Trisosi už jdou!  
Se svolením amerického Úřadu pro potraviny a léčiva vplouvají do akvakultur lososi, kteří rostou „jako z vody“.

 

 

Zvětšit obrázek
Růstové křivky geneticky modifikovaného lososa AquAdvantage (modře) a standardního lososa (růžově). Pramen: Zdroj tohoto grafu se nám při nejlepší vůli nepodařilo zjistit.

Geneticky modifikovaní a navíc ještě ke všemu triploidní jsou lososi vyprodukovaní biotechnologickou společností AquaBounty. A americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA –Food and Drug Administration) se je chystá schválit pro produkci lososího masa, jež bude servírováno na stůl obézních obyvatel Spojených států. Naše babičky říkávaly: „Víme houby, po čem jsme tlustí.“ Bohužel se nedožily toho, aby mohly dodat: „Ale víme dobře, po čem jsou Američané hubení.“ Pokud vymění obézní Amerika geneticky nemodifikované hamburgery za geneticky modifikované lososy, může na tom zdravotně jen vydělat. Lososí maso není tak tučné a ony slavné omega-3-polynenasycené mastné kyseliny, které kudy sáknou, tudy léčí. Zabírají od impotence po inteligenci úplně na všechno.

 

Zvětšit obrázek
Nádrže s lososi, výzkumné pracoviště AquaBounty


AquaBounty usiluje o schválení rychle rostoucích geneticky modifikovaných lososů dlouhou řadu let. Obyčejný losos produkuje růstový hormon v hypofýze a ve významnějších množstvích jen v době, kdy se voda aspoň trochu ohřeje. Roste proto jen pár měsíců v roce. Než naroste konzumní velikosti, chvíli to trvá a něco to stojí. Losos žere, i když neroste. Proto genoví inženýři cíleným zásahem do dědičné informace zajistili lososům AquAdvantageTM permanentní a zvýšenou produkci růstového hormonu. Ryba roste skutečně „jako z vody“ a konzumní velkosti dosahuje ve srovnání se standardním lososem v polovičním čase. AquAdvantageTM lépe využívá krmivo, takže kilo lososího masa je z jeho produkce levnější než při tradiční akvakultuře. Zavedením AquAdvantageTM také vzniknou nová pracovní místa a stoupne obrat nejen této biotechnologické firmy, ale i chovatelů lososů, restaurací, prádelen peroucích špinavé restaurační ubrusy a dalších firem, což dále posílí krizí zkroušenou americkou ekonomiku. A abychom se neoháněli jen mrzkým dolarem, uvádí AquaBounty jako další přednosti lososa AquAdvantageTM to, že je ekologičtější, protože při jeho produkci se do ovzduší uvolní méně oxidu uhličitého. Vida. Na rozdíl od geneticky modifikované akvarijní zebřičky GloFish nemusí mít AquAdvantageTM ani expresi zeleného fluoreskujícího proteinu, aby byl „zelený“.


Možná bychom neměli pro AquAdvantageTM používat označení losos ale trisos, protože se jedná o lososa triploidního. Nese v každé tělní buňce o jednu sadu chromozomů navíc a je díky tomu neplodný, protože při tvorbě pohlavních buněk dochází v jeho pohlavních žlázách k velkým zmatkům. I kdyby AquAdvantageTM zdrhl z akvakultury, což nebývá zase až tak velká vzácnost, nedokáže se rozmnožovat, předávat svou genetickou modifikaci dál a vytvořit životaschopnou populaci trisosích otesánků už vůbec ne.

Zvětšit obrázek
Srovnání obou lososů. Transgenní losos se svým sourozencem (stejného stáří) vpředu.

Biotechnologickými akvárii bublá jeden hlas, že FDA trisosa schválí a Američané si ho budou moci servírovat třeba s geneticky modifikovaným bramborem a kukuřicí. Evropě by nad podobným záměrem jistě běhal mráz po zádech. Amerika ale nemůže jinak. Nedávno se dohodla, že geneticky modifikované živočichy určené pro žaludky obyvatel USA bude posuzovat stejně přísně, jako kdyby tito tvorové měli produkovat život zachraňující léky, jež si nemocní píchají injekcí do těla. Trisos touhle důkladnou prověrkou prošel. A protože co se řekne, to platí (aspoň v USA při schvalování produktů biotechnologií), tak nelze, než dát trisosovi zelenou. Ať šťourala FDA jak chtěla, nenašla nic, co by jí dovolilo vystavit pro AquAdvantageTM aspoň oranžovou. O červené nemluvě. No my v Evropě bychom si s tím lehko poradili. Odvolali bychom se na princip předběžné opatrnosti, řekli bychom, že AquaBounty neprokázala, že se za milion let z trisosa nevyvine lidožravý ještěr mosasaurus a AquAdvantageTM by se rázem proměnil na AquDisadvantageTM.


Lze očekávat, že Fidel Castro na toto téma pronese vyčerpávající osmiminutový projev. Kuba totiž přijde verdiktem FDA o výlučné postavení jediné země světa, kde je oficiálně povoleno konzumovat geneticky modifikované živočichy – konkrétně rychle rostoucí rybu tilapii nilskou.

 

 

 

 

 

Datum: 15.09.2010 15:54
Tisk článku


Diskuze:

triploidie

Dagmar Gregorova,2010-09-17 05:30:39

http://www.salmotrip.stir.ac.uk/about/
http://www.salmotrip.stir.ac.uk/downloads/SSPOpresentation.pdf

Odpovědět

Karel Š,2010-09-16 09:59:25

Co jsem si tak poslechl to video tak tady je docela rozumna sance takovou rybu vypestovat "prirozene", tedy bez laboratorniho genetickeho zasahu a bez cele te silene masinerie pro schvalovani geneticky upravenych organismu. Duplikace genu je tusim relativne bezna forma mutace...

Odpovědět


Tomáš Hluska,2010-09-19 19:56:23

no, neřekl bych, že by byla zas až tak běžná... a hlavně těžko docílíte jednoduchého zdvojení celého genu bez žádných dalších mutací, takže tak jako u každého klasického křížení nebo radiomutace by to byla ruská ruleta a běh na dlouhou trať ;)

Odpovědět

Jak se množí trisos?

Jaroslav Petr,2010-09-16 04:44:49

Triploidní samice se samozřejmě nerozmnožují. Jde o finální rybu určenou pro výkrm, kterou chovatel kupuje "hotovou" v podobě jiker. Je to podobné, jako když chováte prasata a kupujete zvířata z rozmnožovacího případně plemenného chovu, nebo když pěstujete kukuřici a kupujete hybridní osivo. Dodavatel jiker má plodné ryby s genetickou modifikací a s jejich pomocí produkuje triploidní jikry nesoucí genetickou modifikaci.

Odpovědět


Jak se množí trisos?

Roman Rodak,2010-09-16 08:34:03

no dobre, ale kazdy losos zije len urcitu dobu a ked tie plodne lososy zomru, kto ich nahradi, ked vsetko ich potomstvo je neplodne? budu musiet "vyrobit" noveho?

Odpovědět


Lucie Studená,2010-10-12 11:56:21

A plodné ryby, které vlastní dodavatel se rozmnožují v triploidní ryby vždy? Není možnost, aby se rozmnožily přirozeně (za určitých podmínek) a vzniky další plodné diploidní ryby akorát s genetickou mutací? A jakým způsobem se vůbec v laboratoři dociluje triploidního potomstva z normálního diploidního?

Odpovědět

Jaxe tedy mnozi

Martin Tůma,2010-09-15 16:44:58

Vazne by mne zajimalo, jaxe tyhle ryby mnozi, kdyz to normalni cestou nejde.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz