Díky statistickým trikům změny klimatu postupují rychleji, než kdo čekal  
Klimatická změna probíhá stále rychleji… nebo pomaleji. Trend vyjde podle toho, v jakém roce graf začneme.


Jan Hollan, mluvčí brněnského klimatologického ústavu CzechGlobe, v interview pro Ekolist (duben 2011) tvrdil, že „Změny klimatu postupují rychleji než kdo čekal.“ Cituji: „Podstatnější oteplování nastalo od sedmdesátých let a během čtyřiceti let podstatně zrychlilo“. Tohle totiž tvrdí klimatický panel OSN.


Konkrétně toto tvrzení najdete u grafu č. 1 v části FAQ 3.1 v První pracovní skupině Čtvrté zprávy IPCC 2007. „ Note that for shorter recent periods, the slope is greater, indicating accel­erated warming.“ V Technical Summary IPCC navíc píše: „Průměrné tempo oteplování za posledních 50 let (0,13°C ± 0,03°C za desetiletí) je téměř dvojnásobné oproti tempu oteplování za posledních 100 let.“ Tímto údajným zrychlováním se oháněl rád i šéf klimatického panelu pan Pachauri, například ve své přednášce na kodaňské konferenci 2009 (viz zde).

 

 

GRAF 1: O tento graf jde. Červená dlouhá linka ukazuje od 1850 mírné oteplování tempem 0,045°C za deset let. Podle tohoto trendu by v roce 2100 mohlo být asi o půl stupně Celsia tepleji než dnes. Tak ten graf vypadal v původním návrhu, než si ho v IPCC vzali do prádla alarmisté. Ti k tomu přidali srovnání s trendy za kratší úseky. Nad čímž se každý statistik musí pousmát. (AR4, WG1, 2007, Frequently Asked Questions FAQ 3.1, Figure 1.)  

Nepřipadá vám ale na tom grafu něco zvláštního? Proč je ta žlutá linka nakreslená po roce 1980? Proč není nakreslená třeba u oteplování 1910-1940? Protože jde jen o statistický trik. Nejhlasitějším kritikem tohoto šibalství je britský politik lord Christopher Monckton.


Býval jedním z poradců Margaret Thatcherové. Dnes je představitelem britské euroskeptické strany UKIP, která v britských komunálních volbách 2013 získala 26 % hlasů. Když v roce 2011 Monckton navštívil Prahu, měl jsem tu čest dělat mu tlumočníka. Už ve své pražské přednášce vysvětloval, jakými triky IPCC vytváří dojem, že se oteplování „zrychluje“. Matematika je Moncktonovým koníčkem, je například autorem známého hlavolamu Eternity Puzzle a když s ním hovoříte, každou chvíli vytáhne z náprsní kapsy kalkulačku, aby svá slova doložil výpočty.


   Záběr z konference Reformy.cz v Praze květnu 2011. Uprostřed přednášející Lord Monckton. Vlevo tlumočí Vítězslav Kremlík. Vpravo pořadatel Vít Jedlička.

 

Monckton vysvětluje, že zrychlující se  oteplování je iluze vytvořená statistickým trikem. Úplně stejným postupem byste mohli docílit i naprosto opačných výsledků! Můžete totiž získat libovolný trend jaký si zamanete, podle toho, kde zvolíte začátek a konec grafu . Samozřejmě, že dlouhodobé trendy bývají mírnější než krátkodobé trendy. Protože ty dlouhodobé jsou složené z krátkodobých trendů tu kladných tu záporných, které se vzájemně vyvažují.


Proč by takové triky někdo dělal? Je to jako v Hollywoodu.  Každá generace diváků je otrlejší a lekačky, které vyděsily diváky hororů ve 30. letech, by dnes lidi jedině uspaly. Je třeba přidávat stále více a drsnější scény. V klimatologii to je stejné. Aby si udrželi pozornost, musejí změny klimatu líčit pokaždé horší a rychlejší.
Diskutovaný graf IPCC je projevem blátivého myšlení. Kdyby takhle člověk uvažoval, musel by být vyděšený doslova ze všeho. Uvedu příklad z každodenního života. Tento článek jsem dopsal po obědě. To znamená, že za poslední 2 hodiny jsem toho snědl mnohem více než za předchozích 12 hodin. To je jasné zrychlení trendu. Pokud se trend bude takto zrychlovat i nadále, budu za měsíc vážit několik tun. To se pak ani nevejdu do bytu. Kde pak budu bydlet?

 


  GRAF 2: Podle „logiky“ IPCC bychom u tohoto grafu museli říci, že oteplování se stále zpomaluje a zpomaluje. V první půli 20. století se oteplovalo daleko rychleji (rudá šipka) než ve 20. století jako celku (zelená šipka). Jaká úleva, tempo oteplování kleslo na polovinu, hurá.  
   GRAF 3: Klima neustále kolísá nahoru a dolů. Podobně jako sinusoida. Sinusoida žádný dlouhodobý trend nemá.
   GRAF 4: Dejme tomu, že tato sinusoida vyjadřuje vývoj teplot během roku. Pomocí triků klimatického panelu OSN bychom ale mohli vytvořit iluzi, že za poslední roky se stále rychleji ochlazuje. Ochlazování za poslední rok a půl (rudá) je jen mírné, zato ochlazení za poslední půlrok (žlutá) je prudké.
   GRAF 5: Stejným trikem můžeme „dokázat“ i opak. Že teploty rostou stále rychleji. Za poslední půlrok (žlutá) je tempo oteplování daleko vyšší než za poslední rok a půl (rudá).
   GRAF 6: A takováto je skutečnost. Klima osciluje v cca 60 let dlouhém Pacifickém dekadálním cyklu PDO. Nahoru a dolů. Tempo oteplování v letech 1975 až 1998 bylo stejné jako tempo oteplování, které jsme zažili v letech 1860 až 1880 nebo 1910 až 1940. Oteplování pokaždé tempem asi 0,16 C° za deset let.

 
Pan Hollan tvrdí: „Podstatnější oteplování nastalo od sedmdesátých let a během čtyřiceti let podstatně zrychlilo“. Jenže ono se nezrychlilo. Oteplování v letech 1976-1998 má úplně stejnou rychlost jako oteplování z let 1910 až 1940. Asi 0,16°C za deset let. Hladiny CO2 byly jiné, ale tempo oteplování stejné.


Pokud někdo v roce 2011 napíše, že oteplování se zrychluje, zřejmě zaspal dobu. Od poslední zprávy IPCC už uplynulo 6 roků a od té doby se trend oteplování změnil způsobem, ze kterého mají oteplovači těžkou hlavu. Ukáže IPCC ve své příští zprávě také posledních 17 roků, kdy se trend oteplování zpomalil? Sám šéf IPCC pan Pachauri počátkem roku 2013 v Melbourne připustil, že zažíváme už 17 let dlouhou pauzu v oteplování. Tím se vysvětluje, proč se dnešní mládež o oteplování nezajímá. Protože ho nepamatuje.


Někdo může namítnout, že necelé dvě desítky let jsou krátká doba na dělání závěrů. V tom případě ale také není možné dělat závěry z pouhých dvou desetiletí 1976-1998 a dokazovat na tom, že se oteplování zrychlilo. Pozoruhodné je, že oteplovací panel OSN (tzv. IPCC) byl dokonce založen v době, kdy oteplování trvalo pouhé jedno desetiletí (1988). To nikdo neprotestoval.

 

 

VIDEO:  Sledujte od 16:11: Lord Monckton vysvětluje trik se sinusoidou ve své pražské přednášce. Tlumočí Vítězslav Kremlík. Květen 2011. Přednášku uspořádal Vítek Jedlička z klubu Reformy.cz.

 

Lord Monckton v květnu 2013 poslal do sekretariátu IPCC žádost o opravu. Byla by totiž ostuda, kdyby se tyto absurdity dostaly i do Páté zprávy (AR5, 2013), jejíž publikování je už za rohem. „Jakožto recenzent (Expert Reviewer) Páté zprávy IPCC 2013 a v souladu se Směrnicemi pro řešení možných chyb ve zprávách IPCC si dovoluji upozornit na závažnou nepřesnost… Z vadného grafu vyvozuje IPCC nepravdivé závěry, že se oteplování zrychluje a že viníkem jsou lidé. IPCC se na tento vadný graf spoléhá ve své Čtvrté zprávě, dodnes ho uvádí na svém webu a je používán i v přednáškách předsedy IPCC. Přitom na základě tohoto IPCC inkasuje nemalé částky. To by se dalo vykládat jako podvod.“


PS: Ke shlédnutí doporučuji též film“ Apocalypse? No!“. Jde o 1:30 h videozáznam Moncktonovy přednášky v Minnesotě (2009).  Monckton má vynikající smysl pro humor a jeho výklad je nejen poučný, ale i zábavný. (ZDE najdete 10 minutovou ukázku)

Psáno pro Klimaskeptik a Osel.cz 


REFERENCE:

http://wattsupwiththat.com/2013/05/04/monckton-asks-ipcc-for-correction-to-ar4/#more-85549 (Moncktonův článek, kde žádá korekci. Hlavní zdroj mého článku)

http://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg1/en/faq-3-1.html

Jevrejeva S, Moore JC, Grinsted A, Woodworth PL. Recent global sea level acceleration started over 200 years ago? Geophys Res Lett 2008. (60-letý cyklus v oceánech)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=eGBDpZJ2fJA (Pražská Moncktonova přednáška)

Český překlad kodaňské diagnózy  (2009)
http://www.veronica.cz/dokumenty/kodanska_diagnoza.pdf

http://wattsupwiththat.com/2009/12/17/lord-monckton-reports-on-pachauris-eye-opening-copenhagen-presentation/  (Monckton o Pachauriho přednášce)
 
http://wattsupwiththat.com/2009/11/16/monckton-climate-change-video-goes-viral/


 

Datum: 06.05.2013 02:19
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz