Objeveny zřejmě největší stopy dravých dinosaurů  
V jedné scéně z Jurského parku můžeme dobře vidět obří tříprstou stopu, zanechanou v blátě obávaným tyrannosaurem. Dnes známe pouze několik stop velkých dravých dinosaurů, které přesahují svojí délkou 80 cm. Až donedávna patřil primát právě stopám velkých tyrannosauridů, to by se však mohlo změnit s novým fascinujícím objevem z Maroka.

 

Zvětšit obrázek
Jedna z objevených stop 22IGR1.2 (Kredit: Mohamed Boutakiout)



O obřích rozměrech některých dinosaurů nevypovídají výmluvně jen jejich kosterní pozůstatky, nýbrž také otisky velkých stop, zachovaných po desítky milionů let. Tyto tzv. ichnofosílie nezřídka ohromují právě svými rozměry. V případě stop sauropodů dosahují někdy velikosti koupací vany, rekordní exemplář z Austrálie měl údajně délku 1,7 metru.
V případě dravých dinosaurů – teropodů – samozřejmě tak velké stopy neznáme, i v jejich případě však některé „kousky“ vyvolávají náležitě uctivý obdiv. Až donedávna byla za největší známou teropodní stopu považována šlépěj velkého tyrannosaurida (velmi pravděpodobně populárního druhu Tyrannosaurus rex) o délce 83-86 cm a šířce asi 71 cm. Na severu Nového Mexika ve svrchnokřídovém souvrství Raton ji zanechal velký teropod, pojmenovaný v roce 1994 jako Tyrannosauripus pilmorei.

 

Zvětšit obrázek
… a další 23IGR1.7. (Kredit: Mohamed Boutakiout)

Také ve španělské Asturii byly před několika lety objeveny stopy o nezanedbatelné délce kolem 80 cm. Některé zprávy pak dokonce mluví o zhruba metrové stopě jakéhosi gigantického teropoda z kanadské Britské Kolumbie i Spojených států. Existuje také několik dalších stop, které jsou však značně deformované a jejich původně publikované rozměry (82-110 cm) nelze s jistotou ověřit. Nová studie, která vychází v odborném periodiku Revista Española de Paleontología, však vnáší do těchto statistik čerstvý vítr.

 

Ve svrchnojurských jezerních sedimentech pohoří Vysoký Atlas na území Maroka (synklinála Iouaridène) byly objeveny série digitigrádních stop tří obřích teropodních dinosaurů, táhnoucích se v délce údajně až 2000 metrů. Zdá se, že ve stejné ¨době žili v této oblasti alespoň tři gigantičtí dravci a také množství menších dravých i býložravých ornitopodních dinosaurů (jejichž stopy byly také objeveny). Vzhledem ke stáří nálezu mohlo jít nejspíš o zástupce dravých dinosaurů z čeledí Allosauridae, Carcharodontosauridae, Spinosauridae nebo Megalosauridae. 

 

 

 

Zvětšit obrázek
Přehled největších dnes známých stop teropodních dinosaurů. Dosavadní primát ichnotaxonu Tyrannosauripus pilmorei by mohl být ohrožen. (Kredit: Mohamed Boutakiout)

 Série stop nejsou zcela kontinuální a prochází různými úrovněmi nespojité vrstvy. Na základě podrobných měření a srovnávání bylo zjištěno, že jde zřejmě o největší plně ověřené stopy dravých dinosaurů v historii. Průměrná délka stop ve třech sériích se pohybuje kolem 75, 77 a 90 cm na délku, poslední série marockých stop tedy může překonávat i největší severoamerické ichnotaxony. Velikost stop by mohla naznačovat přítomnost dosud neznámých teropodních gigantů o délce i přes 13 metrů (sami autoři extrapolovali z velikosti stop délku teropodů a vychází jim úžasné rozmezí 10-19 metrů). Největší dnes známý teropod Spinosaurus aegyptiacus ze svrchní křídy severní Afriky přitom dosahoval maximální délky asi 16-18 metrů, největší karcharodontosauři i tyrannosauridi byli ještě asi o tři metry „kratší“. Je tedy možné, že máme před sebou jedny z vůbec největších známých dravých dinosaurů. Doufejme, že se výskyt těchto obřích marockých teropodů ze svrchní jury podaří v budoucnu doložit také průkaznými kosterními objevy...


Studie volně ke stažení: http://www.aragosaurus.com/secciones/publicaciones/artic/Boutakiout_etal_2009.pdf


Stránky autora: Dinosauria 


 

Datum: 09.09.2009 10:25
Tisk článku

Související články:

Připravili nás o "nesmrtelnost" druhohorní dinosauři?     Autor: Stanislav Mihulka (04.12.2023)
Nález germánské spony z élektra u Příbora     Autor: Aleš Uhlíř (31.03.2023)
První japonský tyranosaur     Autor: Vladimír Socha (10.10.2017)
Ve stopách posledních gigantů     Autor: Vladimír Socha (25.09.2017)
Objeven další opeřený zabiják     Autor: Vladimír Socha (28.07.2017)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz