Kozí mléko s lidským lysozymem  
Vědecký časopis Transgenic Research přinesl výsledky první studie, která hodnotí zdravotní přínos konzumace mléka geneticky modifikovaných hospodářských zvířat. Tým vědců z University of California v Davisu vedený Jimem Murrayem získal kozy, které díky cílenému zásahu do dědičné informace nesou ve své dědičné informaci gen pro lidský lysozym a vylučují tento enzym v mléce. Mléko s lidským lysozymem je s to ovlivnit složení střevní mikroflóry u zvířecích mláďat.

 

James Murray, University of California, Davis

Lysozym je znám svými antibakteriálními účinky. Vyskytuje se v slzách, slinách a mléce všech savců. Mléko hospodářských zvířat obsahuje tohoto antibakteriálního enzymu  jen velmi malé množství. V kozím mléce se nachází ve srovnání s mateřským mlékem jen 0,06% lysozymu. Vysoký obsah lysozymu v mateřském mléce skýtá kojeným dětem ochranu před patogenními mikroorganismy schopnými vyvolat střevní infekce. Význam této ochrany vyniká v konfrontaci s oficiálními statistickými údaji Světové zdravotnické organizace, podle kterých umírá ročně na průjmy bakteriálního původu na světě asi 2 miliony dětí.

 

Zvětšit obrázek
Molekula lysozymu


 




Vědci z University of California ověřili mléko geneticky modifikovaných koz s vysokou expresí lidského lysozymu při pokusech na kůzlatech a selatech. Kůzlata krmená pasterizovaným mlékem s vysokým obsahem lidského lysozymu měla zvýšený počet koliformních bakterií v trávícím traktu, i když počty nejběžnějšího zástupce střevní mikroflóry bakterie Escherichia coli se průkazně nezměnily. Pro aplikaci v humánní výživě jsou mnohem důležitější výsledky dosažené na selatech, protože poměry v jejich trávícím traktu jsou člověku mnohem blíže než poměry panující u přežvýkavých koz se složeným žaludkem.

Kozí mléko s lidským lysozymem – kudy teče, tudy léčí.

Pasterizované mléko bohaté na lidský lysozym snížilo v tenkém střevu selat počty koliformních bakterií včetně Escherichia coli. Murrayův tým z tohoto pokusu vyvodil závěry, že mléko geneticky modifikovaných koz je s to potlačit také infekce patogenními kmeny bakterie Escherichia coli.

 

Podle Jima Murraye by sušené mléko z geneticky modifikovaných koz mohlo významně přispět k boji se střevními infekcemi u dětí v rozvojových zemích. Výsledky experimentů přesvědčily Murraye a jeho spolupracovníky, že se vyplatí zahájit finančně podstatně náročnější experimenty. Jejich cílem bude vytvořit linii geneticky modifikovaného skotu, který by vylučoval v mléce lidský lysozym. Geneticky modifikované krávy by díky vyšší produkci mléka pokryly poptávku po mléku s lidským lysozymem snáze než kozy.

 

Pramen: Transgenic Research

Datum: 09.08.2006 00:21
Tisk článku


Diskuze:

marna snaha

a,2006-08-09 17:13:57

Nasazenim tohoto antibiotika uplne vsude vypestujeme rezistentni kmneny. A patogen rezistetni na lysozym bude "bomba" hlavne v porodnicich.

Odpovědět


???

Martin,2006-08-09 22:54:06

Tak ako je možné, že sa rezistentné kmene nevypestovali počas celých tých miliónov rokov, čo sa deti kŕmia materským mliekom?

Odpovědět

děti v rozvojových zemích nedostanou ani kapku

Marie,2006-08-09 07:39:46

v Indii tím nakrmí posvátné krysy a opice a Afričané to prodají a nakoupí za to zbraně.
V těchhle zemích je zapotřebí osvěty a vzdělání.
Jinak super objev, ale pokud někomu zkazí kšeft, tak tak bude pohaněn, popliván a zavržen.

Odpovědět


marna snaha

honza,2006-08-09 16:27:24

Neni potreba nikomu kazit kseft. Geneticky modifikovana zvirata se diky postoji verejnosti masirovane negativnimi a casto demagogickymi nazory enviromentalistickych spolku na GMO v dohledne dobe chovat nebudou (v USA mozna ano). Aspon ne ke komercni produkci mleka pro kojence, mozna snad pro farmaceuticky prumysl. Komercni chov GMO zvirat opravdu nevidim realne.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz