Vitamín D klíčem k úspěchu ve Středozemi  
Skřeti, zlobři, Glum i drak Šmak – ty všechny znevýhodnil během výpravy k Osamělé hoře nezdravý životní styl a s ním související nedostatek vitamínu D. Proti opálenému hobitovi s vyváženým jídelníčkem a jeho kumpánům neměli šanci.

 

Zvětšit obrázek
Nezdravý životní styl se nevyplácí. Kredit: Warner Bros. Pictures.


Plížící se stín Vánoc a intenzivní očekávání druhého dílu zfilmovaného Hobita nutí lidi dělat podivuhodné věci. I vědce. Mohou si třeba sednout se synem a pro odborný medicínský časopis sepsat článek o tom, jak vitamín D ovlivňuje osud klíčových aktérů putování třinácti trpaslíků a jednoho hobita k Osamělé hoře. A dotyčný časopis článek ve svém vánočním speciálu uveřejní. Normální zázrak Saturnálií.

 

Nicholas Hopkinson. Kredit: Imperial College London.


Nicholas Hopkinson z Královské univerzity v Londýně a jeho syn Joseph Hopkinson vyšli z toho, že životní styl výrazně ovlivňuje metabolismus vitamínu D a jeho dostatek či nedostatek může rozhodnout o konečném úspěchu i neúspěchu všech zúčastněných. Hopkinsonové načerpali z Tolkienova Hobita data o podmínkách bydlení, zvycích a stravě jeho protagonistů. Z nich pak odvodili hladinu vitamínu D v organismu, přičemž kvůli trestuhodnému nedostatku experimentálních studií se skřety, zlobry či trpaslíky využili jako model klasický lidský metabolismus. Nakonec ohodnotili dostupnost vitamínu D pro jednotlivé postavy na pětibodové škále (0 až 4) a zároveň oznámkovali jejich přesvědčení (dobro: Ano/Ne) a osud v příběhu (vítězství: Ano/Ne).

 

Zvětšit obrázek
Výhoda vyznavačů dobra je zřejmá na první pohled. Kredit: Hopkinson and Hopkinson (2013).


Postačí jen letmý pohled do tabulky dat vyčtených z Hobita a vše je jasné. Bilbo Pytlík je sice pohodlný hobit a neprošel intenzivním bojovým výcvikem, nicméně bydlení v hobití noře s okny, obliba slunění se na zahradě a také pestrá strava zahrnující řadu odborně příznivě hodnocených položek, Bilba předurčují k životu bohatému na vitamín D. Oproti tomu takový Glum, ač původně fylogeneticky velmi blízký hobitovi, strávil staletí ve tmě na nevyvážené stravě, občas pravda obohacené slepými rybami. Hopkinsonovi po pečlivé analýze Tolkienova textu docházejí k nevyhnutelnému závěru. V Hobitovi vítězí ti, kteří dbali na přísun vitaminu D.

Zvětšit obrázek
Úspěšní dobrodruzi vědí, že zárukou úspěchu bývá rybí tuk. Kredit: Adrian Wold, Wikimedia Commons.

A naopak prohrávají ti, kdo vitamín D podcenili. Nedostatek vitamínu vede ke slabé kondici, což je v epických bitvách jistě na škodu věci.


Jde jen o souhru okolností? Anebo je chronická neúspěšnost záporných postav v klasických mytologiích daná právě jejich laxním přístupem k vitamínu D? Otec a syn Hopkinsonové hodnotí svůj výzkum poměrně střízlivě. K zobecnění závěrů bude podle nich třeba ještě další intenzivní výzkumná práce, nejlépe pečlivě promyšlené literární experimenty s vyváženým souborem účastníků a hlavně s manipulovanou dostupností vitamínu D. Jak si asi v bitvě s kladnými hrdiny povedou skřeti držení předtím na Slunci a na dietě s důrazem na vitamín D?

 

 

 



Literatura

AFP 15. 12. 2013, Medical Journal of Australia 199: 805-806, Wikipedia (The Hobbit).

 

Datum: 16.12.2013 15:06
Tisk článku


Diskuze:

KONEČNĚ je jasná úroveň novinářů z bulváru...

Jaroslav Mrázek,2013-12-17 13:15:21

...pracují převážně v noci a v brlozích ... :-)

Odpovědět

ano!

Jan Kment,2013-12-16 17:16:03

A dovolím si dodat, že v celém Tolkienovi přispívá k úspěšnosti protagonistů významnou měrou také kouření tabáku - hobiti vs. skřeti, Gandalf vs. Saruman...

Odpovědět


Saruman kouřil také

Vojtěch Kocián,2013-12-16 19:40:15

Alespoň podle knihy. Jen se k tomu nerad přiznával. Původně se totiž kvůli tomu Gandalfovi smál, ale pak přišel kouření na chuť a nechával si kuřivo dovážet z Kraje až do Železného pasu.

Ale zajímalo by mě, jak autor dospěl k nižší hodnotě vitamínu D u Medděda (Beorn). Pracoval na slunci, pil mléko a v medvědí podobě nejspíš i nějakou rybu ulovil... Co mu chybělo?

Odpovědět


Přesně!

Jiří Novák,2013-12-16 22:59:50

Medděd by měl mít čtyřku. Stejně tak orli. Naopak Bilbovi bych se nerozpakoval snížit skóre na 3.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz