Zastřelte si svého vědce!  
Na výběr jsou atomoví fyzici, genoví inženýři, nanotechnologové a další učenecká cháska. V Mexiku, Švýcarsku, Řecku a Itálii už to začalo!

 


 

Zvětšit obrázek
Postřelený Roberto Adinolfi http://youtu.be/f9GPA5i9VtY

V Anglii se právě fackují vědci, policisté a aktivisté o políčko s obilím, které díky zásahu genových inženýrů odpuzuje pachem mšice. Vědci chtějí obilí otestovat. Aktivisté ho chtějí vytrhat a zničit. Policisté se snaží udržet pořádek. Je z toho mela. Ta však bledne před tím, co se děje v jiných zemích. V italském Janově se chystal odjet do práce jaderný inženýr Roberto Adinolfi. Nedojel. U chodníku před jeho domem zastavili dva chlápci na motorce, jeden vytáhl pistoli a třikrát na Adinolfiho vystřelil. Experta na jadernou energetiku naštěstí trefil jen jednou a to nad koleno. Adinolfi je po operaci a jeho zdravotní stav je dobrý.
K janovskému útoku se přihlásili anarchisté z buňky Olga pojmenované po anarchistce, jež spolu s dalšími kolegy sedí za mřížemi v Řecku. Tato skupina se hlásí k Informal Anarchist Federation International Revolutionary Front (IAF/IRF). Z prohlášení, které poslali do italských novin Corriere della Sera, je jasné, co kladou Adinolfimu za vinu. Pracuje pro firmu, která staví a provozuje atomové elektrárny nejen v Itálii, ale také v jiných zemích. Místo toho, aby držel pusu, pouští si ji na špacír a říká velmi nebezpečné věty.


„V Japonsku je více než deset tisíc mrtvých, ale zatím ani jeden člověk nezahynul v důsledku jaderné havárie,“ reagoval Adinolfi na havárii ve Fukušimě a obecně k atomovým elektrárnám dodal: „Ekologický dopad atomových elektráren je omezený, protože neprodukují oxid uhličitý.“
Podle anarchistů z buňky Olga je už tohle samo o sobě pádný důvod k zabití. Navíc přiznávají, že střílet lidi je jim příjemné.
„Držet pistoli, vybrat si cíl a sledovat ho, koordinovat myšlenky i pohyby ruky – to všechno jsou nezbytné kroky, logické důsledky myšlenky na spravedlnost. Je to riskantní volba, která nás však zároveň zaplavuje radostnými pocity,“ píší anarchisté z buňky Olga o „lovu na Adinolfiho“ v prohlášení zaslaném novinám.
Věda slibovala v uplynulých staletích podle anarchistů „zlatý věk“, ale dneska přispívá jen k destrukci a zotročení lidí. Proto si jako cíl atentátu vybrali „bezbarvého vědce, technika“, aby mu „vrátili jen malou část utrpení, kterou jako vědec způsobil světu“. Ještě že mají tak mizernou mušku.


Už v roce 2010 zaútočili aktivisté z IAF/IRF na nanotechnologickou laboratoř firmy IBM ve Švýcarsku. V Mexiku poslali příznivci IAF/IRF balíček s bombou do nanotechnologických laboratoří nejméně čtyřikrát. V květnu 2012 narušili železniční zabezpečovací zařízení u anglického Bristolu, aby zabránili cestě do práce zaměstnancům firem, jež jsou propojeny se zbrojním průmyslem.


 

 
Informal Anarchist Federation International Revolutionary Front (IAF/IRF). Logo

Podle švýcarských bezpečnostních expertů závisí míra rizika útoku anarchistů na oblasti, v které konkrétní vědec pracuje. Jako nejrizikovější se jeví jaderná energetika, genové inženýrství, nanotechnologie a biomedicínský výzkum. Tedy zhusta obory, na kterých je existence lidské civilizace stále více závislá. Vylezli jsme na civilizační větev podpíranou těmito vědními obory a skupinky samozvaných „osvícenců“ se ji teď snaží ze všech sil podříznout. Těžko očekávat, že se proti tomu zvedne vlna odporu mezi politiky. Mnozí mají své volební programy a „lov na hlasy voličů“ založeny právě na tom, že zakážou jaderné elektrárny a geneticky modifikované organismy, že omezí nanotechnologie a přiškrtí třeba výzkum na lidských embryonálních kmenových buňkách. Prostředky k tomu volí sice civilizovanější, ale svými cíli se od anarchistů z buňky Olga příliš neliší.


„Nemůžeme ohroženým vědcům říct, jak se mají chránit. Můžeme je pouze upozornit na riziko. Je na výzkumných institucích, aby zajistily potřebnou ochranu,“ říká jeden ze švýcarských bezpečnostních expertů v rozhovoru pro vědecký týdeník Nature.
Švýcarští nanotechnologové přiznávají, že jsou ze stávající situace nervózní. Jen pár týdnů po bombovém útoku ale uspořádali velkou konferenci.
„Došli jsme k závěru, že veřejná diskuse je krajně důležitá a nechtěli jsme děsit lidi dvacítkou policistů, kteří by nás hlídali. To by vyslalo do světa špatnou zprávu,“ říká jeden z organizátorů konference.


Není těžké odhadnout, jak si tuto zprávu vyložili anarchisté, kteří se už „s potěšením vyzbrojili“ a považují vědce za „služky a sluhy kapitalismu“. Pečlivě olejují uzávěry svých pistolí a lepí bombové balíčky. A možná vítají počin rozjížděný samotnými vědci. Ti se potýkají s častými záměnami identity. Pokud se badatel jmenuje Rudolf Kadrnožka, tak to má ještě celkem jednoduché, protože kolegů téhož jména a téže iniciály křestního jména nebude na světě mnoho. Pokud jste ovšem pan Y. Wang, pak vám vyhledávače v databázích s vědeckou literaturou přisoudí jen za rok 2011 bezmála 4 000 publikací. Samozřejmě, že se na této publikační hromadě podílí celá řada Y. Wangů. A to je právě ten problém. Kdo je kdo a co je čí? Jako řešení se nabízí systém ORCID čili Open Researcher and Contibutor ID. V něm by měl každý učenec přidělen svůj osobní identifikační kód a na trhu s vědeckými informacemi už by si ho nikdy nikdo s nikým nespletl. I kdyby se náhodou vyskytli na poli ultrazvukové kavitace dva Rudové Kadrnožkové, byla by jejich záměna stejně nepravděpodobná, jako že vám v obchodním domě u kasy naúčtují podle čárového kódu místo oříškové čokolády dětské jízdní kolo.


Ze systému ORCID se bude jistě každý vědec upřímně radovat, protože si bude moci snáze spočítat citace, Hirschův index a další parametry svého učeneckého ega. Když popustíme uzdu fantazii, tak není těžké si představit, že pro potřeby velkých vědeckých konferencí by mohli mít vědci svůj kód ORCID na elektronickém čipu. Zpočátku možná na konferenční vizitce, později možná pod kůží. Psi a kočky se už tímhle způsobem značkují. Takto zavedený systém ORCID uvítají i lidé z buňky Olga a jejich kámoši. Aspoň budou mít jistotu, že si nespletou „vybraný cíl“. Škoda rány, která vedle padne. A když se naučí lépe mířit …


Situace vůbec není růžová. Skalní ochránci zvířat byli ochotni zabíjet vědce ve jménu záchrany němých tváří už dávno. Teď se dostali na „lovecký seznam“ vědci dalších profesí. Nikdo netuší, co se v chorých mozcích odpůrců vědy vylíhne. Zítra může být na odstřel třeba člověk, který vynalezl léky proti smrtícím chorobám, protože jím objevené chemické sloučenin vyrábějí nadnárodní monopoly a vydělávají na nich. Pro lidi z buňky Olga a spol. je takový objevitel rázem slouhou kapitalismu a jeho dobrý skutek pro lidstvo musí být po zásluze potrestán.


Bylo by krásné, kdyby se Česka „odstřel vědců“ netýkal. Bylo by naivní v to uvěřit. Před časem se u jednoho blogu s tématikou „pokusů na zvířatech“ objevila v diskusi hláška na adresu vědců: „Sadisti! S jakou radostí bych vám všem rozkopal držky!“ Není těžké si představit potěšení, jaké lidé tohoto ražení zažijí, když podobně jako anarchisté z buňky Olga „uchopí pistoli, vyberou si cíl, sledují ho …“



 

Datum: 08.06.2012 15:20
Tisk článku


Diskuze:

Niet cesty späť

Milan Závodný,2012-06-19 07:41:05

Človek zahájil boj so svojim chybným "stvorením", napráva "omyly" prírody vo svoj evolučný prospech a je už dávno v bode, kde niet návratu. /Aká by asi bola detská úmrtnosť bez medicíny?/ Ale mentálne ostal stále na úrovni jaskynného človeka. Totiž civilizácia je dielom jednotlivcov, nie ľudstva. A tí sa rodia v populácii prakticky náhodným spôsobom /mutačne?/. Je to ako keď tlupa paviánov vlastní atomovku. A tak to aj dopadne - ako medzi paviánmi. Ani "odborné" príspevky k tomuto článku ma nevyvádzajú z presvedčenia, že sa tak stane, sú totiž značne ofarbené príslušnosťou k "dresu".

Odpovědět

K tomu Íránu:

Jan Šimůnek,2012-06-10 10:56:03

Faktem je, že Írán dal několikrát najevo ústy svých představitelů, že by Izrael měl být zničen (nebo by alespoň měla být provedena genocida židovské části jeho obyvatel). Takže je vcelku logické, že Izraelci mají zájem na tom, aby se do rukou tohoto státu nedostala jaderná bomba. Jistěže tento postoj může být akcentován i osudem Židů v Íránu: Za šáha jich tam bylo něco přes sto tisíc, v současnosti je jich tam něco mezi deseti a stem (jednotlivců), což je dejudeizace, jaká se nepodařila ani Hitlerovi (byť na ní měla větší podíl nucená emigrace než za toho Hitlera, za něhož převažovalo fyzické vybíjení).

Íránští vědci mají smůlu v tom, že jsou pro "muslimskou" jadernou bombu klíčoví.
Nicméně to je obecný trend moderního válčení, kdy se prakticky ztrácí rozdíl mezi frontou a zázemím. Už za WW2 bylo výhodnější zabít kvalifikovaného dělníka pracujícího ve zbrojovce než vycvičeného vojáka na frontě, a tento trend bude s nárůstem náročnosti technologií (a nároků kladených na lidi, kteří s nimi pracují) jen dále růst.
Faktem také je, že charta Červeného kříže, rozlišující právě striktně vojáky a civilní obyvatele, vzniklá po bitvě u Solferina, byla zastaralá už ve své době (protože tahle celá válka byla oboustranně vedena zastaralými zbraněmi i zastaralou strategií a taktikou, zatímco budoucnost válek predikovala o několik let dříve proběhlá válka na Krymu). Ne, že by tento vývoj skýtal nějaké potěšení.

Odpovědět


Václav Vincik,2012-06-10 16:16:11

Fakta o tom, co kdo řekl a neřekl, jsou poněkud odlišná od toho, jaké o nich panuje povědomí v západní společnosti.

Kupříkladu Ahmadínežád nikdy neřekl, že by měl být Izrael vymazán z mapy, ale jeho slova zněla doslova:„Ímám řekl, že tento režim, který okupuje Jeruzalém, musí zmizet ze stránek času.“

Kdežto izraelský premiér si servítky zrovna nebere, například: „Ano a není to žádné tajemství, stane se to za podpory USA v Perském zálivu a oni již byli varováni, ale dříve než se zeptáte, měl byste se podívat na novou mapu světa, tam byste viděl, že žádný národ s tímto jménem (Libanon) neexistuje.“

Závěr se dá vyvodit racionálně jen jediný, oba dva národy, jak Izraelci tak Íranci, mají v politické reprezentaci nadmíru extrémistů a náboženských fanatiků.

Odpovědět


Extrémisté se najdou všude, pane Vinclíku.

Lukáš Klazar,2012-06-17 16:21:37

Podklady k Vašemu závěru ale kulhají na obě nohy. Režimem okupujicím z pohledu íránské islamistické kliky Jeruzalém není nic jiného, než židovský stát Izrael. Mírnějším výkladem slov Mahmúda Ahmedínežáda je snaha íránských představitelů o vměšování se do vnitřních záležitostí Izraele a jejich potřeba změnit jeho podstatu židovského státu. Nejlépe by to pravděpodobně vypadalo nuceným přijetím palestinských Arabů a následně vnitřním rozkladem Izraele. Méně mírným výkladem těch slov, ale podle mne mnohem přesnějším, není nic jiného, než deklarace likvidace státního útvaru Izrael, tak jak ji hlásají např. Íránem podporované palestinský Hamas a "libanonský" Hisballáh. Vaše propaganda týkající se údajného prohlášení izraelského premiéra má svůj původ na naprosto nedůvěryhodném islamistickém zdroji, z něhož ji převzal třeba web pravda.ru, na němž jsou zveřejňovány pavlačové drby všeho druhu. Je ale vidět, že vypuštěná fáma žije vlastním životem a Vy už ji prezentujete jako nezpochybnitelný fakt. Není od cesty, že lidé jako Vy diskutují pod článkem o militantních anarchistech.

Odpovědět

Značná část viny

Jan Šimůnek,2012-06-10 10:41:48

leží na EU, protože ta prohlašuje oficiálně řadu technologií za "škodlivé" a "nebezpečné", které je nutno potlačovat. To se týká jak GMO, tak jaderných technologií, tak i nanotechnologií, "shodou okolností" zrovna oblastí, kde působili vědci, na které bylo útočeno.
Tahle politika může v některých jedincích vyvolat dojem, že jsou jakýmsi "předvojem", "avantgardou", která "jen radikálněji sleduje oficiální linii".

Cesta z toho je jasná: Nemít žádnou EU, která by do těchto věcí kecala (což je asi proveditelnější než reforma ve smyslu korigovat EU tak, aby do toho nekecala).

Odpovědět

Josef Šoltes,2012-06-09 15:40:51

Špatně jsem se vyjádřil, nejde mi ani tak o IQ, ale spíše o schopnost pracovat hlavou, produkovat nové věci, vymýšlet, přizpůsobit se. S IQ to částečně propojeno je, ale ne zcela, to souhlasím. Vztáhněte to ke stávající situaci ve světě. Nesnažím se prosazovat nějaké teorie o nadvládě inteligence apod. (ta je stejně přirozená). Navíc mi nejde o rozškatulkování osob. Mne nezajímá to, kdo je hloupý nebo ne, nejsem xenofob. Jde mi pouze o vyřešení situace, ke které musí někdo navrhnout řešení a ta naše hloupější část navrhne opravdu hloupé řešení.

Ostatně podle toho ji můžete i poznat. Jednoduchá anketa s několika dotazy, z nich některé odpovědi povedou ke krátkodobému zisku a dlouhodobé ztrátě (ale skrytě, nic evidentního) a některé povedou k opačnému výsledku Vám určí rozložení hlouposti v populaci (je to trochu zjednodušené, ale nejsem člověk, který by se těmito věcmi zabýval). Pokud vezmete dostatečně reprezentativní vzorek.

Navíc v rodině vám Gaussova křivka rozložení platit nebude, tam se jedná spíše o genetické faktory, tudíž, pokud matka i otec mají IQ tykve, tak dítě má bohužel velkou šanci mít ho také. Určité rozpětí se samozřejmě zachovává, ale s posunutím středu směrem nahoru.

Konkrétně v naší rodině si každý může dělat co chce do míry, kdy neomezuje ostatní. Pokud je nějaký problém, který jsme ochotni řešit společně a připustíme jeho existenci, zvítězí většinou nejlépe podložený názor. Podotýkám, že jsme již všichni téměř dospělí a děti doposud další generace nemá.

Odpovědět


Josef Šoltes,2012-06-09 15:41:50

To mělo být k diskusi o řádek níže... Evidentně patřím mezi tu hloupější část lidstva, protože jsem doposud nepochopil systém přidávání příspěvků zde na Oslu...

Odpovědět


Peter Mak,2012-06-09 18:05:36

Nepochybujem o tom, že medzi hlúpejšiu časť ľudstva nepatríte. Naopak, mám vážne pochybnosti o softvéri, ktorý spravuje diskusné fórum na oslovi. Medzi najhlúpejšími nepochybne zaujíma jedno z popredných miest.

Keď som písal o riešeniach v rodine, mal som na mysli široko rozvetvenú rodinu, rádovo stovky osôb. Nie rodinu v zmysle "rodičia a deti".
Široká rodina predstavuje skupina, kde má už s veľkou pravdepodobnosťou zastúpenie takmer každá zložka populácie. Uvažovať o riešení "čo s hlúpymi" v rámci rodiny má tú výhodu, že väčšinou vedie k tolerantnejším výsledkom ako keď sa hľadá riešenie pre nejakú indiferentnú komunitu. Vtedy sa môžu zdať prijateľné aj riešenia ako koncentračné tábory.
To ale nemá byť nejaké obvinenie z xenofóbie, neberte to tak.

Ak by som mal niečo vytýkať vážmu popisu problému, tak je to najmä toto:

Vzdelanosť, inteligencia a už vôbec múdrosť nie sú v súčasnom svete zásadnou výhodou. Keby to tak bolo, svet by vyzeral inak. Nech si zvolíme akékoľvek kritérium, koré väčšinová spoločnosť označuje za "úspech v živote", tak skupina nadpriemerne inteligentných ľudí, ktorí ho dosiahli bude tvoriť menšinu.

To, čo označujete za "hlúpu väčšinu" je skupina, ktorá je už v súčasnosti plne zamestnaná dosahovaním svojich mikrocieľov a riešením vlastných mikroproblémov.
Pokiaľ sú ich ciele dosiahnuteľné a problémy riešiteľné, nepotrebuje už nijak umelo zabezpečovať pocit "užitočnosti a rovnosti".

Môj pohľad na problém je takýto:
V princípe populáciu rozdelím tiež na dve skupiny.

Konzervatívna väčšina, to sú ľudia, ktorí sú v rámci existujúceho stavu schopní žiť svoje životy bez toho aby tým nejako zásadne trpeli. Inteligencia tu nehrá významnú rolu. Sem patrí väčšina robotníkov pri páse aj väčšina vedeckých pracovníkov. Aj ja sem napríklad patrím.

Nespokojná menšina, to sú ľudia, ktorí menia udalosti a dejiny okolo seba podľa vlastného uváženia a rozhodnutia, či už v rozsahu vlastnej ulice alebo celej planéty.
Títo ľudia väčšinou dosahujú svoje ciele tak, že využívajú podporu ľudí z konzervatívnej skupiny. V istom zmysle sú nositeľmi pokroku. A keď už nie pokroku, tak aspoň zmeny.
Ak vznikne konflikt medzi ľuďmi z tejto skupiny, je podporná skupina šedých myší považovaná za legitímny cieľ. A znova hovorím, rovnako v rámci ulice ako v rozsahu planéty. Princíp ostáva, dôsledky sú rozdielne.

Vrátim sa k zavraždeným iránskym jadrovým fyzikom.
Predstavme si izraelského generála, ktorého úlohou je ochrániť Izrael pred potenciálnym nebezpečenstvom z Iránu. Konkrétny cieľ je zabrzdiť vývoj jadrovej zbrane. Má dve základné možnosti.
Buď pošle letku bombardérov a pokúsi sa cez steny bunkrov zlikvidovať centrifúgy. Stovky až tisíce mŕtvych, potenciálny konflit medzinárodnych rozmerov.
Druhá možnosť, nechá zlikvidovať niekoľko vedcov. Päť mŕtvych, výsledný efekt pre bezpečnosť Izraela rovnaký.

Tým nechcem povedať, že so strieľaním alebo fackovaním vedcov súhlasím.
Len to chápem a vôbec, ale vôbec sa nedivím.

Odpovědět


Tomáš Hluska,2012-06-09 23:28:27

Zas tak složitý systém to není. Holt se dá reagovat pouze na první příspěvek ;)

Pořád mi nějak uniká souvislost případů popsaných v článku s íránskými jadernými fyziky. Nebo snad francoužští molekulární biologové ohrožují suverenitu nějakého jiného státu?

Odpovědět

Moderní problém

Josef Šoltes,2012-06-09 14:15:21

Tato situace bude nastávat stále častěji. Moderní svět tíhne potřebě inteligence, vzdělanosti, efektivitě. Lidé, kteří tyto nároky nesplňují (a je jich většina) mají tím pádem problém, protože jsou odstrkováni na vedlejší kolej. Jedná se o velký problém budoucnosti, který musí řešit ta inteligentní menšina, nikoliv ta hloupější většina. Ta je schopna pouze akcí, které jsou nastíněny v článku. Je nutné nějak hloupější masy lidí využít a dát jim pocit užitečnosti, spokojenosti a rovnosti. Jinak to skončí zle. Nicméně není řešení vracet se do doby kamenné, ale snažit se přijít na řešení uspokojující všechny strany.

Odpovědět


Peter Mak,2012-06-09 15:12:39

Pri pohľade na krivku rozloženia IQ v populácii by ma zaujímalo, kde máte na x-ovej osi bod, kde končí "ta hloupější většina" a začína "ta inteligentní menšina".
Je v tom určitá sloboda, že?

Rovnako by ma zaujímalo, ako si predstavujete praktické riešenie problému. Nejde mi ani tak o teoretické úvahy. Povedzme, ako to riešite u vás v rodine? Platí tam predsa Gaussova krivka rovnako ako na zvyšok populácie, či nie?

Odpovědět

Extremismus je odsouzeníhodný obecně

Pavel Brož,2012-06-09 13:27:36

Kontrolní otázka - vzpomene si někdo, kdo byla Anna Lindhová a kdy byla zastřelena? Pokud si nemůžete vzpomenout, tak třeba vám pomůže pohled na stránky http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_assassinated_people

Celou historií lidstva je bohužel protkáno snažení všemožných extremistických skupin, které se za pomocí atentátů pokoušely změnit svět k jejich obrazu. A celou historii lidstva ta civilizovanější část musela těmto atakům odolávat a bránit se jim. Není to nic, co by bylo objeveno až dnes v souvislosti s událostmi zmíněnými v článku, je to boj, který se tu odehrával odedávna, a bohužel se zřejmě také bude odehrávat i v budoucnu, protože vždycky zde budou jedinci a skupiny, kteří se nebudou štítit prosazovat své názory terorem.

Bez ohledu na tuto smutnou vyhlídku, tj. že civilizace se s projevy extremismu bude patrně potýkat po celou dobu své existence, tak zde existuje aspoň slabá útěcha - civilizace zatím vždycky přežila. A stejně tak, jako třeba atentáty na prezidenty a politiky nevedly ke zrušení prezidentských úřadů ani politiky jako takové, tak stejně tak nemůže být zastavena věda či pokrok obecně.

Odpovědět

Alibizmus

Peter Mak,2012-06-09 11:22:27

Pan Jaroslav Petr, váš článok ma dojal k slzám. Je mi úprimne ľúto všetkých vedcov, ktorým bolo nafackované, keď sa nezištne snažili priniesť ľudstvu svetlo poznania.

Udivuje ma ale, že v celom tomto článku sa nenašlo miesto na zmienku o iránskych vedcoch popravených izraelskou tajnou službou.

To je dilema, že?

Odpovědět


Máte dojem,

Pavel S,2012-06-09 13:11:25

že lavinovité šíření pověr mezi lidmi nějak souvisí se snahou iránských fundamentalistů vyrobit jadernou bombu?

Odpovědět


Peter Mak,2012-06-09 13:26:02

Vašu otázku som si trikrát pozorne prečítal a musím priznať, že napriek tomu nemám potuchy, čo sa ma vlastne pýtate ...

Odpovědět


Tak to zkuste po čtvrté,

Pavel S,2012-06-09 14:25:27

třeba se tentokrát vaše zlenivělá šedá kůra mozková trochu probere. Věřte, že je to jednoduchá otázka, můžeta na ni odpvědět buď ano nebo ne.

Odpovědět


Peter Mak,2012-06-09 14:52:07

Pán Pavel, ospravedlňujem sa ale mňa takéto rádoby vtipné sarkastické kecy o kvalite mozgovej kôry veľmi neberú. Na to sú iné fóra. Koniec našej krátkej a nezmyselnej debaty.

Odpovědět


Možná jste na to zapoměl

Pavel S,2012-06-09 17:38:58

ale můj původní dotaz nesměřoval na vaši šedou kůru ale na podstatu vašeho komentáře, tedy zda se domníváte, že nějak souvisí snaha iránských fundamentalistů o výrobu atomové bomby s šířením pověr a antivědeckého fanatismu na západě. Pokud byste si odpustil cituji "rádoby vtipné sarkastické kecy" a jednoduše odpověděl tak jsme se narážkám na vaši šedou kůru mohli vyhnout.

Odpovědět


???

Martin Smatana,2012-06-09 18:05:51

Pán, Pavel S., prosím, Vás, napíšte sem do diskusie zoznam štátov, ktoré napadol zlý a fundamentalistický Irán za posledných 500 rokov.
Ja Vám na oplátku uvediem zoznam štátov, ktoré napadli, zničili a kolinizovali dobré a demokratické USA. A možno by som mohol spísať aj zoznam národov, ktoré vyvraždili dobrí a demokratickí Angličania.

Odpovědět


Peter Mak,2012-06-09 18:21:44

Pán Pavel, poruším síce rozhodnutie už ďalej nedebatovať ale vaše chápanie kauzality ma fascinuje.

09.06.2012 v 14:25 - ... vaše zlenivělá šedá kůra mozková
09.06.2012 v 14:52 - ... rádoby vtipné sarkastické kecy o kvalite mozgovej kôry

Ako u vás plynie čas?

Mimochodom, ja na vašu otázku naozaj neviem odpovedať. Vôbec netuším, kto sú "iránsky fundamentalisti" a čo myslíte "šířením pověr a antivědeckého fanatismu na západě".
Nie som si istý, či takéto slovné spojenie nepočujem vôbec prvý krát ...

Odpovědět


Pavel S,2012-06-09 19:50:57

Ve světle mého komentáře z 09.06.2012 ve 13:11 - dotaz na to co mají pověry šíříci se západě (obsah článku) a výroba jaderné bomby iránskými fundamentalisty (váš komentář) společného - bych se měl spíše já dotázat jak je to s vaším vnímáním kauzality? Další možností je, že se u vás vyskytuje pokročilý alzhaimr nebo máte závažný problém s pochopením textu. To, že neznáte pojmy jako pověry, šíření, antivědecký, fanatismus naznačuje že nejpravděpodobněji připadá v úvhau poslední eventualita.
Dotaz na M.Smetanu - jak souvisí iránská historie s nezpochybnitelnou snahou fundamentalistů, kteří iránu momentálně vládnou o výrobu jaderné bomby?

Odpovědět


...

Martin Smatana,2012-06-09 21:40:43

Ako som predpokladal, pán Pavel sa vykrúca a tvári sa nechápavo, len aby sa vyhol odpovedi na jasne sformulovanú nepohodlnú otázku. Súvisí to tak, vážený, že samotná história Iránu dokazuje, že Irán nikoho neohrozuje. Iránska "hrozba" a iránske atómové zbrane existujú len v hlavách západných vojnových štváčov. To sa len západné štáty snažia nájsť akúkoľvek zámienku na útok, aby mohli obsadiť a vyrabovať iránske ropné polia. Neexistujúcu iránsku atómovú zbraň mnohí prirovnávajú k doteraz nenájdeným irackým zbraniam hromadného ničenia, ktoré ale boli zámienkou na inváziu, pri ktorej zahynuli státisíce nevinných ľudí. Ak niekto predstavuje hrozbu pre svet, tak sú to práve náboženskí fanatici Bushovho typu vo vedení USA.
Ak niekto vo vojne aj proti civilnému obyvateľstvu použil zbrane hromadného ničenia, tak to boli práve západné "demokratické" štáty.

Odpovědět


to M.Smetana

Pavel S,2012-06-10 14:46:16

Nevím co jste předpokládal ale kdybyste si místo přihlouplých předpokladů pořádně přečetl mé komentáře tak byste zjistil, že jsem se pouze dotazoval jak souvisí téma článku s iránem a se snahou jeho fundamentalistického vedení vyrobit jadernou bombu. Což je mimochodem nepopiratelný fakt, o kterém byste musel něco vědět kdybyste svou četbu neomezoval pouze na 50 let staré příručky bolševických politruků o "západních vojenských štváčích". Kdybyste svou četbu neomezoval na historickou primitivní propagandu tak byste také musel vědět, že ve vedení USA už pár let Bush ani nikdo "jeho typu" nefiguruje, že naopak v jeho vedení figuruje militantní levičák obama. Také byste musel vědět, že lidé jeho typu si vzali za cíl prostřednictvím multikulturalismu, zeleného a červeného magoření a ustupování uctívačům pedofila zničit západní civilizaci. Tento vývoj vám jistě konvenuje, takže nevím proč se zde rozčilujete.

Odpovědět


...

Martin Smatana,2012-06-11 20:52:11

Údajná snaha Iránu vyrobiť jadrovú bombu je podľa mňa čistá nepodložená špekulácia, nie "nepopíratelný fakt", ale dovolím si tvdiť, že a keby ju získal, nepoužil by ju ako prvý a mal by ju len na odstrašenie. V Iráne síce vládne islam, ale dá sa predpokladať, že je čiastočne ovplyvnený zoroastriánskou tradíciou a to otupuje jeho ostrie.
Poznám ľudí, čo boli v Iráne na dovolenke, a ako sa vyjadrili, bola to najlepšia dovolenka ich života.
Čo sa týka snahy zlikvidovať našu európsku civilizáciu pomocou multi-kulti nezmyslov a potláčania pudu sebazáchovy vymývaním mozgov, tak o tom sa vie už dávno, a smola je, že "naše" vlády pred ňou zatvárajú oči.
Inak v podstate je jedno, z ktorej strany je prezident USA, aj tak to je len bábka ťahaná zo zákulisia. A pri kritike zo strany predstaviteľov USA na adresu Iránu mi napadá iba jedno - "Na rohu ulice vrah o morálce káže..."

Odpovědět


Írán a jaderné zbraně

Lubomír Denk,2012-06-12 12:33:34

Snaha Íránu vyrobit jadernou zbraň je naprosto evidentní a potvrzená ze samotného Íránu. To si zas Írán příliš neidealizujte pane Smatano. Jako důkaz mi poslouží íránská stavba a provozování velkého množství centrifug na obohacování uranu. K mírovému využití centrifugy vůbec nepotřebují, jelikož do jaderné elektrárny se dá uranové palivo bez problémů koupit od několika států, takže argumentace energetickou nezávislostí je lichá. Třeba pro Busher kompletní jaderné palivo dodávají a budou dodávat Rusové a navíc Írán dosud není ani schopný komerční jaderné palivo vyrobit. Všechny státy světa, které vlastní centrifugy v takovém množství jako Írán, mají také jadernou zbraň. A u Íránu je v podstatě jen otázka času, kdy se mezi ně zařadí. Naopak drtivá většina států provozujících jaderné elektrárny centrifugy nemá a palivo kupuje od těch „zbrojně jaderných“.

Takže samotná stavba a provozování centrifug, obohacování uranu na vysoký obsah U235 je přímým důkazem íránských jaderně zbrojních úmyslů.

Odpovědět


Poprava iranských vědců

Jan Konečný,2012-06-13 22:16:57

No to je snad jednoduchý. Agenti assasinovali cíleně a vědomě iránské vědce proto, že není přáno Íránu mít vlastní jaderný program (ať jsou důvody jakékoliv). Nejde o to, jakou technologii bádají, ale pod jakou vládou pracují.

Kdežto v článku se pojednává o skupinách, které zabíjejí vědce jenom kvůli tomu, že dělají nějaký obor. Pokud by se dostali do Íránu, nejspíše by zabili i íránské vědce.

Odpovědět

Vědci a sluhové kapitalismu?

Lukáš Dokoupil,2012-06-09 10:01:17

Premisa A: Vědci jsou sluhové kapitalismu
Premisa B: Sovětský svaz dělal vědecký výzkum
Závěr: Sovětský svaz byl sluhou kapitalismu.

Je to správně?

Odpovědět


Slaviboj Ošćěpić,2012-06-09 10:15:22

Závěr by byl, že sovětský svaz byl kapitalismus, což zjevně nebyl a tedy neplatí alespoň jedna z premis.

Odpovědět

Ostrakizace rozumu a logiky

Lukáš Dokoupil,2012-06-09 09:12:34

Nevím, co se to děje poslední dobou. V Jižní Korei zakazují zmínky o evoluci. Ve Francii aktivisté ničí políčka s GM vínem a teď postřelí jaderného fyzika. Začíná přetékat můj pohár trpělivosti. Vidíme, že v poslední době začíná iracionální grupplex nabývat na významu. Nepomáhají tomu ani vědecko-populární dokumenty, cykly nebo seriály typu Port, Bořiči mýtů nebo třeba Spektrum Universum. Nepomáhá tomu ani Mezinárodní sdružení skeptiků, ani Derren Brown nebo Richard Dawkins. Lidé se nechávají obelhávat zdatnými sociálními inženýry a jejich politicky motivované neo-ludditské propagandě, ať už je to vůči GMO, nanotechnologiím, jadernému inženýrství nebo nereálným hrozbám typu "chemtrails", "osvícení svobodní omítkáři" a všechno co zahranuje Israel, USA nebo obojí. Zabaleno do líbivých konspiračních teorií aneb kdo nejde s námi, půjde do kopru. Skutečný konec světa nehrozí od rozumných lidí jako jsou např. vědci, ale od všech těchto rádobyalternativních esoterních čajovenských povalečů, co jsou líní namáhat mozek a raději věří nesmyslným teoriím o konci a spasení lidstva, duchovní transformaci, spiknutí a podobně.
A nebo:
"Ten Pepíček Novák je teď jaderný fyzik, ve škole jsme jej denně šikanovali, teď už na něj nemáme, strašně mu to teď zavídíme, my jsme to dotáhli akorát na zhulené flákače v čajovně, tak mu to aspoň takhle oplaťme."
Není třeba si myslet, že by za takovými útoky byl jediný racionální důvod.

Jsem si jist, že až na pár bezpečnostních rizik, které jsou ale vždycky dobře (až na pár výjimek) ošetřena, neexistuje důvod, proč by se lidstvo mělo bránit novým technologiím. Je třeba ukázat, že nemáme strach bránit své názory argumenty před lidmi, kteří cíleně politicky tlačí, aby se lidi vrátili vyspělostí na úroveň středověku.

Na závěr: Anarchisté, enviromentalisti, bioeko-lidi, esoterici a vůbec všichni odpůrci pokroku všech zemí. Pokrok nezastavíte.

Odpovědět


Slaviboj Ošćěpić,2012-06-09 09:53:16

Hele, nepleťte do toho čaj, situace u zrovna nás, kde je koncentrace čajoven značná ne-li přímo největší, rozhodně neodpovídá nadvládě extrémů vámi popisovaných. Zrovna jako v hospodě si tam vedle sebe klidně sedne PhD. a třeba podnikatel v oblasti střešních krytin. Čína budiž dalším důkazem, že pokud vůbec nějak, tak čaj působí přesně opačně, než tu vypouštíte. Nicméně, pokud se náhodou odpůrci pokroku, kteří jsou proslulí tím, že ani uvnitř jednotlivých svých proudů se nedokážou na ničem pořádně shodnout, spojí, pak... máte pravdu, stejně pokrok nezastaví, naopak taková podivná globální občanská válka by ho urychlila směrem, o který nikdo soudný moc nestojí.

Odpovědět

zbytecna hysterie

Filip Molcan,2012-06-08 23:50:42

a pocit "vedcu", ze maji patent na pravdu...

Odpovědět


Slaviboj Ošćěpić,2012-06-09 09:59:08

A kdy to přestane být zbytečná hysterie? Až nám pár balíků bouchne ve stověžaté matičce? Až si někdo se strojní puškou udělá den vyražených dveří v akademii věd? Základem vědy je naopak přesvědčení, že nikdo nemá patent na rozum, ale znáte to, vědci sou taky jenom lidi.

Odpovědět


ad Filip Molcan

Jaroslav Záruba,2012-06-10 00:38:49

"pocit vědců, že mají patent na pravdu"

S odstupem těch několika hodin, máte alespoň vy potuchy o tom, co jste tímhle výkřikem chtěl říct? O.O

Odpovědět

Nemusíte být vědec ...

Jiří Kocurek,2012-06-08 22:07:38

S radostí rozkopali držku i Františkovi Sahulovi. Muzikantovi. Protože měl holou hlavu a nechtěl být "s něma" nácek.
K tomu, aby na Vás svolávali Hitlera a popravčí dvůr stačí málo: Začít rekonstruovat rozvody elektřiny v bytě, což se bez hluku neobejde.

Odpovědět

Klasičtí teroristé

Petr Pavlata,2012-06-08 19:57:14

A tak by s nimi mělo být zacházeno.

Odpovědět

-

Zdeněk Jindra,2012-06-08 17:10:45

Třeba to bude mít efekt medvědí služby odpůrcům jádra. Vůbec bych se nezlobil, kdyby se ten návrat k uhlí trošku přibrzdil.

Odpovědět

Šikana.

Slaviboj Ošćěpić,2012-06-08 16:17:33

Buzerace simplex ze strany narušených blbečků, kteří nedokážou vést ani podprůměrně spořádaný život. Obávám se, že by z toho mohl být docela dobře trend.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz