Hrozí Evropě nedostatek krmiv?  
Evropská unie (EU) bojuje se zámořím o dovoz geneticky modifikovaných krmiv už dlouhá léta. Nulová tolerance pro dovoz produktů z geneticky modifikovaných (GM) plodin, jež zatím nebyly v EU schváleny, by mohla podle zprávy DG Agri Evropské komise vyvolat v evropských chovech hospodářských zvířat nedostatek krmiv.

 

Během dvou let by mohly být země EU odříznuty od důležitých zdrojů krmiv importovaných ze Severní a Jižní Ameriky. Pěstitelé na těchto kontinentech přecházejí na tzv. druhou generaci GM kukuřice a sóji, jejichž dovoz EU zatím nepovolila. V krajním případě hrozí masové porážení hospodářských zvířat, která nebude čím krmit. Ale i méně pesimistické analýzy naznačují, že by v letech 2009 až 2010 mohlo v Evropské unii chybět 3,3 milionu tun krmiv.


Nové odrůdy GM plodin, jako je sója MON89788, nebudou v EU schváleny pro použití jako krmivo pro hospodářská zvířata před rokem 2009. V té době se už ale začnou v Americe ve velkém pěstovat a reálně hrozí, že drtivá většina nákladů krmiv z Ameriky bude obsahovat různě vysokou příměs v Evropě nepovolených odrůd. S ohledem na nulovou toleranci k nepovoleným odrůdám nastanou v importu krmiv velké komplikace.


Nathalie Mollová z bruselského EuropaBio označila situaci za reálnou hrozbu. Upozornila, že něco podobného se již v malém měřítku odehrálo při dovozu kukuřičného glutenu. Surovina importovaná z USA obsahovala příměs v EU nepovolené odrůdy Herculex společnosti Dow AgroSciences-Pioneer a byla z tohoto důvodu vrácena.
„Import krmiv s kukuřičným glutenem kvůli tomu klesl na nulu a bude nulový i v příštím roce,“ říká Mollová.


Propad v dovozu kukuřičného glutenu nebo krmiv, která jej obsahují, nepředstavuje zásadní problém. Mnohem závažnější dopady by měl pokles importu sóji, protože po zákazu masokostních mouček představuje právě tato plodina významný zdroj bílkovin. Ve státech EU se sójou hojně krmí a náhražka za ni se nebude hledat snadno. Pokles dovozu sóji může znamenat masové porážení hospodářských zvířat, protože chovatelé pro ně nebudou mít dostatek krmiv s potřebnou výživnou hodnotou. Chybějící živočišné produkty bude pak muset Evropa dovézt. Paradoxně je může dovážet ze zemí, kde budou zvířata krmena těmi samými krmivy, jež EU odmítne.


Jak uvádí na stránkách vědeckého časopisu Nature Biotechnology britský odborník Peter Mitchell, je krmivová krize jen otázkou času. Americké společnosti se snažily pozdržet uvolnění nových GM odrůd kukuřice a sóji pro pěstování do roku 2009 v naději, že EU do té doby tyto odrůdy schválí. S vyhlídkami na nejisté výsledky schvalovacího procesu a v reakci na poptávku ze strany amerických pěstitelů byly nové odrůdy uvolněny už pro rok 2008. To znamená, že už v roce 2008 lze očekávat kontaminaci nákladů krmiv určených pro země EU nepovolenými odrůdami.


O tom, že pěstitelé přejdou na nové odrůdy GM plodin, nikdo nepochybuje. Nejprve se tyto GM plodiny prosadí v USA. Rychle je bude následovat Argentina a Brazílie. O odbyt se zemědělci pěstující nové GM odrůdy bát nemusejí. Úrodu snadno prodají do Asie, kde expanduje trh s krmivy především v Číně.  Evropa už zdaleka nepředstavuje pro americké pěstitele hlavního odběratele.
„Evropa se dostává stále více na okraj,“ říká expertka na biotechnologie Vivian Mosesová z londýnské Queen Mary College.


O tom, že si producentské země nebudou s příměsemi v Evropě nepovolených GM plodin lámat hlavu svědčí výmluvně vyjádření Gabriely Levitusové z argentinské obchodní organizace ArgenBio.
„Argentinští farmáři zvažovali, že se pokusí přijmout taková opatření, aby se vyhnuli odmítání své produkce zeměmi Evropské unie. Nakonec to však zavrhli, protože by to bylo příliš drahé. Jen udržení příměsi v Evropě nepovolených odrůd sóji nebo kukuřice pod hranicí  0,9% by jim zvýšilo náklady o 40 dolarů na tunu. Argentina proto nebude s povolením nových odrůd GM plodin pro pěstování otálet a řešení případného nedostatku  krmiv v zemích EU nechává plně na těchto zemích,“ říká Levitusová.

 

Zvětšit obrázek
Nathalie Mollová (EuropaBio): „Politika nulové tolerance je časovaná bomba“.


Podle Levitusové by EU měla přijmout pro náhodné příměsi zatím nepovolených GMO limit ve výši 0,9%. Zástupci argentinských biotechnologických firem jsou v požadavcích mnohem razantnější. Nacházejí podporu ve státních orgánech, které mají regulaci GMO v této zemi na starosti. Podle Moisése Burachika, který stojí v čele argentinského úřadu pro regulaci biotechnologií, je Levitusovou navrhovaný zvýšený limit na náhodné příměsi jen přechodným řešením. Konečné řešení spočívá podle Burachika v tom, že EU upustí od svých stávajících zdlouhavých a komplikovaných  schvalovacích procedur pro GMO. Problémy s nechtěnými příměsemi především u importů argentinské  sóji očekává Burachik velmi brzy, protože v současné době probíhají v Argentině odrůdové zkoušky celé řady v EU zatím nepovolených odrůd.


Zdaleka ne všichni odborníci jsou přesvědčeni, že vývoj událostí na poli dovozu krmiv do zemí EU skončí naplněním nejpesimističtějších variant zprávy DG Agri. Podle Gautama Sirura z britské konzultační firmy Cropnosis vyvinou představitelé velkochovatelů hospodářských zvířat na politiky tlak, který je donutí urychlit schvalování nových GM odrůd pro krmivářské využití. S tím ale ostře nesouhlasí odpůrci GM plodin.
„Schválením i malé kontaminace potravin nepovoleným genetickým materiálem se dostáváme na okraj strmého svahu. I malé množství DNA může podniknout dlouhou cestu,“ říká Joe Cummins z mezinárodní nátlakové organizace ISiS a dodává, že zpráva DG Agri přehání.
„S výjimkou naprosto nereálných nejhorších variant lze krizi snadno zvládnout a nebo vůbec žádná nenastane,“ tvrdí Cummins.


ISiS vidí příčiny poklesu zdrojů krmiv pro hospodářská zvířata v Evropě především v rozmáhající se produkci biopaliv. Evropa by podle ISiS měla na tuto situaci reagovat podporou ekologického chovu zvířat, který se opírá především o pastvu na travních porostech a nikoli o krmení koncentrovanými krmivy. Doporučují rovněž snížit produkci biopaliv ze zemědělských plodin a soustředit se na získávání energie z odpadů. Podle Cumminse využívá DG Agri hrozbu krize na trhu s krmivy k tomu, aby prosadila schválení většího počtu odrůd GM plodin.

 

Většina expertů Cumminsův optimismus nesdílí.
„Zpráva DG Agri je jako časovaná bomba,“ tvrdí Nathalie Mollová z EuropaBio. „Vzhledem k tomu, že Evropská komise zatím nezačala ani zvažovat uvolnění politiky nulové tolerance a s ohledem na pomalé tempo všech jednání musím s velkým znepokojením konstatovat, že pro nastávající krizi není k dispozici ani prozatímní řešení.“ 

 

 

scénář

 

Zdroj: Nature Biotechnology, 25, 1065-6, 2007



 

Datum: 12.10.2007 02:11
Tisk článku


Diskuze:

co toto je

mikjs,2007-10-18 12:44:58

na tomtoje videt jak pokriveny (neli primo zhovadily) je tento svet - proc vubec evropa dovazi krmivo ? jakto ze bez dovozu vyroba masa padne ? Sme tak slaby ze kdyz se vecsina z nas dohodne na tom ze je neco nemoralni mi to nebudeme dodrzovat protoze ekonomicky tlak nas k tomu nuti (i kdyz ten tlak je nekdy i smesne maly a vubec se nejedna o nezbytnost). V tom se odrazi rezignace na jakoukoli moznost rizeni a smerovani spolecnosti a civilizace jako celku. A to kritizujeme nase predky ze paktovali s Hitlerem nebo se Stalinem -no co jineho z tohoto uhlu pohledu na veci meli delat.

PS: Ja proti GM plodinam nemam nic - maji svoje vyhody, maji svoje rizika ale to neznamena ze az treba ve stredoafricke republice zacnou mlyt do krmiv male deti tak to rychle budeme kupovat protoze to je ekonomicky vyhodne.

Odpovědět


rozemlete deti za vsechny prachy

tmoravec,2007-10-18 20:11:28

Moje vysvetleni je takove - cena pudy a lidske prace v Evrope jsou mimoradne vysoke, farmy jsou navic diky dotacim pomerne male. Diky tomu vyrabeji nasi farmari mnohem draze nez farmari v argentine nebo usa. U potravin to dokazou vykryt ruznymi barevnymi nalepkami a peknym obalem, tradici atd, u krmiva pro dobytek je ekonomicky tlak o mnoho silnejsi. Kdyby se vetsina z nas dohodla, ze je neco (napriklad GMO) nemoralni, asi by slo dovoz krmiv ze zahranici zakazat, bohuzel/bohudik takovy vetsinovy nazor neni. Naopak bych rekl, ze velka vetsina zemedelcu si jejich pestovani v evrope preje, proti je podle meho pouze cast mestskeho obyvatelstva, ktere o zemedelstvi vi pouze z doslechu, ale zato od toho "spravneho" zdroje. Ale mozna se pletu.

Odpovědět

Milí zelenáčci

František I.,2007-10-14 17:14:11

kteří jste náhodou zabrousili na tento blog, vizte, že 90 % veškerého krmiva (kukuřice, soja) dováženého do EU po dobu nejméně 10 let je geneticky modifikované. Toho NonGMO je děsivá menšina a o dost dražší. Takže pokud dlabete maso, v drtivé většině ho už dekádu dlabete vykrmené geneticky upravovanými plodinami. Krom toho se každoročně rozšiřují v Evropě plochy modifikované kukuřice, protože proti např. bázlivci kukuřičnému a podobným mrškám jiná relativně laciná obrana není. Z USA, Kanady, Brazílie a možná i z Argentiny se tyto plodiny dovážejí proto, že se jich v EU vypěstuje daleko méně než činí poptávka a cena zámořského tovaru je natolik nízká, že odběratel hravě zaplatí i dovoz přes oceán.
Jinak se Jardo podepisuji pod váš výrok, že pojem zelený mozek je třeba přesunout na jiného tvora jménem homo ecologicus, poddruh blb nejapný zelený ekologanský.

Odpovědět

objektivní

george,2007-10-12 14:12:29

Diky autorovi za objektivní článek doufám že s tím bude pokračovat.

Odpovědět

Trest

mewe,2007-10-12 12:53:47

Já mám jako ateista sice k pobožnosti daleko, ale první, co mě napadlo, bylo: "Už je to tu - to je boží trest za to, že pálíme zrní." :-)

Snad to těm hovadům konečně dojde a ten nesmysl s biopalivy je pustí.

Odpovědět


Trest

ZEPHIR,2007-10-13 17:36:29

aby nás pak nestih boží trest za to, že jíme zrní geneticky modifikovaný.

Odpovědět

Řešení

Jirka,2007-10-12 10:53:28

Mám strategické řešení:

- importovat geneticky modifikovanou sóju a kukuřici a používat je jako palivo v elektrárnách (Bursík zaplesá)
- ušetřené hnědé uhlí v Záluží u Mostu destilovat na benzín a snížit tak závislost země na importované ropě (Bursík opět zaplesá, protože uhlí je ve své podstatě taky biomasa (né, že by ropa nebyla))
- benzín zlevní, mnoho řidičů vymění své diesely za benzíňáky a klesne spotřeba nafty, čímž klesne i spotřeba MEŘO
- na volných lánech polí můžeme začít pěstovat krmivo pro prasata a dobytek, takže pečených vepřových kolen bude hojnost!

Odpovědět

Zelený mozek

jarda,2007-10-12 10:23:10

Asi je na čase přesunout význam výroku máš zelený mozek na jiný druh lidí. jednak už není povinná vojenská služba, kde na to každý narazil a pochopil a pak přece jenom dříve za tolik nemohli. Dnes se lidé blbci stávají dobrovolně. Hranice z biopaliv v jejich hlavách už plápolají.

Odpovědět


Lepší mít mozek zelenej,...

ZEPHIR,2007-10-12 10:40:22

...než žádnej. Tvoje povzdechy postrádaj argumentační hodnotu - pouze škatulkujou, aby pomohly vytvořit obraz nepřítele.

Odpovědět


panu Z

srnec,2007-10-12 15:57:50

Zephire, Vy nejste nepritel. Vy jste ubozak, ktery tentokrat nic nevygoogloval. Ale mohl byste nam zase povidat o vakuove pěně:)

Odpovědět


Re: srnec

ZEPHIR,2007-10-12 19:23:41

Tobysem samozřejmě moch..... :-Þ

Odpovědět

krmiva z Ameriky?

ptttt,2007-10-12 09:47:28

Skutecnost, ze se krmivo dovazi pres pul zemekoule me moc velkym nadsenim nenaplnuje. Kdyz tak koukam na ty scenare, tak je to celkem slusna zavislost a vypadky nemusi nastat zdaleka jen kvuli EU a GMO, ale klidne z vule druhe strany.

Ve vyspelem svete v zemedelstvi pracuje kolem 2% lidi a vypada to, ze to jednoduse nestaci, holt za nas pracuji v Americe. Spousta lidi nadava na zemedelske dotace EU, ale v realu se nikomu pracovat fyzicky na poli nechce.

Treba tato situace vyvola renesanci zemedelstvi, znovu zvysi obdelavanost pudy a trochu se zamyslime nad tim, kolik ceho jime. I ti kralici u baraku maji neco do sebe.

Odpovědět


Dostatek zemědělské půdy

Ostap Bender,2007-10-12 10:06:16

A ona se dnes půda neobdělává? Není to spíš tím, že je nás podstatně víc než před několika málo sty lety a při evropské hustotě zalidnění prostě už další prostory pro pěstování nejsou?

Odpovědět


Je to tak....

ZEPHIR,2007-10-12 10:22:21

...pokud nebudem vozit krmení přes půl světa z Argentiny, evropskýmu zemědělství to jen pomůže, o ekologii nemluvě. Máme praktickej příklad, jak uplatnit zdravej rozum.

Odpovědět


zephirovi

mustafa ibrahim,2007-10-12 17:14:52

Dovoz lodí je energeticky nejméně náročný ze všech systémů velkoobjemové přepravy (kromě vožení dřeva na saních z hor do údolí). Pokud pěstuje eragentinský farmář soju energeticky úsporněji než evropský (a to tedy pěstuje, top si piš!), tak těch pár joulů za dopravu nic nemění na tom, že dovoz je ekologičtější než domácí výroba. Jako zarytý ekologista bys měl myslet globálně a jednat lokálně. Ty to máš nějak převrácené. Rozhled ti končí doma na dvorku a rozumem steleš až do Argentiny.

Odpovědět


..a to tedy pěstuje, top si piš...

ZEPHIR,2007-10-12 20:11:26

LOL. Proč bych si to měl psát? Můžeš to nějak doložit, nebo aspoň zdůvodnit?

Odpovědět


Zephire

Duke,2007-10-13 20:37:46

V Argentině "vyrábějí" hovězí tak lacino, že největší náklady na něj jsou náklady na práci řezníků, kteří ho porážejí na plovoucích jatkách na cestě do Evropy. To si piš! Ale to bys nepochopil... Běž raději něco spisovat o vakuové pěně...

Odpovědět


Zephire, protože nemusí tolik jezdit po poli

mustafa ibrahim,2007-10-16 03:39:05

Ach jo. Tobě se fakt musí se vším úplně po lopatě. Přeci proto, že argentinský farmář nemusí na rozdíl od evropského stříkat pesticidy a v případě herbicidů mu stačí stříkat jen jedním - Roundupem u Roundup-Ready GM odrůd - a nemusí jezdit po poli pokaždé s jiným postřikem. Nejde jen o insekticidy a herbicidy, ale i naftu do motorů. Proto je GM sója a kukuřice levnější než ta konvenční. A když se nad tím zamyslíš - zkus to, byť bude to v tvém případě asi bolet - tak jsou GM plodiny nakonec i ekologičtější. Méně spotřebované energie, méně CO2 ... Ale co ti budu vykládat, tyhle zelené plky už přece dobře znáš. Teď jsi snad doma, ne?

Odpovědět


Jěště že vás máme!

Bob,2007-10-16 21:32:02

Koukám, že jste v Argentině byli a pracovali na jatkách, poráželi a pěstovali dobybytek. Ještě že vás tady máte a jste ochotni se podělit na těchto osvícených stránkách o své moudra. Ó díky a zachovejte přízeň!

Odpovědět


Bobe

Duke,2007-10-17 21:17:49

Doby(by)tek se nepěstuje, ten se chová, a v Argentině se to dělá tak že se pase, víš. Ani se tam nemusím jet podívat abych to věděl. Ale ty se ještě asi budeš muset dlouho učit. Tak si važ toho, že si o tom můžeš na oslovi něco poučného přečíst.

Odpovědět


No dyť říkám ...

Bob,2007-10-22 20:24:08

že si Vás vážím, vaše všeobjímající moudrost a laskavý otcovský přístup nás všechny spolu s Oslem spasí. Já si jdu něco odbornýho přečíst a vy si taťko kupte letenku do Argenitiny. A hlavně nám pište!!!

Odpovědět

Nebude to tak zlé

František I.,2007-10-12 08:51:23

Vždyť v současné době 90 % všech sojových i kukuřičných produktů, dodávaných na evropský krmivářský trh, tvoří modifikované plodiny. Těžko tomu bude kdy jinak. Pokud EU, zahlcená přitroublými zelenými, bude proti novým GMO odrůdám, prakticky obě Ameriky si jistě najdou pro tyto své nové produkty dobrý odbyt v Asii, nebo je zpracují na pohonné hmoty. Prostě za blbost se platí a vždy platilo. Tož se těšme. Po přečtení materiálů pana Stropnického se domnívám, že jsme hodně blbí.

Odpovědět


nebo je zpracují na pohonné hmoty

ZEPHIR,2007-10-12 10:45:09

Právě naopak, pouze tím že začneme plodiny pěstovat i my se můžem stát v týhle oblasti soběstačný, jinak nás Amerika skutečně převálcuje. Neobdělávanejch ploch je dost i v Evropě, právě díky dosavadní protekcionistický politice se zemědělcům nevyplácelo je obdělávat. Jen za moji chalupou je čtyřicet hektarů planiny, ještě za bolševika se tam selo obilí. Jenže pro dnešní zemědělce je pohodlnější s nataženou rukou čekat na dotace.

Odpovědět


ZEPHIR

Karel,2007-10-12 11:47:02

Az na to, ze kdyz na poli nechas rust bordel, tak dotace nedostanes....jsi fakt vul, proc sem neco pises, kdyz o tom nic nevis?

Odpovědět


dovoz krmiv

Eva,2007-10-12 14:35:46

ano, chytrolíni - začneme v klimatických podmínkách ČR pěstovat soju a kukurici i v horskych oblasech :0)))))) Víte o zemědělství kulový a chcete házet rozumy. Oboji se dovazelo i za komancu.....

Odpovědět


začneme pěstovat soju a kukurici...

ZEPHIR,2007-10-12 14:57:50

Kdo mluví o pěstování v horských oblastech? Proč argumentujete blbostma - to nemáte lepší?

Odpovědět


Zephir

JosefŽ,2007-10-13 15:48:00

Nerad oponuji,ale dnešní zemědělská politika?Kvóty a výkupní ceny jsou takové,že zemědělci(prvovýroba)nikdy nebudou miliardáři a že se drží větve těsně nad vodou.Ceny pohonných hmot,strojů a jejich oprav,osiv,potřebné chemie a pracovních sil nebudou klesat, výkupní ceny neporostou úměrně s náklady.Je fakt,že teplomilné rostliny lze díky oteplování pěstovat i ve vyšších polohách,ale co z toho?Na úrodných rovinách stavíme továrny a potřebné sítě a obdělávat kopečky za jakéhokoliv počasí se nevyplácí.Stačí velký šplouch a ornice je tak říkajíc v háji.Výroba masa -i když máme GM plodiny a GM zvířata -bude vždy potřebným luxusem(kdo by baštil vegetariánská jídla,když masné výrobky i s Éčky lépe chutnají a na talíři líp vypadají).

Odpovědět

nedostatek krmiv

Medvědovič,2007-10-12 08:34:42

Konečně bude jak zdůvodnit dotace zemědělcům a v TV se bude opět vysvětlovat jak škodlivé je maso, mléko a vejce. Dále evropané zhubnou protože cena masa poletí desetinásobkem ceny krmiv nahoru.
Sláva EU, hanba euroskeptikům.
Asi začnu s předstihem pěstovat králíky jako děda za války.
Hlavně že sme "zelený".

Odpovědět


Souhlasím

Bikkhu,2007-10-12 09:48:47

V Evropě už dávno probíhá krize rozumu. Ani v rodné Americe se Greenpeace nedaří tak jako v blbé Evropě. Američani dostanou rozum aspoň tehdy když jde o peníze, tady to nehrozí.

Odpovědět


Králíci se nepěstují

Duke,2007-10-12 13:54:48

Pěstuje se zelí! Králíci se chovají!! :-)

Odpovědět


Králíci

Eva,2007-10-12 14:38:28

ať je pěstuje, jen je nesmí zasadit moc hluboko :0)))) odborník na zemědělství.

Odpovědět


No jo, ale pak neplatí pravidlo:

Duke,2007-10-13 20:29:40

"Zeleným nahoru!"

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz