Mikrometrová kosmická stíhačka z nejrychlejší 3D tiskárny  
Společnost Nanoscribe z Karlsruhe představila novou technologii 3D laserové litografie. Objekty velikosti milimetrů tiskne stokrát rychleji, než podobné tiskárny předtím.

 

Zvětšit obrázek
Hellcat od Nanoscribe. Kredit: Nanoscribe.



 

 
Logo Nanoscribe. Kredit: Nanoscribe.

Některé 3D tiskárny tisknou budovy, jiné zase nanostruktury. Na nejsledovanějším výročním setkání v oboru fotoniky Photonics West, které právě tento týden proběhlo v San Franciscu, představili nejrychlejší 3D tiskárnu v měřítku mikro a nanometrů na světě. Vyvinula ji společnost Nanoscribe, nejstarší spin-off při prestižním Technologickém institutu v Karlsruhe (KIT). Tahle tiskárna dokáže vytisknout maličké trojrozměrné objekty, které zhusta bývají menší, než je průměr lidského vlasu, ve velmi krátkém čase a se slušnou přesností. Využívá při tom novou technologii 3D laserové litografie.

 

S touto technologií se rychlost tisku tiskáren mikroskopických struktur zvyšuje zhruba stonásobně. V Nanoscribe toho docílili použitím systému zrcadel s galvanometry, které se objevují třeba v zařízeních pro laserovou show, či ve čtecích jednotkách CD a DVD disků, a vylepšují výkon instalovaných laserů.

 

Zmíněná tiskárna tiskne dvou-fotonovou polymerizací, při které dochází k současnému pohlcení dvou fotonů a excitování molekul fotosenzitivního materiálu, v němž se tiskne. Ultrakrátké laserové pulzy vyvolají jeho polymerizaci a podle typu použitého materiálu dochází k rozpuštění buď laserem osvětlených anebo neosvětlených míst. Nakonec se hotový výrobek opláchne, aby zmizely veškeré nečistoty a nanostruktura je na světě.

 

Zvětšit obrázek
Husarské kousky Nanoscribe. Kredit: Nanoscribe.

 

Zvětšit obrázek
Kosmický stíhací letoun Hellcat. Kredit: Origin Systems.

Technologičtí mágové z Karlsruhe předvedli 3D vytištěnou kosmickou stíhačku, očividně velmi inspirovanou všestranným a levným strojem F-86C Hellcat V ze světa Wing Commander. Lidská Konfederace jich tam vyrobila ze všech svých stíhačů nejvíc, pochopitelně ale ne v měřítku desítek mikrometrů. Mikrometrovou verzi od Nanoscribe kontrolovali elektronovým mikroskopem a její použití v letech do vesmíru je prý jen omezené. Ostatně, v Nanoscribe se teď příliš nestarají o kosmický výzkum, ale spíš o biologicky využitelné struktury anebo nesmírně lehké metamateriály. Odpálení kosmické mikrolodi, v níž poletí posádka zkušených mikrobů, by mohlo přijít na řadu někdy příště.

Literatura

KIT News 6.2: 2012, Wikipedia (Two-photon absorption).



 

Datum: 10.02.2013 01:39
Tisk článku

Související články:

Jehly     Autor: Josef Pazdera (20.11.2003)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz