Impozantní naleziště kambrických fosilií v Mramorovém kaňonu  
V Kanadských Skalistých horách objevili novou a velice slibnou lokalitu s krásně zachovalými nálezy ze středního kambria. Mramorový kaňon nejspíš časem zastíní i kultovní Burgesské břidlice.



 

Zvětšit obrázek
Divočina Mramorového kaňonu. Kredit: Laurent Lecordier, Flickr.

Každý milovník fosilií musí znát Burgesské břidlice (Burgess Shale), legendární lokalitu luxusních kambrických fosilií, která do značné míry utvářela náš pohled na vznik a rozvoj hlavních linií živočichů.

Zvětšit obrázek
Jean-Bernard Caron loví fosilie v Mramorovém kaňonu. Kredit: Robert Gaines/ ROM.

Ve vrstvách z dob před 505 miliony let se tu nacházejí báječné otisky tvrdých ale i měkkých těl roztodivných tvarů. Kdo nikdy neslyšel o anomalokarisovi, opabinii, nektokarisovi, pikaie nebo halucigenii, jako by vůbec nežil. Burgesské břidlice leží v Národním parku Yoho, v Kanadských Skalistých horách (Canadian Rockies) jihovýchodní Britské Kolumbie. Samotná lokalita je sice nevelká, ale Skalisté hory jsou monumentální a ukazuje se, že fosilie z kambria ještě ani zdaleka neřekly poslední slovo.

 

Čtyřicet kilometrů od Burgesských břidlic se rozkládá Národní park Kootenay, kde se už také našly pěkné věci z kambria. Na OSLU jsme před časem psali o stanleykarisovi od Stanleyho ledovce, při jehož objevu hrál stěžejní roli Jean-Bernard Caron z Královského muzea v Ontariu (ROM).

 

Zvětšit obrázek
Krev a pot za fosilie. Kredit: Robert Gaines/ ROM.

Tentýž Caron vedl v létě 2012 tým, který objevil v prostoru Marble Canyon, čili Mramorového kaňonu, nové a rozhodně úžasné naleziště fosilií stejného stáří, jako jsou Burgesské břidlice. Podle prvních zpráv je Mramorový kaňon svým významem s Burgesskými břidlicemi srovnatelný, a časem je prý i zastíní.

 

 

Zvětšit obrázek
Paleontologie v Kanadských Skalistých horách. Kredit: Gabriela Mangano/ ROM.

Jak už to v podobných případech chodí, objevitelé slibnou lokalitu intenzivně utajují, alespoň do doby, než ji zběžně prozkoumají. Časem by snad místo mohlo být přístupné výpravám s odborným doprovodem. V době velké poptávky po fosiliích je obezřetnost jistě na místě. Zvlášť když všechno nasvědčuje tomu, že Mramorový kaňon přetéká zajímavými nálezy. Je sice blízko lokalitě Burgesských břidlic jak v čase, tak i v prostoru, zdejší nálezy jsou ale v lecčem odlišné. A taky, v Burgesských břidlicích bylo za více než 100 let výzkumu objeveno cca 200 druhů prvohorních živočichů při 600 dnech práce v terénu. Caronovi a spol. stačilo 15 dní v Mramorovém kaňonu k objevu celkem 50 živočišných druhů.

 

Zvětšit obrázek
Nový druh členovce pro vědu z Mramorového kaňonu. Kredit: Jean-Bernard Caron/ ROM.

Pokud jde o první nálezy v Mramorovém kaňonu, je tu bláznivá diverzita členovců, pestré zastoupení druhů s měkkými těly a je tu i tu příjemně velké procento dosud neznámých druhů (22 procent). Pozoruhodné je, že tu Caron s kolegy objevil i některé druhy z rovněž slavné čínské fauny Chengjiang (Maotianshan Shales), třeba primitivní členovce Misszhouia a Primicaris. Chengjiangské fosilie jsou přitom minimálně o 10 milionů let starší než Burgesské břidlice. Význam fosilií z Mramorového kaňonu bude podle všeho dost zásadní. Už teď mění náš názor na lokální a celosvětové rozšíření, i délku existence druhů živočichů ve středním kambriu. Je vidět, že jsme je podceňovali. A to je teprve začátek. O Mramorovém kaňonu určitě nepíšeme naposledy.

 



Kredit: Royal Ontario Museum  http://www.youtube.com/watch?v=KYrMxdTrQHw . Další podrobnosti zde.  

 



Kredit: Royal Ontario Museum,   Nature Communications

 



Mramorový kaňon v Kootenay National Park, Canadian Rockies, BC.  Kredit: www.Welcome2BC.com, další videa viz:  BC-Videos.com

 

Literatura

Royal Ontario Museum News 11. 2. 2014, Nature Communications 5: 3210, Wikipedia (Burgess Shale, Kootenay National Park, Maotianshan Shales).

Datum: 12.02.2014 15:13
Tisk článku

Související články:

Nejstarším savcem jihu je Adalatherium hui      Autor: Josef Pazdera (30.04.2020)
Fosilní velbloudi z kanadské Arktidy     Autor: Stanislav Mihulka (06.03.2013)
Páteř podobnou té lidské měl úhoř před 345 miliony let     Autor: Josef Pazdera (24.05.2012)
Smilodoni mazlíky oproti lvům     Autor: Stanislav Mihulka (30.11.2009)
Dinosaurák nebo dinosauřice?     Autor: Vladimír Socha (28.02.2009)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz