Špehování NSA je k ničemu  
Národní bezpečnostní agentura USA zřejmě ve skutečnosti nijak závratně nepřispěla k boji proti teroristům. Její masové špiclování v USA i ve světě navíc může být kontraproduktivní.


 

 
NSA všechno vidí. Kredit: vláda USA, Wikimedia Commons.

Národní bezpečnostní agentura, čili National Security Agency/Central Security Service (NSA/CSS) je vládní kryptologická organizace USA spadající pod ministerstvo obrany. Jak říká Wikipedie, jejím oficiálním úkolem je sběr a analýza zahraniční komunikace, získávání zpráv zahraničních rozvědek a také ochrana informačních systémů vlády Spojených států. Takže, pohoršovat se nad tím, že NSA sbírá a analyzuje zahraniční komunikaci, je bláznivé. Představa, že by byť blízcí Spojenci o sobě navzájem nesbírali intimní zpravodajské informace, je také veskrze bláznivá, mimo realitu. Nebyla by to důvěra, ale devastující naivita. Kdyby už nic jiného, spojenectví jsou všechno možné, jen ne na „věčné časy“, o čemž jsme se zrovna u nás měli tu čest mnohokrát přesvědčit na vlastní kůži. Každá země hájí především své zájmy a zároveň se zajímá o ty ostatní. Až potud celá probíhající aféra kolem NSA připomíná ventilaci vzteku nad tím, jaké má NSA speciální pravomoci a vybavení, s nimiž podle všeho nemá na mezinárodním poli konkurenci. Závist určitě kvete i mezi zpravodajci.

 

Zvětšit obrázek
Centrála NSA, Fort Meade, Maryland. Kredit: NSA, Wikimedia Commons.

Otázkou ale je, k čemu je všechno tohle hi-tech špiclování dobré. NSA a jejím prostřednictvím vláda USA mají data o úplně každém telefonátu na území Spojených států a zřejmě prakticky o všem, co proteče internetem. Tuto nepochybně impozantní moc v NSA obhajují tím, že účinně brání Spojené státy i mnohé další země před teroristickými útoky. Podle nedávno zveřejněné studie neziskového a nezávislého institutu a think tanku New America Foundation, která je volně dostupná pod názvem „Do NSA"s Bulk Surveillance Programs Stop Terrorism?“, to ale není tak úplně pravda. Na tomto místě bude jistě vhodné podotknout, že New America Foundation podle všeho není spolkem potřeštěných pacifistů ani pochybných existencí zjevně placených rivaly Spojených států. Je to nestranná, mediálně vlivná a z části vládou USA financovaná skupina novinářů, vědců, politiků, právníků i manažerů, v jejichž vedení nelze přehlédnout jména jako Francis Fukuyama, Fareed Zakaria anebo Eric Schmidt. Vyjadřují se k širokému spektru aktuálních témat a jejich názor bývá mnohými respektován.

 

Zvětšit obrázek
Velkolepé úspěchy NSA modře. Kredit: New America Foundation.

Ze zveřejněné analýzy vyplývá, že v mnoha ohledech náročné a politicky velmi citlivé vyzvědačství NSA, praktikované na půdě USA i v zahraničí, je vlastně fiaskem. Pokud můžeme věřit dostupným údajům, tak od 11. září 2001 byla data získaná pod taktovkou NSA použita jen u 17 z 225 obviněných z terorismu. Stejně tak, ochranná hráz NSA zjevně nefungovala na sto procent a nedokázala zabránit dalším teroristickým útokům, i když je samozřejmě otázkou, zda to bylo vůbec technicky možné. Měli bychom být vděční za každý zachráněný život a každého obviněného teroristu, ale jako ospravedlnění existence nenasytného výzvědného molocha to není zrovna přesvědčivé.

 

 
Logo NAF. Kredit: New America Foundation.

Hlavním důvodem selhání zpravodajských služeb před 11. zářím 2001 totiž podle analýzy New America Foundation nebyl nedostatek informací, ale naprosto bídné sdílení zpravodajských dat mezi CIA a dalšími vládními agenturami. Například, CIA od roku 2000 dobře znala jistého Chálida Mihdhara, který se zúčastnil schůzky Al-Káidy v Malajsii. Nechala si to ale pro sebe. Mihdhar v roce 2001 přijel do Los Angeles, pronajal si tam byt, získal řidičský průkaz, otevřel si účet v bance, koupil si auto a také absolvoval kurz létání na simulátoru. Vše pod svým pravým jménem. 11. září 2001 se stal jedním z pěti únosců letu American Airlines 77, s nímž se v 9: 37 zabořil do budovy Pentagonu. Americká vláda mohla a měla být varována už mechanismy, které fungovaly před 11. zářím a které rozhodně nezahrnovaly sběr dat o veškerých telefonátech na území USA.

 

Jak je vidět, rozsáhlé špehování NSA nijak zvlášť nepomáhá. Ještě horší ale je, že ve skutečnosti možná naopak zásadním způsobem škodí. William Binney, vysloužilý programátor NSA nedávno prohlásil pro Wall Street Journal, že ohromná záplava dat z masového vyzvědačství NSA doma i ve světě, navzdory špičkovému technologickému vybavení, do značné míry NSA paralyzuje a podstatně snižuje její užitečnost v boji proti zlým hochům. Už samotné získávání nekonečné masy dat je i pro NSA na samotné hranici možností. Něco se bude muset změnit, doufejme že ve prospěch svobody a akceschopnosti.

 

Video
Podrobně se problému věnuje televizní stanice CNN
 
 
Video
O bezpečnosti kyberprostoru s ředitelem NSA generálem Alexanderem (Kredit: Office of the Assistant Secretary of Defense-Public Affairs)


Literatura

NewScientist 13. 1. 2013, Wall Street Journal 25. 12. 2013, Wikipedia (National Security Agency, New America Foundation).

Datum: 16.01.2014 15:21
Tisk článku


Diskuze:

Jiří Havránek,2014-01-18 01:17:02

Nestranná? Zčásti financovaná vládou? Kým ještě? Jakými zájmovými skupinami? Zase klasický PR článek sloužící k bagatelizaci hezky vykvetlého průšvihu. Ne že by před Snowdenem nebyl tušitelný, ale ten z hypotéz o konspiraci vládních a korporátních struktur udělal jasnou věc a teď se to různé PR spolky snaží překrýt stupiditami.

Odpovědět


Jaká bagatelizace?

Vojtěch Kocián,2014-01-18 05:48:17

Vždyť tam píší, že to svůj primární účel plnilo mizerně, což většinou bývá podnět k přiškrcení financí. Jestli je to zkreslené, tak nejspíš proti NSA, protože vláda USA hledá, kde ušetřit a zkompromitovaná NSA je politicky vhodný cíl.

Odpovědět


Jiří Havránek,2014-01-18 11:41:03

Plnilo mizerně? Tím má být nízká četnost pozitivních výsledků? Ten nástroj je koncipovaný na vyhledávání potenciálních rizikových lidí např. automatickým vyhledáváním klíčových slov, emocí, zpracováním vnějších impulsů a poté prohledávání veškerých kontaktů takto vytipovaných osob, které by mohli být potenciálně méně opatrné, jejich dalších kontaktů atd. Jestli si to pamatuji dobře, tak nsa má cca 500 000 zaměstnanců, tak ti agenti mají co dělat už jen proto, že oficiální verzi o 11. září (zde ta hezky odprezentované jako názor nezávislé organizace) nevěří více než polovina občanů usa

Odpovědět

:-)

Ctibor Jablonický,2014-01-18 00:24:20

To Vám opravdu ještě nikomu nedošlo, že o žádný boj proti terorismu ve skutečnosti vůbec nejde? Ačkoliv primárním cílem to možná kdysi bylo.
Vzpomeňte si na Haškova Švejka a hlášení pana "vachmajstra" o náladě obyvatelstva, která byla 1A. A to bylo, prosím, v době C.& K. mocnářství.
Současné plošné "globální" špehování není v podstatě nic jiného než moderní verze téhož. :-)

Odpovědět

Obávám se, že článek postrádá smysluplnost

Rolando Arias,2014-01-17 19:47:29

samozvané vnější združení laiků nedokáže objektivně zhodnotit , zda aktivity NSA mají, či nemají smysl. řada autorů je přesvědčená opaku, tedy o smysluplnosti sledování soukromého prostoru. Kouzlo je v tom, že o řadě zmařených útoků se veřejnost prostě nedozví.

Odpovědět


Já myslím,

Jan Kment,2014-01-19 15:13:59

že bychom my laici, což jsou v podstatě všichni mimo NSA, měli vědět, kdo se snaží řídit náš život, ať k dobrému nebo méně dobrému. A měli bychom se to snažit ovlivnit.

Odpovědět

S těmi odhalenými teroristy

Jan Kment,2014-01-17 17:54:48

je to trochu jako s tím atentátem na Hitlera. Kdyby se ho podařilo tenkrát v mnichovském HB zabít, bylo to ještě před válkou, sotva kdo by si uvědomil, jaké hrůze ten atentátník zabránil. Možná by ten člověk byl nakonec hodnocen historií jako vrah.
Kdyby se Američanům před útokem na dvojčata povedlo teroristy odhalit, je velmi nepravděpodobné, že by se zcela vyjasnilo, čemu se podařilo zabránit v nejlepším případě by to vyznělo jako pouhá, lehce paranoidní teorie.

Odpovědět

Určite nie je problém ...

Dušan Rajninec,2014-01-17 10:02:17

pozbierať po svete rôzne datá , SMS, MMS, telefonáty , ale čo ďalej ? Vždy to musí na konci vyhodnotiť človek a rozhodnúť sa , čo s tým ? Keď sa sleduje konkrétna osoba , skupina tak ju môžu špehovať po celom svete . Ale ináč pochybujem . Ak je naozaj pravda , že USA mala informácie o tých lietadlách , že sa niečo chystá , ale narazili na prozaický problém preklad z arabštiny do angličtiny .
A to ešte nehovorím , že preklad telefonátu nejakého choda z ČR zo šarišanom z SR je neriešiteľný problém pre každého tlmočníka . A pri tom si oni rozumejú. Prípad Navajo ll.
Takže je to viac robenia BUBUBUBU .

Odpovědět

šestý smysl

Radek Matej,2014-01-16 23:05:49

Myslím že je naivní představa to že jen mohou najít teroristu a jinak data nevyužijí pro vyšší účel. Pár dní poté co se kauza dostala do médií jsem si vzpomněl na globální mapu chřipky od googlu (podle počtu vyhledávání pojmu chřipka a souvisejících pojmů se tvoří globální aktuální přehled) . Jestli informace z vyhledávání pojmů přes vyhledávač a přes komunikační nástroje jako je Skype a td. Slouží jako zdrojový kod na kterém jsou stavěny algoritmy které sledují jednotlivé pojmy jako jejich množství (vývoj v čase a td.) na základě zkušeností vyvíjejí software jako centrální mozek který dokáže využít maximum informací pro domýšlivost budoucích událostí tak mají USA dokonalí šestý smysl.Stručně: Každou událost ve společnosti může předcházet např. zvýšené používání podobných pojmů které souvisejí z budoucí událostí (vyvolanou člověkem).Když vnímám ten potenciál tak si říkám proč by toho nevyužili. Tak mě napadá jen jediná otázka. Je to s pohledu evropana dobře že USA má teoreticky přímo mysteriozní smysl kdežto EU je vedlo toho jen pasivní pozorovatel?

Odpovědět

ciele špionáže

Martin Smatana,2014-01-16 22:23:57

Ak chcú USA bojovať proti terorizmu, postačí, keď ho prestanú podporovať, financovať a vyzbrojovať.

Ale iste nie je tajomstvom ani to, že dôležitým cieľom NSA a iných agentúr je priemyselná špionáž. V takom prípade by sme sa na každý ich patent mohli začať pozerať ako na potenciálne získaný špionážou a odmietnuť im za patenty platiť :D

Odpovědět


O kterém státě

Miroslav Stuchlík,2014-01-17 00:00:42

Ad patenty: O kterém státě provozujícím elektronickou špionáž se nedá říct to samé? Jsou snad ČR nebo SR lepší?
Ad podpora terorismu: Kdyby chtěli USA opravdu účinně bojovat s terorismem nevedli by v Iráku a Afghanistánu "humánní" válku a mrtvých mohlo být podstatně méně. Na všech stranách.

Odpovědět

Ne tak úplně

Vojtěch Kocián,2014-01-16 21:25:12

To může fungovat jen na ty, kteří už jsou jako teroristi známí a jsou na útěku. Ti neznámí si prostě na internetu budou číst zprávy a vystupovat celkem normálně a teroristické aktivity povedou jinými kanály.

Taky začne mnohem víc lidí používat silnější šifrování, anonymizéry a louskat taková kvanta dat a stopovat je ke zdroji bude i pro NSA problém. Tedy souhlasím s článkem v tom, že to celkově bude spíš kontraproduktivní, pokud to tedy nemá jiný cíl než ochranu před terorismem.

Odpovědět

Možná je to k něčemu ale dobré a možná je to záměr

Bohumil Stejskal,2014-01-16 19:28:13

Všechno zlé může být k něčemu dobré. Teroristi se můžou začít vyhýbat elektronické komunikaci a pak může být jednoduché ho najít tam, kde žádná komunikace nebude.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz