Dětská obezita a nespavost  
Dá se z obezity vyspat? Důkazů pro toto tvrzení přibývá.

 

Emily Snellová, Northwestern University

Vztah mezi regulací příjmu potravy a spánku se zdá stále jasnější. Lékařský časopis Child Development přinesl studii amerických pediatrů z Northwestern University vedených Emily Snellovou, která tento předpoklad potvrdila sledováním dětí a mládeže ve věku od 3 do 18 let. Celkem bylo hodnoceno 2 182 dětí.

 

 


Studie dokazuje, že časnější uléhání ke spánku, pozdější vstávání a pozdější začátek školního vyučování může významně snížit sklon k obezitě. Za důležitý považuje Snellová fakt, že toto riziko lze redukovat opatřeními, jež nevyžadují  zvláštní investice.

 

 


Průkazné snížení rizika obezity přináší už prodloužení spánku o jednu hodinu denně. Pozdější uléhání se jeví z hlediska obezity jako nejrizikovější u dětí ve věku od 3 do 8 let. Pro děti ve věku od 8 do 13 let představuje větší riziko spíše dřívější vstávání.

 

 

Pediatři konstatovali, že situace byla mezi sledovanými neutěšená. Děti spaly méně, než by měly. Americká National Sleep Foundation doporučuje dětem ve věku od 5 do 12 let  denně 10 až 11 hodin spánku. U adolescentů doporučuje osm až devět hodin spánku denně.

 
Spánek chrání děti před obezitou

Především o víkendech však měly děti k naplnění této normy hodně daleko. Po završení věku 7 let spí děti během víkendu méně než 10 hodin denně. Děti starší než 14 let nespí o víkendech v průměru déle než 8,5 hodiny denně. Asi 16% dětí ve věku od 13 do 18 let nespí během víkendu víc než sedm hodin.

 

 

Další výzkumy dokazují, že v pozadí obezity vyvolané nevyspáním se skrývá narušení sekrece orexinů, jež se podílejí jak na regulaci spánku tak i na regulaci příjmu potravy. K tomu se připojují další významné hormonální disbalance. Při nevyspání stoupají v těle hladiny ghrelinu, který vyvolává zvýšenou chuť k jídlu, a zároveň klesají koncentrace leptinu, který příjem potravy naopak potlačuje.

 

Příčiny obezity „z nevyspání“ tedy mají mnohem složitější příčinu, než je „luxování“ ledniček v nočních hodinách z nedostatku příležitostí k jiným činnostem, než je jídlo.

 

Pramen: Child Development

 


 

Datum: 14.02.2007 01:45
Tisk článku


Diskuze:

muze byt...

jara,2007-02-14 16:54:42

....ale snad tam taky jiste pripomneli, ze by se melo jit na poradnou prochazku nebo si jit zabehat, zaplavat....jinak je z toho videt porad stejnej princip, k necemu se dostat bez usili, zadarmo, a tak to mam dojem, vseobecne nechodi....

Odpovědět

...jednim z duvodu

jara cimrman,2007-02-14 16:50:56

....jednim z duvodu taky muze byt, ze holt pri spani se zrovna s vodpustenim, soucasne nezere....taky jsem slysel, ze maji americke deticky krasne vyvinutou asociaci, kombinace televize a pri tom porad neco do sebe cpat, za vydatneho podnecovani matkami........a to pry delaji nekonecny hodiny denne...Vas Jara Cimrman

Odpovědět

penize na vedu

Pavel,2007-02-14 09:04:18

je prima ziskat grant na overeni stareho znameho
KDO SPÍ, TEN JÍ
alespon vime, ze si nase babicky nevymyslely

Odpovědět

spánok, jedlo, obezita

Martin,2007-02-14 08:06:00

V relácii Črepiny PLUS na TV JOJ bola reportáž z Nemecka. Nejaký doktor vymyslel spôsob ako schudnúť počas spánku. Išlo o to, že ráno sa je potrava bohatá na uhľohydráty, na obed sa zbaští všetko jedlé a na večeru potrava bohatá na bielkoviny, ale s úplným vylúčením uhľohydrátov. pri tejto diéte, by vraj človek mal v spánku spáliť asi 70 gramov telesného tuku. Kto potrebuje, nech skúsi, možno to pomôže... :) Poškodenie zdravia jednostrannou nevyváženou výživou pri tomto režime určite nehrozí.

Odpovědět

No to je ale objev

lada,2007-02-14 06:37:17

Vždyť na to přišli už Šimek s Grossmannem, kteří již před desítkami let tvrdili, že obézní lidé musí hodně jíst a spát, aby tělo bylo silné a mohlo se obezitě bránit.
Nyní je to potvrzeno "vědecky", místo pohybu venku stačí nechat dítě vyhajat.

Odpovědět


kdepak

jarda petr,2007-02-14 08:13:17

Kdepak. Přes den se musí dítka mrskat a večer hezky zalehnout a spát až do bílého rána. Jinak je to z louže pod okap. Jiné studie totiž prokazují přímou souvislost mezi obezitou a časem stráveným přes den u počítače nebo televize.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz