Extáze dokáže „uvařit“ mozek  
„Po požití extáze objevily se nesnáze.“ I tak by se dal parafrázovat známý výrok. Nemusí být jen pouhé nesnáze, ale může dojít i k ohrožení života. Je dobré o tom vědět.

 

 

Zvětšit obrázek
Navenek to vypadá nějak takhle…

Na Adelaidské univerzitě zjistili, že negativní účinky známé drogy extáze jsou posíleny, když člověk po jejím požití pobývá v teplém prostředí. Výzkum provedený postgraduální studentkou farmakologie Emily Jaehne ukazuje, že úmrtí na následky užití extáze jsou obligátně spojeny se zvýšenou tělesnou teplotou. To je spojeno s tím, že uživatelé drogy nejsou schopni rozpoznat, že jejich tělo je přehřáté.

 

Zvětšit obrázek
Emily Jaehne: „Skutečnost, že tyto drogy jsou často užívány v nočních klubech a na bouřlivých večírcích, kde bývá vyšší teplota prostředí, zvyšuje nebezpečí, že uživatelé nerozpoznají zvýšení tělesné teploty v důsledku užití drogy, a to může vést k dlouhodobým změnám v mozkových funkcích anebo dokonce smrti.“

Pětadvacetiletá studentka Emily Jaehne strávila poslední tři roky zjišťováním toho, jak extáze může zvyšovat tělesnou teplotu a jak reagují uživatelé drog, když k tomuto dojde.

 

„Teplota uvnitř našeho těla je relativně stálá a pohybuje se okolo 37 stupňů Celsia, ale v některých případech může extáze zvýšit tuto teplotu až o pět stupňů, což vede k těžkému poškození mozku.“ S velkou mírou nadsázky můžeme říci, že při kombinaci extáze a pobytu (a pohybu) v prostředí s vyšší teplotou dojde k tomu, že se mozek „uvaří“.


Extáze, s hlavní účinnou látkou 3,4-metylendioxy-N-metylamfetaminem (MDMA), je jednou z nejoblíbenějších ilegálních drog v Austrálii a podle Australského institutu pro zdraví a welfare téměř 24 procent mladých lidí ve věku mezi 20 a 29 roky přiznává, že ji někdy v životě použili. Statistiky také ukazují, že Austrálie má celosvětově jednu z nejvyšších spotřeb extáze na osobu.

 

 

… a uvnitř je schováno toto: 3,4-metylendioxy-N-metylamfetamin (MDMA)

„Extáze je snadněji dostupná v Austrálii než v USA nebo v Evropě a její užívání je mnohem rozšířenější, než je tomu u heroinu nebo kokainu. Je proto velmi důležité, aby si lidé byli více vědomi nebezpečí, které je spojeno s užitím této drogy,“ říká Emily. „Když si lidé extázi v nočním klubu, na diskotéce nebo na soukromém večírku vezmou, mají sklon k tomu, aby připisovali zvýšenou tělesnou teplotu okolnímu prostředí a zvýšené námaze při tanci a prostě ignorují tyto příznaky. To se jim ale může stát osudným.“

 

 

Zvětšit obrázek
Rozdíl mezi normálním mozkem a tím, který je pod vlivem extáze.

I když některé studie ukazují, že extáze škodí mozku méně, než se dříve předpokládalo, je to pořád synteticky vyrobená droga s výraznými účinky, a to i těmi vedlejšími. To je dost vážným důvodem pro to, aby člověk, když už se jí nedokáže vyhnout, dodržoval některá pravidla po jejím užití:

 

• I když je extáze látka s relativně mírným průběhem a projevy svého účinku, je dobré sebou mít někoho, jehož vědomí není jejími účinky (nebo účinky jiných drog) ovlivněno.

 

• Častým pitím nealkoholických nápojů se dá předejít dehydrataci organismu a následnému kolapsu. Nebezpečí extáze je mimo jiné v tom, že člověk žízeň tolik nepociťuje. Pijte, i když nemáte žízeň. Ale pozor, i „nealko“ se musí pít s mírou! Lidské tělo totiž pod vlivem této drogy vylučuje sůl mnohem pomaleji, a tak může být i přílišné pití nebezpečné. Při vypití mnoha litrů tekutiny může dojít k rozvratu iontového hospodaření organismu, které může samo o sobě vést ke kolapsovým stavům. To je důvodem, proč se nedoporučuje pít ve velkém množství minerálku nebo iontové nápoje.

 

• Kombinace extáze s dalšími drogami jako je alkohol, marihuana, kokain, či LSD zvyšuje pravděpodobnost nežádoucích účinků. Ale nemusíte mít starost, že vaše „zážitky“ budou slabé, v tabletce extáze jsou zpravidla už při její výrobě přimíchány látky, které mají účinky MDMA posilovat.

 

Nejjednodušší ochrana proti nežádoucím účinkům extáze je: vyhnout se jí! I když je v nebezpečnosti řazena poměrně nízko, jsou na tom mnohem lépe lidé, kteří se dokážou cítit dobře i bez jakýchkoliv chemických pomůcek.


Zdroj: University of Adelaide

Autor: Ota Beran
Datum: 05.06.2008 00:25
Tisk článku

Související články:

Extáze     Autor: Jaroslav Petr (22.09.2003)



Diskuze:

skutečná příčina přehřátí

Jaroslav Gutvirth,2008-07-29 21:14:21

je v ryanodinovém receptoru, kdyby byl zájem, poslal bych podrobnosti. asi každý 10 000 jej má takový, že mu hrozí smrtelná, maligní hyperpyrexie. Ta hrozí i těm, kteří silně překročí dávkování. S pozdravem JG
Léčení: dantrolen + chlazení + symtom. léčba, prognóza velmi vážná. O serotonon sy. se nejedná.

Odpovědět

pro jar

pizi,2008-06-09 14:17:06

N2O zabíjí mozkové buňky? Tak to jsme v prdeli. Celé generace ho dýchaly u zubare.

Odpovědět

mnam

aladin,2008-06-05 23:33:34

takovaaa dobrota

Odpovědět

ježíš to sou ptákoviny,

MK,2008-06-05 22:56:04

...tak "kombinace extáze s dalšími drogami jako je alkohol, marihuana, kokain, či LSD zvyšuje pravděpodobnost nežádoucích účinků..." ???

A zkusila to někdy, holka? Ve skutečnosti se dostavují účinky zatraceně ŽÁDOUCÍ, jinak by to lidi nedělali.

Odpovědět


Promiňte

Rozumný Občan,2008-06-05 23:51:24

Promiňte ale dost pochybuju že někdo bere drogy proto aby dosáhl přehřátí organismu...

Odpovědět


Pro "Rozumný občan"

jar,2008-06-06 14:06:31

Lidé berou drogy z důvodů, v něž byste neuvěřil, ikdyby vám to vykládal sám Ježíš Kristus. Třeba z nudy. Nebo z blbosti. Proč lidé dýchají N2O? Vždyť to zabíjí mozkové buňky ve velkém. A přesto to lidé dělají a myslí si, kdovíjaká je to droga. A každá umírající mozková buňka udělá poslední bůůůůů, a vo to jim de. Pokud žádné drogy neužíváte, či o tom nemáte ponětí, nesnažte se rozumět důvodům, proč lidé drogy berou.

Odpovědět

Objevili Ameriku

Jan Šimůnek,2008-06-05 21:18:06

Tohle se u nás ví dávno od 90. let (první poloviny) a tanečníci se vždy poučovali, že mají hodně pít a čas od času jít vychladnout, i když se cítí dobře. Sedal jsem v těch dobách v krajské protidrogové komisi.

Odpovědět


No to jste to s těma protidrogovejma komisema

RomanK,2008-06-09 15:52:24

dovedli daleko, pane doktore!

Odpovědět

Nejlepší ochrana proti nástrahám života?

SM,2008-06-05 20:15:27

Jaká je nejefektivnější ochrana proti všem nástrahám a svodům života? Vyhněte se mu. SPÁCHEJTE SEBEVRAŽDU :)

Komentátor na můj vkus příliš podléhá oficiálním drogovým klišé. Možná by příště raději místo papouškování nablbých frází ve stylu "drogy jsou mooc špatnéé, ááno ááno" přihodit něco kontroverze, svých pohledů nebo prostě cokoliv zajímavýho.

To všechno je ale prkotina, proti tomu obrázku NORMAL BRAIN sv BRAIN ON EXTASY. Tak to teda bacha. Tohle je prokázanej podvod americký DEA a každej kdo o tom píše, by si toho měl bejt vědomej.
Viz třeba tady ...
http://www.erowid.org/chemicals/mdma/mdma_neurotoxicity3.shtml

Odpovědět

cista MDMA

rx,2008-06-05 18:29:44

Myslim ze cista MDMA tyto side efects nema. Pokud mozno dejte ji prednost pred klasickou koulí.

Odpovědět


Cekal jsem ze tu bude neco o podstate prob.

J,2008-06-06 11:16:39

Serotoninovou bouri ktera ma za nasledek prudke zvyseni telesne teploty miva spis na svedomi PMA, ktery se casto za Extazi vydava. Kdyby se tak nekontrolovaly prekurzory k MDMA tak by byly ty tabletky bezpecnejsi.

Odpovědět

Cítit se dobře ...

Hopp,2008-06-05 12:41:38

... extáze se nebere proto aby se někdo cítil dobře ... kvůli toho se v podstatě drogy neberou.

Stav na extázi už vystihuje její název. Ano, Extáze, to je trochu hodně něco jiného než se cítit dobře ...

Ale fakticky má článek pravdu, vyhněte se jí. Pakliže se vám to nepodaří a sníte skutečnou MDMA, budete chtít tento zážitek opakovat. A proto se ji raději vyhněte ....

Odpovědět

mhm

lox-ti,2008-06-05 11:41:58

moc se libi koncepce tohoto clanku jez se k veci nestavi tradicnejsim postojem "ceka-vas-vecne-peklo", ale spis se snazi vytvorit informovanejsi verejnost

Odpovědět


Děkuji za pochvalu.

Ota Beran,2008-06-05 12:36:39

Tak nějak to bylo myšleno.

Odpovědět

telefon i mail

eye,2008-06-05 10:05:58

Ms Emily Jaehne (email) [5]
mailto:emily.jaehne(zav)adelaide.edu.au
PhD student
Discipline of Pharmacology
University of Adelaide
Business: +61 8303 5188
Mobile: 0411 488 892

ovsem bacha abys nemel "uvarenej" mozek, az ji potkas 8-))))

Odpovědět

cislo

palo,2008-06-05 06:40:02

ma prosim niekto mail na tu sympaticku slecnu na obrazku? :)

Odpovědět


emily.jaehne(zav)adelaide.edu.au

Ghost,2008-06-05 08:54:00

Přeji pěkné číslo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz