Antioxidanty mohou zabíjet  
Dánská studie podezírá potravinové doplňky s beta karotenem a vitamíny A a E z toho, že místo toho, aby nám pomáhaly, škodí.

 


Volné radikály
Volné radikály jsou sloučeniny kyslíku vznikající jako vedlejší produkty buněčného metabolismu. Pokud nejsou dostatečně inaktivovány buňku poškozují. V ničení si nevybírají. Berou to šmahem od buněčné stěny, organel až po genetickou informaci. Náhodně tak může dojít i ke vzniku zhoubných novotvarů.
Volné radikály jsou v podezření že napomáhají rozvoji arteriosklerózy, že urychlují proces stárnutí, napomáhají kornatění cév, revmatické artritidě, snižují výkon imunitního aparátu, ale možná mají prsty i v  Alzheimerově a Parkinsonově nemoci,...

 

Není proto divu, že o látky, které neutralizující účinek volných radikálů (kyslíkových radikálů) a kterým se říká antioxidanty, je takový zájem. Antioxidanty lze dělit na přirozené (v přírodě nebo dané potravině se přirozeně vyskytující, byť normálně třeba v menších koncentracích) a syntetické (ve smyslu uměle vytvořené a bez patřičného relevantního výskytu v přírodě). Obvykle panuje snaha upřednostňovat první skupinu, byť dosavadní výzkumy ukazují na naprostou neškodnost používaných umělých antioxidantů.
Nejznámější z této skupiny látek (antioxidantů) jsou vitaminy A, B6, C, E, zinek, selen.
Všeobecně se soudí, že při zvýšených nárocích na organismus, ke kterému dochází při námaze, sportu, nebo při pobytu v ekologicky zatížených oblastech, jen pestrá strava, bohatá na zeleninu a ovoce, nestačí.  A že je vhodné doplňovat tyto látky v koncentrované, biologické formě ve formě potravinových doplňků.

 

Ze studie na téměř čtvrt milionu osob vyplynulo, že potravinové doplňky vystavily ty, jež je konzumovaly, vyššímu riziku úmrtí o 4%.

Doplňky s beta karotenem a vitamíny A a E dnes kvůli jejich antioxidačním účinkům berou miliony lidí. Jenže místo toho, aby je to před nemocí ochránilo, může je to i zabít. Přesněji řečeno - způsobit předčasnou smrt. Vyplynulo to ze studie, která dala na jednu hromadu data z 68 výzkumných studií, které dohromady představovaly údaje od téměř čtvrt milionu osob.
Vzápětí, co jedna skupina vědců tyto závěry zveřejnila, našli se jiní, kteří jejich závěry zpochybňují.

 

 

O co v tomto sporu jde?

Rozruch vznikl poté, co dánští vědci z Centra pro podporu klinického výzkumu, který spadá pod  Kodaňskou universitu, zveřejnili v časopisu Journal of the American Medical Association, informace svědčící v neprospěch konzumace antioxidantů. Nutno předeslat, že jejich závěry nemají nic společného s pojídáním ovoce a zeleniny, neboť i když je máte na každodenním jídelníčku, koncentrace antioxidantů v krvi se pohybuje v nižších hladinách. To jen aby si to někdo nevyložil nesprávně a, nedej bože, nepřestal jíst zdravě. Výtky se výhradně týkaly pojídání antioxidantů ve formě potravních doplňků.
Dánští vědci ve skutečnosti sami žádné pokusy nečinili. Dali jen dohromady údaje, které získal někdo jiný. Pátrali ve zdravotnické literatuře celého světa  a poskládali do jednoho obrovského souboru všechna data co našli, pokud se týkaly potravinových doplňků. Jednalo se poznatky až do října 2005. Celkem se jim podařilo vyhledat 385 významnějších publikací. Všechny tyto práce ale vycházely z dat shromážděných jen při 68 pokusech. Dohromady ale tyto zdroje jsou úctyhodné. Představují záznamy u populace čítající  232 606 lidí. Takto získanými daty Dánové nakrmili počítač. Matematicky šlo o posouzení náhodných efektů meta-analýzou, přičemž výstupem bylo relativní riziko. V tomto případě úmrtí. Interval spolehlivosti byl nastaven na 95%.

 

Goran Bjelakovic: „Doplněk vitamínu A zvyšuje riziko úmrtí o 16%, Užívání beta karotenu znamená zvýšení rizika o 7%,...“

Výsledkem tohoto statistického šetření bylo zjištění, že pojídači potravinových doplňků jsou vystaveni zvýšenému riziku úmrtí. Teoreticky by tomu ale mělo být přesně naopak, protože nás zbavují volných radikálů. Místo toho beta karoten, vitamin A, a vitamin E, pokud jsou brány jako potravinové doplňky, ať už jednotlivě, nebo v kombinaci, úmrtnost zvyšují.
I když studie nenabízí žádný mechanismus, který by za pozorovaným zvýšeným rizikem měl být, je možné, že  vyhnáním volných radikálů z  těla si zlikvidujeme také nějaký důležitý obranný mechanismus.

 

Výsledky všechny poněkud zaskočily, neboť počítač tvrdohlavě s 95% jistotou vypsal, že:

Užívání doplňku vitamínu A znamená pro osobu zvýšení rizika úmrtí o 16%.
Užívání beta karotenu znamená zvýšení rizika o 7%.
Užívání vitamínu E zvyšuje riziko úmrtí o 4%.
Užívání vitamínu C nemá na riziko úmrtí žádný efekt, ani ten kladný.

 

Balz Frei: „Je to nesmysl“.

Když takto vědci všechno sečetli, vyšlo jim, že konzumenti doplňků (181 000 osob), více méně, svojí snahou tělu podstrojovat, páchali na něm zlo. Výsledkem bylo ono zvýšené riziko úmrtí v průměru o 5%. Tento údaj platí ve srovnání s těmi, kteří se ve věci stravování chovali víceméně konzervativně.
Tato studie dokonce nabourala i další z obecně uznávaných přesvědčení - že přídavek vitamínu C zvyšuje dlouhověkost. Nic takového se nyní nepotvrdilo. Ani toho nebylo ještě dost a tak se nepotvrdila ani představa, že přídavek selenu snižuje úmrtnost. Studie tedy z pohledu na nutriční doplňky nenechala kámen na kameni.

 

 

Co na to jejich kolegové?
“Tyto závěry jsou střelené!“  Tak zprávu hodnotí profesor Balz Frei z Ústavu Linuse Paulinga při Oregonské státní universitě. Podle něj se zde dělají dalekosáhlé závěry z něčeho, co ve skutečnosti představuje ze dvou třetin pacienty. Podle něj značná část sledované populace měla špatné srdce, rakovinu a nebo se jednalo o osoby z jiného důvodu rizikové. Z takového souboru se dělat závěry podle profesora Frei, nedají. 

Jen6e na straně autorů studie je zase statistická metoda, kterou lze těžko zpochybnit. Sledovaný soubor je obrovský. Práce prošla oponentním řízením jiných specialistů. Ti na ní, předtím než byla zveřejněna v prestižním časopisu, neshledali nic co by výsledky nějak zpochybnilo.
A pak se v tom má člověk vyznat!

 


 

Komentář osla: Není pochyb o tom, že Dánové svým počinem proti sobě poštvali hodně mocnou lobby výrobců. Zcela jistě za to nyní půjdou na pranýř. Ale patří jim to. Třeba jen proto, že nás připravili o dobrý pocit z toho, za co jsme vydávali nejeden těžce nabytý peníz.


 

Datum: 02.03.2007 23:56
Tisk článku


Diskuze:

Taky se mi zdá, že jednoduché antioxidanty škodí.

Dalibor Dobrota,2013-02-24 21:17:41

Antioxidanty užívám již více než 30 let a je to se mnou čím dál horší. Ve 33 letech se mi stávalo, že mi hádali 17, ale jak stárnu, rozdíl se zmenšuje a není vyjímkou, že mi odhadnou, že jsem tak starý, jak jsem.

Dokonce se mi rozvinulo několik degenerativních a zánětlivých procesů, které přicházejí obvykle až po sedmdesátce.

Už 30 let užívám vit A, vit C, vit E, lipoovou kyselinu, sylimarin a další. Minerály Mg a Zn přispívají k zvýšenému příjmu kadmia. Obsah kadmia v potravních doplňcích se nekontroluje a pravděpodobně budou pilulky jeho hlavním zdrojem.

Odpovědět

vitamin A

kamil,2007-05-08 14:21:06

O vitaminu C jakožto antioxidantu se nemá cenu zde rozepisovat.
Zajímavější je to u vitaminů rozpustných v tucích -
zejména o vyšších dávkách syntetických vitamínů E..
A co se týká vitamínu A, narazil jsem častokrát na názor "podpořený hodnověrnou studií" , že suplementovat vitamin A v potravinových doplňcích se nedoporučuje. Osobně se k tomuto názoru přikláním.. a pokud se stravujete vyváženě a máte rádi ryby a mořské plody, hoďte Ačko i Multivitamin po dobrání do koše a nové už nekupujte :)

Odpovědět

Užívám všechny zmíněné vit. i minerály

Třešňák,2007-03-12 14:16:27

Zdá se mi, že zmíněné antioxidanty mi pomáhají: V ochraně před infekcemi - je mi letos 75 roků a od doby užívání C vit. Nejsem téměř nemocen na inf.choroby s výjimkou KHCD (1x/2-3roky).Vit.C+Zn mi napomáhají k rychlému hojení ran(po úrazech i operacích.

Odpovědět

Statistika v nepovolaných rukou

lada,2007-03-05 08:22:28

Domnívám se, že autoři studie statistiku "zmastili" a výsledek vypovídá spíše o tom, kteří lidé užívají potravinové doplňky, než o vlivu potravinových doplňků na lidi.

Odpovědět


100% ní souhlas

L8M,2007-03-08 10:13:48

Jedoduše řečeno: je pravděpodobné, že potravní doplněk bude používat spíše člověk který je nebo se cítí být nemocný.... závěry, které z toho vyvodili jsou doslova úchylné

Odpovědět


Kdo a Proč?

joe,2007-03-08 16:21:57

Ano. Také by se tímto způsobem dalo snadno "dokázat", že i veškeré léky "zkracují život" (možná se autoři jen ostýchali to publikovat :-). Spíš by mě zajímalo, kdo a proč takový "výzkum" financoval. Za potravní doplňky se utratí spousty peněz. Což jistě dělá vrásky jiným, konkurenčním, průmyslovým odvětvím. Proč ne, možná tvrzení o zkracování života potravními doplňky vzniklo v poradenské firmě na zadání některé automobilky. (A z téže poradenské firmy třeba pocházejí i tvrzení o zhoubnosti emisí oxidu uhličitého, to ale platí pro změnu farmaceutická firma.)

Odpovědět


oprava ..

joe,2007-03-08 16:32:25

.. přesněji ne "zkracují život", ale "zvyšují riziko úmrtí". Takový doplněk vitamínu A zvýší riziko úmrtí až na 116%. (Je-li ovšem průměrné riziko úmrtí 100%. Až dosud jsem se domníval, že ano. :-)

Odpovědět

2Pavel

Erik,2007-03-05 07:41:35

ja proti masu vobec nic nemam vratane "bůčku":-)
A je pravda ze tie nutrienty si davam v cykloch, tj. napr. mesiac-dva megadavky a potom cca rovnake obdobie
davkovanie podstatne znizim.
Napr. pri vit C vidim castu chybu ze ludia si daju rano 600mg tabletu vit C a myslia si akejeto super.
Podstatne vecsi uzitok by mala keby uzivali 30mg tabletu vit C napr 6x denne..:-)

Odpovědět


Vitamín C

Pavel,2007-03-05 08:16:00

Když už zmiňujete to Cečko (i když to je off topic, v tom článku se o něm moc nepíše), před časem jsem poslouchal rozhovor s nějakým odborníkem na výživu. Ptali se ho, jak se určuje doporučená dávka vitamínu C. Jeho odpověď mě ohromila. Prý to je otázka hlavně politická a ekonomická. Člověk, který vezme do pusy aspoň jednou denně kus nějaké čerstvé potraviny (včetně masa!) prostě má vitamínu C dost a jakékoliv umělé určování dávek jen slouží pro podporu ekonomiky. Pro určení doporučených dávek vitamínu C je rozhodující hlavně průměrný obsah peněženky ve společnosti. Tož asi tak...

Odpovědět


Nejlepším zdrojem vitamínů

Colombo,2007-03-05 13:06:46

by byl zdravý člověk:) ale jelikož je to zakázané, nezbyde nám nic jiného, než žrát zdravá zvířátka:)

Odpovědět


davkovani vit c

bluemoon,2007-03-05 21:14:20

davkovani vit c by melo byt 40miligramu cca 2hodiny, vice neni telo schopno vstrebat. z toho i vyplyva, ze se prakticky neda vit c predavkovat.

Odpovědět

Nechápu...

Leo K,2007-03-04 08:32:18

Profesor Balz Frei z Ústavu Linuse Paulinga nemůže být citován jako nezávislá osobnost už jenom proto, že pracuje v ústavu L. Paulinga, velkého propagátora megadávek vitamínu C (Sám - Pauling - bral, dle svého vlastního vyjádření 10g!!! denně).
Na druhé straně způsob výběru dat by neobstál ani u středoškolské analýzy. Do tisku (i v lepších periodikách) se dostanou občas hrozné ptákoviny.

Odpovědět

není antioxidant jako antioxidant...

xb,2007-03-03 21:51:32

Různé karotenoidy působí na různých úrovních, v plicích hraje hlavní roli alfakaroten. Když člověk přijímá pouze betakaroten, vytváří tím nerovnováhu mezi karotenoidy, protože regulační mechanismus reguluje karotenoidy jako celek.

Vitamín E je jediný vitamín, který se i sám o sobě jako izolovaná chemikálie liší syntetický od přírodního, protože přírodní existuje v ohromném množství izomerů podobně jako sněhové vločky, zatímco syntetického se vyrábí jen omezené množství izomerů.

Hlavní problém syntetických antioxidantů je v tom, že jsou to jednoduché chemikálie, které se takto osamoceně v přírodě nevyskytují. Jejich "výhodou" je snadná výroba a tudíž relativně nízká cena, díky které jednoznačně převažují uživatelé syntetických antioxidantů nad uživateli antioxidantů přírodních. Zcela jistě i u lidí zahrnutých do studií platilo, že uživatelé syntetických antioxidantů výrazně převažovali. Dokonce bych se nedivil tomu, kdyby do studií byli zahrnuti pouze uživatelé čistých chemikálií, aby tak byla zaručena objektivita vlivu příslušné chemikálie na lidské tělo.

Rozdíl mezi koncentrátem z rostliny a směsí několika málo chemikálií je tak do očí bijící že je až dojemné, jak se všechny studie tomuto srovnání vyhýbají.

Když se jedná o koncentát z pečlivě vybraných druhů rostlin pěstovaných kontrolovaně na kvalitní půdě, který má ORAC = 4200 při ohromné rozmanitosti antioxidantů, lze podle mě věřit zprávám o jeho blahodárných účincích a informace o úmrtnosti lidí zkoušejících na sobě koňské dávky samostatné chemikálie mě neodradí od mého úmyslu jej vyzkoušet hned jak bude na českém trhu :-)

Odpovědět


Jak vyzkoušet?

JARYG,2007-03-06 14:51:35

Chcete vyzkoušet chuť? Nebo jestli budete žít déle než vy?

Odpovědět


To JARYG

xb,2007-03-06 19:00:57

Vliv na tvorbu energie, lepší fungování mozku. Hodně lidí si to chválí, nedoporučuje se brát večer právě kvůli té tvorbě energie.

Odpovědět


Re: není antioxidant jako antioxidant...

Dalibor Dobrota,2016-03-16 12:27:00

Směšujete tu 2 věci. Přírodní molekuly neznamenají generálně něco lepšího než syntetické. Důvod, že antioxidanty extrahované z rostliny jsou účinnější než 1 syntetický antioxidant je v tom, že antioxidanty v rostlině jsou zastoupeny tak, aby byly v souladu s principy účinnosti antioxidantů.

Když srovnáme přírodní a syntetické antioxidanty, tak přírodní nezpomalují stárnutí osob. Jsou účinné jen in vitro. Důkaz: Kolik lidí užívajících přírodní antioxidanty zůstalo déle mladými? Celebrity, umělci a podnikatelé, kteří žijí dlouho, užívají syntetické antioxidanty. Vy tu jen papouškujete celosvětové přesvědčení, které má za úkol zabránit množení starých lidí.

Proč musíte užívat syntetické antioxidanty, chcete-li žít 2 až 4 krát déle mladí?

http://www.dobrotaprozdravi.cz/jak-zpomalit-starnuti/

Tam se dozvíte, že přírodní antioxidanty, které už jsou součástí stravy, nemohou přinést žádnou měřitelnou změnu. Zato nově vytvořené (syntetické) antioxidanty, které v těle působí navíc a rozšiřují možnosti vytvořené přírodou, ano. Příroda nemá zájem na dlouhověkosti živých tvorů.

Odpovědět

ak by antioxidanty v tabletach mohli zabijat,

Erik,2007-03-03 14:54:40

tak som uz zarucene davno mrtvy.
Dlhe roky beriem denne minimalne 8-10 tabliet roznych vyzivovych doplnkov.
Okrem obycajneho multivitaminu aj megadavky vit. E, A, betakaroten, mineralnych latok.
A citim sa vynikajuco.
Ale jeden vedlajsi ucinok to naozaj ma- ludia co ma nepoznaju mi hadaju tak o cca 15rokov menej:-)

Odpovědět


a pak...

dan,2007-03-03 17:42:07

a pak to s Tebů sekne

Odpovědět


Přitozená rovnováha je narušena.

Colombo,2007-03-03 19:49:22

TZN, budeš se cítit tak dobře, až, jak řekl ten nademnou, to s tebou sekne:) Na druhou stranu, většina oněch vitamínů, co milerád pojídáte(ADEK) jsou vám nanic, pokud je nedostáváte do těla společně s tukem, ve kterém jsou rozpustné. Pokud ne, je to důvod, proč se cítíte, i přes ony megadávky, skvěle:)

Jinak, že se VY cítíte skvěle, může být pouze vaším gen. materiálem a stylem života.

Odpovědět


2 Colombo

Erik,2007-03-03 20:45:21

myslite ze clovek co da mesacne za nutrienty niekolko tisic si ani nezisti ze A,D,E sa rozpusta v tuku?
To sa uci na zakladnej skole..:-)

Odpovědět


obsah tuku v preparatech

bluemoon,2007-03-04 09:46:48

nedavna studie dokazala, ze vitaminu e staci tak mala davka tuku, ktera se vejde do vetsiny preparatu k tomu aby se dokazala vstrebat do krve. mereni bylo mereno primo krevnimi vzorky.

Odpovědět


Eriku

Pavel,2007-03-04 22:08:27

já zase si nejraději dám pěkně prorostlý a dobře vypečený vepřový bůček, jako potravinový doplněk užívám výhradně pivo, taky se cítím skvěle a lidi mi hádají o deset až patnáct let míň.

Ono to asi tím žrádlem nebude.

Odpovědět


SAKRA, zase mi to sežralo příspěvek

Colombo,2007-03-04 23:28:12

vždycky napíšu nějaký dlouhý a konec, ono mi to sežere.
Erik: ANO, většina lidí o tom nemá ani páru. Už když čtete vědecký web(alspoň se tak prezentuje:)) nemůžete patřit do oné většiny. Většina neví, ani že jsou nějaké lipofilní a hydrofilní. Žerou to jen proto, že jim je to vsugerováno reklamou a je to "moderní trend života".
moon(bo jak):je tomu nějaká doba, co jsem viděl dokument od BBC právě o vitamínech. Tento výzkum tam byl, zkoušeli onen vitamín podávat s mlékem(plnotučným a polotučným) a vodou. Rozdíly byly minimální. Ale v tom samém dokumentu byly uvedeny studie o neblahém působení lipofilních vitaminu. Rakoviny a osteroporóza jsou jen nejčastějším následkem.

Odpovědět


dokument bbc

bluemoon,2007-03-05 21:25:24

ahoj colombo, ten dokument jsem videl taky a bylo tam vstrebani vitaminu e, ktery jsme ted probrali. negativni pusobeni ecka nedokazali vyvratit, ale spise je kladne. vitamin a byl taky kladny v malych davkach, ale kurakum ublizoval tak, ze by jej spise nemeli uzivat. takze nejlepsi je nekourit, jist hodne zeleniny a ovoce a tablety vit c si radsi rozpulit-rozctvrtit a brat je cely den.

Odpovědět


ANO!

JaryG,2007-03-06 14:55:08

Jste zkrátka takové velké dítě.

Odpovědět

Děti na starých fotografiích

Jana,2007-03-03 14:29:11

Prohlížela jsem si nedávno školní fotografie vesnických dětí asi z dvacátých let. Zajímá mě, proč ty děti vypadají tak nezdravě. Nemyslím jen hubeně, ale mají i kruhy pod očima a takový unavený pohled, zvlášní výraz v tváři. Ne teda všichni, ale většina. Co jim chybělo? Jde jenom o můj subjektivní pocit, nebo vypadaly opravdu jinak, než dnešní děti?

Odpovědět


Jana

JosefŽ,2007-03-06 15:14:48

Možná to bude i v tom,že vesnické děti musely většinou od malička tvrdě denně pracovat,stravovací systém byl velmi odlišný-někdy i nezdravější.Děti nežily v takovém komfortu jako dnešní,mnohdy žily v malorozměrných bytech vícegenerační rodiny s mnoha dětmi,čb fotografie také na kráse nepřidá,styl oblékání rovněž.

Odpovědět

V iděl bych jako problém to,

Jan Šimůnek,2007-03-03 11:25:38

že mnoho lidí bere multivitamíny a podobné prostředky na kompenzaci špatného životního stylu, o němž více-méně vědí. Napomáhají tomu jistě i reklamy ve stylu "v naší bimbambum pastilce naleznete přesně tolik vitamínu C jako v čerstvém pomeranči" (to je na odstřelení zadavatele). Potom by to svědčilo pouze o tom, že většina lidí těmito preparáty negativa svého životního stylu kompenzuje nedostatečně.
Pokud ovšem povede zveřejnění výsledků téhle (a dalších podobných) studie k tomu, že lidé přestanou míň chroustat patáky a začnou zdravěji jíst, potěší mě to. Pokud pár nestydatých draáčníku zkrachuje, budu to brát jako bonus.

Odpovědět

Pár poznámek

Al,2007-03-03 09:39:54

1) O zpochybnění studie, že šlo "ze 2/3 o nemocné" je nesmysl.
Přece je klíčové srovnávat ve studii různé parametry (berou antioxidanty nebo neberou) zatímco ostatní jsou STEJNÉ (ve studii jsou všichni nemocní, nebo jsou všichni zdravotní personál apod.)...

2) V posledních letech ukázala řada docela rozsáhlých studií přesně totéž:
- vitamín C nemá žádný účinek
- vitamín A, E a betakaroten žádný účinek nebo dokonce škodí

3) Šokující byly závěry u betakarotenu ve spojení s kuřáky, kde vycházelo zvýšení rizika karcinomu plic až o 20-40%

Jako jediný oxidant, který je účinný se jevil selen...
Ze "zeleniny" pak zelený čaj a brokolice.

Odpovědět


Myšleno ve skupině kuřáků...

Al,2007-03-03 09:41:52

Myšleno ve skupině kuřáků..., kteří brali/ nebrali betakaroten.

Odpovědět


ucinky

bluemoon,2007-03-03 13:32:27

tohle pro vas nejsou zadne ucinky vitaminu c??? citace wikipedie: Mírná hypovitaminóza se projevuje zpomaleným růstem, zvýšenou kazivostí zubů, narušením stavby kostí, deformacemi kloubů, nedostatečnou odolností proti infekcím, zvýšenou únavou, žaludečními problémy, lámavými vlásečnicemi a sníženou tvorbou mléka. proc si o tom neco neprectete nez neco placnete, popr vyvratte tohle tvrzeni.

Odpovědět


re: hypovitaminosa

Jan Havlík,2007-03-03 15:23:34

Myšleno je samozřejmě, pokud se vitamin C bere v nadbytku kolikrát i 10x převyšující doporučenou denní dávku, pak nejspíše nemá žádný blahodárný účinek a nejspíše je pouze nevyužitý vyplaven močí. To že kurděje neexistují tato studie tvrdit nepokouší. Oponuje pouze jiným tradovaným tvrzením, že by to mělo posilovat imunitu, zlepšovat a prodlužovat život, což se zdáse ne zrovna projevilo...

Odpovědět

radikály

Martin,2007-03-03 08:34:53

Voľné radikály sú predsa prirodzenou súčasťou nášho metabolizmu. Ako to, že naši predkovia pred stovkami a tisícmi rokov pri ich fyzickej záťaži nepotrebovali brať vitamínové doplnky a stačili im vitamíny z potravy? Pochybujem, že by mali iný metabolizmus ako my. Žili síce kratšie, ale to spôsobili v tom čase neliečiteľné choroby, hladomory (tzn. nedostatok akejkoľvek potravy, nielen vitamínov) a veľké riziko smrteľného úrazu.

Otázka pre antropológov - podarilo sa na kostrových pozostatkoch ľudí nájsť nejaké stopy akejkoľvek avitaminózy? Ak sa podarilo, v akom rozsahu?

Odpovědět


avitaminózy a jiné degenerace z nedostatku

CC,2007-03-03 11:51:59

obecně provázejí zemědělskou civilizaci - odedávna až donedávna

Odpovědět


avitaminoza

bluemoon,2007-03-03 13:20:23

avitamonoza je nedostatek vitaminu. hypervitaminoza je nadmerne uziti. takovy pripady existuji. doplaceli na to eskymaci zivici se tulenimi jatry, kde byl vyskyt vitaminu A mnohonasobne vyssi nez kdejaky pilulky. dokonce ve wikipedii se pise ze deset deka medvedich jater nas muze zabit, ale to jsou snad vseobecne zname fakty a nikdo z vedcu to nemusi vyvracet. maximalni denni davka jsou 3miligramy, doporucena max 1miligram, pokud se dodrzuji doporucene davky, tak na 100procent vam to spis pomaha.

Odpovědět

bias

Honza,2007-03-03 08:30:27

Zajimalo by me, jak kontrolovali fakt, ze vice nemocni lide berou casteji vitaminy a maji vetsi riziko umrti. Nebo jeste jinak, lide se spatnym rezimem (strava, nedostatek pohybu atd.) se to snazi resit alespon vitaminy. Vysledky studie vyjdou vychylene, pokud se pro tento efekt nekontroluje. Nevite nekdo, co jestli pouzili nejake instrumentalni promenne? Pokud ano, jake?

Odpovědět

paradox

buemoon,2007-03-03 08:21:56

a co statisticka odchylka statistickych mereni? mluvime tu o radech kazdy 10 ci 20ty clovek. statisticky ze jedno mereni nevyjde z 69ti je celkem v norme na to kolik faktoru na nas ppusobi a i pres svuj negativni zaver muze tvrzeni ucelovat. je to jako s klimatickym oteplovanim.

Odpovědět

Neberou potravinové doplňky

s.,2007-03-03 06:55:12

víc nemocní lidé? Pokud např. onemocním na srdce nebo rakovinu nebo pokud se jenom nějak cítít blbě začnu do sebe ládovat vitamíny a spol.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz