V západní Africe biomasy přibývá, suchu navzdory  
Někdo tam nahoře nás nemá rád, říkají Ghaňané na již téměř půl století trvající nezvyklé sucho. Klimatologové dávají část viny tamním žloutnoucím pralesům a prognózují zhoršování situace, protože stromy nebudou plnit svou funkci uklízeče oxidu uhličitého z atmosféry. Biologům vychází pravý opak.



  

 

Zvětšit obrázek
Provazové mosty v korunové části stálezeleného lesa. Národní park Kakum, Ghana. I zde se začíná druhová skladba lesa měnit. (Kredit: Wikipedia).

Území dnešní Ghany pro Evropany objevili Portugalci. Na konci patnáctého století tam zbudovali pevnost a od té doby tam šíříme kulturu. Po Portugalcích se činili Angličané pak Holanďané, Dánové i Němci. Domů si odváželi pohlavní choroby a zlato. Za celou dobu christianizace se Zlatému pobřeží podařilo zbohatnout jen za druhé světové války. Okolo roku 1957 už ale název „Zlaté pobřeží“ zase pozbyl lesku, "vydrancované" se nikomu moc nelíbilo a tak se oficiálním názvem stalo "Ghana". V překladu to znamená „král“, ale protože jsou zřízením republika, tak v čele měli generála, nebo presidenta. S mocnou říší, jakou Ghana bývala v desátém století, má společné snad jen to, že nemá průmysl. Je vlastně s podivem, že mají ve znaku černou hvězdu a ne bob. Kakaovník tu je tu totiž jedinou a převládající monokulturou.


 

 
Sophie Fausetová, vedoucí kolektivu: " V subsaharských lesích se tvoří více biomasy, než dříve." University of Leeds, Velká Británie

V Ghaně je příjemněji v létě. V zimě tam vane suchý a horký vítr ze Sahary a posledních čtyřicet let se nechce střídat s obdobím dešťů a tak jediné co v této zemi za něco stojí - mlžné pralesy se stávají  „nemlžnými“. Není divu, že pro jejich záchranu výzkum dostal zelenou, pomáhá i zahraničí a všichni se snaží, aby dříve stále zelený les přestal žloutnout, shazovat listy a opadávat.

 


Dvacet let výzkumu   
Všichni asi máme v povědomí, že pralesy, mlžné a stále zelené lesy jsou plícemi planety. A když je začne sužovat sucho a budou chřadnout, začne pokulhávat fotosyntéza a jejich blahodárná schopnost vysávat z ovzduší skleníkový CO2 se utlumí. Spolu s tím klesne tvorba hmoty a tudíž i  ukládání uhlíku. Zkracuje se to na „roztáčení kola globálního oteplování“.

 

Ghanští a britští vědci ale prohlašují, že sucho má na západní Afriku jiný efekt, než s jakým se počítalo.  Produkční schopnost tamních lesů měřená množstvím vyprodukované biomasy, roste. Jinými slovy - vegetace absorbuje více oxidu uhličitého, než s čím počítají klimatické prognózy. Na svém kacířském prohlášení vědci tvrdošíjně lpějí a argumentují výsledky měření z devatenácti lokalit, které představují jakýsi průřez ekosystémů hlavních typů ghanských lesních porostů.

Zvětšit obrázek
Výška a průměr dřevin druhů adaptovaných na „vlhké“ (červeně) a „suché“ klima. Proložená křivka odráží schopnost tvorby dřevní hmoty. (Kredit: Fauset a kol., 2012)

 

Zvětšit obrázek
Pokud se rozhodnete tvrzení britských a ghanských vědců prověřit osobně, neberte si sebou nic, co připomíná drogy, ani cigarety které nemají na krabičce výrazné zdravotního varování. A už vůbec ne nic na erotiku a nebo pornografického. Celníci to nemají rádi.

Nejde o výzkum nad kterým by šlo mávnout rukou, ale o sledování změn po dobu dvaceti let na pozemcích představujících deseti tisíce stromů, sledování jejich skladby, růstu a tvorby hmoty. Výsledkem je zjištění, že v subsaharské oblasti ani dlouhodobé sucho neznamená, že pralesy odumírají i když to z krátkodobého hlediska tak nějakou dobu vypadalo. Dlouhodobě sucho píše jiný příběh. Některé rostliny na větší sucho doplatí a původně stále zelený mlžný les, se silným zastoupením rostlin v nižších patrech s převahou stínomilných druhů se postupně stává jiným lesním společenstvím. Skladba podrostu se mění  ve prospěch suchomilných rostlin. Zvyšuje se zastoupení opadavých druhů dřevin s nižšími nároky na vodu. Život se přesouvá do vyšších pater a vévodit začnou déle žijící druhy. A také ty,  jimž vyhovuje více světla (Změny v zastoupení jednotlivých druhů v tabulce zde). 
S úbytkem deštivých a podmračných dnů roste počet dnů, kdy Slunce pálí jako horkej tál.  Les sice prořídne, hustý podrost zmizí, ale fotosyntéza v rostlinjách úspornějších na vodu jede dál a  výsledkem je zvýšení produkce biomasy. (Tabulka srovnání tvorby biomasy zde)  Ghanským ekologům lesáci doporučili, aby si dali nějaký čas pauzu, protože jejich záchranné programy se ukázaly být kontraproduktivní. Procesy, které v ghanských lesích nyní probíhají, se ukázaly být tím nejoptimálnějším řešením. Spokojeni by mohli být i klimatologové protože z ovzduší se eliminuje ne méně, ale více oxidu uhličitého a do dřeva se umrtvuje uhlíku také více než dříve. Jenže asi nebudou protože jim přibude práce s přepočítáváním prognóz.

 

Zase jsme jednou dostali lekci v tom, jak málo toho o chování naší planety víme a na jak vratkých základech naše věštění budoucna stojí. Na otázku, zda si vědci myslí, že to co zjistili pro oblast západní Afriky bude platit i jinde, říkají: „Nevíme. Jediné co víme je, že zalesněné oblasti v době mezi lety 1990 – 2010 produkci biomasy zvýšily a to i přesto, že ve srovnání s obdobím let sedmdesátých  zde dešťové srážky poklesly téměř o čtvrtinu.“


Afrika během posledních 4000 let zažila i větší extravagance a řada změn je pro tamní faunu zcela přirozená. Na změny klimatu je značně „imunní“. Matce přírodě asi musí připadat hodně usměvné naše představy o tom, co je pro ní správné.


Kakum National Park, Ghana

 

Prameny:
Forestry Research Institute of Ghana 
Fauset, S., Baker, T. R., Lewis, S. L., Feldpausch, T. R., Affum-Baffoe, K., Foli, E. G., Hamer, K. C., Swaine, M. D. (2012), Drought-induced shifts in the floristic and functional composition of tropical forests in Ghana. Ecology Letters. doi: 10.1111/j.1461-0248.2012.01834.x

 


 

Datum: 28.08.2012 20:29
Tisk článku


Diskuze:

Optimizmus

Radek Secka,2012-09-04 22:01:16

"Sedet se slozenyma rukama" a "divat" se na premenu lesa v Ghane muze byt optimalnejsi nez nejake nedomyslene zasahy.

I pres to, ze se v Ghanskem lese fixuje vice uhliku (do zijich rostlin), nic to neznamena o celkove bilanci uhliku v teto casti sveta (o fixaci uhliku do humusu a dal do trvalejsich podob).
Mozna se ale prosvetleni lesa podepise na snizeni produkce metanu.

Otazka je, jestli pozitivni vnimani prosvetleni byvalych destnych pralesu spise nenahraje tezarske lobyby .. ale kdyby to jenom trochu zachranilo destne pralesy tam, kde jsou nejvice na ustupu ..

Odpovědět

Zajímavé...

Roman Polach,2012-08-31 10:12:59

Otázka je, jestli lze tyhle výsledky aplikovat i na jiné pralesy, třeba na ten amazonský. Jak píše ke studii BBC (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-19332960)

"Findings presented at an international forest conference earlier this year found that tropical forests in Africa may be more resilient to future climate change than the Amazon and other major forest regions. It suggested that the region's surviving tree species had endured a number of climatic catastrophes over the past 4,000 years."

Další věc je, že některé studie přišly na to, že existují jakési body zvratu, kdy prales může v důsledku dlouhodobého stresu (vlivem sucha, požárů, atd) v krátké době zmizet a místo něj se objeví savana, viz:
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/10/111013183806.htm
http://www.sciencemag.org/content/334/6053/232

Odpovědět

plice planety?

Jakub Fiala,2012-08-30 13:49:37

V clanku se pise "Všichni asi máme v povědomí, že pralesy, mlžné a stále zelené lesy jsou plícemi planety."

Uz na vice mistech jsem cetl, ze tomu tak neni namatkou napr. http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=789

Nerikam, ze niceni pralesu je spravne, ale zase bych netvrdil, ze pralesy nejak vyzname pomahaji trvale filtrovat CO2 z atmosfery.

Odpovědět

nepokácet

Mojmir Kosco,2012-08-29 09:43:04

nepokácet a je z poloviny vyhráno.Jak jsem myslel v jiné diskuzi u Sahary vliv člověka je rozhodující na velikost zelených ploch... a tudiž i na mikroklima a klima

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz