Futalognkosaurus a fylogeneze titanosaurů  
Neoficiálním pojmem „megasauropod“ se označujeme sauropodní dinosaury s délkou přesahující 30 metrů. Tihle obři jsou většinou známi pouze z fragmentárních pozůstatků, nicméně najdou se i výjimky...

 

 

Zvětšit obrázek
Futalognkosaurus dukei, nový megasauropod z Argentiny.

Futalognkosaurus dukei, jak byl nový sauropod pojmenován paleontology Calvem, Porfirim, González-Rigou a Kellnerem, patří k populární linii titanosaurů, sauropodních dinosaurů dominujících ve svrchní křídě. Žil v době před přibližně 91-88 miliony let (svrchní turon až spodní coniak) na území proslulé argentinské provincie Neuquén.

 

Vzhledem k objevům a publikacím posledních let jsme si už tak nějak zvykli, že když se objeví popis nového titanosaura z Argentiny, jedná se o pořádného macka. Vzpomeňme si třeba na argentinosaura nebo v předloni popsaného puertasaura. Oba jmenovaní patří k nejmohutnějším suchozemským živočichům, jaké známe.

 

Zvětšit obrázek
Fylogeneze titanosaurů.

„Obrovský ještěří vůdce“, jak zní v překladu z jazyka kmene Mapuche futaloňkosaurovo rodové jméno, je však něčím výjimečný. Je totiž známý z více než 70%, takže se jedná o jednoho z nejkompletnějších (pokud ne nejkompletnějšího) známých megasauropodů. Konkurovat mu může nejspíš pouze Jimbo, nádherný jedinec supersaura z Wyomingu, kompletní přibližně z 60-70%. Narozdíl od svých fragmentárních příbuzných lze u tohoto chlapíka přesněji propočítat jeho délku. Ta se dle autorů studie pohybovala mezi 32-34 metry, takže patří mezi největší suchozemské živočichy všech dob. Hmotnost lze pak při typické titanosauří stavbě těla odhadovat na nějakých 80 tun.

 

Pokud jde o sauropodovu systematickou pozici, Calvo a kol. jej společně s rodem Mendozasaurus zařadili do nového korunového monofylu Lognkosauria („ještěří vůdcové“) v rámci čeledi Titanosauridae. Ta je však některými autory považována za neaktivní taxon.

Vzhledem ke vzniku nové skupiny a častým zmatkům ve fylogenezi titanosauřích sauropodů, je na místě, abychom si řekli, jak to s nimi vlastně vypadá.

 

 

Zvětšit obrázek
Argentinosaurus huinculensis, jeden z největších suchozemských živočichů

Řada taxonů je bohužel známa pouze na základě několika fragmentů bez potřebných diagnostických znaků. Vděčným materiálem bývají kosti končetin, lebky nebo obratle. Nevděčným pak žebra.

 

Zaměřit bychom se především měli na nemegtosauridy, což je skupina titanosauřích sauropodů, se kterou si moc lidí neví rady. Jedni nemegtosaura a jeho nejbližší příbuzné řadí do podčeledi Nemegtosaurinae v rámci Saltasauridae, jiní dokonce k diplodokoidům (takže dle nich se ani nejedná o titanosaury) a ostatní jako čeleď lithostrotií. Nové fylogenetické analýzy představené v pracích Rose (2007) a Calvo et al. (2007) poukazují na to, že se skutečně jedná o představitele Lithostrotia, patřící k Eutitanosauria, snad blízce příbuzné s eolosaury (Aeolosaurini). Nemegtosauridae + (Aeolosaurini + nepojmenovaný klad, který tvoří Rinconsaurus a nepopsaný druh z Loma del lindero v Argentině) mohou tvořit dosud nepojmenovaný klad eutitanosaurů. Ovšem na místě je počkat ještě na zveřejnění rodu Muyelensaurus, o kterém se autoři popisu futaloňkosaura zmiňují v přehledu citované literatury, protože výsledky pozice nemegtosauridů jsou založeny na analýze jediného, i když docela dobře známého, nemegtosaurida rapetosaura.

 

Jinak je možná vhodné zmínit, že do týdne bychom měli být svědky publikace minimálně pěti nových dinosaurů. Dva z nich, leptoceratopsid Cerasinops hodgskissi a abelisauroid Berbersaurus liassicus, jsou sice už dnes veřejnosti známí, nicméně jejich publikace zatím nejsou k dispozici. Dále pak budou publikovaní dva sauropodomorfové (doufejme, že s přehledným a hlavně rozsáhlým data matrixem) a jeden alvarezsaurid s pěkným rodovým jménem. Ale to až příště...

 

Poznámka: Zde najdete kompletní fylogenezi dinosaurů
 

 

Datum: 16.09.2007 17:15
Tisk článku

Související články:

Připravili nás o "nesmrtelnost" druhohorní dinosauři?     Autor: Stanislav Mihulka (04.12.2023)
Nález germánské spony z élektra u Příbora     Autor: Aleš Uhlíř (31.03.2023)
První japonský tyranosaur     Autor: Vladimír Socha (10.10.2017)
Ve stopách posledních gigantů     Autor: Vladimír Socha (25.09.2017)
Objeven další opeřený zabiják     Autor: Vladimír Socha (28.07.2017)



Diskuze:

nejjednodušší vysvětlení :-)

Michal Seko,2007-09-18 08:25:46

Milý ZEPHIR, tento zastaralý nazvem to nápad je už naozaj iba prežitkom.

V súčastnej dobe sa tvrdí, že tlak vody v odpovedajúcej hĺbke by pán mega-ultra-turbo-super sauropoda určite zadusil !!!

Odpovědět


tlak vody v odpovedajúcej hĺbke

ZEPHIR,2007-09-19 00:27:04

V tom případě by museli kytovci bejt dávno mrtví. Plejtáci se potápěj až dva kilometry hluboko.

Odpovědět


Neporovnávajte neporovnateľné !

Michal Seko,2007-09-20 08:37:42

Ibaže ani jedna z veľrýb nemá dlhý krk a dlhý chvost a srdce v spolupráci s pľúcami nemá potrebu vháňať krv do výšin, kde tvor má hlavu. Veľryby majú telo horizontálne v jednej úrovni s hlavou a telo je aj podobne mocné ako hlava, čo nevyžaduje až tak výkonný tandém ( srce pľúca ) je fakt, že dostatočne masívny cievny systém spolu s priedušnicou sa majú kam \\"vpratať\\". Ako príklad sú so sauropódmi absolútne neporovnateľné . Skôr si predstavte takú žirafu, ktorá má dokonca obdobne ako africký Brachiosaurus brancai predné končatiny dlhšie ako zadné. Ešte som ju po hlavu namočenú vo vode nevidel v žiadnom dokumente a neviem si naozaj predstaviť ako by sa v nej vôbec cítila. Ďalšia vec, predstavte si hmotnosť dajme tomu 80 ton. Aj keď zoberieme do úvahy Archimedov zákon, ešte stále bude hmotnosť tvora tak vysoká a za predpokladu mäkkého dna, ktoré rovnako ako v recente určite dominovalo by sa tvor dosť zabáral a následný pohyb by bol viac ako len obtiažny, nemyslíte ?

Odpovědět


+ doplnok, aby som nezabudol

Michal Seko,2007-09-20 10:07:10

Nakoniec ešte jeden doplnok. To, že stavba tela sauropódneho dinosaura určite reflektovala vtedajšie prostredie je nepopierateľné, respektíve všade sa uvádza, že tieto herbivory mali dlhý krk na to, aby dosiahli na vysokorastúcich zástupcov vtedajšej flóry s tým dúfam súhlasíte. No, a viete si predstaviť a skombinovať tento názor s predpotopným o živote vo vode ??? Čim by sa potom asi živil taký Diplodocus, ktorý mal v čeľustiach zopár kolíkov zhora a zdola v jednej rade vo funkčnom štýle "hrablí", že by sa živil nebodaj rybami :-), na ktoré potom v žalúdku "útočili" naprehĺtané gastrolity :-) ? To si rozhodne nie len ja nemyslím, voda do tejto schémy jednoducho nezapadá či sa to komu páči, alebo nie.

Odpovědět

No ano,

iko,2007-09-17 17:46:12

ale potom by vobec nemohli vyliezat, lebo keby vyliezli, tak s polamanymi kostami by asi tazko vliezli naspat. A keby zas nevyliezali, tak by sa boli asi daleko viac prisposobili pobytu vo vode.
Takze to vysvetlenie mi nepripada velmi silne....

Odpovědět

Velkost a gravitacia

iko,2007-09-16 21:40:34

Neviete nahodou niekto, ake je vysvetlenie, ze mohli existovat taketo obrovske zvierata, a ich kostra ich udrzala napriek gravitacii?

Mam dojem, ze este Galilei odvodzoval, ze pevnost kosti rastie s prierezom kdezto vaha s objemom, a existuje nejaka medzna hodnota, nad ktoru nemoze existovat zivocich: a bola hodne mensia, ako xsaury.

Dik.

Odpovědět


Existujou teorie...

ZEPHIR,2007-09-16 22:00:03

že gravitační konstanta měla v historický době nižší hodnotu než dnes. Na podobným předpokladu je založená i teorie expandující země s kůrou popraskanou a roztrhanou do podoby dnešních světadilů, dokonce i stavba monumentálních pyramid a další podobný hypotézy. Nedávno se zjistilo, že i mezinárodní prototyp kilogramu je asi o 20 mg lehčí, než většina jeho kopií, pořízenejch v pozdější době. Což je trochu průšvich, protože na téhle definici kilogramu je postavená celá současná fyzika. Možná to má nějakou souvislost s MONDO teorií a podob, teoriema odpudivý gravitace na 40+ MPsc škále

Do doby, než bude tahle záležitost fyzikou definitivně rozhodnutá bych se přikláněl k nejjednoduššímu možnýmu vysvětlení, že titanosauři se většinu života pohybovali pod vodou, která je nadnášela, žili prostě jako hroši. Ten podivnej tvar ocasu, kterej má tvar ponorky by tomu nasvědčoval, použivali ho pro pohyb ve vodě, kdy sou nohy celkem k ničemu.

Odpovědět


Jsou teorie...

P_V,2007-09-17 02:52:11

Zephir: Domníval jsem se že manipulace s tím mezinárodním prototypem probíhá za nějakých ultračistých podmínek jako při výrobě VLSI čipů, ale oni to normálně vyndají na vzduch a leští v ruce kozinkou, ani rukavice si neberou... Mikrogram sem, mikrogram tam.
http://www.bipm.org/utils/en/pdf/Monographie1990-1-EN.pdf

Btw. jak byste pomocí té teorie o gravitační konstantě vysvětlil, že to na každý prototyp působí jinak?

Odpovědět


Mikrogram sem, mikrogram tam.

ZEPHIR,2007-09-18 23:44:09

Taky sem už jsem před časem četl, že to čištění vodní párou působí velký ztráty materiálu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz