Virový původ spongiformních encefalopatií?  
Americká neuroložka razí kacířskou teorii.

 

 
Jsou viry původcem BSE a dalších „prionových“ chorob?

Laura Manuelidisová z Yale University jde proti všem a tvrdí, že původcem spongiformních encefalopatií, k nimž patří např. Creutzfeldt-Jakobova choroba, kuru novoguinejských kanibalů či „nemoc šílených krav, nejsou bílkovinné infekční částice, tzv. priony, ale viry. 

 

Laura Manuelidisová, Yale University

 


Nedávno publikovala v PNAS výsledky výzkumu, které její teorii o virovém původu těchto smrtelných a nevyléčitelných degenerativních onemocnění mozku podporují.

 

 


Laura Manuelidisová kultivovala v laboratoři nervové buňky myší infikovaných lidskou nebo ovčí spongiformní encefalopatií a našla v nich spousty částic nápadně podobných virům. Prionů se nacházelo v buňkách naopak jen nepatrné množství. Virové částice byly s to nakazit zdravé buňky.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Boj s Creutzfeldt-Jakobovou chorobou (mozek pacienta s touto nemocí je vlevo ve srovnání s mozkem zdravého člověka) by asi vypadal jinak, kdyby se prokázalo, že ji vyvolává virus.

Bohužel, ani Manuelidisová nepoužila úplně čistou virovou kulturu a její kritici právem poukazují na možnost, že spolu s viry přenesla i priony, které u zdravých buněk vyvolaly onemocnění. Prionová teorie se v základech rozhodně neotřásla.

 

 


Pramen: PNAS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 15.02.2007 07:40
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz