Miliony pacientek léčených statiny jsou ohroženy cukrovkou  
Statiny patří mezi nejčastěji předepisované léky. Na snížení cholesterolu je bere více než sto milionů lidí. Nyní se ukázalo, že tato léčba je spojena se zvýšeným rizikem cukrovky 2. typu. Ženám po menopauze zvyšuje riziko onemocnění o 71 %.

 

Před pár lety jsme považovali statiny téměř za zázrak snižující špatný cholesterol a holedbali se přesvědčením, že nám napraví dietetické prohřešky a zbaví rizika infarktu myokardu i mozkové mrtvice. V poslední době přichází rozčarování. Spektrum nežádoucích účinků se vytrvale a povážlivě rožšiřuje. Nedávno kvůli nim zasedala pracovní skupina Výboru pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské lékové agentury. Výsledkem bylo oznámení existence příčinné souvislosti mezi užíváním statinů a poruchami spánku, ztrátou paměti, sexuálními poruchami, depresí a intersticiální pneumopatií. Na tak vážná obvinění musel reagovat i náš Státní ústav pro kontrolu léčiv (SUKL) a vyzval držitele rozhodnutí o registraci k úpravě textů doprovázejících léčivé přípravky ze skupiny statinů. Dnes už by tedy měly být zmíněné nežádoucí účinky v informačních materiálech pro lékaře i pacienty uváděny.

 

Zvětšit obrázek
Schéma molekul nejdůležitějších statinů. Všechny inhibují enzym 3-hydroxy-3-methylglutaryl koenzym A (HMG-CoA) reduktáza, který se účastní syntézy cholesterolu v játrech. Blokování enzymu vede k poklesu cholesterolu v jaterních buňkách a ty si jej k pokrytí vlastní potřeby začnou brát z krevního řečiště. Množství cirkulujícího cholesterolu v krvi klesne.


Annie L. Culverová se svými kolegy z Mayo Clinic ale nyní přidělala úředníkům další práci. Budou muset rozesílat novou informmaci s další nepříjemností statinů - dělají totiž z žen diabetičky větší měrou, než se soudilo.
Šestnáct výzkumníků z Minnesoty na škodlivost statinů narazilo, když analyzovali data získaná národním americkým programem WHI (Women´s Health Initiative). Asistoval jim při tom počítač nakrmený záznamy o vyvíjejícím se zdravotním stavu 161 808 žen. Údaje pocházely ze 40 klinik po celých Spojených státech, které se do programu zapojily. Aktuální analýza zahrnuje data od roku 1993 až do konce roku 2005. Program stále pokračuje a tak se můžeme těšit na další zajímavé výsledky.

 

 

K možnému poškození svalů, nervů, jater, zánětů a ruptur šlach, katarakty, pankreatitidy, nespavosti, deliria a zvýšeného rizika mozkového krvácení lze nyní připsat u žen další položku - zvýšené riziko vzniku diabetu typu 2.

Když jde o statistiku, záleží nejen na počtech, ale i na ošetření vstupních dat. Aby nedošlo ke zkreslení výsledků, rozdělili vědci pacienty do podskupin podle etnika, obezity (indexu tělesné hmotnosti) a věkové kategorie a teprve potom v nich vyhodnocovali efekty léčby. Počítač na více než deseti tisících nových případů diabetu určil jako viníka právě statiny. Nešlo přitom o nějaký konkrétní přípravek. Nežádoucí efekt na ženy ve věku 50 až 79 let (po menopauze), měly všechny typy statinů.

 

Některé práce souvislost s cukrovkou 2. typu avizovaly již dříve, jejich odhady zvýšení rizika vzniku choroby se ale pohybovaly jen okolo devíti až dvanácti procent. Že to je mnohem horší, je nemilým překvapením. Jakým mechanismem vznik diabetu statiny u svých obětí navozují, statistické šetření dát pochopitelně nemohlo. Snad se toho někdo nyní ujme, když se to týká stovek milionů osob. I pouhé zpřesnění rizik by bylo velkou pomocí - umožnilo by to například optimalizovat léčbu. Vše totiž nasvědčuje tomu, že u mužů se nebude muset přistupovat ke statinům tak obezřetně jako u žen. Podobně prý bude potřeba brát v úvahu i příslušnost pacienta k určité rase.
Ke svému objevu neblahého účinku statinů na ženy se autoři publikace vyjadřují velmi opatrně. Asi proto, že není jiná vhodná alternativa a pozitiva převažují: "Náš poznatek neznamená, že statiny neřeší kardiovaskulární problémy, kvůli kterým jsou ve většině případů předepisovány. Měnit pokyny vydané Americkou asociací diabetologů zatím nedoporučujeme".

 

VIDEO: Pozitivní stránka statinů

 


Prameny: A. L. Culver, I. S. Ockene, a kol.: Statin Use and Risk of Diabetes Mellitus in Postmenopausal Women in the Women"s Health Initiative. Archives of Internal Medicine, 2012; DOI: 10.1001/archinternmed.2011.625

 

Datum: 27.02.2012 07:55
Tisk článku


Diskuze:

Myslíte že to stačí?

Jan Kment,2012-02-28 01:15:14

Předpokládám, že to, co se píše v článku, se většina takto léčených pacientů nedozví. Když k tomu přičtu vzrůstající pochybnosti o předpokládaném vlivu cholesterolu na krevní oběh, o kterých také ví z laické veřejnosti nejspíš málokdo, ptám se: Myslíte že stačí doplnit příbalovou informaci? Řada lékařů je velmi konzervativních, jak dobře víme!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz