Žraločí kyklopčátko  
Vědci pro výzkum získali neobvyklý nález - jednooký plod žraloka.

 

Název kyklop pochází z řečtiny, kde znamená kolové (kruhové) oko. Kyklopové z antických bájí byli obři s okem uprostřed čela. Díky Homérově Odysseji se neznámějším kyklopem stal Poseidonův syn Polyfémos, s nímž se na své cestě domů z Trojské války na Ostrově kyklopů setkal bájný hrdina Odysseus. Aby zachránil sebe a své zbylé druhy, které Polyfémos postupně požíral, vypíchl mu jediné oko. I v antice děsivé akční drama slavilo úspěch.


Asi těžko lze odhalit zdroj inspirace pro literární zrod jednooké příšery. Je pravděpodobné, že to byla sama příroda. Ta si umí vskutku velmi krutě „pohrát“ a své dítka rozmanitě deformovat. Ale když si uvědomíme, jak složitý je jednobuněčný organismus, spíše začneme žasnout nad tím, že vyšší živočichové se v drtivé převaze rodí zcela zdraví.

Zvětšit obrázek
Žralok velrybář (Carcharhinus obscurus)


Mezi vývojové poruchy, které se naštěstí objeví jen zřídkakdy, patří kyklopie. Již z názvu je jasné, že postižený tvor – a může jít i o lidský plod – má jen jedno oko. Vývojová porucha se samozřejmě začne projevovat v průběhu embryonálního vývoje a je ve většině případů spojena s dalšími deformacemi – často se vůbec nevyvinou nos a ústa. Pro matku i potomka je pak positivní alespoň to, že taková gravidita končívá spontánním potratem a jen ojediněle se mládě narodí. Jeho svíce života je ale krutě krátká. Jeden ze smutných případů kyklopie u lidského plodu byl popsán například v roce 1985 v článku Case of true cyclopia.


Pro vědu jsou ale poruchy všeho druhu vzácným zdrojem poznání. Proto letošní úlovek rybáře Chesúse Lucery Leóna vzrušil jak laickou veřejnost, tak i biology. V Kalifornském zálivu chycená samička žraloka velrybáře (Carcharhinus obscurus) byla totiž gravidní. V jejím těle rybář objevil deset plodů – devět zdravých a jeden prazvláštní. Tělíčko ještě nenarozeného samečka bylo zcela bílé a na přední části hlavy mělo jediné velké oko připomínající reflektor. Kromě albinismu a kyklopie byly na plodu patrné i další vývojové poruchy – deformity páteře a hlavy, které chyběly nozdry. I když to není první nález žraločího kyklopa, nadšení vědci ho odkoupili pro výzkumné účely.




Datum: 22.10.2011 10:48
Tisk článku


Diskuze:

jednooký žralok

Ivo Přikryl,2011-10-22 23:51:29

Ta první věta se vám paní Gregorová ale opravdu nepovedla.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz