Ještě větší magmatický krb, než jsme doufali  
Pod Yellowstone se plní největší známý magmatický krb na planetě. Jestli místní supervulkán v dohledné době vysoptí, tak to bude pořádná jízda.


 

Zvětšit obrázek
Pohádkový svět v předtuše supervulkánu. Kredit: Brocken Inaglory, Wikimedia Commons.


Musí to být zcela uchvacující. Kombinace povědomě působícího borového lesa, kde převládá borovice pokroucená, s mimozemsky vyhlížejícími hydrotermálními jevy činí z Yellowstone velmi unikátní místo na Zemi. Na území nejstaršího národního parku planety je napěchován nespočet přírodních krás. V Yellowstone mají polovinu všech geotermálních úkazů a celé dvě třetiny gejzírů světa, což jistě hovoří samo za sebe. Jenže tenhle ráj divočiny severní polokoule má už teď svoje dny sečteny.Yellowstone totiž existuje v přestávce mezi devastujícími supererupcemi.

 

Zvětšit obrázek
Jamie Farrell. Kredit: University of Utah.


Jak už se rozkřiklo, tenhle národní park ve skutečnosti sedí na supervulkánu. Yellowstone je vlastně jeho kalderou. Místní krásy a podivuhodnosti jsou do značné míry produktem ohromného magmatického krbu, který sedí pod zemí jako příšera z dávného světa. A číhá na svoji příležitost, která určitě přijde. Kalderu Yellowstone vytvořily početné sopečné erupce, ale nejzajímavější jsou mezi nimi 3 monstrózní erupce supervulkánu. První z nich, erupce tufu Huckleberry Ridge, byla z trojice největší a odehrála se před 2,1 miliony let. Vyvrhla do atmosféry hmotu o objemu 2 500 kilometrů krychlových a vytvořila kalderu Island Park, jednu z největších kalder světa, o rozměrech cca 80 krát 65 kilometrů. Před 1,3 miliony let následovala mnohem skromnější supererupce tufu Mesa Falls, při níž se do atmosféry dostalo 280 kilometrů krychlových materiálu a vznikla kaldera Henrys Fork. V zatím poslední explozi supervulkánu tufu Lava Creek před 640 tisíci let vylétlo do povětří cca 1 000 kilometrů krychlových a dotvořila se kaldera Yellowstone, tak jak ji známe dnes. Takové supervulkány zcela zdevastují významnou část domovského kontinentu a podle všeho rozvrátí globální klima na dlouhá léta. Původcem těchto supervulkánů je yellowstonská horká skvrna, která poněkud záhadně vznikla před 16 miliony let.

 

Zvětšit obrázek
Kaldera Yellowstone. Kredit: National Park Service, Wikimedia Commons.


Kdy dojde k další explozi supervulkánu? To zajímá asi úplně každého, odpověď je ale velice komplikovaná. Především, v Yellowstone se země prakticky neustále třese, gejzíry kvílejí horečnatými výtrysky a veliký magmatický krb nejspíš tankuje další a další magma z hlubin. Yellowstone časem exploduje, o tom téměř není pochyb. Zároveň, od nejmladšího supervulkánu uběhlo zhruba tolik času, že to odpovídá intervalu mezi prostředním a nejmladším supervulkánem v Yellowstone. Mechanismus vedoucí k erupci supervulkánů je ale pro nás stále natolik záhadný, že na základě znalostí několika málo předchozích erupcí nedovedeme rozumně odhadnout, kdy zničí svět příště. S nedávnými objevy se přitom odpověď na tuto otázku stává ještě palčivější, než kdy bývala.

 

Zvětšit obrázek
Průřez kalderou Yellowstone. Kredit: Kbh3rd, Wikimedia Commons.


Jamie Farrel z Utažské univerzity a jeho kolegové totiž s pomocí měření seismických vln při zemětřeseních zmapovali magmatický krb pod kalderou Yellowstone a poněkud šokovaně zjistili, že je dvaapůlkrát větší, než tvrdily předešlé odhady. Podle nových měření, které prezentovali na minulý týden na konferenci Americké geofyzikální unie, je tento magmatický krb 88,5 kilometrů dlouhý, 29 kilometrů široký a táhne se v hloubce od 5 do 14,5 kilometrů.

Zvětšit obrázek
Území přímo zasažené při erupci supervulkánu Huckleberry Ridge. Kredit: Metrodyne, Wikimedia Commons.

Jestli se Farrell a spol. nemýlí, tak v Yellowstone mají největší známý aktivní magmatický krb na planetě. Z jeho velikosti lze odvodit, že až tady dojde k příští explozi supervulkánu, tak to bude pořádný masakr. Parametry téhle exploze se budou blížit nejstaršímu, nejmohutnějšímu z trojice známých supervulkánů v Yellowstone.


Yellowstone je protkaný přístroji, které hlídají místní seismickou a vulkanickou aktivitu. Farrell je přesvědčený, že před přicházející erupcí supervulkánu budeme včas varováni, neobvyklými zemětřeseními a pohyby magmatu. Jenže, doposud jsme na štíru i s předpovídáním klasických sopečných erupcí. Supervulkán jsme v moderní době ještě nezažili, takže moc nevíme, co čekat. Bude to dlouhé a napínavé sbírání síly ke kataklyzmatickému finále? Anebo bleskový výtrysk s ohromující energií, který roznese zkázu po celém kontinentu? Nevíme. Farrell připouští, že ke zničující erupci doopravdy jednou dojde, ale nevnímá ji jako aktuální problém. Reálnější je teď prý intenzivní zemětřesení. Podle Farrella a dalších teď ještě nemusíme hledat řešení gargantuovských problémů se supervulkánem a máme čas se na něj připravit, vyvinout technologie, které vylepší naši současnou pozici. Doufejme, že příznivá předpověď vulkanologů vydrží.

 

 




Literatura

AP 16. 12. 2013, Wikipedia (Yellowstone Caldera).

 

 

Datum: 18.12.2013 02:54
Tisk článku


Diskuze:

Erupce

Ivan Čech,2014-11-23 02:41:23

Když se uvažuje o tom jak zabránit střetu velkého tělesa, které by mohlo dopadem ohrozit Zemi, tak nevím zda existuje nějaká úvaha, jak zabránit této erupci. Asi také záleží na pohybu a tlaku litosférických desek.

Zlomy a sopky na hranicích tektonických desek
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b4/Plate_tectonics_map.gif

Aktuální zemětřesná mapa světa
http://www.emsc-csem.org/Earthquake/Map/zoom.php#5

Odpovědět

USA

Josef Šoltes,2013-12-18 15:40:42

No jo, Američani, všechno musí mít největší na světě...:-)

Odpovědět


Miroslav Stuchlík,2013-12-20 19:07:12

Tak to USA nemají šanci. Jak známo vše největší mají v Rusku. I trpaslíky.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz