Kňourající robotická ústa  
Vypadá to jako hračka a rekvizita pro filmy o trolech, ale není tomu tak. Nazývají to bot či robot, ale gumová holínka připomínající ústa bez těla se k tomu hodí víc. Ve skutečnosti jde o praktickou pomůcku, která by měla pomáhat sluchově postiženým vylepšovat jejich řeč a komunikovat se světem. Jde zatím o nejvěrohodnější model úst, jaký byl kdy vyroben.

 


I když je výsledek zatím dost rozpačitý, robot se snaží co nejvěrnější napodobit lidskou mluvu. Proto si vytváří i shodné poměry panující v našich ústech. Vzduchové čerpadlo vyvíjí síly, jakými disponují naše plíce. Má sadu umělých hlasivek i nosní dutiny a rezonanční trubice, z nichž všechny jsou navrženy tak, aby imitovaly podmínky v lidském těle.


Tím hlavním je ale software. Systém je navržen tak, aby se sám opravoval, pokud je připojen k mikrofonu a analyzátoru zvuku. Chytrý algoritmus napravuje chyby a robot se učí aby výsledný efekt vycházející z „gumové holínky“ zněl co nejpodobněji příjemnému lidskému hlasu. Pro veřejnou předváděčku robot již i „zpíval“.  Tvůrci mu vybrali japonskou dětskou písničku "Kagome Kagome". Jde zatím jen o prototyp a tak hovořit o ceně je prý předčasné. A protože jde o záležitost zvukovou, lepší než psát je dát slovo syntetickému hlasu i když proti termínu „syntetický“ by tvůrci asi protestovali.

Pramen: Další informace: IEEE, Akihabara

 

 

A přídavek s trochou fikce

 

 

Datum: 14.07.2011 13:49
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz