Pohádková symbióza jaderné elektrárny a krokodýlů  
Na nepravděpodobném místě, v přímořských mokřadech jižně od Miami, vzkvétá početná populace krokodýlů amerických přímo v chladících kanálech elektrárny Turkey Point. Budeme chránit přírodu v Temelíně?

 

Zvětšit obrázek
Krododýlek vypouštěný poblíž Turkey Point. Kredit: AP Photo/Wilfredo Lee.

 

Zvětšit obrázek
Smrtící elegance krokodýla amerického. Kredit: Tomás Castelazo, Wikimedia Commons.

Krokodýl americký (Crocodylus acutus) je elegantním predátorem pobřežních oblastí Atlantiku a Pacifiku, od Mexika po Peru na západě až po žhavé pláže a veselé říčky karibských ostrovů. Když se zadaří, tak někteří samci dorostou až šesti metrů a váhy kolem půl tuny. Ve Spojených státech jsou na samém okraji svého areálu a žijí jenom na jižní polovině Floridy. Právě jižní Florida ale ve druhé polovině 20. století prošla oslnivým boomem, který připlavil infrastrukturu, hotely a nekonečnou masu turistů. Soužití sluncechtivých návštěvníků s ozubenými archosaury ale pochopitelně nebylo úplně ideální a v 70tých letech nakonec poklesl počet krokodýlů amerických na Floridě pod 300. V tu dobu mnozí věštili těmto krokodýlům v USA brzký zánik. Pak se ale stalo něco nečekaného.

 

V bažinách poblíž národního parku Biscayne, pár kilometrů jižně od Miami skoro na nejjižnějším konci Floridy, leží největší elektrárna státu Florida - Turkey Point. Na celkem 13 kilometrech čtverečních zahrnuje 5 energetických jednotek – 3 spalující fosilní paliva a 2 jaderné tlakovodní reaktory od Westinghouse. Vzhledem k svému umístění musí počítat s hurikány, například v roce 1992 ji zcela naplno zasáhl hurikán Andrew. Je postavená tak, že by měla odolat větrům o rychlosti 380 kilometrů za hodinu, tedy i hurikánům 5. stupně s velkou rezervou. V roce 1977 našli udivení zaměstnanci společnosti Florida Power & Light v systému chladících kanálů této elektrárny krokodýlí hnízdo. O rok později se kvůli obavám ochránců přírody o zdraví krokodýlů rozjel monitorovací program, který měl zajistit, aby elektrárna krokodýlům nějak neublížila.

 

Brzy se ukázalo, že je to přesně naopak. Jaderná elektrárna Turkey Point byla tím nejlepším, co mohlo krokodýly americké na Floridě potkat. Jak se zdá krokodýli nesdílejí strach některých primátů z jaderné energie a jejich zdraví netrpí. V chladících kanálech Turkey Point se jim zalíbilo natolik, že se začali obdivuhodně množit a prosperovat.

Zvětšit obrázek
Jaderná elektrárna Turkey Point. Kredit: Fred Ward, EPA, Wikimedia Commons.

Dnes jich na jižní Floridě žije více než 1500 a federální vláda je musela přeřadit do kategorie méně ohrožených druhů. Podle mínění vládní agentury ochrany přírody U.S. Fish and Wildlife Service je zvrat v situaci krokodýlů amerických nepochybně z největší části dílem společnosti Florida Power & Light a managementu, který uskutečňuje v prostoru elektrárny Turkey Point.

 

 

Zvětšit obrázek
Turkey Point ze satelitu. Kredit: S. Mihulka, Google Maps.

Již letmý pohled na satelitní mapu jižního konce Miami odhalí strukturu pozoruhodného chladícího systému elektrárny Turkey Point. Celkem 8 výkonných vodních pump vhání vodu do soustavy kanálů, která vlastně funguje jako obrovský radiátor, kde se voda z elektrárny ochladí. Krokodýli američtí jsou z elektrárny jako u vytržení. Vyrostla sice na bývalých mokřadech a o něco tak zmenšila rozlohu původního prostředí krokodýlů, ti se tu ale podle všeho mají nesrovnatelně lépe, než předtím. V příjemné vodě chladících kanálů je totiž prakticky nikdo neruší a oni zároveň nikoho neohrožují. Spolu s nimi tu pochopitelně žije i spousta dalších zvířat, takže tu máme oázu drsné přírody, jejíž existence absolutně závisí na elektrárně. Bez industriálního kolosu v Turkey Point by už nejspíš krokodýli američtí v USA vůbec nežili anebo by živořili na samotném pokraji vyhynutí.

 

Floridští biologové krokodýly v Turkey Point nadšeně monitorují, počítají, měří, váží a čipují. Ve zhruba 20 hnízdech tady každoročně najdou 350 nových mláďat a v prostoru chladících kanálů elektrárny poslední dobou žije kolem 400 dospělých a dospívajících krokodýlů. Společnost Florida Power & Light jim podle všeho prozíravě vychází vstříc, protože tak má v neklidném světě po Fukušimě proklatě cennou záruku, že biologové nebudou proti Turkey Point hnát veřejné mínění. Jak se zdá, je to skoro úplně ideální soužití. A pokud jde o radioaktivitu, krokodýli z ní mají legraci. Nenašla se u nich ani stopa po ozáření.

 

Zvětšit obrázek
Mimino krokodýla amerického. Kredit: Pierre Fidenci, Wikimedia Commons.

Příběh jaderné elektrárny a krokodýlů je nesmírně poučný. Ne vždy jsou karty rozdané takhle příznivě, ale i tak by bylo úžasné, kdyby si ho v nadcházejícím roce vzali k srdci jak environmentální aktivisté, kteří se mnohdy ženou bezhlavě proti zdi tam, kde by mohl vzniknout přírodě prospěšný kompromis a taky energetici, stavitelé a mnozí další z opačné strany barikády, kteří by mohli uskutečnit své plány v ambiciózním rozsahu a zároveň přírodě pomoct. Možností je i u nás jistě spousta, stačí se jenom zbavit předsudků z minulého století.

 

Prameny: Associated Press 6.12. 2011, Wikipedia (Turkey Point Nuclear Generating Station, American crocodile).


 

Datum: 29.12.2011 12:31
Tisk článku


Diskuze:

Určitě to dlouho nepotrvá,

Tomáš Petrásek,2012-01-01 20:04:54

protijaderní aktivisté si tento článek přečtou a začnou nás strašit hrozící invazí krokodýlů z Temelína :-)

Odpovědět

Není třeba chodit až na Floridu.

Charlie Vtx,2011-12-31 07:35:00

Stačí krásná krajina na Třeboňsku, která je vlastně taky uměle vytvořená člověkem ve středověku. Myslíte si, že by to dneska prošlo přes odpor ekoaktivistů? Že by někdo dostal ty miliony potřebných povolení, zpracoval všechny "potřebný" studie a podstoupil leta soudních sporů a odvolání aby moh na mokřadech postavit rybníky a kanály?

Odpovědět


Třeboňsko?

Václav Vincik,2011-12-31 09:33:21

Třeboňsko je na první pohled určitě krásné, nicméně dnešní hospodaření s rybníky a jejich doslovné zahnojování z nich udělalo odpadní jímky, kde přežije v podstatě jen ten kapr. Lokální toky a kanály jsou zahnojené mnohdy úplně stejně. Lesní hospodářství tu zase likviduje staré duby... Kdo ví, jak by vypadaly ony mokřady.

Jinak děkuji za článek, je to takřka kouzelné.

Odpovědět


ano a s dotacemi

Petr Ba,2012-01-07 19:39:23

dnes jsou na výstavbu rybníků dokonce dotační programy, dále pak kompenzační programy při výskytu vyder říčních, ... jestli pak měli renesanční rybníkáři takové loby jako naši současní rybáři?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz