Levný plazmový motor pro kosmickou dopravu  
Komerční sektor dokázal, že umí efektivně vyvíjet a provozovat kosmické technologie. Nyní možná nastal čas i pro menší společnosti, které své kosmické technologie navrhují a staví doslova na koleně. Bude analogií kdysi garážových začátků dnešních počítačových gigantů Apple a Microsoft další z undergroundových projektů platformy Kickstarter v němž se inženýři snaží vyrobit levnou a účinnou pohonnou plazmovou jednotku?


 

Skupina vědců v oboru fyzika plazmatu se rozhodla před osmi lety založit společnost HyperV. Ta si kladla za cíl vytvořit zcela nový koncept plazmového pohonu založený na principu superhorkých ionizovaných částic. Využití by našel při manévrech na zemské orbitě stejně jako cestách k asteroidům a kometám nebo při úklidu kosmického smetí případně jako pohon meziplanetárních sond.


Členové týmu tvrdí, že použití tohoto elektrického pohonu by výrazně snížilo objem a hmotnost kosmických strojů, což by výrazně srazilo ceny jednotlivých misí. Přestože pohonů na podobné bázi je vícero, tým věří, že jejich pohon nejen zlevní kosmickou dopravu, ale i zvýší její spolehlivost. Vzpomeňme například na japonskou sondu Hayabusa. Spolehlivost či spíše nespolehlivost jejích iontových motorů málem zapříčinila nezdar celé mise. Vše se podařilo řádně dokončit jen díky nezdolné improvizační snaze inženýrů a vědců.

Zvětšit obrázek
Snímek z vysokorychlostní kamery zachycující 10 mikrosekund trvající impuls plazmy ve viditelném světle. Zdroj: https://s3.amazonaws.com

Mezi hlavní výhody nového plazmového pohonu patří malá složitost oproti podobným pohonům, možnost použití různých hnacích látek, včetně plynů, inertních plastů nebo pohonných hmot získávaných z asteroidů, Marsu či Měsíce. Variabilita pohonné jednotky je také značná. Plazmový pohon může být použit jako malá korekční tryska s výkonem několika kilowattů stejně jako z něj může být postaven megawattový hlavní hnací motor. Napájen může být jakoukoliv jednotkou schopnout vyrábět elektrický proud od solárních článků přes RTG (radioizotopový termoelektrický generátor) po velké jaderné zdroje, které jsou momentálně ve vývoji hlavních kosmických agentur.


I když má plazmový pohon tohoto projektu stejný specifický impulz jako srovnatelné iontové pohony nebo pohony na principu Hallova jevu, z praktického hlediska má na jednotku plochy větší tah, čímž šetří cenné místo na palubě kosmického stroje. Parametry pohonu řečí čísel: I sp = 2000 sekund , ekvivalent rychlosti výfukových plynů okolo 20 km/s. Frekvence pulzů je 5 Hz (lze tedy vystřelit plazmu tryskou 5x za 1 sekundu).
Určitě vás zajímá, jak to vlastně celé funguje. Zařízení se skládá ze dvou částí. První, pomocí pohonné látky a elektrické energie vytvoří potřebné množství plazmy, kterou vstříkne do druhé části. To je vidět na následujícím krátkém videu (0:45)

 

 

Druhá část je tvořena dvěma rovnoběžnými kovovými elektrodami a keramickým izolátorem. Velký proud je řízen prostřednictvím elektrod a vygenerované plazmy, jež se chová jako vodič v elektromagnetickém poli, čímž si sama vytváří magnetické pole. Působením Lorentzovy síly je vystřelena obrovskou rychlostí ven podobně jako kulka opouští hlaveň pušky.

 

 

Kompletní funkci demonstrátoru plazmového pohonu by případný pozorovatel u ústí trysky viděl takto:

 

 

Máte-li téměř 8 minut času, můžete si nechat činnost pohonu vysvětlit vtipnou formou přímo od členů týmu na instruktážním videu.
Nový projekt platformy Kickstarter měl být realizován pouze v případě, pokud by se podařilo sehnat od dárců 69 000 dolarů do 3.11.2012. To se povedlo, dokonce byla celková částka o 3000 dolarů překročena.



Psáno pro:
Kosmonautix a Osel.cz

Prameny:
http://www.kickstarter.com
http://phys.org
http://www.space.com
http://en.wikipedia.org
http://cs.wikipedia.org
http://www.youtube.com
Zdroje obrázků:
http://cdn.physorg.com/newman/gfx/news/2012/couldplasmaj.jpg
https://s3.amazonaws.com/ksr/assets/000/177/318/c2c3360c9c7b918fe1ec5f38b958af99_large.jpg?1348585710

 

Datum: 08.11.2012 09:05
Tisk článku

Související články:

Největší dnešní fúzní reaktor světa, japonský JT-60SA, nažhavil první plazma     Autor: Stanislav Mihulka (04.11.2023)
Do výzkumu Velkého třesku nastupují umělé inteligence     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2022)
Čínský tokamak EAST dosáhl nového fúzního rekordu     Autor: Stanislav Mihulka (04.06.2021)
Jaké bylo kvark-gluonové plazma v první mikrosekundě po Velkém třesku?     Autor: Stanislav Mihulka (26.05.2021)
Veliký autonomní dron Ravn X bude vynášet satelity     Autor: Stanislav Mihulka (06.12.2020)



Diskuze:

Vasimr

Martin Hodan,2012-11-13 20:45:57

Klasickym uspesnym produktem plazmoveho motoru je projekt Vasimr, ktery uz funguje a byl ve vakuove komore odzkousen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Variable_Specific_Impulse_Magnetoplasma_Rocket
http://www.kosmo.cz/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=1448&pid=57134#pid57134

Takze staci VASIMR VF-200 zabalit do funkcni bedny a umistit na ISS, kde bude fungovat jako tlacnej motor co udrzi ISS v rozmezi obezne drahy 380-420km.

http://www.adastrarocket.com/aarc/VF200
http://www.adastrarocket.com/aarc/VX200

tah je 5.7N, vytokova rychlost je 50km/s, doba funkcnosti az 14 mesic, pak 3 tydny pausa a opet zacit tlacit. Takhle se na Saturn muze sonda dostat behem 2 let.

Problem neni VASIMR atd vyrobit, problem je sehnat na nej elektricky zdroj energie.
Fotovoltaika by byla obrovska plachta 80x80m a navic je to omezene do obezne drahy Marsu, dal uz jen atomovej pohon.
http://en.wikipedia.org/wiki/Radioisotope_thermoelectric_generator
Jenze RTG zdroj je omezenej, na Zemi uz neni Plutonium 238 a nove Plutonium 238 se nevyrabi. Proto se ceka na NASA, az vymysli novej typ RTGS-GPHS/ASRG/GPHS a zacnou vyrabet Plutonium 238.
Pak by slo pouzit i novej typ RTG zdroje na bazi SRG http://en.wikipedia.org/wiki/Stirling_Radioisotope_Generator .

Ten Stirlinguv RTG generator ma rozumnou ucinost a dokazal by davat az 50MW pri letech do hlubokeho vesmiru. Pracovni latky tolik nepotrebuje, je to podobne jako u iontoveho pohonu, kde 1 kubik tekuteho Xenonu vydrzi nonstop bezet 2 roky.

Odpovědět


Vasimr

Tomáš Kohout,2012-11-14 12:33:38

Výhodou VASIMRU je velký specifický impuls, který se navíc nechá měnit v poměrně širokém rozmezí.
Nevýhodou je pak, jak jste správně uvedl, spotřeba energie. Ve vývoji jsou jaderné zdroje na principu štěpení. Ruská firma Skolkovo by měla do roku 2017 dodat funkční prototyp jaderného zdroje 1 MW a Energia do roku 2025 postavit loď, kde by tento zdroj poháněl ruskou obdobu VASIMRu. Dokonce jsou už na tento projekt přidělené finance, což nebývá obvyklé. Celkově 17 miliard rublů na 9 let vývoje.
zdroj:novosti-kosmonavtiky z 29.3.2012

Ohledně použití VASIMRu na ISS se počítá s prototypem nejdříve za dva roky, ale spíš později. Sloužil by ke korekcím dráhy a hlavně k demonstraci technologie. Jeho intenzivnější využívání na ISS by ovšem mohlo ovlivňovat experimenty, které potřebují prostředí mikrogravitace.

Odpovědět

plazma fyzikalni a medicinska

pavel rohan,2012-11-13 16:30:19

zajimavý článek, jen bych si dovolil okomentovat, že plazma ve smyslu fyzikálním je to plazma, bez plazmatu, o plazmatu.... viz např: cs.wikipedia.org/wiki/Plazma , nebo třeba ústav fyziky plazmatu AV CR
medicínský pojem plazma je rodu ženského, tedy ta plazma, bez plazmy, s plazmou.... viz. např: cs.wikipedia.org/wiki/Krevní_plazma

Odpovědět


plazma fyzikalni a medicinska

Tomáš Kohout,2012-11-14 12:08:00

Ano máte pravdu. Ve smyslu ionizovaného plynu je plazma rodu středního. Příště si dám na to pozor. Díky za upozornění.

Odpovědět

...

Jan Kment,2012-11-09 15:38:20

To je jen velmi mlhavá a opatrná zpráva o Keshe Foundation a jeho aktivitách. Ani slovo o tom, že by Kesheho patent někdo přijal oficiálně ani jakkoli jinak a že by ho někdo byť jen teoreticky zkoumal.
Přál bych to Keshemu a hlavně nám a taky Iránu, proč ne, ale to video mě spíš nepřesvědčilo, hlavně ve chvíli, kdy tam říká že uhlík a vodík (a snad i CO2) jsou v pevném skupenství v našem těle, tak proč by nemohly být pevnými látkami mimo něj...
Na Matrixu také ukazují ty samotné patenty: http://www.matrix-2001.cz/clanek-detail/6409-senzacni-udalost-redakci-naseho-internetoveho-magazinu-se-podarilo-ziskat-plnou-verzi-dokumentace-dvou-patentu-dr-m-t-keshe-a-jeho-keshe-foundation-ve-dvou-souborech-pdf-jsou-ke-stazeni-a-k-prostudovani-prave-zde/ , zajímal by mě názor někoho, kdo trochu rozumí megnetismu apod.

Odpovědět

Italský parlament jednal o Kesheho technologii

Ladislav Kopecký,2012-11-09 12:19:19

Zdroj: http://banchedati.camera.it/sindacatoispettivo_16/showXhtml.Asp?idAtto=62130&stile=6&highLight=1&paroleContenute=%27ambasciata%27+%7C+%27INTERROGAZIONE+A+RISPOSTA+SCRITTA%27

Vysvětlete těm hloupým Italům, že to je nesmysl :-)

strojový překlad z italštiny:

ACT ROOM
A WRITTEN ANSWER TO QUESTION 4/18389
Data for filing the
Legislature: 16
Session announcement: 713 of 05/11/2012
Signatories
First signatory: FABIO MERONI
Group: Northern League Padania
Date Signed: 05/11/2012
Recipients
Ministry of recipient:
MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS
Current CEO to answer: MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS delegate on 05/11/2012
State procedures: IN PROGRESS
Double Act

Question for written answer 4-18389
by
FABIO MERONI
Monday, November 5, 2012, session 713

MERONI. - The Minister of Foreign Affairs. - To know - given that:


to raise news on the web, we learn that October 26, 2012 to be held in Brussels a meeting between officials of the Italian Embassy in Belgium and the Director of the Foundation Keshe, MT Keshe, which was delivered to the diplomatic representatives of all the Italian Foundation Keshe broad patents relating to the design of the reactor space;


the meeting held at the Italian Embassy in Brussels was video recorded, but according to diplomatic protocol is not disclosable;


from the press announced by the Director of the Foundation Keshe, Italy would be the first country in Europe to have accepted the full transfer of technology of the space program of the Foundation, which has already been made available for free on Iran and Sierra Leone and the Foundation aims to spread to all other States that are interested;


the Keshe Foundation was founded by Mehran Keshe, born in Iran and graduated in nuclear engineering from the University of London. Over the past 40 years his research has focused on the dynamics of electrically charged plasma and used as a source of energy and gravitational fields;


Keshe the Foundation is registered as a non-profit organization in the Netherlands and has its permanent headquarters in Ninove, Belgium. As an organization of space research, its goal was the development of technology for the use of space, such as transport, power generation, health systems and nutrition for people traveling in space;


as we learn from the Foundation's website technology keshe would be susceptible to many applications in the field of energy, transport, environmental matters and for the treatment of incurable diseases according to current knowledge -:


if the news about the meeting between the officials of the Italian Embassy in Belgium and the Director of the Foundation Keshe, MT Keshe accordance with the facts and, if so, what are the findings which led the Government to acquire the technologies in question, which bodies are considering the technologies acquired and what the possible applications. (4-18389)

Odpovědět

Keshe

Ladislav Kopecký,2012-11-09 10:45:40

Barak Obava: Povíme si to za 2 měsíce, ano?
Před časem se tady taky mluvilo o tom, že Andrea Rossi je podvodník... Podívejte se na PESwiki a uvidíte, že studená fúze není žádný podvod, jak si myslí pan Wagner a další, ale realita. Takže nechte si své ukvapené závěry, abyste náhle nemusel měnit názory.

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2012-11-09 12:19:36

Jak to píšou na PESwiki, tak to bude určitě pravda. :)))

Odpovědět


studená fúze

Tomáš Kohout,2012-11-09 13:43:39

Zařízení E-cat Andrea Rossiho pravděpodobně nepoužívá ke generování energie studenou fúzi. Při testech zařízení nebyly objeveny produkty, které při jaderné fúzi vznikají. Toto zařízení získává energii zřejmě z reakce vodíku a zinku. Takže by mne zajímalo, kolik v e-catu zůstane po půl roce, kdy je vyčerpána zásoba vodíku, zinku.

Odpovědět


A co se má stát za dva měsíce?

Jiří Novák,2012-11-09 13:44:54

Jinak ten pan Keshe mi připadá jako takový moderní magistr Kelly. Je s podivem, že dneska máme dost Rudolfů druhých, kteří jsou ochotni se jeho objevem seriozně zabývat. Halt člověk se asi nikdy nezmění, bez ohledu na všechen pokrok vědecký a technologický.

Odpovědět


Re

Vít Výmola,2013-05-28 11:55:34

Odpovědět


Re: ty dva měsíce

Vít Výmola,2013-05-28 11:56:51

Tuším, že už to tu asi nikdo moc číst po PŮL ROCE nebude, ale: Co že si to máme za dva měsíce povědět? :D

Odpovědět

Keshe

Lukáš Píše,2012-11-09 10:05:30

U podvodníků je to vždycky celkem jednoduché...pokud už 4 roky má patent na rozum jaktože ještě není rozum v hrsti?....Oběvil převratný princip gravitace a výsledky s prosíkem rozdává po ambasádách nebo co...připomíná mi to Martina Fleischmanna a Stanley Ponse s jejich studenou fůzí....sázel bych tedy na tu druhou možnost.

Odpovědět

Keshe

Ladislav Kopecký,2012-11-09 07:58:04

V případě Kesheho technologie se jedná o něco trochu jiného. Pan Keshe tvrdí, že objevil princip gravitace a svou technologií prý jen kopíruje přírodu. Pro někoho je to tak trochu sci-fi. Svoji technologii v roce 2008 předal íránské vládě a ta prý pomocí ní unesla anerický dron. Nyní se rozhodl tuto technologii darovat světu a prostřednictvím ambasád jednotlivým státům, které projeví zájem, předává "USB key" s projektovou dokumentací, patenty a adresou výrobce, který na zakázku do týdne zhotoví prototyp plazmového reaktoru. Tuto dokumentaci obdržely zatím tyto státy: Sierra Leone, Itálie, Japonsko, Súdán, Arménie, Indie a prý i Slovensko (zatím není potvrzeno). Podle dalších nepotvrzených zpráv o převzetí Kesheho dokumentace jednala i česká vláda. Ve videu Keshe zmiňoval i Rusko a Čínu. Spojené státy nabídku odmítly. Zaměstnanci NASA prý mají zakázáno navštěvovat stránky Keshe Foundation.
Brzy uvidíme, jestli je Keshe geniální fyzik nebo geniální podvodník. Viděl jsem několik jeho videí a sázím na první možnost.

Odpovědět


Barak Obava,2012-11-09 09:31:51

No tak já jsem si pro změnu přečetl kratičký text "how gravity is created" a s klidným svědomím prohlašuji, že ten člověk je normální magor.

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2012-11-09 09:43:17

Tímto je, myslím, jasné, proč se o tom píše na matrixu...

Odpovědět

plazmový pohon

Tomáš Kohout,2012-11-08 21:34:41

Informace o íránském kosmickém programu se dost těžko ověřují. Ovšem nedivil bych se tomu, kdyby na plazmovém nebo iontovém pohonu pracovali, protože je to velmi perspektivní technologie.
V poslední době se agentury odvážily umístit tento typ pohonů i na meziplanetární sondy jako primární pohon, viz sonda Dawn k planetkám Vesta a Ceres. Jednu z vojenských geostacionárních družic zachránil její iontový pohon, neboť při navádění na cílovou dráhu klasický chemický pohon selhal. Doba letu byla sice o značný čas prodloužena, ale lépe později než vůbec.

Odpovědět

Stránky

Matyáš Patlevič,2012-11-08 15:22:21

Důvěryhodnost vámi odkazovaných stránek je více než pochybná. Stačí se jen podívat na jejich vysvětlení teorie relativity.

Odpovědět


Nejenom vysvetleni teorie relativity maji blbe,

František Houžňák,2012-11-08 16:28:57

ale jeste tam maji výra. Doporucuju panu Kopeckemu, aby si preinstaloval Windowsy, protoze je ted zavýrován. Pokud to ovsem nebyl smysl odkazu ...

Der Zugriff wurde aufgrund der Erkennung des Threats Mal/HTMLGen-A auf der Website verweigert.

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2012-11-08 18:29:21

Důvěryhodnost stránek matrix-2001 je dlouhodobě na nule i bez výrů.

Odpovědět

Keshe Foundation

Ladislav Kopecký,2012-11-08 14:13:39

Pohony kosmických lodí na bázi plazmové technologie vyvíjí také jeden íránský vědec, jmenuje se Mehran T. Keshe. Shodou okolností s ním byl nedávno natočen rozhovor:

http://www.matrix-2001.cz/clanek-detail/6416-dr-m-t-keshe-a-vize-nove-budoucnosti/

Můžete si o tom myslet, co chcete, ale již v prosinci pan Keshe plánuje veřejné demonstrace své technologie, takže se nechme překvapit. Stránky jeho nadace najdete zde

http://www.keshefoundation.org/en/

Odpovědět


Nejenom vysvetleni teorie relativity maji blbe,

František Houžňák,2012-11-08 16:26:40

ale jeste tam maji výra:

Der Zugriff wurde aufgrund der Erkennung des Threats Mal/HTMLGen-A auf der Website verweigert.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz