznatek v seznamu o něco dopředu.
I když se tedy nejedná o vědeckou klasifikaci, je tento systém hodnocení drog pro britskou vládu přínosem. Má racionální základ a je lepší mít něco, než nemít nic. Z komentářů uveřejněných ve vědeckých časopisech je patrný respekt a uznání těm, kteří se pokusili dát hodnocení drog na vědecký základ. I když všichni vědí, že jde spíše o počin symbolický.

Prameny: Guardien, Nature, University Bristol




Tabulka:
1. Heroin
2. Cocaine
3. Barbituates
4. Street methadone
5. Alcohol
6. Ketamine
7. Benzodiazepines (e.g. Vallium)
8. Amphetamines
9. Tobacco
10. Buprenorphine
11. Cannabis
12. Solvents
13. 4-MTA
14. LSD
15. Methylphenidate (Ritalin)
16. Anabolic steroids
17. GHB
18. Ecstasy
19. Alkyl Nitrites (poppers)
20. Khat

Poznámka: Tabulka byla doplněna dodatečně za přispění příspěvků v diskusi

 


 

Datum: 03.08.2006 05:31
Tisk článku


Diskuze:

.. pro Michala

Petr,2007-04-15 00:35:19

.. nebezpecnost latek uvedenych v tabulce je presne obracene, nez jsi pochopil. Heroin nejskodlivejsi a potom dalsi a dalsi .. a na ty se umira relativne casto ...

Odpovědět

Tabulka na h...o

Michal,2007-03-17 14:06:14

I kdyby to všechno byla prvda, třeba že heroin škodí tělu méně než tráva, tak je ta tabulka uplně na nic. Jak může být v první desítce látka která je smrtelně nebezpečná uživateli i lidem v jeho okolí...(ketamin)

Odpovědět

Nesmysl !

Jinej Honza,2006-08-15 23:33:35

Mam nějaký zkušenosti a ta tabulka je podle mě naprostej žvást ! Cocain na druhym místě ? a Extáze tak dole ? jejich účinek neni moc odlišnej !!! a o umístění LSD už nemluvim... pánové si budou muset sundat sako a vydat se na ulici a sežrat tam pár tripů aby pochopili wosap ! :)

Odpovědět


.

Jakub,2006-08-17 07:24:16

a nebude to třeba tím že nebyly porovnávány účinky, ale možná zdravotní a sociální rizika zkoumaných látek?

Odpovědět


k nebezpecnosti kokainu

Petr,2006-08-18 15:21:46

.. no, ono to s tim kokainem, a i ostatnima latkama v tabulce je tak, ze byla v pripade fyzickeho nebezpeci hodnocena nebezpecnost latek dostupnych na trhu na jejich uzivatele, takze v pripade koakainu jde i o uzivani cracku (jež se začlo masově šířit teprve před cca 25ti lety), což je naopak droga chudých, toxičtější a nebezpečnější. Např.: "V roce 1989 užívalo crack čtyřicetkrát méně lidí než kokain, přitom úmrtnost u něj byla patnáctkrát vyšší." - viz. Stručné dějiny drog, Eschohatado Antonio, 2003.

Zcela jiná nebezpečnost by se s nejvyšší pravděpodobností ukázala u původního žvíkání listů koky.. zřejmě na úrovni listů khatu.. ale to už by muselo jít o speciální, podrobnou studii.

Jinak odkaz na kompletní "studii" včetně komentářů a diskusí jsem tu již v odkazu zmíňil. Tabulka s rozlišenou nebezpečností fyzickou, společenskou a nebezpečím závislosti je na konci pdf-ka.

.. samozřejmě není to dokonolý a člověk nemůže zůstat u toho, že si přečte seznam dvaceti látek.. jako ostatně vždy :-)

Odpovědět

Ta tabulka je stejne duveryhodna jako e-mail z Tha

bakelit,2006-08-10 20:07:03

Tu tabulku jste si ted vysypaly z kapsy, co?!? :D

Odpovědět

to si nemyslim

pavel,2006-08-05 20:05:28

Alkohol a tabák do nejnižší kategorie nepatří ani náhodou, to by v ní musela bejt většina drog. S tou tabulkou se dá souhlasit.

Odpovědět


to mělo bejt honzovi

pavel,2006-08-07 13:31:28

...

Odpovědět

odkaz

Kurt,2006-08-04 11:36:12

Nemohl byste zde prosim uvest odkaz na nejaky zdroj, na zadne ze 3 stranek uvedenych jako zdroj se mi po zadani kw "David Nutt" neobjevil odkaz ani na to jak tabulku sestavovali ani na vyslednou podobu tabulky. Diky ...

Odpovědět


aha

Kurt,2006-08-04 11:38:59

tak nic, nepodival jsem se pred tim do dizkuze :)

Odpovědět

Tabulka v Angličtině komentovaná

Kohy,2006-08-03 14:41:21

A tady sou trochu rozebraný.http://news.independent.co.uk/uk/health_medical/article1207619.ece

Odpovědět


a detailni

Petr,2006-08-03 14:46:52

/>
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/5230006.stm

Je to odkaz na kompletni tabulku a podrobny 179 strankovy pdf vcetne zapisu z jednani..

Jinac dekuji Josefovi za nejrychlejsi uverejneni prekladu a informace vubec na ceskem netu!

Jsem zpravou velmi potesen - uz se to cekani na rozumnejsi pristup ke klasifikaci drog zdalo nekonecne.. ale jednou to prijit muselo :-)Snad se z toho tentokrat v Britanii (a pak v Evrope) podari neco realizovat! (a ne jen v progresivnim Svycarsku, jako doposud)

2 Jirka: s prominutim jsi dle mne nenapsal nic moc vic, nez "stare, vystrasene, blaboly" ..

Ekonomicka stranka veci lze snadno zhodnotit i vedecky - a ne jak pises, jen politicky. Ostatne mnoho prednich ekonomu (a mozkovych trustu) vola jiz peknych par let po zmene dnesniho represivniho pristupu k drogam. Navic mam pocit, ze toto zhodnoceni spada mozna pod ony socialni dopady.

Zdanit cokoliv (snad krome drobneho zahradkareni) lze cokoliv - extaze urcite taky. Alkohol si taky muze vyrabet kazdy doma a palit teoreticky kazdy, ale komu se to vyplati (nemluve o rizicich samopaleni) a presto se prodava a dani neuveritelne snadno.

Co se historie uzivani drog lidskou (ci jen evropskou spolecnosti tyce) - a neuveritelneho omylani alkoholu, jakozto jedine drogy, na kterou jsme zvykli... Je sice pravda, ze alkohol je v evrope jiz par tisic let (ne tak destilaty!), ale napr. konopi jde vedle cloveka jiz taky peknych par tisic let. Uzivani drog typu LSD bylo ve starem Recku vysadou vsech, co tam aspon neco znamenaly.. o celosvetovem uzivani (v historii) podobnych psychedelik temer vsemi spolesnostmi nemluve ..

Co se dlouhodobych vlivu na spolecnost tyce... zaprve lze dost odvodit od charakterististickych ucinku latek. A za druhe to IMHO tezko muze byt horsi, nez je ted s alkoholem a tabakem.. vzhledem k dominanci psychedelik na nejmene rizikovem konci tabulky :-)

Odpovědět


super!

Josef (paz),2006-08-04 11:05:58

Vykutání, přepsání a přiložení celé tabulky - SUPER! Nezvládal jsem. Díky.
Líbám
josef

Odpovědět

Tabulka v Angličtině

Kohy,2006-08-03 14:38:16

1. Heroin
2. Cocaine
3. Barbituates
4. Street methadone
5. Alcohol
6. Ketamine
7. Benzodiazepines (e.g. Vallium)
8. Amphetamines
9. Tobacco
10. Buprenorphine
11. Cannabis
12. Solvents
13. 4-MTA
14. LSD
15. Methylphenidate (Ritalin)
16. Anabolic steroids
17. GHB
18. Ecstasy
19. Alkyl Nitrites (poppers)
20. Khat

Odpovědět


to nejde

jan komárek,2008-01-02 08:11:41

to nejde, smíchat všechna kritéria a pka je nějakým zbůsobem škálovat. je třeba tabulek více - alkohol je asi společensky nejškodlivější, protože ho užívá nejvíce lidí, solventy jsou nejškodlivější, protože prakticky rozpouštějí mozkovou tkáň atd. žádná taková tabulka nemůže postihnout všechno a pak, je to jedno, drogy by se brát neměly

Odpovědět

Klasifikace drog

Jirka,2006-08-03 10:44:22

Klasifikace drog bude vzdy politickym pocinem. Nelze totiz drogy tridit jen podle toho, jaka zdravotni a prima spolecenska rizika nesou, ale je treba prihlednout i k ekonomicke strance veci. Dulezite hledisko je, jak konzumaci drogy vnima spolecnost (lidi proste nemaji radi, kdyz se nekdo moc odlisuje, zvlast, kdyz se odlisuje v necem, co muze byt potencialne nebezpecne). Dalsi dulezite hledisko je, jak lze vyrobu nebo konzumaci zdanit. A konecne je take dobre prihlednout k dlouhodobym a neprimym dusledkum na spolecnost. Kdyz se ve spolecnosti rozsiri nova droga, spolecnost to dost zmeni. A ne kazda zmena je zadouci, zvlast, kdyz se nevi, co nas ceka na konci. Priklad tabaku je snad dost odrazujici.

Alkohol bude legalni drogou, protoze 1) jde snadno vyrobit a vyroba snadno zdanit, 2) se socialnimi dusledky si lidi uz jakztakz vi rady - navic je to do znacne miry droga konzumujici se ve spolecnosti jinych lidi, 3) patri dlouhodobe, at se to libi, nebo ne, do evropske kultury.

Je dobre mit podobnou klasifikaci. Ale zakladat drogove zakony jen na ni je trochu kratkozrake.

Odpovědět

tabulka

Michal,2006-08-03 06:10:21

docela bych rad videl tu tabulku 20 drog a jak jsou serazeny

Odpovědět


Ja taky

Martin,2006-08-03 07:51:08

neni treba u zdroje textu?

Odpovědět


Taky

Michael,2006-08-03 08:34:06

abych věděl s čím mám začít))))))))))

Odpovědět


Treba

Martin,2006-08-03 09:31:58

Ranni kavicka :-)

Odpovědět


Tabulka

Honza,2006-08-03 10:00:01

On ji bohuzel neuvadi ani Guardian, alespon ten webovy.
Pokud by mel nekdo pristup do on-line Nature, tak to je seriozni zdroj.
Samosebou se muze jednat o zamer, proc ta tabulka zverejnena neni.
Jestli nekdo tabulku najde, mohl by ji sem dat? Diky...

"...stávající klasifikace drog neodpovídá a že je založena mnohem více na politických argumentech než na vědeckých poznatcích."
Bohuzel je to tak. Neni pak divu, ze vzdelani lide maji problem dodrzovat zakony, ktere jsou pro ne smesne. Jak tmarska dokaze byt "moderni" spolecnost...

Kez by k reklasifikaci doslo i v oblasti prava a do nejnizsi kategorie byl konecne zarazen alkohol a tabak, ktery minimalne do teto skupiny patri...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz