Přestrojená kukačka  
Kukačka snese v květnu až červenci do cizích hnízd v průměru asi 15 - 20 vajec. K roli hnízdního parazita je dokonale přizpůsobena. V letu připomíná krahujce nebo poštolku, což je součást jejího účinného arzenálu.


 

 

Nick Davies, profesor ekologie, University of Cambridge


Při zběžném pohledu si kukačku s malým dravcem, například krahujcem, spleteme snadno. Oba ptáci jsou zhruba stejně velcí. Svrchní část těla mají šedou či nahnědlou, peří na břiše je světlé a nese typické proužky. Také tvarem těla, křídel a ocasu kukačky připomínají krahujce. Od antiky se proto traduje pověra, podle které kukačka na zimu neodlétá, ale mění se v tohoto dravce. Marně ji vyvracel už Aristoteles, když upozorňoval, že kukačka postrádá drápy a zahnutý zobák. V mnoha koutech Evropy se tento mylný názor udržel dodnes.


Zoology Nicka Daviese a Justina Welbergena z University of Cambridge zajímalo, jak podobnost kukačky s krahujcem vnímají  ptáci. Co když se v ptačích očích kukačka liší od krahujce tak, že si ji nikdo nesplete? 

Zvětšit obrázek
Rákosník obecný krmí kukačku (foto: Artur a Saturnina Homan)

Vědci ověřili tuto možnost zajímavým pokusem. Sledovali reakci sýkor koňader a modřinek na přítomnost vycpaného krahujce či kukačky u krmítka. Oba druhy sýkor kladou vejce do dutin a jsou tak před hnízdním parazitismem kukaček chráněni. Nemají proto důvod se kukačky bát. Na druhé straně žijí jak koňadry tak i modřinky v prostředí, kde jsou vystaveny útokům krahujců a tohoto dravce se právem obávají. Pokud krmítko „strážila“ vycpaná kukačka, sýkory se mu vyhýbaly se stejnou důsledností, jak když vědci do jeho blízkosti umístili vycpaného krahujce. O tom, že sýkory děsí skutečně dravčí vzhled kukačky a krahujce, se Davies a Welbergen přesvědčili, když do blízkosti krmítka umístili vycpaninu hrdličky nebo čírky. Sýkory tyto ptáky okázale ignorovaly. Rozhodujícím znakem, kterým kukačka sýkory ošálí, je pruhované peří na břiše. Když vědci vycpané kukačce zakryli pruhovaná břišní pírka, nebály se jí sýkory o nic víc než hrdličky nebo čírky.


Pro kukačku je dravčí vzhled výhodný. Vyděšení ptáci vyrážejí varovné volání a to usnadní  kukaččí samičce odhalení i dobře maskovaného hnízda vybraných pěstounů. Při těsném přeletu kolem hnízda vystraší ptáky dravčí vzhled kukačky natolik, že na čas hnízdo opustí. Kukačka má pak volné pole působnosti a může v uvolněném hnízdě snést vajíčko. Zvládne to bleskově -  během pouhých deseti sekund.

 

 

Zvětšit obrázek
Dr Justin A. Welbergen, evoluční biolog, University of Cambridge

Maskování kukaččích vajec zajistí matka
Kukačka obecná svěřuje mláďata do výchovy více než stovce různých ptačích druhů. Jednotlivé kukaččí samičce si pěstouny pro své potomky nevolí náhodně, ale specializují se na určitý hostitelský druh. Kukaččí matka klade vejce do hnízda stejného ptačího druhu, jaký vychoval ji samotnou. Najde ho podle zpěvu, který má vtištěný v paměti ještě z dob, kdy vyrůstala v cizím hnízdě. Barva jejich vajíček se nápadně podobá barvě vajec pěstounů. Ti tak mají ztíženou úlohu při odlišení vlastních vajec od vajíčka  podvrženého kukačkou.


Barva vajec je dědičná a vědce vždycky zaráželo, proč se kukačky jako druh nerozdělí na několik samostatných druhů adaptovaných jen na určité hostitele. Nedávno se ukázalo, že tomu brání zvláštní dědičnost zbarvení vaječné skořápky. Tu určuje pouze matka. Dědičná informace otce na ni nemá vliv. Samice proto nemusejí při volbě partnera brát na vlohy pro zbarvení skořápky zřetel. Tak je zajištěno, že se dědičná informace kukaček neustále míchá a k rozpadu na více druhů nedochází.

 

Pramen: University of Cambridge

 

Datum: 14.07.2008 09:46
Tisk článku


Diskuze:

ad Marta V

Robert T,2008-07-15 13:52:30

To je vynikajúci nápad. Navrhujem nájsť a z genomu vystrihnúť podobný gén u ľudí, ktorý ich núti aby svoje deti pretláčali všetkými možnými a nemožnými spôsobmi do škôlky, do školy, cez maturity, cez vysoké školy, do dobrého zamestnania... A možno by sa našlo ešte oveľa viac génov, ktoré by bolo vhodné (najmä ľuďom - čo tam po kukučkách :-)) vystrihnúť!!!

Odpovědět


Pardón

Robert T,2008-07-15 13:54:59

Malo to ísť o jeden príspevok nižšie - na tieto zmeny si bude treba zvyknúť.

Odpovědět

:-) jak na kukačky? S recesi!!! :-)

Dagmar,2008-07-15 00:02:41

:-) VÝZVA :-)
Posledný diskusný príspevok od bepk (reakcia na "ne tak docela")znie, citujem:
"proč to ty kukačky dělají, je to zákeřnost"
nastolil závažný problém: Ako kukučky presvedčiť o dobrých mravoch? V snahe vysporiadať sa s týmto, po tisícročia opakujúcim sa mravným deliktom, zvolávam v hodine dvanástej radu ostrieľaných diskutujúcich, aby podávali KONŠTRUKTÍVNE návrhy! Víťazný nápad bude spracovaný vo forme návrhu na financovanie z DEštrukturálneho fondu!
Zatiaľ je evidovaný len jeden návrh - predčítavanie z Biblie. Raz sa však podobným spôsobom pokúšal niekto uzavrieť s levom pakt o neútočení a vzájomnej láske. Tento pokus sa v konečnom dôsledku ukázal ako nebezpečný pre obe zúčastnené strany. Pokúste sa teda Vy pomôcť nápadom, ako "umravniť" zákerné kukučky, alebo aspoň zachraniť iné vtáčatá pred týmto strašným podvodom!
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Odpovědět


Navrhuji

Marta Vlasáková,2008-07-15 11:17:49

Zjistit, který gen za zákeřné a nehumánní chování kukaček odpovědný a tento gen genetickou manipulací jim z genomu vystřihnout.

Odpovědět


Forman

Jiří Novák,2008-07-15 13:13:06

Navrhuji projekci filmu Miloše Formana "Přelet nad kukaččím hnízdem".

Zároveň chválím redakci osla za nový systém registrace uživatelů.

Odpovědět


Ekosystém

Jirka Orkney,2008-07-15 13:19:28

To vystřižení genu pro agresi a nepřizpůsobivé chování je zajímavá myšlenka. Jsou oblasti, kde se kukačky velmi rychle množí a přirozený ekosystém doslova devastují.

Odpovědět


Navrhuji skončit s evolucí,

Karel Malý,2008-07-15 13:30:41

která umožnila kukačkám vyvinout tak nehumánní mechanismus sloužící k jejich rozmnožování a nahradit evoluci jejím opakem - revolucí. Podporuji proto návrh Marty Vlasákové a rovněž chválím Osla za nový systém registrace diskutujících. Jen tak dál!

Odpovědět


:-) Prve zhodnotenie podanych navrhov (-:

Dagmar Gregorova,2008-07-15 21:53:15

Projektova komisia sa jednohlasne uzniesla na tom, ze vytvorit geneticky modifikovanu, tzv. GMO kukucku je napad zaujimavy a podnetny. Po prvych genetickyh vyskumoch sa gen podarilo aj identifikovat a naviac sa pritom na velke prekvapenie zistilo, ze tento gen, ktory kukucku nuti podvrhut svoje potomstvo na vychovu do cudzich hniezd, nie je v zivocisnej risi ojedinely, a ze sa vo vynimocnych pripadoch nachadza v takmer identickej forme aj u prislusnikov ludskeho rodu. Znefunkcnenim genu sa vsak doslo k tomu, ze kukucka ma zachovanu len prvu fazu rozmnozovacieho pudu - sexualnu. Zaujem priniest na svet potomstvo lubovolnym sposobom stratila uplne! A tak si tieto GMO jedince poletuju po lese podla hesla: 'volny ako vtak' a na vsetko len kukaju... Naviac na tento sposob bezstarostneho zivota navadzaju aj tie zvysne - zakerne kukucky, ktore este znasaju vobec nejake vajicka do cudzich hniezd. Ochranari sa zacali obavat o ich prezitie kukucky a vyhlasili ju za ohrozeny druh s najvacsim stupnom ochrany. Kukucky, vedome si svojho vynimocneho postavenia, si vsak zacali uzurpovat aj dalsie pravomoci priamo na najvyssich miestach. Oponujucich politikov drzia v sachu hrozbou, ze na nich vsetko vykukaju. Co samozrejme ziadny politik neustoji... Krajine, ako spravne postrehol renomovany prognostik, pan Karel Maly, hrozi statny prevrat, revolucia, ktoru mozeme bez obavy oznacit ako kukuci puc!

Odpovědět

Pruhování mláďat

Martin,2008-07-14 12:30:40

Soudě dle obrázku tak pruhovanou hruď mají i mláďata. Jak to, že tyto pruhy nevyvolávají v rodičích paniku? Jde o jiný vzor než u dospělých jedinců a nebo si rodiče na "svoje mládě" ji zvykli ?

Odpovědět

Ale kde jsou?

Vojta49,2008-07-14 11:49:04

V dětství jsem kukačku slýchal často. V posledních létech ji není slyšet ani v těch nejhlubších jihočeských hvozdech.

Odpovědět


porad tu jsou :-)

ps,2008-07-14 12:19:07

Je pravda, ze letos jsme jich slychali mnohem min a parazitovanych rakosniku jsme nasli taky vyrazne min, podobny hlasy se ozyvaji i z Madarska (ale treba va Finsku je to letos normal). U Hodonina na Luzickych a Mutenickych rybnicich to kuka rok co rok o stosest :-)

Odpovědět

ne tak docela

ps,2008-07-14 11:42:04

Je prace, ktera ukazuje, ze rakosnici (casto parazitovani) naopak rozlisuji kuku od krahujce. Navic obavy z kuku mohou byt opodstatnene, protoze kuku je schopna predovat nejen celou snusku vajec, ale jsou primo fotky, jak vybira z hnizda mladata.

Odpovědět


ach jo

bepk,2008-07-14 20:46:47

proč to ty kukačky dělají, je to zákeřnost

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz