Pro jednoho ze čtyř Američanů neobíhá Země Slunce, ale vědě v USA věří  
Výsměch není na místě, v EU jsme dopadli ještě hůř ….



 

Zvětšit obrázek
Science and Engineering Indicators 2014. Kredit: NSB.

Celý svět si momentálně škodolibě utahuje z Američanů, protože prý jeden ze čtyřech neví, že Země obíhá kolem Slunce. V našich končinách i leckde jinde jsou Američané proslulí nedostatečnou zásobou nabiflovaných znalostí a třeba taková jejich orientace v mapě světa, kdy v extrémních případech hledají vlastní zemi někde v Africe, bývá terčem vděčného humoru.


 

Zvětšit obrázek
John Besley.
Kredit: Michigan University.

Momentální vlnu posměchu spustila čerstvá zpráva Science & Engineering Indicators (SEI), jmenovitě její sedmá kapitola,věnovaná vnímání a chápání vědy a technologií americkou veřejností. Ačkoliv to ze stručného zpravodajství není tak úplně patrné, nejde o nějakou bláznivou anketu bulvárních médií o kýčovité ceny. Ve skutečnosti to je detailně a pečlivě zpracovaná studie, která každé dva roky komplexně hodnotí stav vědy a techniky v USA pro prezidenta a Kongres. Zprávu SEI připravuje Národní centrum pro statistiku ve vědě a technice (NCSES), které funguje pod americkou Národní vědeckou nadací (NSF), ve spolupráci s Národním vědeckým výborem (NSB), v USA oficiálně zastupujícím vědeckou a inženýrskou komunitu. Celý proces přípravy SEI vehementně předvádí snahu o co největší objektivitu a vyváženost, pochopitelně v rámci možností.


Šéfem sedmé kapitoly SEI vztahu veřejnosti k vědě a technice v nejnovější zprávě je John Besley z Michiganské státní univerzity, který o své kapitole před pár dny promluvil na výročním setkání American Association for the Advancement of Science. Od té chvíle se celý svět vozí na tom, že Američanům dělá problém zodpovědět některé základní přírodovědné dotazy. Považte, jen 74 procent z nich vědělo, že Země obíhá kolem Slunce, méně než polovina (48 procent) oslovených Američanů vědělo, že lidé vznikli ze zvířecích předků a ještě méně (39 procent) z nich vědělo, že vesmír vznikl ohromující explozí.


 

National Science Board. Kredit: NSB/ NSF, Wikimedia Commons

Není ovšem vyloučeno, že mnozí Američané hlavně otázky o vzniku člověka a vesmíru vnímali jako test víry a neodpovídali kladně proto, že s vědeckým konceptem v této věci nesouhlasili a nikoliv, že by ho neznali. Američané jsou v mezinárodním srovnání v těchto otázkách nápadně slabší, nemusí to ale ještě znamenat větší natvrdlost. Zvlášť, když v ostatních přírodovědných otázkách na tom nejsou, ve srovnání s Čínou, EU, Indií, Japonskem, Malajsií, Ruskem a Jižní Koreou, nijak zvlášť špatně. V odpovědích na velikost elektronu, princip laseru a fungování antibiotik dokonce Američané vedou přede všemi ostatními. A pokud jde o posměšky ohledně toho, že čtvrtině Američanů neobíhá Země kolem Slunce, v EU bychom měli být zticha a tvářit se nenápadně. Agenturní zprávy totiž většinou neuvádějí, že v EU je takových lidí ještě o 8 procent víc. Američani to znají lépe, než my!


 

National Science Foundation. Kredit: NSF.

Kromě toho, více než 90 procent oslovených Američanů se zajímá o novinky v medicínském výzkumu, třetina z nich si myslí, že by si věda a technika zasloužily více státních peněz. Američané velmi rádi navštěvují vědecké instituce pro veřejnost, jako jsou zoologické zahrady, přírodovědná či technická muzea. Předstihují v tom dokonce všechny výše uvedené země. Co je asi úplně nejradostnější, Američané jsou známí svojí důvěrou v nové technologie a pro téměř 90 procent z nich převažují zisky a přínosy z vědy její možná rizika. O tom si v Evropě můžeme nechat zdát.


V podobných průzkumech nesmírně záleží na tom, jakým způsobem a stylem jsou kladeny otázky, tazatelé tak mohou dotyčný průzkum poměrně zásadně ovlivnit. Velmi důležitý je také počet respondentů a snad ještě důležitější je mechanismus, jakým byli tito respondenti získáni. Ve zprávě SEI jsou tyhle počty u řady průzkumů překvapivě malé, často v řádu tisíců, a teď je otázkou, co vlastně výsledná čísla znamenají. Zpráva SEI je každopádně veřejně dostupná a v mnoha ohledech zajímavá. Z pohledu České republiky, kde se podle průzkumu Eurobarometru 2012 zajímá o vědecké objevy a technologický pokrok nejméně lidí z celé EU, to je ale někdy poněkud žalostné čtení.

 

Jak by jste dopadli v testu přírodovědných znalostí ze zprávy SEI?

Je pravda, že …

1. Střed Země je velice horký?
2. Kontinenty se pohybují po miliony let a budou se pohybovat i dál?
3. Obíhá Země kolem Slunce?
4. Veškerá radioaktivita je lidského původu?
5. Elektrony jsou menší než atomy?
6. Lasery fungují soustředěním zvukových vln?
7. Vesmír vznikl ohromnou explozí?
8. Gen otce rozhoduje o pohlaví dítěte?
9. Antibiotika zabíjejí viry tak jako bakterie?
10. Lidé se vyvinuli z dřívějších druhů zvířat



Literatura

Michigan University News 14. 2. 2014, Science & Engineering Indicators (2014), Wikipedia (National Science Board).

 

Datum: 18.02.2014 14:23
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz