Škodí vitaminy srdci?  
Představa, že vitaminy chrání srdce před onemocněním je zpochybněna. Vitaminy s antioxidační aktivitou zvyšují produkci takzvaného „špatného cholesterolu“.
Cholesterol
Cholesterol je látka tukové povahy podobná vosku, která patří ke krevním tukům (tzv. lipidům). Vyskytuje se převážně v potravinách živočišného původu, ale tělo si jej v játrech vyrábí také samo. Cholesterol je pro naše tělo velmi důležitý, neboť je stavební látkou pro řadu hormonů a je nepostradatelný pro tvorbu vitaminu D, který si tělo vyrábí. Důležitou roli hraje také při tvorbě tkání a žluči. Pokud totiž tělo přijme příliš velké množství cholesterolu, neumí si s jeho nadbytkem nijak poradit ani jej odbourat. Ten se pak usazuje na stěnách cév a způsobuje jejich zužování, vzniká choroba zvaná arterioskleróza. Na aterosklerotické změny totiž mohou nasedat krevní sraženiny (tromby), které uzávěrem příslušné tepny vyvolají infarkt myokardu nebo mozkovou příhodou (mrtvici).

Cholesterol

Cholesterol a jednoduché krevní tuky jsou transportovány krví a za tímto účelem se musí spojit s bílkovinami. Tím vznikají lipoproteiny. Těch je několik druhů.

Lipoproteiny

VLDL 
(Very Low Density Lipoprotein) - lipoprotein s velmi nízkou hustotou obsahující velké množství triglyceridů, ale malé množství cholesterolu.
LDL lipoprotein s nízkou hustotou,  nazývaný také nízko-denzitní lipoproteinů, označovaný zkratkou LDL podle anglického Low Denstity Lipoprotein. Tento   lipoprotein se z velké části skládá z cholesterolu a pokud je ho v krevním řečišti větší množství, něž je tělo schopné zužitkovat, usazuje se na stěnách cév - je proto někdy nazýván také 'špatným cholesterolem'.
HDL  (High Denstity Lipoprotein)
je schopen pohlcovat nadbytečný cholesterol z potravy a transportovat jej do jater, která jej odbourávají. Je proto nazýván 'dobrým cholesterolem'. Jeho množství lze zvýšit stravou - konzumací více nenasycených mastných kyselin.

Výzkumníci z New York University School of Medicine pod vedením Edwarda Fischera zjistili, že vitaminy E, C a beta-karoten zvyšují hladinu lipoproteidů s nízkou hustotou. Ve skutečnosti zmíněné vitaminy zvyšují sekreci VLDL v jaterních buňkách (potvrdil to pokusy na myších), ale ten se následně v krevním řečišti přeměňuje na LDL. Jinak řečeno, zvýšená hladina LDL  - „špatného cholesterolu“ v krvi, jako následek podávání vitamínů, srdci rozhodně neprospívá.

Zcela zavrhnout vitaminy s antioxidační aktivitou by ale byl nerozum. Dobře je například dokladován jejich blahodárný vliv na cévy a další orgány při cukrovce.
Nevyvratitelnou pravdou je, že antioxidační látky chrání buňky před neblahým účinkem volných radikálů, které jsou přirozeným vedlejším produktem buněčného metabolismu. Chybné bylo, že se na základě těchto faktů začalo také předpokládat, že vitaminy s antioxidační aktivitou brání chemickým procesům, které vedou k tomu, že cholesterol se formuje v pláty a ucpává cévy. Tyto nepodložené nesmysly se dostaly i do učebnic. Nová studie ukazuje, že tomu je přesně naopak a že mýtus o tom, jak tyto vitaminy srdci prospívají, budeme muset zřejmě opustit.

Autor: Josef Pazdera
Datum: 11.05.2004
Tisk článku

Infarkt CZ -
Knihy.ABZ.cz
 
 
cena původní: 599 Kč
cena: 527 Kč
Infarkt CZ


Diskuze:

Ascorbyl palmitát, v tuku rozpustná forma

Dalibor Dobrota,2013-02-25 03:31:28

Ascorbyl palmitát je zbaven kritizovaných nevýhod vitamínu C. Vylučuje se pomaleji a působí i v membránách buněk, kde je potřeba. Seženete je v eshopu
http://www.iherb.com/mypage/antiaging

Odpovědět

Co Vy víte,

Pavel Brož,2004-06-19 15:00:28

jakou může mít ten který chlap spotřebu testosteronu :-)))

Odpovědět

cholesterol

Lea,2004-06-18 22:59:38

Jenomže steroidních hormonů /krom testosteronu i estrogeny, gestageny a třeba kortikoidy/ vznikají piďi množství, takže o nějakém ventilu nejde mluvit.

Odpovědět

Ad cholesterol

Pavel Brož,2004-06-18 12:06:37

Jeden můj kamarád medik mi říkal, že cholesterol se v mužském těle zčásti mění na testosteron, takže my muži bychom jeden ventil měli :-)))

Odpovědět

co s cholesterolem?

Lea,2004-06-17 23:47:15

Tělo se cholesterolu dokáže zbavit jenom příjmem vlákniny - na tu se navážou žlučové kyseliny, produkt přeměny cholesterolu a vynesou se ven... Pokud se na vlákninu nenavážou, enterohepatálním oběhem se vrací do jater a zůstávají v těle.

Odpovědět

cilena produkce volnych radikalu

Stan,2004-06-16 13:27:23

Tak pozor..Telo si produkuje cilene volne radikaly. Jde predevsim o oxid dusnaty, ktery produkuji makrofagy pri zabijeni pohlcenych bakterii, produkuji jej i bunky endotelu, odkud difunduje do svalove vrstvy arterii a zpusobuje vasodilataci. Existuji enzymy, ktere katalyzuji jeho vyrobu, jmenuji se NOs - NOsyntazy...jednak inducibilni jako napr. v monocytech a pak konstitucni..
Kyslikove radikaly produkuji neutrofily samozrejme tez k zabijeni bakterii, existuje deficit produkce kyslikovych radikalu neutrofily charakterizovany cetnymi bakterialnimi infekcemi s tezsim prubehem...

Odpovědět

C

lubos,2004-05-14 15:39:44

Tuhle diskuzi rozhodne stalo za to cist.
Jinak ja mam takovou zkusenost, ze brani vekych davek C vitaminu ( i kdyz musim rict, ze nikdy to nebyva vic nez 2g denne), mi pomaha kdyz na me leze cripka/nebo nachlazeni, a taky jako prevence. Jenom se donuti jist to pravidelne, porad na to zapominam :(
Jinak myslim, ze krome koureni, a to hlavne i pasivni koureni, vdechovani vzduchu ve meste ke spotrebe prispiva taky konzumace kavy a caju, jakozto vydatneho zdroje kofeinu. Nebo se mylim ?

Odpovědět

Dotaz a rozporná zkušenost

Leopold Kyslinger,2004-05-13 07:32:55

S vysráženým cholesterolem (co bezprostředně způsobuje zúžení cév) si tělo neporadí, ale ani to není stoprocentní pravda. Nicméně to lze přijmout jako přijatelné zjednodušení. S hladinou rozpuštěného cholesterolu si tělo - resp. jeho nositel - může poradit. Nejlépe snížením přísunu tuků (hlavně s nasycenými vazbami), nebo podstatným zvýšením fyzické aktivity. Tuky jsou zásobní látky a jako takové se spotřebovávají teprve při nadměrné zátěži anebo dlouhodobém nedostatku.
Se zázračným vyléčením je to asi takto. Je svrchovaně nepravděpodobné, že by to vyléčení způsobil vitamín C - pokud tou nemocí nebyl skorbut nebo cyanoza oxidem uhelnatým či amino - kyanovými deriváty. A i v tom druhém případě to štěpení karboxy-, cyano- či methemoglobinu není nijak zázračně rychlé. Je jenom jedině možné. Případ jaký jste uvedl není ojedinělý, ale vždy tam hrálo roli cosi jiného. Např. pokud jste byl nachlazený a cucaný Celaskon byl ve formě rozpustných tablet - je možné, že rozhodujícím činitelem byl oxid uhličitý .

Odpovědět

Muze nebo nemuze odbourat?

Radek Sykora,2004-05-12 21:49:40

Zdravim.
V clanku se uvadi: "Pokud totiž tělo přijme příliš velké množství cholesterolu, neumí si s jeho nadbytkem nijak poradit ani jej odbourat." Doufam, ze jsem to nevytrhnul z kontextu, ale jsem trosku zmateny, protoze o kus nize se pise, ze jej odbouravat muze.
Nuze muze telo odbouravat cholesterol nebo ne?
Diky za odpoved.

Odpovědět

Mám rozporné zkušenosti

Dramenbejs,2004-05-12 16:18:33

Mám různé zkušenosti. Nikdy nezapomenu, jak mě doslova zázračně vyléčily dva gramy vitamínu C z právě nastupující nemoci. Ale když si dám gramovou, pomalu rozpustnou tabletku na zimní nachlazení, tak se mi často viditelně přitíží. Kamarád má podobnou zkušenost, céčku se vyhýbá, zvláště při nemoci.
Diskuse na Oslu mají jako jedny z mála úroveň...

Odpovědět

OK

Pavel Brož,2004-05-12 15:05:06

Já si myslím, že nejlépe uděláme, když si každý ponecháme v oblibě toho svého favorita (já česnek a Vy vitamín C), pro obojí se asi najdou jak velmi dobré argumenty pro, tak i proti, takže asi není nutné lpět na tom, že by to, co vyhovuje nám, měli baštit i všichni ostatní :-)

Odpovědět

Coment

Leopold Kyslinger,2004-05-12 14:58:04

Oxalátové kameny má na svědomí kyselina oxalová čili česky šťavelová, hojná v zelenině a ovoci se zvláštním důrazem na rebarboru a jahody. Většina šťavelanů (chcete-li oxalátů) je nerozpustná. S askorbany by to bylo možná podobné, kdyby byly stálé. A to na rozdíl od oxalátů nejsou.
Tělo si volné radikály „nevyrábí“ jsou odpadem metabolismu a tento nebezpečný odpad vzniká tehdy, požíváme-li látky nestálé a reaktivní. Tělo samozřejmě volné radikály nikde cíleně nepoužívá, ale snaží se je „odklidit“. Za to však vždycky doplatí nějakým poškozením. Je-li normální strava vyvážená a jsou-li minimalizovány vedlejší vlivy (znečištění ovzduší, kouření apod.), jsou volné radikály navázány na přirozené ochranné látky (např. vitamín C) a vyloučeny z těla bez jakýchkoliv následků. To je také důvod zdravotní prospěšnosti t.zv středomořské stravy, která disponuje olivovým olejem, ale jeho rizika jsou vyvážena dostatečným přísunem vitamínů ze zeleniny a flavonoidů z vína. Je-li rovnováha porušena -např. kouřením- nitrosoaminy „spotřebují“ antioxydační látky (ony se totiž s kyselinou askorbovou sráží a jsou vzápětí játry odfitrovány a vyloučeny), tak pokud není deficit ochraných látek nahrazen vyšší spotřebou zeleniny (nebo uměle, ale to je vždy horší alternativa) je vliv olivového oleje s jeho nenasycenými vazbami spíše destrukční. Lidské tělo je vzácně vybalancovaným systémem, kde jakákoliv změna se projeví často nečekaným způsobem.Je možné, že i tahle stránka problému je důvodem proč se k megadávkám vitamínu C vyjadřuje až pohrdavě PharmDr. Jan Žamboch, který je jednou z nejuznávanějších farmaceutických autorit. Samozřejmě nehledě na neskrývaně komerční charakter t.zv. potravinových doplňků, takže vám prodají s barnumským humbukem např. Dologran. To jsou v podstatě mleté Berounské pahorky (uhličitan vápenatý + stopy uhličitanu hořečnatého). Se stejným úspěchem a stejným výsledkem byste mohl cucat školní křídu- protože to je zvlášť čistý uhličitan vápenatý. Ale už dost.

Odpovědět

To: Pavel a Stan - no vida, myslel jsem si to,

Pavel Brož,2004-05-12 13:00:41

že to s tím blahodárným účinkem céčka nebude tak jednoznačně nezpochybnitelné :-))) Ale abych se pana Kyslingera zastal, když jsem o absurdnosti megadávek vitaminu C rozjímal včera večer u své obligátní večeře sestávající z dvou krajíců chleba s máslem pokrytých rozpůlenými stroužky česneku z jedné celé česnekové palice a politých kečupem, tak mě tak napadlo, že vlastně jiní lidé pro změnu nemají tak rádi třeba zrovna ten česnek :-))) Ten se v naší rodině dává málem i do bábovky, a na rozdíl od mě přímo metafyzicky odporného vitaminu C česnek přímo miluju (aspoň si teď nevzpomínám na žádnou potravinu, jejíž chuť by se česnekem nedala výrazně vylepšit). Možná to nakonec může mít i nějakou souvislost s tou mou odolností vůči těm zimním plicním infekcím.
Zároveň ale musím varovat, že pokud vám osobně to nesedne, tak se tím česnekem raději v takové míře jako já neládujte (a když už, tak jej nepojídejte v takovém množství rozdrcený, jinak si uženete tak maximálně žaludeční vředy - lepší je jen rozpůlený napůl, účinné látky se pak z něj uvolňují až ve střevě). Osobně jsem toho názoru, že existuje celkem rozumný důvod pro to myslet si, že přirozené chutě člověka jsou v rozumné korelaci s tím, co zrovna jeho tělo potřebuje. Tak třeba mě jsou instinktivně protivné právě ty potraviny, které mě třeba nedělají dobře na ty ledviny, takže dneska už se do jejich konzumace za každou cenu nenutím.
Jinak jsem taky zjistil, že pojídání česneku bude mít také pozitivní vliv na argumentační schopnosti - mám prakticky ověřeno, že právě po požití česneku jsou v osobních diskusích mé argumenty průbojnější, pracovní porady kratší, a moji oponenti z debaty velice rychle odpadají (doslova). Zkuste si to sami, a uvidíte, že nekecám :-)))

Odpovědět

Velké dávky vitamínu C

Pavel,2004-05-12 07:29:21

Jenže ony taky existují studie, podle kterých velké dávky vitamínýu C (řádově gramy denně) díky svým antioxidačním účinkům zvyšují riziko rakoviny. Tělo si totiž ty volné radikály vyrábí i cíleně, aby s nimi mohlo ničit některé sloučeniny či poškozené buňky. A velké dávky vitamínu C můžou ty volné radikály zničit dříve, než splní svůj úkol.

Odpovědět

vit C

stan,2004-05-11 22:48:40

Presne tak, pri prijmu vitaminu Cnad 2g se uvadi riziko vzniku oxalatovych kamenu, krom toho jsem kdysi cetl ve Vesmiru, ze davky nad 500mg maji nejen redukcni ale i oxidacni ucinky.

Odpovědět

Děkuji, to bylo vyčerpávající :-)))

Pavel Brož,2004-05-11 19:41:38

Určitě se k tomuto Vašemu příspěvku budu mnohokrát vracet. Osobní ponaučení si z něj ale nevezmu, spolehnu se na genetickou výbavu, viz můj děda, který vitaminy téměř opovrhuje, a s bídou by do sebe dostal denně byť jen onu dávku 60 mg doporučovanou FDA, natož pak tu doporučovanou Paulingem. Nemohu si pomoci, ale nějak mi není jasné, jak se má zabránit vyloučení nadbytečného vitaminu C ledvinami, pokud vím, tak tělo se jeho nadbytku umí zbavovat velice rychle. Osobně bych ty megadávky vitaminu C viděl jako naprosto zbytečnou dodatečnou zátěž na ledviny, což si jako člověk trpící ledvinovými kameny rád nechám ujít :-) Co se týče spojení mezi vitaminem C a menší frekvencí nachlazení apod., naprosto je nezpochybňuji, jenom musím podotknout, že pokud se srovnávám se svými kolegy a kolegyněmi, tak se mi zdá, že já na tato nachlazení trpím o dost míň, než oni, a zatímco oni cucají všelijaké ty celaskony atd., tak já jsem nevraživost k vitaminům tak nějak podědil od svých předků - tím neříkám, že ty vitaminy nejsou potřeba, tím tvrdím, že rozhodující budou asi přece jen ty geny, a pokud Vám při jejich losování štěstí nepřálo, tak Vás už nezachrání ani tuny vitaminu C. Mohu se samozřejmě mýlit, ostatně, uvidíme v budoucnu, třeba budu časem pod tíhou všemožných neduhů, o kterých se zmiňujete, ještě prstíčkem hrabat, abych do sebe mohl ládovat ty hekatomby vitaminu C :-)))

Odpovědět

Pavel Brož - otázky

Leopold Kyslinger,2004-05-11 19:18:15

Kladete otázky, které je těžké zodpovědět, protože vychází z tvrzení, která neexistovala. Viz vitamín C a rakovina. Sice existovala knížka s takřka totožným názvem, ale její náplň - byla o průvodních jevech. Asi to budu muset komentovat šířeji. Problém je v tom, že už dávno tyhle materiály nemám a spoléhání na paměť (v mém případě) není to pravé ořechové. Ty studie nedělal jenom Pauling. Probíhaly na celém světě. Velkou odezvu měly publikované výsledky z Říma. Kdybyste mě však zabil-stejně to nepomůže, už si nevzpomenu na jména. Stačí však zajít do veřejné knihovny a ověřit si to. Mezi lety 1960 a 1970 se také dělala studie v Ústí nad Labem - konkrétně v Domově důchodců ve Velkém Březně. Přinesla mnoho zajímavých poznatků. Víte směšovat pojem doplněk stravy -obvykle doplněný prohlášením: Povoleno Ministerstvem zdravotnictví ČR:HEM-350-14.1.03-1243 - což je prohlášení, že tento konkrétní výrobek (č.1243 předložený k posouzení v r.2003 neškodí zdraví, s pojmem lék, ktrý ke své registraci jako lék potřebuje důvěryhodnou, ověřenou a nezávislými experty potvrzenou studii o jednoznačně kladných výsledcích v léčení indikovaných chorob-např. C-Vitamín 1000 Pharmavit - Registrační číslo 86/909/92-C poslední revize 27.1.1999. A teď čtěte indikaci pozorně: nemoci z nachlazení, rekonvalescence, nehojící se rány, stress, jarní únava, těhotenství, skorbut a jako doplněk léčby krvácivých stavů, methemoglobinémie a střevní onemocnění různého původu. Čili tohleto se sleduje. a teď trochu širší záběr:
Podle některých význačných biochemiků nedostatek tohoto vitamínu vede k snadnému vzniku infekčního onemocnění a způsobuje různé formy poruch kardiovaskulárního systému a dokonce snad i nádorových nemocí. Badateli a propagátory byli Albert Szent-Györgyi (*1893;†1986)- v roce 1937 Nobelova cena za objevy na poli vitamínů. Byl první, kdo připravil vitamín C synteticky a objevil tzv. vitamín P (bioflavonoidy = rutin, citrin, extrakt hesperidinu nebo plané růže). Aby se vyhnul chronické rýmě, která ho po léta sužovala snídal směs z pivních kvasnic, obilních klíčků, trochy mléka a nakrájeného banánu. To zapíjel čajem, ve kterém si rozpouštěl místo citrónu 1g vitamínu C. Těch čajů vypil za den 4-5. Druhým, ale nikoliv významem, pak byl Linus Carl Pauling (*1901; †1995) americký fyzik a chemik, dvojnásobný nositel Nobelovy ceny- v roce 1954 za výklad prostorové stavby bílkovin s uspořádáním peptidového řetězce v podobě šroubovice a podruhé (1962) za boj proti zneužívání jaderné energie k válečným účelům. V roce 1986, na otázku reportéra - jak může ve svém stáří stačit dennodennímu pracovnímu nasazení v ústavě, který nese jeho jméno uvedl svůj recept pro dobrý zdravotní stav: 100 gramů (!) kyseliny l-askorbové, 48 gramů jedlé sody, 200 mililitrů jeřabinkového sirupu a 600 mililitrů destilované vody do lahve z tmavého skla a do ledničky. Denně brát 4 lžíce. Životnost směsi je ohraničena 4. týdny."Nemám pochybnosti o tom, že kyselina l-askorbová je velmi důležitým brzdícím elementem stárnutí. Myslím, že staří lidé mají zvýšenou potřebu vitamínu C z různých příčin : především proto, že už nejedí mnoho, a tím snižují vůbec možnost jeho přísunu. Za druhé proto, že existuje mnoho enzymatických pochodů, které mohou být aktivovány jedině vitamínem C, ve zvýšené míře dodávaným organismu a právě tyto enzymatické procesy mají obzvláště velký význam pro staré lidi."Existují o tom různé teorie. Podle jedné, ke které se nyní přiklání již většina, není stárnutí nic jiného, než postupné shromažďování produktů zoxidovaných tkání v těle. A právě vitamín C je přírodním antioxidantem-jedním z nejsilnějších. Ostatně nejrozšířenější názor tvrdí, že tuky, respektive volné radikály vznikající oxidací nenasycených mastných kyselin , jsou odpovědné za narušování buněčných stěn. A právě vitamín C má díky svému antioxidačnímu potenciálu významnou roli v boji proti volným radikálům. V tomto zápase se kyselina l-askorbová stává úzkým spojencem vitamínu E. Stárnutím také dochází k ubývání kolagenu a pokožka se tím stává stále více vrásčitá. Kolagen, což je ochranná substance, speciální druh "lepidla" udržující pružnost buněk naší tkáně, tvoří až 40% proteinů v organismu. A opět je to vitamín C, který je nezbytný pro tvorbu kolagenu! Zastánci této teorie jsou přesvědčeni, že naše tkáň bude rezistentní vůči vnějším infekcím tím více, čím bude kolagen "mladší" čerstvější. Bude-li chybět toto "lepidlo" (mimochodem, přirovnání k lepidlu je zcela na místě, protože jde o druh klihu), budeme stále více vystaveni nejen procesu stárnutí a vzniku vrásek, ale i nemocím, neschopnosti rychlého zhojování ran, bolestem páteře, zánětům šlach, zánětům tlustého střeva a revmatismu. S přibývajícími léty ubývá vitamínu C, kolagen se stává vodnatý, bílkoviny nesehrávají plnohodnotnou roli při zpevnění šlach, pokožky, chrupavek, kostí a pojivových tkání. A tak se naše "staré" buňky stávají propustné pro vnější infekce.
Mezi nemoci moderního věku patří nesporně arterioskleróza (existuje teorie, že je způsobena návykem poválečného způsobu stravování), která je příčinou předčasného stárnutí, zmenšení průtoku krve a tím snížené dodávky kyslíku do mozku. Před časem se zkoumala spojitost mezi vitamínem C a stárnutím a pak mezi vitamínem C a cholesterolem. Linus Pauling zde prohlásil, že je pevně přesvědčen, že tato souvislost je daleko užší, než si představujeme. Citoval při tom svého kolegu z bývalého Československa, Emila Bentura (MUDr. Bentura je občan SR), který vyvinul postup léčení, založený na vysokých dávkách vitamínu C, které dokáží eliminovat cholesterol. O svých výzkumech referoval E. Bentura v časopisu Journal of Science kde dovozuje, že vitamín C urychluje biochemické reakce a hladina cholesterolu poklesne. Tím je definován chemismus kyseliny l-askorbové v metabolismu. K tomu je třeba dodat, že výsledky se dostaví dokonce i u osob, které užívají denně o málo více než jeden gram kyseliny l-askorbové. I tam, ve čtvrtině sledovaných případů, došlo k podstatnému snížení hladiny cholesterolu. Tolik tedy Emil Bentura. Co k tomu dodat? První zprávy, které svědčily o mechanismu působení, pocházejí z konce čtyřicátých let, kdy se v laboratoři na morčatech zbavených vitamínu C objevily poruchy obdobné, jako u osob postižených arteriosklerózou. Od té doby se bezpečně prokázalo, že dlouhodobá dieta s přítomností vitaminu C vedla ve většině případů ke snížení hladiny cholesterolu, i za podmínek, že se v denní stravě vyskytovala vejce a sýr tedy potraviny bohaté na tuky. V současné době se množí domněnky, že kyselina l-askorbová sehrává rozhodující roli v syntéze neuropřenašečů- cholinesterázy. Bylo např. zjištěno, že soustředěnost a postřeh se snižují a zvyšují v závislosti na koncentraci vitamínu C v CNS. Je nutno dodat, že i zde hraje stres svou negativní roli. Když jste frustrováni s pocitem marnosti a únavy, pak krevní hladina vitamínu C rychle klesá, nastupuje malátnost a celkově se organismus stává snadnější obětí infekce. Ve své slavné knize"Vitamin C and common cold" (populární je také "How to live longer and feel better") Linus Pauling uvádí, že stačí brát zvýšené dávky vitamínu C jako prevenci proti nachlazení a jako prevenci proti vzniku nemocí vůbec. Laboratorně se již bezpečně prokázalo, že přídavkem kyseliny l-askorbové se aktivují fagocyty. Linus Pauling musel bojovat třicet let, aby razil cestu těmto výzkumům a teprve od nedávna už nikdo nezpochybňuje účinnost vysokých dávek vitamínu C proti chřipce, bolení v krku a obecně proti virovým onemocněním.
Linus Pauling veřejně obvinil ty lékaře, kteří nedocílili u svých pacientů hmatatelných výsledků z ignorance. Ještě ve svých devadesáti letech neváhal zajet na kongres v Itálii a odpovídat na zpochybňující námitky přítomných evropských lékařů: "Myslím si, že tento názor je většinou způsoben neznalostí. Lékař na úseku obecné medicíny je natolik zaměstnán svými pacienty, že se mu stále méně daří najít čas na nějaké ověřování a na styk s výzkumem. Ale má kritika je zaměřena především vůči akademickým hodnostářům, kteří se nestarají o rozšiřování dosažených poznatků výzkumu o vitamínech dále než po katedry poslucháren. Jestliže tito "vašnostové" nevyvinou z výše svých kateder pražádné úsilí o rozšíření těchto poznatků, pak lékařům zůstanou nepoznány."
Linus Pauling tvrdí, že denní osobní potřebná dávka vitamínu C je proměnlivá, u každého jedince jiná i v tak jednoduchém případě, jako je prevence proti nachlazení a rýmě. Je třeba dodat že jeho doporučení jsou v rozporu s doporučením americké FDA (Food and Drug Administration), která uvádí jako RDA (Recommended Daily Allowance = doporučená denní dávka) 60 mg denně. Poukazuje (Pauling) na průměrnou denní produkci zkušebních králíků a ostatních živočichů, kteří dovedou sami syntetizovat potřebný vitamín C:"…která svědčí o tom, že stokrát vyšší dávka, než uvádí RDA, může být považována jako minimální limit." Na otázku, zda se nejedná už o toxické dávky, Pauling odpověděl:" Nejsou to dávky toxické. Jediným vedlejším účinkem může být to, že na některé lidi mohou působit projímavě. Avšak zjistit výši pro zabezpečení řádné prevence je případ od případu rozdílné. Zúčastnil jsem se výzkumů,kde lidé brali denní dávky 15 až 20 gramů několik let, aniž by se setkali s vedlejšími laxatívními účinky vitamínu C."
"Dnes začínáme chápat, že mnohé nádory a pravděpodobně je jich většina- se vyvíjí v organismu oslabeném interakcí s různými formami zamořeného prostředí " říkají Linus Pauling a Evan Camerun v knize "Rakovina a vitamín C": Je nutné podotknout, že přes řadu pozitivních výsledků, kdy získané údaje prokazují pozitivní roli kyseliny l-askorbové v protinádorové terapii, není identifikovaný žádný prokazatelný mechanizmus vzájemného vztahu vitamínu C a ústupu nádorového bujení. Je "jenom" řada pozitivních faktorů např. kyselina l-askorbová vytváří nerozpustnou sloučeninu s nitrosoamíny, obtížně rozpustnou sloučeninu s dusitany, chemicky váže oxid uhelnatý, štěpí methemoglobin a aldehydy, blokuje lysosymální glykosidy pomocí nichž se nádory infiltrují do okolních tkání, odblokovává imunitní systém paralyzovaný kortikosteroidy a spolupodílí se na syntéze ribonukleové kyseliny. Na vysvětlenou: methemoglobin je temně hnědý derivát hemoglobinu v němž dvojmocné železo vlivem cigaretového kouře nebo také sulfonamidů zoxidovalo na trojmocné. Vzniklý methemoglobin nepřenáší kyslík a postižený trpí dušností. Vitamín C svojí redukční schopností redukuje methemoglobin zpět na hemoglobin. To je vlastně také důvod proč kuřáci - tedy lidé původně vzácného zdraví -se pokračujícím kouřením stávají lidmi s mimořádnou citlivostí na jakékoliv změny a tedy často churavějícími. To je také důvod proč máte uzené zajíst zelím nebo ještě lépe paprikami.

Odpovědět

Ještě p. Leopoldu Kyslingerovi - jinak ale děkuji

Pavel Brož,2004-05-11 18:15:10

Nevěděl jsem, že jejím autorem je přímo Pauling, ani že je tak stará. K tomu, že nečtu Paulinga - ano, nečtu, ne že by Paulinga nebylo zajímavé číst, to ne, ale já nestíhám číst takových věcí ... (a to mám přitom pocit, že kromě čtení už snad nic jiného nedělám :-((( Prostě Pauling je mimo okruh mých zájmů, samozřejmě že nepochybuji o tom, že je třída.

Odpovědět

Podívejte se, převratných studií vychází každý rok

Pavel Brož,2004-05-11 17:14:14

a některé z nich mají takový tichý konec, prostě se o nich už za pár let moc nemluví, protože zkrátka a dobře se nepodařilo jednoznačně reprodukovat jejich výsledky. Taková věc pak vyšumí do ztracena, věří na ni pár fandů, ale např. jen málokterý lékař se takovou studií skutečně řídí, protože třeba právě ty pokusy o její reprodukci dopadly rozporně. Píšete-li, že ta studie pochází z roku 1932, pak se nelze vyhnout údivu nad tím, že již nebyla dávno jednoznačně potvrzena mnohými nezávislými studiemi - pokud snad ano, uveďte kdo a kde došel ke stejným závěrům, jako Pauling. Protože ale zřejmě tato metoda není dnes jednoznačně přijímána jakožto nezpochybnitelná prevence snižující výskyt rakoviny, tak se nabízí úvaha, že buď se Paulingovy výsledky reprodukovat nepodařilo, anebo se některým lidem jeho výsledky reprodukovat podařilo, ale současně se srovnatelně mnoha kompetentním odborníkům totéž nepodařilo - i to se ve vědě stává. Znáte důvod, proč ta léčba megadávkami vitaminu C není dnes brána jako již mnohokrát nezávisle ověřený fakt?
Málo platné, rozhodující je ta opakovaná nezávislá reprodukce výsledků, bez ní jsou závěry jakékoliv studie pro její klinickou aplikaci bezcenné.

Odpovědět

Škoda...

Leopold Kyslinger,2004-05-11 16:57:45

že nečtete také toho Paulinga. Nic z toho co tady tvrdíte není obsahem jeho studie. Ani ty pilulky.

Odpovědět

Obsah vitaminu C v mase krys neznám, ale znám jiné

Pavel Brož,2004-05-11 16:55:31

V jednom asi dva roky starém čísle Vesmíru byl článek o nějakém důležitém prekursoru vitaminu C, který se ve vysoké míře nachází v obojživelnících, a autor tam pod čarou dal doporučení: "Dojdou-li citróny, jezte žáby!". Nebozí obojživelníci, měli takový výzkum vůbec zapotřebí?

Odpovědět

Denní dávka vitamínu C

Pavel,2004-05-11 16:42:54

je někde těsně pod 100 mg. Doporučování vyšších dávek je čistě politické rozhodnutí se záměrem zvýšit spotřebu.
A ta dietetická doporučení jsou někdy skutečně zábavná.Jeden čas jeden dietolog doporučoval denní dávku vitamínu C 3000 mg (pro jeho antioxidační účinky) a zárověň jiný dietolog doporučoval pokrývat dávky vitamínů z přírodních zdrojů přirozeně se vyskytující v místě, kde žijete. Zkombinováním těchto doporučení dojdete k závěru, že denně musíte sníst 10 kg syrové kapusty, která je svými 300mg vitamínu C na kg nejbohatším přirozeným zdrojem vitamínu C v české kotlině. (I když, teď mě napadá, nevíte někdo, jaký je obsah vitamínu C v mase krys?)

Odpovědět

Jeden příklad nic neznamená, mám hned dva protipří

Pavel Brož,2004-05-11 16:13:34

Můj děda z otcovy strany má 86 let, jezdí na kole, štípe dříví, stará se o králíky a zahradu, a jediným jeho zdravotním problémem jsou poničené klouby, protože celý svůj život velice tvrdě fyzicky dřel. Nikdy ve svém životě se necpal žádnýma vitaminama z pilulí, a jeho strava byla naopak velice bohatá na to, čemu se tuším dnes říká oxydanty - typicky staročeská velice mastná kuchyně se spoustou mnohokrát přepalovaných tuků. Navíc na rozdíl od Paulinga v jeho letech můj děda nemá problémy s prostatou.
Moje praprateta umřela ve spánku ve svých 93 letech, když předtím zaopatřila zahradu a králíky, naštípala dříví na ráno, nakrmila, umyla a uložila šest svých prapravnoučat, které u ní byly na prázdninách, ulehla, a už se akorát neprobudila. Ani ona ve svém životě nikdy žádné pilule nepolykala, a její strava byla tradičně stejná, jako mého dědy.
Takže je otázka, jestli by se Linus Pauling nedožil naprosto stejného věku i bez těch megadávek vitaminu C, čistě jen z toho důvodu, že si na to při svém zplození vylosoval ten správný genofond.

Odpovědět

hyperdávky a vitamín C

Leopold Kyslinger,2004-05-11 15:59:36

No tu studii napsal právě Linus Pauling. A ať je to s vitamíny jak chce, tak Linus Pauling na svém příkladu (ale i na více než 150 klinických případech) celkem přesvědčivě prokazoval určitou oprávněnost své studie.
Zemřel ve svých 94 letech v souvislosti s komplikacemi z ožehu při mohutném lesním požáru v Kalifornii. Jinak - z hlediska chemika- můžu jenom dodat, že článek trpí jistou nedůsledností. Nenasycené mastné kyseliny, jejichž konzumace se výrazně doporučuje, jsou nenasycené proto, že obsahují dvojné a vícenásobné vazby. Právě , ale proto jsou jejich metabolity (t.zv volné radikály) vyjímečně reaktivní a takřka kvantitatívně poškozují buněčné stěny. Zabránit tomu mohou látky, které jsou trochu matoucím způsobem nazývány antioxydanty.
No a to ,a také tvorba kolagenu (tak důležitá pro naší chůzi), je hlavní úlohou vitamínu C v těle. Linus Pauling, který neúnavně létal a jezdil po celém světě i ve vysokém věku neustále vyvracel řadu pověr, které se váží k braní vysokých (co jsou vysoké?) dávek
l-askorbové kyseliny s příslušnou dávkou flavonoidů. Mimo t.zv. paradoxní hypovitaminózu, nebyl klinicky prokázán žádný škodlivý účinek těchto dávek. Mimochodem . Tenhle spor trvá už od 1. vydání Paulingovy studie v r. 1932 !!!

Odpovědět

oops - 15 gramů vitaminu C, ne 1,5 gramu

Pavel Brož,2004-05-11 13:34:46

Teď jsem si uvědomil, že půl gramu je celkem neškodná denní dávka, bylo to mnohanásobně více.

Odpovědět

Ono s těmi vitamíny se fakt musí opatrně

Pavel Brož,2004-05-11 13:22:10

Sám jsem slyšel o případu, kdy jeden fanatický otec způsobil u své dcery těžké selhání jater nevyváženou stravou sestávající převážně ze strouhané mrkve a mrkvového extraktu - on ten vitamín A vyráběný lidským tělem z betakarotenu umí být taky v přemrštěných dávkách toxický. To je mimochodem jedna z tradičních otázek na medicíně: proč Eskymáci nejedí játra ledních medvědů? Protože obsahují tolik vitaminu A, že jsou pro ně jedovatá (kontrolní chyták je: Proč Eskymáci nejedí tučňáky? Protože tučňáci žijí na jižním, a Eskymáci na severním pólu).
Móda hyperdávek vitamínů jakožto univerzálních všeléků se nevyhla ani těm na slovo uznávaným odborníkům, kteří by vzhledem ke svým znalostem v této oblasti mohli mít poněkud více soudnosti. Tak např. poté, co svého času vyšla jakási studie o tom, jak hyperdávky vitaminu C mají údajně bránit rakovině, se např. světoznámý biochemik Linus Pauling, objevitel struktury alfa šroubovice u bílkovin, celá léta dopoval megadávkou 1,5 gramu (opravdu gramu) vitaminu C denně. Vyprávěl mi to jeden můj kamarád lékař, který Paulinga velice obdivoval, a také to hned po něm na sobě zkoušel. Brzy ale přišel na to, že to má také svá úskalí - příliš velký nadbytek vitaminu C způsobuje citelné zvýšení spotřeby některého vitamínu B, matně si vzupomínám, že to byl snad vitamin B2, který zase vstupuje do metabolismu odbourávání močoviny. Je-li tohoto vitaminu málo a močovina se neodbourává z těla dost rychle, začnou se vytvářet krystalky močoviny v kloubech - jinými slovy, začne se vyvíjet klasická dna.
Můj kamarád lékař to tehdy vyřešil naprosto pragmaticky - současným zvýšením příjmu vitaminů B. Pokud vím, časem ale těchto pokusů na svém vlastním těle zanechal.
Ono si to chce vážně udržet odstup od různých senzačních studií, které zvěstují jednoduché spasení našeho zdraví přes všemožné pilule zázračných potravinových doplňků. Je to sice lákavá představa, že člověk denně spolkne hrst prášků, a vydrží mlád a zdráv až do okamžiku své smrti, otázkou ale je, zda tím nechtě nezapracuje na pravém opaku.

Odpovědět




Pro přispívání do diskuze musíte být přihlášeni