Káva a artritida  
Dosud se mělo zato, že pijáci kávy mají více než dvakrát vyšší naději, že se u nich vyvine reumatoidní artritida. Není to pravda.

Finští výzkumníci kdysi pustili do světa výsledky svého bádání, ze kterého jim vyšlo, že pijáci kávy, kteří si denně dávají více než čtyři šálky, trpí dvakrát častěji reumatoidní artritidou. Jiná zpráva zase tvrdila, že každodenní pití čaje ve větším množství může riziko vývinu reumatoidní artritidy - bolestivého zánětu kloubů spojeného s jejich degenerací, zažehnat. Obojí, jak se zdá, není pravda.
Američanka  Elizabeth W. Karlsonová z Brigham and Women`s Hospital v Bostonu se svým týmem nedbala závěrů finských vědeckých autorit a pustila se do vlastního sledování. Dala dohromady údaje od úctyhodného počtu - osmdesáti tisíc žen. Časově sledovaný úsek představoval téměř dvacet let. Výsledkem je popření výsledků, které získali Evropané.
Karlsonová, která nový výzkum řídila, by teoreticky měla mít pravdu. Jednak proto, že sledovala podstatně více osob a také proto, že její studie sledovala podstatně delší časový úsek. Údaje z rozmezí let 1980 –1998 publikovala Karlsonová v listopadovém čísle časopisu Artritis and Rheumatism. Z celkového počtu 83 124 sledovaných žen se reumatoidní artritida vyvinula u 480 z nich. Neprokázal se u nich ani vliv škodlivost pití kofeinové kávy a ani žádné ochranné účinky pravidelného pití čaje. Zato kuřačky dopadly špatně, neboť vztah mezi reumatoidní artritidou a kouřením u nich vyšel jednoznačně. To ale zase není nic tak objevného neboť ke stejným závěrům dospěly před Karlsonovou již také jiní výzkumníci.


 


Zatímco pesimisté tvrdí, že spor Finů a  Američanů ohledně  vlivu kofeinové kávy na vznik artritidy může rozhodnout s definitivní platností až další studie. My optimisté se každé ráno utvrzujeme v tom, že Karlsonová přece sledovala větší soubor!
Datum: 16.12.2003
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán



Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni











Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace